Τα νέα SUV που περιμένουμε το 2023

Τα νέα SUV που περιμένουμε το 2023

Τα SUV θα συνεχίσουν να είναι «η κότα με τα χρυσά αυγά» και τη νέα χρονιά, οπότε είναι δεδομένο πως όλοι οι κατασκευαστές θα ρίξουν σε αυτά τεράστιο βάρος.

Εδώ και μερικά χρόνια, ήδη σχεδόν το ένα στα δύο καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται είναι SUV. Και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει -το ίδιο ή και περισσότερο- για το 2023. Οπότε είναι σίγουρο ότι ο καταιγισμός από τέτοια μοντέλα θα συνεχιστεί και θα αφορά σε όλες τις υποκατηγορίες μεγέθους και φιλοσοφίας, με ολοκαίνουργια και ανανεωμένα μοντέλα.

Να σημειωθεί ότι η παρακάτω λίστα με τα νέα SUV που αναμένουμε στην αγορά το 2023 αναπτύσσεται ανά εταιρεία και περιέχει μόνο μοντέλα που θα διατεθούν με συμβατικά ή υβριδικά συστήματα κίνησης. Τα αμιγώς ηλεκτρικά θα ακολουθήσουν στην αντίστοιχη λίστα με τα EV.


Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale

Την Άνοιξη η θρυλική μιλανέζικη εταιρεία θα υποδεχτεί στην γκάμα της την ανανεωμένη εκδοχή του πρώτου και μεγαλύτερου SUV της, της Stelvio. Οι αλλαγές θα είναι αντίστοιχες με της ανανεωμένης Giulia, δηλαδή νέα φώτα µε προσαρμοζόμενη τεχνολογία Full LED και φρεσκαρισμένες λεπτομέρειες. Όσο για την καμπίνα, τη βασική διαφορά θα κάνει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων.

Το περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο συγκεντρώνει η κορυφαία έκδοση της Tonale που θα φτάσει στη χώρα μας λίγο πριν το Πάσχα. Ονομάζεται Q4 και χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα µε συνδυαστική ισχύ που αγγίζει τους 280 PS. Είναι αρκετοί για 0-100 km/h σε 6,2” και φαίνεται πως επιτέλους το πλαίσιο του C-SUV των Ιταλών θα βρει την ισχύ που του ταιριάζει.


Audi Q5: Τέλος του έτους

Audi Q5

Το μεσαίο SUV της Audi βρίσκεται σε τελική φάση δοκιμών και αναμένεται να περάσει στην παραγωγή μετά το καλοκαίρι. Η τρίτη γενιά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η τελευταία µε κινητήρες εσωτερικής καύσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η κορυφαία τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα θα είναι απούσα. Η σχεδίαση αναμένεται να ακολουθεί το πιο πρόσφατο μοτίβο των Audi, µε ευθείες γραμμές και ακμές.


BMW

BMW XM

Η XM σηματοδοτεί το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο µε το γράμμα Μ στο όνομά του, και κινείται από τον twin-turbo V8 κινητήρα των 4,4 lt σε συνεργασία µε έναν ηλεκτρικό με 197 PS. Η συνολική ισχύς του M HYBRID συστήματος κίνησης αγγίζει τους 653 PS ενώ η ροπή τα 800 Nm. Αυτό καθιστά την ΧΜ την ισχυρότερη Μ που φτιάχτηκε ποτέ και δίνει το στίγμα για το μέλλον.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, μαζί µε την ΧΜ την γκάμα της BMW θα συμπληρώσει η ανανεωμένη Χ7, το τεράστιο και υπερχλιδάτο SUV που θα υιοθετήσει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες που διαθέτουν οι Βαυαροί σε επίπεδο ψηφιακής εικόνας στην καμπίνα.

Κοντά στο φθινόπωρο θα παρουσιαστούν και οι ανανεωμένες X5 και X6, μαζί και οι Μ εκδοχές τους. Κι εκείνες με τη σειρά τους θα υιοθετήσουν όλες τις αναβαθμίσεις που θα η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της.


Dacia Bigster

Dacia Bigster_concept

Ακολουθεί τη λογική του Duster αλλά την υλοποιεί µε πιο μοντέρνα κι εντυπωσιακή σχεδίαση µα κυρίως με μεγαλύτερες διαστάσεις που θα υποστηρίζουν ακόμα και 7θέσια καμπίνα. Οι κινητήρες θα περιλαμβάνουν τόσο τον 1.000άρη διπλού καυσίμου µε βενζίνη και LPG, όσο και το ιδιαίτερα εξελιγμένο υβριδικό σύστημα E-TECH, µε 1.600άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης και δύο ηλεκτρικούς.

Το πιθανότερο είναι πως θα μιλάμε για την αυτοφορτιζόμενη εκδοχή του, ενώ άγνωστη είναι η τύχη μιας έκδοσης µε τον 1.5 Blue dCi και τετρακίνηση.


Ford Ranger: Ιούλιος

Ford Ranger

Τον Ιούλιο αναμένεται η υπόλοιπη γκάμα του νέου Ranger, αφού το Raptor έχει ήδη κυκλοφορήσει -και ξεπουλήσει για άλλη μια φορά. Οι επιλογές θα περιλαμβάνουν τον τετρακύλινδρο 2λιτρο ντίζελ µε 170 ή 205 PS, καθώς και τον 3λιτρο V6 µε τους 240 PS. Η έκδοση Platinum αναλαμβάνει την πιο χλιδάτη εκτέλεση του μοντέλου.


Honda

Honda ZR-V

Μια πολύ σημαντική έλευση έρχεται το 2023, µε την ονομασία ZR-V. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολοκαίνουργιο SUV της κατηγορίας C, το οποίο θα τοποθετηθεί ανάμεσα στο μικρότερο HR-V και το μεγαλύτερο CR-V. Εννοείται ότι θα κινείται από το εξαιρετικό υβριδικό σύστηµα e:HEV.

Όσο για το CR-V, μέσα στη χρονιά θα δούμε την ολοκαίνουργιά γενιά που θα εξελίξει ακόμα περισσότερο τις παραδοσιακές αρετές του μοντέλου, έχοντας το υβριδικό σύστημα που γνωρίσαμε στην τελευταία γενιά Civic και ακόμα πιο εντυπωσιακή εικόνα.


Hyundai

Hyundai Kona

Η Hyundai έχει ήδη παρουσιάσει τις πρώτες εικόνες από την ολοκαίνουργια γενιά του Kona που θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Το B-SUV θα έχει τέσσερις επιλογές για το σύστημα κίνησης, θα είναι 15 πόντους πιο μεγάλο σε μήκος και δύο πιο φαρδύ από το σημερινό, ενώ η αισθητική συνολικά θα έχει στοιχεία από το Tucson.


Jeep Grand Cherokee 4xe: Διαθέσιμο για παραγγελία

Jeep Grand Cherokee 4xe

Η ολοκαίνουργια γενιά του Jeep Grand Cherokee θα λανσαριστεί και στη χώρα µας το 2023, αποκλειστικά µε το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα 4xe. Η μοντέρνα και παράλληλα αναγνωρίσιμη σχεδίαση συνοδεύεται από σύστημα μόνιμης τετρακίνησης, ώστε ο εξηλεκτρισμός να µην αποβεί σε βάρος της ικανότητας στο 4x4.


Lexus RX: Ιανουάριος

Lexus RX

Η νέα γενιά της SUV ναυαρχίδας από την Lexus, του RX, υιοθετεί πιο εντυπωσιακή τεχνολογία αλλά και σχεδίαση από ποτέ. Οι εκδόσεις 350h και 450h+ έχουν ουσιαστικά το ίδιο υβριδικό σύστημα µε τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση είναι αυτοφορτιζόμενο και αποδίδει 250 PS ενώ στη δεύτερη είναι PHEV και αγγίζει τους 309 PS. Κορυφαίο το 500h µε έναν τούρμπο 2,4 lt και συνδυαστική ισχύ 371 PS µε 551 Nm.


Mazda

Mazda MX-30

Το 2023 θα είναι μια δυνατή χρονιά για την ιαπωνική εταιρεία. Η ντίζελ έκδοση του CX-60 θα παρουσιαστεί την άνοιξη, μαζί µε το νέο CX-5 και το ήπια υβριδικό του σύστημα. Το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί το PHEV MX-30, µε range extender έναν θερμικό κινητήρα Wankel.

Το MX-30 R-EV αποτελεί την απάντηση απέναντι στην πολύ μικρή αυτονομία του πρώτου μοντέλου και αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του. Τελευταίο μοντέλο για τη χρονιά, το CX-60 µε τον πρωτοποριακό SkyActiv-X κινητήρα βενζίνης.


Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLC

Ακόμα μια χρονιά µε καταιγισμό νέων SUV για τo αστέρι. Η πιο σημαντική προσθήκη στην γκάμα είναι σίγουρα η GLC Coupe που θα βασίζεται στην ολοκαίνουργια GLC και θα έρθει στη χώρα µας το καλοκαίρι.

Παράλληλα θα υπάρξουν και πολλά φρεσκαρίσματα. Η αρχή θα γίνει µε τις GLE και GLE Coupe σε απλές και AMG εκδόσεις που θα δούμε στην αγορά µας στο μέσο του 2023. Προς το τέλος της χρονιάς τις νέες αφίξεις θα ολοκληρώσουν οι GLA και GLB, επίσης σε AMG και «απλές» εκδόσεις συστημάτων κίνησης.

Οι αλλαγές θα είναι μικρές και θα έχουν να κάνουν κυρίως µε το αισθητικό κομμάτι, ωστόσο μικροβελτιώσεις και σε διάφορες ακόμα λεπτομέρειες επίσης θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.


Opel Grandland GSe: Μάρτιος

Opel Grandland GSe

Το μοντέλο που φέρνει την υψηλή απόδοση των εκδόσεων GSe στην κατηγορία των SUV είναι το ομώνυµο Grandland. Χρησιμοποιώντας το γνωστό επαναφορτιζόμενο σύστημα των 300 PS που συνδυάζεται µε τετρακίνηση, η συγκεκριμένη έκδοση έχει ειδική ρύθμιση στην ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, καθώς και 18άρες ζάντες.


Peugeot 408: Καλοκαίρι

Peugeot 408

Το νέο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας, το Peugeot 408, συνδυάζει τη θελκτική γραμμή ενός Fastback µε το δυναμισµό ενός SUV, σε μια κομψή σιλουέτα µε crossover χαρακτηριστικά χάρη στην αυξημένη, σε σχέση µε το συνηθισμένο, απόσταση από το έδαφος.

Στην καμπίνα ξεχωρίζει η τελευταία γενιά του i-Cockpit, ενώ τα συστήματα κίνησης θα αποτελούνται από τον 1.200άρη PureTech των 130 PS και το Plug-in Hybrid µε 180 ή 225 PS.


Renault Austral: Φεβρουάριος

Renault Austral

Το μοντέλο που θα αντικαταστήσει το Kadjar στην «καυτή» κατηγορία των C-SUV ονομάζεται Renault Austral. Το μήκος του θα είναι στα 4,51 m και οι κινητήρες του θα περιλαμβάνουν ήπια υβριδικά συστήματα αλλά και το ολοκαίνουργιο Full Hybrid E-TECH, µε τούρμπο 1.200άρη βενζίνης να συνεργάζεται µε ηλεκτρικό κινητήρα 50 kW.

Στο τέλος του χρόνου αναμένεται να παρουσιαστεί και μια 7θέσια έκδοση.


Skoda Kodiaq RS: Μάρτιος

Skoda Kodiaq RS facelift

Η κορυφαία έκδοση του ανανεωμένου Kodiaq, του μεγάλου SUV της Skoda, κινείται πλέον από 2λιτρο TSI κινητήρα µε 245 PS, αφήνοντας στο παρελθόν τον 2.0 BiTDI των 240 PS. Σε συνδυασμό δε µε το νέο, ελαφρύτερο, κιβώτιο DSG το νέο Kodiaq RS υπόσχεται πιο δυναμική εμπειρία οδήγησης.


Suzuki Jimny 5d

Suzuki Jimny

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Τουλάχιστον για τις αγορές της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής προς το παρόν… Η πολυσυζητημένη και για χρόνια αναμενόµενη 5θυρη έκδοση του Suzuki Jimny παρουσιάστηκε επιτέλους επίσημα.

Το συνολικό μήκος καθώς και το μεταξόνιο έχουν μεγαλώσει κατά 34 cm, χωρίς να αναφέρεται καμία μεταβολή στο ύψος ή το πλάτος του αμαξώματος. Σε ό,τι έχει να κάνει µε το σύστημα κίνησης, όλα δείχνουν πως παραμένει το γνωστό με τον ατμοσφαιρικό 1.500άρη κινητήρα των 106 PS.


Toyota C-HR: Φθινόπωρο

Toyota C-HR Prologue

Το πρωτότυπο C-HR Prologue αποτελεί τον προπομπό της δεύτερης γενιάς του εξαιρετικά πετυχημένου C-crossover της Toyota, του C-HR. Η σχεδίασή του είναι ακόμα πιο φουτουριστική, ενώ δανείζεται στοιχεία από το νέο υβριδικό Prius και το αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, προς το παρόν γνωρίζουμε µόνο ότι θα έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο από το σημερινό μοντέλο και ότι θα κινείται από αυτοφορτιζόμενα αλλά και PHEV συστήματα.


Volkswagen Touareg: Τέλος του έτους

Volkswagen Touareg

Το μεγαλύτερο SUV της Volkswagen, το Touareg, θα δεχτεί μια ελαφριά ανανέωση, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία. Στη χώρα µας αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κοντά στο τέλος του.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube