Νέο Renault Rafale, ένα αέρινο Espace [video]

Νέο Renault Rafale, ένα αέρινο Espace [video]

Ο νέος επικεφαλής της μοίρας της Billancourt είναι το Renault Rafale, ένα κουπέ D-SUV ή, αν προτιμάτε, ένα «αέρινο» Espace, με ανανεωμένη αισθητική και premium λεπτομέρειες.

Το όνομα Renault Rafale θα μπορούσε να προκαλέσει παρεξηγήσεις. Για να εντασσόταν ονομαστικά στη γαλλική αεροπορία και αεροναυτική βιομηχανία, δεδομένου του μεγέθους του, θα μπορούσε να κάλλιστα να ονομαστεί ακόμη και με κάποιο μοντέλο της Airbus... 

Ωστόσο, το όνομα Rafale ανήκει, είναι το DNA της Renault. Καμία σχέση με το μαχητικό της Dassault, αλλά απόλυτα σχετικό με το υπέροχο αεροπλάνο για ρεκόρ ταχύτητας, Caudron Renault Rafale. Για τους λάτρεις των κόμικ, θυμηθείτε, είναι το αεροπλάνο που ενέπνευσε τις περιπέτειες των Jo, Zette και Jocko, χαρακτήρων από τον μεγάλο Hergé! 

Renault Rafale... Aκούγεται σφόδρα γαλλικό και με επιθετική διάθεση. Και αυτό αποτελεί εμπορικό ατού –και για την Ελλάδα για ευνόητους λόγους.

Renault Rafale

Σε κάθε περίπτωση, ακούγεται τρομερά γαλλικό και με επιθετική διάθεση και αυτό αποτελεί εμπορικό ατού –και για την Ελλάδα. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στην πίσω πόρτα θα παραμείνει συγκεκριμένη και αποκλειστική για το Renault Rafale, ενισχύοντας την premium ταυτότητά του. Το Renault Rafale που εξελίσσεται από το 2020, αποτελούσε σαφώς τη βούληση των Luca de Meo και Gilles Vidal για να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή της Renault.

Το στυλ κουπέ SUV δεν είναι νέο και πολλοί θα βρουν αναφορές στα χαρακτηριστικά του Rafale, ξεκινώντας φυσικά από το Peugeot 408. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής σχεδιαστής, Gilles Vidal, εντάχθηκε στη Renault μόλις το 2020… 

Renault Rafale

Εν ολίγοις, το Renault Rafale επωφελείται από συγκεκριμένες και μοντέρνες στιλιστικές λεπτομέρειες, πιο εκλεπτυσμένες από αυτές του Espace. Στο αυτοκίνητο υπάρχουν πολλές αναφορές του πρωτότυπου Scénic Vision που παρουσιάστηκε το 2022. Ύστερα από το νέο Clio, το Rafale είναι το δεύτερο Renault που τις ενσωματώνει. Ξεκινά με τα νέα διαχωρισμένα εμπρός φανάρια και συνεχίζει με τα πλαϊνά αεροπορικά φτερά που τονίζουν τις πτυχώσεις του αμαξώματος. 

Τα ξεχωριστά πίσω φώτα τονίζουν το φαρδύ αποτύπωμα του αυτοκινήτου πίσω. Το σχήμα του τελευταίου του θα μπορούσε να ήταν εμπνευσμένο από κινεζικά παιχνίδια γραφικών tangram (διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα).

Και φυσικά αυτό που ξεχωρίζει είναι η πολύπλοκη και πολύ όμορφη μάσκα που αναπτύχθηκε με χρήση AI. Το πλέγμα της γρίλιας της είναι κυψελωτό, με πλήθος ρόμβων με 3D εφέ. Το μπλε (ή κόκκινο) φόντο εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με τη γωνία θέασης, δημιουργώντας ένα κινούμενο εφέ.

Renault Rafale

Το Renault Rafale βασίζεται φυσικά στην πλατφόρμα CMF-CD της Συμμαχίας, δηλαδή αυτή του Austral και του Espace, αλλά είναι φυσικά στο τελευταίο που βρίσκεται πιο κοντά. Ως εκ τούτου διατηρεί σχεδόν το μήκος του (4,71 m) και κυρίως το μεταξόνιο (2,74 m). 

Ωστόσο, όλα αλλάζουν με το ντύσιμο του αυτοκινήτου για να προτάξει ένα πολύ έντονο προφίλ φάστμπακ. Και ναι, δεν υπάρχει πίσω υαλοκαθαριστήρας; Διατηρώντας γωνία 17°, βασικό στοιχείο στην αεροδυναμική απόδοση, μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτόν, καθώς έτσι είναι καλύτερο τόσο για την ορατότητα προς τα πίσω όσο και για το στιλ του.

Renault Rafale

Σε σύγκριση με το Espace, το Rafale επωφελείται από φαρδύτερα μετατρόχια (+4 cm) που αναδεικνύουν καλύτερα τους μεγάλους τροχούς των 20”. Τέλος, το πλαίσιο επωφελείται από την τελευταία εξέλιξη του συστήματος τετραδιεύθυνσης 4Control Advanced που του επιτρέπει να μανουβράρει όπως ένα Clio.

Χάρη στο διαθέσιμο μήκος, το εφέ φάστμπακ διατηρεί τον αέρα για το κεφάλι των επιβατών σε αποδεκτό επίπεδο (88 cm ύψος εδράνου καθίσματος-οροφής. Επιπλέον, όπως και στο Espace, οι επιβάτες του πίσω καθίσματος επωφελούνται από τον γενναιόδωρο χώρο για τα γόνατα.

Renault Rafale

Εμπρός, τα νέα καθίσματα με την καλύτερη πλευρική στήριξη καλύπτονται από ανακυκλωμένη Alcantara και ενσωματώνουν (στο φινίρισμα Esprit Alpine) τον λογότυπο της Renault με οπίσθιο φωτισμό μάλιστα.

Για να σηματοδοτήσει τη θέση του Renault Rafale, η Billancourt έχει εξελίξει ειδικά γι’ αυτό το Solarbay (προφέρεται solar baie – ηλιακός όρμος), μια προαιρετική πολυστρωματική πανοραμική γυάλινη οροφή (1.470 x 1.117 mm) που εξελίχτηκε σε συνεργασία με την Saint-Gobain. 

Renault Rafale

Οροφή που δεν διαθέτει μια συμβατική συρόμενη εσωτερική τέντα για ηλιοπροστασία, αλλά τεχνολογία «AmpliSky». Μια διαδικασία προοδευτικής αδιαφάνειας του γυαλιού με μετατόπιση υγρών κρυστάλλων σε τέσσερις θέσεις: 100% διαφανές, 100% αδιαφανές ή 50-50 (εμπρός-πίσω). Μάλιστα το Solarbay ελέγχεται επίσης φωνητικά μέσω του Google Assistant. Πρακτική λεπτομέρεια: Το Solarbay προσθέτει τρεις πόντους χώρο για το κεφάλι.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτή τη φορά για να σηματοδοτήσει την προσοχή που δίνεται στις επιθυμίες και στην άνεση των πίσω επιβατών, το Renault Rafale προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρακτική, πολύ σύγχρονη καινοτομία: Πίσω κεντρικό υποβραχιόνιο ειδικά σχεδιασμένο για τη διαχείριση smartphone και τάμπλετ.

Renault Rafale

Είναι εξοπλισμένο με δύο ενσωματωμένες υποδοχές USB, αλλά κυρίως με δύο αναπτυσσόμενους βραχίονες στους οποίους υπάρχουν αυλακώσεις για να τοποθετούνται σταθερά οι φορητοί υπολογιστές. Και οι απαραίτητες δύο ποτηροθήκες...

Μιλώντας για τα πολυμέσα, το ταμπλό ενσωματώνει το ψηφιακό πιλοτήριο OpenR (δύο οθόνες 12” και 12,3” ενωμένες σε «L», όπως τις έχουμε δει ήδη στο Austral και το Espace.

Renault Rafale

Το Rafale έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τον φουλ υβριδικό κινητήρα E-TECH των 200 ίππων που συνδυάζει τον 3κύλινδρο 1.2 με 130 ίππους και 205 Nm συν δύο ηλεκτροκινητήρες. Το πρώτο ηλεκτρομοτέρ αποδίδει 70 ίππους και παρέχει 100% ηλεκτρική κίνηση. Το δεύτερο με 25 άλογα διαχειρίζεται τα ξεκινήματα και τις αλλαγές σχέσεων.

Σε αυτό το θέμα, είναι φυσικά το αυτόματο κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών -δύο ηλεκτρικές και τέσσερις θερμικές σχέσεις, δηλαδή συνολικά 15 πιθανοί συνδυασμοί. Αν το θερμικό μοτέρ 1.2 φαίνεται λίγο αδύναμο, η Renault εργάζεται ήδη πάνω σε μια έκδοση E-TECH 4x4 με 300 ίππους, χωρίς να αναφέρεται προς το παρόν σε κάποια άλλη λεπτομέρεια.

Renault Rafale

Επομένως και προσώρας, το Renault Rafale θα καλύψει υπό αυτή την έκδοση την κορυφή της γκάμας του Γάλλου κατασκευαστή. Έκδοση που αναμένεται να δούμε στις αντιπροσωπείες το 2024 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, με τιμή εκκίνησης πάνω από 50.000 χιλιάρικα.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube