Επίσημο, νέο Lexus RX, για πρώτη φορά και σε PHEV [video]

Επίσημο, νέο Lexus RX, για πρώτη φορά και σε PHEV [video]

Η πέμπτη γενιά του Lexus RX είναι γεγονός και είναι εδώ με τέσσερα κινητήρια σύνολα ανάμεσα στα οποία και μια plug-in hybrid έκδοση για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου. 

Η πέμπτη γενιά του Lexus RX είναι γεγονός, διαδεχόμενη την προηγούμενη γενιά που ξεκίνησε την καριέρα της το 2015. Και είναι εδώ με τέσσερα συνολικά κινητήρια σύνολα ανάμεσα στα οποία και μια plug-in hybrid έκδοση για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου. 

Από το 1998 όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μοντέλο, το πολυτελές SUV πούλησε πάνω από 3,5 εκατ. αυτοκίνητα, με την Ευρώπη να απορροφά το μικρότερο ποσοστό, κάτι που η Lexus ελπίζει πλέον να ανατρέψει. Η νέα γενιά του Lexus RX βασίζεται πάνω στη νέα πλατφόρμα GA-K της εταιρείας. Ωστόσο, σχεδιαστικά διατηρεί πολλά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν το DNA της μάρκας, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει πλείστες όσες καινοτομίες έτσι ώστε να δείχνει την απαιτούμενη φρεσκάδα αλλά και τον απαραίτητο δυναμισμό.

Lexus RX

Το καπό έχει ένα σαφώς πιο μυώδες look, την ώρα που η χαρακτηριστική γρίλια εμπρός είναι μικρότερη. Αλλαγές έχουμε και στα φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω. Μάλιστα η φωτεινή γραμμή που ενώνει τα δύο πίσω φωτιστικά έρχεται να τονίσει το αυξημένο πλάτος του αμαξώματος.

Σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις, το μεταξόνιο είναι μεγαλύτερο κατά 60 mm όπως και τα μετατρόχια που είναι μεγαλύτερα κατά 15 και 50 mm εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Το μήκος έχει παραμείνει ίδιο (4.890 mm), το πλάτος έχει μεγαλώσει κατά 25 mm αλλά το ύψος έχει μικρύνει κατά 10 mm με σκοπό να δείχνει πιο σπορτίβ το σύνολο. Τέλος το βάρος έχει μειωθεί κατά 90 κιλά ενώ η χρήση ελαφρύτερων αλλά πιο «στιβαρών» υλικών. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σαφώς μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες.

Lexus RX

Στο εσωτερικό έχουμε τη φιλοσοφία Tazuna που για πρώτη φορά συναντήσαμε στα Lexus ΝΖ και RZ, μια φιλοσοφία που βάζει στο επίκεντρο τον οδηγό. Σαφώς και υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία της ποιότητας που χαρακτηρίζουν τη μάρκα, όπως και αυτά της συνδεσιμότητας (με επίκεντρο τη νέα οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας των 14 ιντσών) που απαιτεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο στις μέρες μας.

Βασική έκδοση του νέου Lexus RX είναι η RX350 που φιλοξενεί κάτω από το καπό της τον 4κύλινδρο κινητήρα των 2,4 λίτρων που πλέον αποδίδει 279 ίππους και 430 Nm ροπής.

H κίνηση στο RX350 μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων με νέα πιο κοντή κλιμάκωση και μπορεί να είναι από 75:25 εμπρός-πίσω έως και 50:50, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η επόμενη έκδοση είναι η υβριδική RX 350h με τη συνδυαστική απόδοση από τον ηλεκτρικό και τον συμβατικό κινητήρα των 2,5 λίτρων να φτάνει στους 245 ίππους. Σύμφωνα με τη Lexus η κατανάλωση δεν ξεπερνά σε μικτό κύκλο τα 6,5 lt/100 km, ενώ τα 100km/h έρχονται από στάση σε 8". 

Lexus RX

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Lexus θα προσφέρει το RX και σε επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση. Το Lexus RX 450h+ σημαδεύει κύρια την ευρωπαϊκή αγορά. Είναι τετρακίνητο και φέρει μπαταρία ιόντων λιθίου 18,1 kWh με την ηλεκτρική του αυτονομία να φτάνει τα 65km με ταχύτητες έως 135 km/h. Η ισχύς του φτάνει τους 306 ίππους και η Lexus μιλά για κατανάλωση της τάξης του 1,2 lt/100 km και επιτάχυνση της τάξης των 7".  

Στην κορυφή της γκάμας συναντάμε το RX 500h. Εδώ ο τούρμπο κινητήρα των 2,4 ίππων μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν 371 ίππους, ενώ η έκδοση φέρει την εξελιγμένη 4κίνηση DIRECT4. Τα 100km/h από στάση έρχονται σε 6",ενώ η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στον στάνταρ εξοπλισμό και του συστήματος ενεργητικής τετραδιεύθυνσης Dynamic Rear Steering (DRS). H Lexus δίνει μια κατανάλωση σε μικτό κύκλο της τάξης των 8,2 lt/100 km. 

Κορυφαία ασφάλεια
Το νέο Lexus RX ενσωματώνει όλα τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού που περιλαμβάνει η τρίτη γενιά του Lexus Safety System+ με αναβαθμισμένες λειτουργίες και αυξημένο εύρος ανίχνευσης και πρόληψης κινδύνου ατυχήματος.

Το Pre-Collision System μπορεί να ανιχνεύει μοτοσικλέτες και άλλα αντικείμενα, να αναγνωρίσει το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης αλλά και πεζούς ακόμη και σε στροφή σε διασταύρωση.  Βελτιώσεις έγιναν επίσης στο Adaptive Cruise Control και στο Lane Trace Assist. Το Lexus Safety System+ τοποθετείται στάνταρ σε όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα, αλλά ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο πακέτο ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει το Lane Change Assistance (LCA), το οποίο παρέχει αυτόματο σύστημα διεύθυνσης αλλαγής λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο και το Front Cross-Traffic Alert, το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ για να προειδοποιεί τον οδηγό για κίνηση που πλησιάζει και από τις δύο κατευθύνσεις.

Lexus RX

Το σύστημα Pre-Collision System with Active Steering Assist, που εισήχθη τώρα και στο RX, καθορίζει πότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης με έναν πεζό μπροστά ή με ένα αντικείμενο. Εάν το σύστημα διαγνώσει ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί η σύγκρουση μόνο με το φρενάρισμα -αλλά ότι μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας το σύστημα ελέγχου διεύθυνσης- η υποβοήθηση συστήματος χρησιμοποιεί το Active Steering Assist εκτός από την ενεργοποίηση μιας ειδοποίησης και την ενεργοποίηση των φρένων.

LEXUS RX

Επιπλέον το Driver Monitor χρησιμοποιεί μια κάμερα τοποθετημένη πάνω από το τιμόνι για να ελέγχει συνεχώς την κατάσταση του οδηγού. Είναι ακόμη σε θέση να επιβραδύνει ή και να σταματήσει το αυτοκίνητο εάν ο οδηγός δεν αντιδρά σε ειδοποιήσεις.

Τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου και εξόδου e-latch του RX είναι συνδεδεμένο με το Blind Spot Monitor του αυτοκινήτου στην αποκλειστική λειτουργία Safe Exit Assist, η οποία εμποδίζει τον οδηγό να ανοίξει την πόρτα εάν πλησιάζει αυτοκίνητο ή ποδήλατο από πίσω. Η Lexus εκτιμά ότι αυτό το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερο από το 95% των ατυχημάτων που προκαλούνται από το άνοιγμα της πόρτας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube