
Παράγωγο του Captur, του οποίου αποτελεί μια επιμηκυμένη και ανασχεδιασμένη παραλλαγή, το Renault Symbioz έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η αντικατάσταση του θερμικού Scénic με ένα ομώνυμο 100% ηλεκτρικό.
Ωστόσο, καθώς το κλασικό πολυμορφικό Scénic αποτελεί πλέον παρελθόν, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα SUV, αυτή τη φορά αποκλειστικά υβριδικό. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Renault Symbioz που βλέπετε, δεν έχει καμία σχέση με το εντυπωσιακό πρωτότυπο που είχαμε δει το 2017. Την εποχή που ακόμη βάζαμε «ένσημα» στην Έκθεση της Φρανκφούρτης. Τότε, οι κατασκευαστές παρουσίαζαν ακόμη τις στιλιστικές μελέτες, κατά πλειονότητα φαντασμαγορικές.
Αν το Captur δεν επαρκεί για τις ανάγκες μιας μικρής οικογένειας λόγω πορτμπαγκάζ, το Renault Symbioz διορθώνει αυτήν την αδυναμία, αγγίζοντας την κατηγορία των C-SUV
Το Symbioz του 2017 λοιπόν, να θυμίσουμε ότι ήταν ένα επιβλητικό ηλεκτρικό κουπέ που προοριζόταν να λειτουργήσει ως πειραματική πλατφόρμα για την αυτόνομη οδήγηση. Ανήκε σε εκείνες τις μελλοντολογικές σπουδές που δεν προορίζονταν ποτέ να υλοποιήσουν τις δημιουργικές φαντασιώσεις των φουτουριστών σχεδιαστών. Εν τέλει, η Renault από εκείνο το πρωτότυπο, κράτησε μόνο το όνομα. Για να βαφτίσει ένα SUV, όσο το δυνατόν πιο συμβατικό και υπαγορευμένο από εμπορική ανάγκη.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται είναι αν ήταν πραγματικά αναγκαίο ένα έβδομο SUV στην γκάμα της Billancourt; Και στην ουσία και με όρους εμπορικούς, η απάντηση είναι «ναι!». Υπήρχε ένα κενό ανάμεσα στο Captur (4,24 m) και στο δίδυμο των Austral (4,51 m) και Arkana (4,57 m), το οποίο τώρα καλύπτεται από το νέο Symbioz. Που με μήκος 4,41 m, θα μπορούσε ακόμη και να ονομάζεται «Reconnexion», επανασυνδέοντας τους απογοητευμένους φαν της φίρμας: Τέρμα το θερμικό Mégane, το Arkana τελεί υπό αμφισβήτηση, το Austral ξεκινά από τα 40 χιλιάρικα σε φουλ υβριδικό και το νέο Scénic επιβάλλει 100% ηλεκτροκίνηση που δεν ταιριάζει σε όλες τις χρήσεις.
Και τι κάνει μέσα στην γκάμα του Ρόμβου; Υποδύεται τον χαμαιλέοντα: Με πρόσοψη Captur, προφίλ που θυμίζει στέισον, στοιχεία σχεδιασμού από το Scénic E-Tech, νέες φωτιστικές μονάδες… Το νέο Renault Symbioz αναμειγνύει τα είδη και επιχειρεί να συνθέσει τις κατηγορίες που το περιβάλλουν. Ή ακόμα καλύτερα να τις συνδυάσει σε μια «συμβίωση». Ας δούμε λοιπόν πόσο αρμονική μπορεί να είναι αυτή.
Αν και το Renault Symbioz δεν σε εντυπωσιάσει απαραίτητα όταν το δεις ανφάς (είναι πολύ πιθανό να το περάσεις αρχικά για ανανεωμένο Captur), δεν σημαίνει ότι θα σε αφήσει εντελώς αδιάφορο εμφανισιακά. Διότι ξεχωρίζει περισσότερο από τον μικρότερο «αδερφό» SUV και αποπνέει μεγαλύτερη επιβλητικότητα και ανώτερη απτή ποιότητα, χάρη σε μια σειρά καλοδεχούμενων σχεδιαστικών λεπτομερειών.

Με την πρώτη ματιά, το Symbioz φαίνεται σαν ένα Captur πιο επιβλητικό και με πιο προσεγμένο σχεδιασμό. Όντως, το στιλ του είναι φροντισμένο: Η γωνιώδης σιλουέτα φαίνεται πιο ομοιογενής από αυτή του ανανεωμένου μικρού αδελφού, παρόλο πως φιγουράρει με το ίδιο σχεδόν πρόσωπο, με γεωμετρικά μοτίβα. Αλλά, καθώς το Symbioz σχεδιάστηκε πριν από το facelift του Captur, είναι το τελευταίο που δανείστηκε τη μάσκα του Symbioz κι όχι το αντίστροφο. Εδώ, βέβαια, το βλέπετε στο λιγότερο κολακευτικό γκρι Cassiopée της έκδοσης esprit Alpine, που ωστόσο επωφελείται από τις διακοσμητικές πινελιές της συγκεκριμένης έκδοσης με ειδικά ένθετα, όμορφες 19άρες ζάντες, γυαλιστερό μαύρο αντί για νίκελ…
Είτε Esprit Alpine είτε οποιαδήποτε άλλη έκδοση (θα τις δούμε αναλυτικά παρακάτω), τo Symbioz αποκαλύπτει τα ατού του μέσω ενός σχεδιασμού που το διαφοροποιεί ξεκάθαρα από το Captur και, ευρύτερα, από την υπόλοιπη γκάμα της Renault.
Ξεκινώντας από το προφίλ που είναι έντονα στέισον, ρευστό και αρμονικό. Η δουλειά που έχει γίνει στην ενσωμάτωση του πίσω μέρους είναι εξαιρετική. Μην ξεχνάμε ότι οι Γάλλοι «κόλλησαν» σχεδόν 17,5 πόντους στο αυτοκίνητο και, παρότι το μεταξόνιο έμεινε απαράλλαχτο με του Captur, το Symbioz δεν δείχνει σαν να απέκτησε καμπούρα. Έτσι, πλησίασε στους δέκα πόντους το Austral, από το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να κλέψει πελατεία.
Αλλά η πραγματική καινοτομία του Symbioz είναι το πίσω μέρος. Πλήρως πρωτότυπο, παρότι το εσωτερικό των νέων φαναριών Ice Cube θυμίζει τα Scénic και Rafale, απομακρύνεται εντελώς από εκείνο του Captur. Και ταιριάζει πολύ καλύτερα στον συνολικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα όταν προσπαθεί κάποιος να συνδυάσει το εμπρός και το πίσω μέρος. Και όχι άδικα. Ο σχεδιασμός του Renault Symbioz έγινε εξ αρχής γι’ αυτό που βλέπουμε. Εξ ου και η αδιαμφισβήτητη συνοχή του συνόλου. Κάτι που δεν διαθέτει το ανανεωμένο Captur, του οποίου η εμπρός όψη προέρχεται από το Symbioz, αλλά το πίσω μέρος της πρώτης γενιάς δημιουργεί μια αναντιστοιχία.
Στο τέλος του κεφαλαίου «εξωτερικός σχεδιασμός», θα αποδώσουμε λοιπόν ένα ρούμπο υπέρ της αρμονίας στο Renault Symbioz, του οποίου το φροντισμένο, τελικά πρωτότυπο για την γκάμα και μάλλον καθολικά αποδεκτό στιλ, αποτελεί ένα από τα δυνατά του σημεία.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε βεβαιότητα αν ο Victor Vasarely θα ενέκρινε το νέο Renault Symbioz. Αλλά αδιαμφισβήτητα θα έβρισκε εδώ τα σημάδια του. Διότι το νέο σήμα της μάρκας που παρουσιάστηκε το 2021 και είναι άμεσος απόγονος του λογότυπου του Ούγγρου καλλιτέχνη από το 1972, εμφανίζεται παντού. Σε πλήρη μορφή ή σε τμήμα του, θα το βρεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην καμπίνα του γαλλικού SUV. Ένα μοτίβο που πλέον αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού της Renault.
Βέβαια, στη δικιά μας έκδοση esprit Alpine, στην καμπίνα έχει παραχωρήσει τη θέση του στο «Α» με το βέλος της Διέππης, σε μερικές μικρές γαλλικές σημαίες διάσπαρτες στην καμπίνα και σε μια καλαίσθητη τρίχρωμη ραφή στο δερμάτινο τιμόνι TEP. Πιο γαλλικό δεν γίνεται!

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση της καμπίνας είναι καλή και, παρόλο που δεν υπάρχει έκπληξη καθώς το ταμπλό του Captur διατηρείται αυτούσιο, η συνολική αίσθηση ποιότητας είναι θετική. Και μας άρεσε ο κομψός λεβιές ταχυτήτων και απορούμε που δεν έχει υιοθετηθεί και στα άλλα μοντέλα.
Θα γκρινιάξουμε παρόλα αυτά για κάποιες λεπτομέρειες της έκδοσης esprit Alpine που μυρίζουν «οικονομία». Διαθέτει ένα ειδικό μπλε διακοσμητικό ένθετο-φάσα, συμπαθητικό, αλλά δυστυχώς μόνο από την πλευρά του συνοδηγού. Δεν εκτείνεται πέρα από την οθόνη, ούτε καν στον αριστερό αεραγωγό αυτής, και δεν συνεχίζεται προς την πλευρά του οδηγού. Και το σκληρό πλαστικό στο πάνω μέρος των θυρών.
Αν και υιοθετεί το ταμπλό του Captur, το Symbioz προσφέρει από τη βασική έκδοση Evolution τον συνδυασμό ψηφιακών οργάνων με διαγώνιο 7” (όμορφα ανασχεδιασμένος, εμπνευσμένος από το Rafale). Στις άλλες εκδόσεις η διαγώνιος είναι 10”. Kαι της κεντρικής οθόνης αφής με διαγώνιο 10,4” με λογισμικό της Google -Android Automotive 12. Γρήγορο, διαισθητικό και με ενσωμτωμένες εφαρμογές όπως Maps, Waze, YouTube, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με smartphone, το σύστημα OpenR Link αποτελεί σημείο αναφοράς.
To ιντερφέις ενσωματώνει πολλές λειτουργίες (όπως τα πολυάριθμα βοηθήματα GSR2, που απενεργοποιούνται με ένα κουμπί αριστερά), αν και η εργονομία κάποιες φορές εκνευρίζει. Για παράδειγμα, το να βρεις τα κουμπιά της έντασης, που βρίσκονται ψηλά στο πλάι! Χρειάζεται εξοικείωση και λίγον πειραματισμό.

Η τεχνολογική αυτή προσέγγιση δεν επηρεάζει τελικά την εργονομία, αφού διατηρούνται φυσικά κουμπιά για τον κλιματισμό (που δεν είναι διζωνικός) ή την απενεργοποίηση των συστημάτων υποβοήθησης. Παιδιά, κάντε το όπως η Renault!
Χωροταξικά τα πράγματα για τους επιβάτες δεν άλλαξαν σε σχέση με το Captur. Αντίθετα και αναμενόμενα όμως, με 17 πόντους μεγαλύτερο μήκος, βελτιώθηκαν για τις αποσκευές τους. Διότι η ευρυχωρία και η ευελιξία στο πίσω μέρος, με το συρόμενο κάθισμα κατά 16 cm, είναι ακριβώς ίδια με του Captur και δυστυχώς χωρίς κεντρικό υποβραχιόνιο. Οπότε, μόνο το πορτμπαγκάζ επωφελείται από το μεγαλύτερο μήκος του Symbioz.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό κέρδος 132 lt και χωρητικότητα που κυμαίνεται από τα 492 έως 624 lt, ανάλογα με τη θέση του πίσω καθίσματος -όπου βέβαια στη μεγάλη τιμή οι πίσω θέσεις καθίστανται άχρηστες. Προσοχή, ακόμη: Η σύγκριση ισχύει μόνο σε σχέση με το επίσης φουλ υβριδικό Captur -αλλιώς οι άλλες εκδόσεις του δεν υστερούν ιδιαίτερα με 482 lt.
Το κατώφλι φόρτωσης είναι καλό, όχι εξαιρετικό, και η πίσω πόρτα στην έκδοση esprit Alpine χειροκίνητη (+€350 η ηλεκτρική). Tο πορτμπαγκάζ διαθέτει επίπεδο πάτωμα και διπλό πάτο με ρυθμιζόμενο ράφι (από techno και πάνω) και τα καθίσματα αναδιπλώνονται κατά 70:30 -σύρονται όμως μονοκόμματα.
To πορτμπαγκάζ λοιπόν, είναι επαρκές για τις αποσκευές μιας μικρής οικογένειας. Να σημειώσουμε ακόμη ότι προσφέρεται στάνταρ ρεζέρβα ανάγκης (από techno και πάνω, +€300 στο evolution), τοποθετημένη κάτω από το διπλό πάτωμα. Μειώνει τον χώρο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Στα περισσότερα υβριδικά να θυμίσουμε δεν προσφέρεται καν ρεζέρβα, λόγω της μπαταρίας 230 V που τοποθετείται στο πάτωμα -όπως κι εδώ.
Παίρνοντας στα χέρια το τιμόνι, επίσης αναμενόμενα, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ Symbioz και Captur. Ίδια θέση οδήγησης, ίδιο περιβάλλον με του μικρότερου SUV της Billancourt. Το κάθισμα του οδηγού προσφέρει ικανοποιητική πλευρική στήριξη και η εργονομία γενικά είναι άρτια. Με την κάθετα τοποθετημένη ταμπλέτα του infotainment να πέφτει ιδανικά στο χέρι, όπως και ο λεβιές ταχυτήτων.

Οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου είναι εύκολα προσβάσιμες, όπως και τα προφίλ οδήγησης, ενώ η διαχείριση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων γίνεται εύκολα μέσω ενός μαγικού κουμπιού «my safety switch». Τοποθετημένο αριστερά από το τιμόνι, επιτρέπει την άμεση απενεργοποίηση όλων των ειδοποιήσεων (βλ. GSR2) ή την ανάκληση εξατομικευμένων ρυθμίσεων.
Έκπληξη φυσικά δεν προκύπτει ούτε από το υβριδικό σύστημα E-Tech των 145 ίππων, το μόνο διαθέσιμο προσώρας. Η λειτουργία του, αρκετά πολύπλοκη, είναι γνωστή: 4κύλινδρος 1.600άρης ατμοσφαιρικός κινητήρας σε κύκλο Atkinson, σε συνδυασμό με δύο ηλεκτροκινητήρες: Έναν 49 PS που ελέγχει το πρωτότυπο ρομποτικό κιβώτιο (τέσσερις σχέσεις για το θερμικό μοτέρ και άλλες δύο για την ηλεκτροκίνηση), σχεδιασμένο ώστε να περιορίζει τις απώλειες ισχύος, και τη μίζα/εναλλάκτη των 20 PS. Και φυσικά μια μικρή μπαταρία 1,2 kWh.
Η οδήγηση είναι ομαλή, οι επιδόσεις επαρκείς, αλλά αναρωτιέσαι αν οι 145 ίπποι ξυπνούν ποτέ; Δεν πρόκειται για μοτέρ που θα σε εντυπωσιάσει, καθώς παραμένει σε όλο το φάσμα κάπως άχρωμο. Τα νούμερα επιδόσεων που δίνει στο Symbioz όμως είναι αποδεκτά με 0-100 km/h σε 10,6” και καλές ρεπρίζ.
Δεν φταίει το βάρος, που είναι μόλις 50 kg παραπάνω από το Captur -1.423 κιλά κενό. Αλλά αυτός ο κινητήρας που έχει σχεδιαστεί κυρίως για οικονομία, κάποιες φορές εκφράζεται εις βάρος της ευχαρίστησης.
Οφείλουμε να πούμε όμως, ότι σε αντίθεση με φουλ υβριδικά άλλων κατασκευαστών, όπου πρέπει να χαϊδεύεις το γκάζι για να διατηρήσεις την ηλεκτρική λειτουργία πάνω από τα 20 km/h, εδώ τα πράγματα αντιπροσωπεύονται με την έννοια του όρου «φουλ υβριδικά». Το Symbioz με το μοναδικό κιβώτιο χωρίς συμπλέκτη ή συγχρονιζέ και με δύο σχέσεις για τον ηλεκτρομοτέρ, πετυχαίνει 100% ηλεκτρική κίνηση έως και 50 km/h.
Ανάλογα με το πόσο πειθαρχημένος είσαι με το γκάζι, ύστερα από 3-4 km, ο βενζινοκινητήρας ενεργοποιείται (ακόμα κι εν στάσει) για να φορτίσει την μπαταρία. Μια διακριτική διαδικασία που δεν κάνει τον θόρυβο του 3κύλινδρου κινητήρα του υβριδικού Austral που έχουμε δοκιμάσει. Η λειτουργία B ενισχύει την ανάκτηση ενέργειας στο άφημα του γκαζιού, χωρίς όμως να καταλήγει σε one-pedal driving.
Κι ενώ παραμένει ομαλό και ήσυχο σε ήπια οδήγηση, το σύνολο μοτέρ/σασμάν μπερδεύεται όταν ανεβάσεις ρυθμό. Αν καρφώσεις το πόδι στο γκάζι, η μετάδοση καθυστερεί και ο κινητήρας απαιτεί χρόνο για να αποδώσει το μέγιστο -ακόμη και στο Sport mode. Σημειώνουμε πάντως ότι η διαχείριση του κιβωτίου φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με τις υλοποιήσεις που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Με το kickdown να αποκρίνεται καλύτερα και με λιγότερο σκορτσάρισμα. Επίσης, τα έντονα φρεναρίσματα δημιουργούν ασυνέπεια στην επιβράδυνση, ειδικά κατά τις αλλαγές σχέσεων στον ηλεκτρικό άξονα.
Οι μεγάλες ζάντες των 19 ιντσών δεν εμπόδιζαν το Symbioz esprit Alpine να είναι άνετο στην κύλισή του με μέση και υψηλή ταχύτητα. Μόνο στις ανωμαλίες των δρόμων της πόλης αντιλαμβάνεσαι ένα ενοχλητικό σουστάρισμα, απότοκο του σφιχτού set-up της ανάρτησης και από τις μεγάλες ζάντες της Esprit Alpine που αφήνουν μόλις δέκα πόντους μάγουλο στο λάστιχο -αδημονούμε να δοκιμάσουμε την evolution με τις 17άρες και τρεις πόντους παραπάνω μάγουλο.
Σε δρόμους με στροφές, το Symbioz μας εξέπληξε με πιο δυναμική συμπεριφορά από το αναμενόμενο. Στις διαδοχικές στροφές, άλλαζε τη στήριξή του με ευκολία και σιγουριά, και η ανάρτηση δεν το άφηνε να γύρει ενοχλητικά. Αυτά με σχετικά ήπιο/μέτριο ρυθμό οδήγησης. Αν ανεβάσεις αρκετά τον ρυθμό, ο εμπρός άξονας ρέπει προς την υποστροφή, με τα λάστιχα Michelin e-Premacy, φτιαγμένα για οικονομία, να μη βοηθούν ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το πλαίσιο είναι ποιοτικό, η οδική συμπεριφορά ασφαλής, το τιμόνι ευχάριστο (αν και χωρίς μπόλικη αίσθηση).
Και φτάσαμε στον τομέα της αποδοτικότητας, προνομιακό πεδίο του συστήματος E-Tech που φορά το Symbioz. Μέσα στην Αθήνα, ο μικτός συνδυασμός χαλαρής και πυκνής κίνησης, και με μια δόση αστικού αυτοκινητοδρόμου, ο υπολογιστής έδειχνε σταθερά κάτω από τα 5 lt/100 km -με προσοχή είδαμε ακόμη και 4,1 lt/100 km! Με το 75% του χρόνου σε ηλεκτρική λειτουργία.
Στον ανοιχτό δρόμο, περιφερειακά στην Αττική, με ταχύτητα μέχρι 90 km/h που επιβάλλουν τα όρια του ΚΟΚ, η ηλεκτρική λειτουργία περιοριζόταν στο 50% και η κατανάλωση έπεσε στα 4,6 lt. Και στην εθνική, με ταχύτητα μέχρι 130 km/h, η ηλεκτρική λειτουργία έπεσε κάτω από το 15%, με την κατανάλωση να ανεβαίνει στα 6,8 lt.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα στηθώματα σε αυτή την περίπτωση παίζουν καταλυτικό ρόλο: Η μπαταρία αδειάζει γρήγορα και μένει μόνο ο θερμικός κινητήρας. Μάλιστα όχι πολύ δυνατός (95 ίπποι και μόλις 148 Nm), και θορυβώδης όσο ανεβαίνουν οι στροφές. Με το πρωτόκολλο του DRIVE λοιπόν, το Symbioz μας έδωσε μέση κατανάλωση 5,2 lt/100 km, έναντι των 4,7 lt που δίνει το πρωτόκολλο WLTP. Σημειώστε ακόμη, ότι η κατανάλωσή μας αφορά το Symbioz με λίγο έως μέτριο φορτίο.
Η Renault επέλεξε να κρατήσει την γκάμα του Symbioz πολύ απλή. Αυτό ισχύει καταρχήν για τις εκδόσεις, αφού προσώρας υπάρχουν τέσσερις: Η βασική evolution, η μεσαία techno, και δύο πιο «premium» με διαφορετική φιλοσοφία η καθεμιά -σπορτίβ η esprit Alpine, πιο άνετη και πολυτελής η iconic.
H βασική evolution που ξεκινά από τις €28.900, μη φανταστείτε ότι είναι καμιά «φτωχάντζα». Στον τομέα της άνεσης λοιπόν, διαθέτει αυτόματο κλιματισμό και όλες τις ρυθμίσεις ηλεκτρικές πλην αυτής του ύψους για το κάθισμα του οδηγού, σύστημα πολυμέσων openR 10,4” με ηχοσύστημα Arkamys Classic συνδυασμένο με έγχρωμo πίνακα οργάνων 7", δύο θύρες USB-C (εμπρός) και ασύρματη φόρτιση smartphone. Όσον αφορά το εξωτερικό και την εμφάνιση, υπάρχουν φώτα Full LED εμπρός πίσω, φιμέ πλαϊνά παράθυρα και τζάμι πορτμπαγκάζ. Mε το αυτοκίνητο να πατά σε 17άρες ζάντες με λάστιχα 215/60. Όσο για την ασφάλεια, διαθέτει όλα τα ADAS που επιβάλλει ο κανονισμός GSR2, συν κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός πίσω.
Η επόμενη techno (€30.500) προσθέτει ηλεκτρική αναδίπλωση στους πλευρικούς καθρέφτες, κάθισμα συνοδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος, υπερυψωμένο κάτω μέρος πορτμπαγκάζ (επίπεδο με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα), οδηγικές ρυθμίσεις Renault Multi-Sense, ενσωματωμένο λογισμικό της Google στο infotainment, πίνακας οργάνων με έγχρωμη οθόνη 10”, τιμόνι και μοχλό ταχυτήτων ντυμένο με απομίμηση δέρματος TEP και 18άρες ζάντες με λάστιχα 215/55.
Στη δική μας esprit Alpine (€32.900), στα ADAS προστίθεται το προσαρμοζόμενο σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας με λειτουργία αυτόματης ακινητοποίησης/εκκίνησης (αλλά όχι το ACC για ημί-αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2) και στην άνεση το θερμαινόμενο τιμόνι. Με το Symbioz esprit Alpine να πατά σε 19άρες ζάντες.
Και έχουμε την κορυφαία έκδοση iconic των €34.500 που αναμενόμενα γίνεται «τούμπανο». Ερχόμενη να προσθέσει στα ADAS, διατήρηση στο κέντρο της λωρίδας, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης κατά την όπισθεν με ανίχνευση πεζών και δικύκλων, προειδοποίηση τυφλού σημείου και αποφυγή απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας κατά την προσπέραση. Μαζί και το σύστημα στάθμευσης hands-free και η κάμερα 360°. Στον τομέα της άνεσης προσθέτει ηλεκτρικό άνοιγμα πορτμπαγκάζ, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός. Και πατά επίσης σε ζάντες 19”, διαφορετικού σχεδίου.
Αλλά ο όρος «απλοποίηση» ισχύει κυρίως όσον αφορά τις κινητήριες μονάδες. Προσώρας υπάρχει μόνο μία: Η γνωστή και μη εξαιρετέα full hybrid E-Tech 145, που διατίθεται επίσης, μεταξύ άλλων, στα Clio, Arkana, Dacia Jogger και Duster αλλά και στο Mitsubishi ASX.
Φτάνοντας στην ταμπακέρα υπάρχει ευχάριστη έκπληξη. Το Symbioz evolution ξεκινά από τις €28.900 που σημαίνει ότι είναι ένα χιλιάρικο ακριβότερο από το αντίστοιχο Captur. Με τη διαφορά να πέφτει στα €600 στη μεσαία έκδοση techno (€30.500 έναντι €29.900). Αλλά για να μην το αναγάγουμε σε εμφύλια διαμάχη, ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός -αν υπάρχει.
Με τις διαστάσεις και την τεχνική του βάση «μικρού» μοντέλου, την πλατφόρμα CMF-B, το Renault Symbioz τοποθετείται ενδιάμεσα σε δύο κατηγορίες. Στην B και C-SUV. Με τα μοντέλα της C να είναι λίγο μεγαλύτερα, κατά περίπτωση δυνατότερα, αλλά και (πολύ) πιο ακριβά. Για παράδειγμα, ένα Peugeot 3008 (4,45 m) είναι τέσσερις πόντους πιο μακρύ, όμως εξακοντίζεται στις €36.900 στη βασική έκδοση Hybrid 145 e-DCS6 Allure.
Το νέο Citroën C3 Aircross (4,39 m) είναι ίσως ο πιο επιθετικός ανταγωνιστής του Symbioz, στις 26 χιλιάδες με τον ίδιο κινητήρα με το 3008 και στην έκδοση Plus. Κι ακόμη πιο επιθετικός, το Opel Frontera, «δίδυμο» του τελευταίου, με τιμή-κανόνι στην έκδοση Edition με €24.400. Ή το ανανεωμένο Nissan Qashqai (4,43 m), με πλουσιότερη τεχνική βάση και τιμή από €32.990 για το mHEV των158 ίππων με CVT.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εσωτερική αντιπαλότητα με το Renault Arkana: Βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα και με το ίδιο σύστημα full hybrid E-Tech 145, διαθέτει επίσης μεγάλο πορτμπαγκάζ (513 lt), λίγο περισσότερο χώρο για τους επιβάτες (μεταξόνιο +8 cm) και τιμή στη μοναδική έκδοση techno από τις 33.900.
Σαφώς κάποιος θα μπορούσε να περάσει στην κλασική (και όχι πολύ φθηνότερη) κατηγορία των B-SUV, με τίμημα όμως πιο στενή καμπίνα και μικρότερο πορτμπαγκάζ.
Εκ των πραγμάτων, θα καταλήξουμε, σε ένα διττό «διά ταύτα». Που εν πολλοίς απαντά και στο δεύτερο σκέλος στην αρχική ερώτησή μας, αν η γκάμα της Renault χρειαζόταν αυτό το έβδομο SUV;
Αν λοιπόν το Captur δεν επαρκεί για τις ανάγκες μιας μικρής οικογένειας λόγω πορτμπαγκάζ, το Symbioz διορθώνει αυτή την αδυναμία, αγγίζοντας την κατηγορία των C-SUV. Μπορεί ο χώρος για τους πίσω και η πολυχρηστικότητα να μην εξελίχτηκαν, αλλά τοποθετούν το Symbioz κάπου ανάμεσα στα κλασικά κόμπακτ και στα MPV που πλέον έχουν εξαφανιστεί. Ο μοντέρνος και εύχρηστος ψηφιακός διάκοσμος, η άριστη εργονομία, οι πολλοί αποθηκευτικοί χώροι και η ικανοποιητική άνεση πείθουν στην καθημερινότητα – όπως και το σύστημα Ε-Tech που με ήπια οδήγηση, προσφέρει ομαλότητα και οικονομία. Οπότε, το Renault Symbioz είναι πολύ κοντά στον καλό συμβιβασμό και μια λογική και ευέλικτη πρόταση για όσους αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους αμαξώματος.
Επιπρόσθετα όμως, επιτρέπει στη Renault να διαρθρώσει σε καλύτερο τακτικό επίπεδο την γκάμα της. Προσφέροντας μια βιώσιμη βενζινοκίνητη εναλλακτική στο αποκλειστικά ηλεκτρικό Scénic E-Tech (αλήθεια, πότε θα το δούμε στην Ελλάδα;), για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτική φόρτιση, τον απαιτούμενο προϋπολογισμό ή δεν γουστάρουν τα EV. Οι ομοιότητες στο στιλ των δύο μοντέλων σαφώς και δεν είναι τυχαίες…
Σε διαφορετική μετάφραση, μπορεί το Symbioz να μην πετυχαίνει την απόλυτη αρμονία, σαφώς όμως ενισχύει τη «συμβίωση» στις εκθέσεις της Renault. Χώρια που το «voiture à vivre» επέστρεψε...
Renault Symbioz full hybrid E-Tech 145 | |||
---|---|---|---|
Τι λέει το DRIVE | Με αμελητέο επιπλέον τίμημα αγοράζεις ένα μεγάλο Captur με καλές οικογενειακές δεξιότητες, σε αισθητική και βιώσιμη αρμονία με την εποχή. | ||
Τιμή | Από €28.900 | ||
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | |||
Τεχνολογία | HEV, κινητήρας βενζίνης 1.598 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, έμμεσος ψεκασμός, 95 PS/5.600, 148 Nm/3.600 rpm, ηλεκτρικό μοτέρ Νο1 230V, 49 PS και 205 Nm, ηλεκτρικό μοτέρ Νο2 20 PS και 50 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 1,2 kWh (0,85 kWh ωφέλιμες), κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων ασυγχρόνιστων σχέσεων + δύο ηλεκτρικές (multi mode) | ||
Απόδοση | 143 PS @ 5.600 rpm, 250 Nm @ 2.400-3.600 rpm | ||
Διαστάσεις | 4.413 x 1.797 x 1.575 mm | ||
Πορτμπαγκάζ | 492-624/1.582 lt | ||
Βάρος | 1.423 kg | ||
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ | |||
0-100 km/h | 10,6" | ||
0-400 m | 16,8" @ 130 km/h | ||
0-1.000 m | 32,6 @ 165 km/h | ||
80-120 km/h 4η/5η | 8,0' | ||
Τελική ταχύτητα | 170 km/h | ||
Κατανάλωση* | 5,2 lt/100 km | ||
Εκπομπές CO2 | 113 g/km | ||
Αυτονομία | 920 km | ||
Μετρήσεις κατανάλωσης DRIVE | |||
Φωτογραφίες DRIVE Mdedia Group/Θανάσης Κουτσογιάννης |