
Όμιλος Stellantis: Εγκαταλείπει αιφνιδιαστικά τις κυψέλες υδρογόνου
Ο Όμιλος Stellantis, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, εγκαταλείπει την εξέλιξη κυψελών υδρογόνου, επικαλούμενος υψηλό κόστος, έλλειψη υποδομών και χαμηλή ζήτηση.


Καθώς η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναζητά πιο καθαρές λύσεις για το μέλλον, δεν συμφωνούν όλοι οι κατασκευαστές ως προς τη βιωσιμότητα όλων των τεχνολογιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Όμιλος Stellantis, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί διακριτικά από την ανάπτυξη κυψελών υδρογόνου, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική. Η όμιλος ακύρωσε το σχέδιό του για παραγωγή ημί-φορτηγών με κυψέλες καυσίμου σε εργοστάσια της Γαλλίας και της Πολωνίας.
Σύμφωνα με τον Όμιλο Stellantis, οι περιορισμένες υποδομές ανεφοδιασμού, το υψηλό κόστος και η χαμηλή ζήτηση αποτελούν βασικούς λόγους πίσω από αυτή την απόφαση. Κατά την εκτίμησή του, τα ελαφρά επαγγελματικά με κυψέλη καυσίμου δύσκολα θα αποκτήσουν μαζική χρήση πριν από από το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, η εταιρεία επανεξετάζει τη συμμετοχή της στη Symbio, τον κατασκευαστή κυψελών υδρογόνου στον οποίο κατέχει μερίδιο 33,3% από το 2023. Η Symbio, κοινοπραξία με τη Michelin και την Forvia, είχε στόχο να ενισχύσει την παραγωγή οχημάτων υδρογόνου σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Michelin χαρακτήρισε την απόφαση του Ομίλου Stellantis «απρόσμενη», προειδοποιώντας για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας.
Ο Όμιλος Stellantis δεν βλέπει βιώσιμη εμπορική διέξοδο στην τεχνολογία κυψέλης καυσίμου πριν από το 2030
Παρά το τέλος του προγράμματος, ο όμιλος διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το προσωπικό στις μονάδες παραγωγής, μεταφέροντας τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στο υδρογόνο σε άλλα έργα. Ο COO της ομίλου, Jean-Philippe Imparato, δήλωσε «Σε ένα πλαίσιο αυστηρών κανονισμών για τις εκπομπές CO₂ στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να διακόψουμε την ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η αγορά υδρογόνου παραμένει εξειδικευμένη, χωρίς μεσοπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα. Πρέπει να κάνουμε σαφείς, υπεύθυνες επιλογές για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών με στρατηγική που εστιάζει σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα».
Η απόφαση αυτή αποτελεί δραστική στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Όμιλος Stellantis είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να λανσάρει οκτώ μοντέλα με κυψέλη υδρογόνου, προερχόμενα από την γκάμα Stellantis Pro One, όπως τα Citroën e-Jumpy και e-Jumper, FIAT E-Scudo και E-Ducato, Opel Vivaro και Movano και Peugeot E-Expert και E-Boxer.
Τότε, ο επικεφαλής της τεχνολογίας υδρογόνου είχε δηλώσει ότι η κίνηση αυτή θα επιβεβαίωνε τη δέσμευση της εταιρείας για πρωτοπορία στο υδρογόνο. Ωστόσο, η αλλαγή στάσης δείχνει ότι o ποτέ δεν ήταν πλήρως πεπεισμένη για αυτή την τεχνολογία. Ήδη από το 2021, ο πρώην CEO Carlos Tavares είχε εκφράσει την άποψη ότι τα οχήματα υδρογόνου υστερούν έναντι των ηλεκτρικών.
Παρά την αποστασιοποίηση του Ομίλου Stellantis, άλλοι κατασκευαστές όπως η Toyota, η BMW, η Hyundai, η Honda και η Renault συνεχίζουν να επενδύουν στο υδρογόνο, θεωρώντας το κρίσιμη λύση για τις μετακινήσεις του μέλλοντος.