Μικρά SUV 2021: Τι, πότε και πόσο;

Μικρά SUV 2021: Τι, πότε και πόσο;

Τέσσερα νέα αστικά SUV και μπόλικα ανανεωμένα ή νέες εκδόσεις θα δώσουν τον τόνο στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά τη νέα χρονιά.

Πέρυσι, τον μεγάλο ντόρο στη δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV έκαναν τα γαλλικά Peugeot 2008 και Renault Captur, και το Ford Puma. Αλλά και εφέτος, η κατηγορία θα αποδειχτεί ιδιαίτερα γόνιμη. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς αποτελεί την κότα με τα χρυσά αυγά για τους κατασκευαστές. Έτσι το 2021 θα σηματοδοτηθεί από τα λανσαρίσματα των Hyundai Bayon, Opel Mokka ΙΙ, Toyota Yaris Cross και Volkswagen Nivus (κουπέ έκδοση του VW T-Cross). Και επιπλέον έχουμε μπόλικα testyling, μεταξύ αυτών τα Citroën C3 Aircross, Opel Crossland και SEAT Arona.

Ιανουάριος - Ford Puma ST
Η τοποθέτηση του macho κινητήρα του Ford Fiesta ST στο μηχανοστάσιο του Puma ST είναι μια δουλειά και μάλιστα καλή που έγινε πέρυσι από τους μηχανικούς του Μπλε Οβάλ.

Ford Puma ST

Το αποτέλεσμα εκτιμούμε ότι θα είναι ένα μικρό SUV με παιχνιδιάρικο ταμπεραμέντο και προικισμένο με σημαντική ισχύ, καθώς αποδίδει 200 άλογα. Αντίστοιχα σε εξαιρετικό επίπεδο είναι και οι ανακοινώσεις του κατασκευαστή για τις επιδόσεις με 0- 100 km/h σε 6,7” και τελική ταχύτητα 220 km/h. Η τιμή του ξεκινά από τις €35.400 και ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε.

Φεβρουάριος - Audi SQ2
Το crossover πόλης Audi Q2 είναι επίσης διαθέσιμο σε μια υπερβιταμινωμένη έκδοση που ονομάζεται SQ2. Το μοντέλο μόλις ανανεώθηκε με νέο παρουσιαστικό, στάνταρ προβολείς full LED (προαιρετικό σύστημα Matrix), ανασχεδιασμένη μάσκα και ανασχεδιασμένους τον εμπρός και τον πίσω προφυλακτήρα.

Audi SQ2

Κάτω από το καπό δεν υπάρχουν αλλαγές, με τον βενζινοκινητήρα 2.0 TFSI των 300 ίππων να συνδυάζεται με διπλοσύμπλεκτο σασμάν S tronic επτά σχέσεων. Προφανώς το ταμπεραμέντο δεν λείπει από το SQ2 με το σπριντ των 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε 4,9”. H τιμή του αυτοκινήτου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά την υπολογίζουμε να ξεκινά από τις €65.000.

Φεβρουάριος - Opel Mokka ΙΙ
Η δεύτερη γενιά του Opel Mokka είναι εντελώς διαφορετική από την απελθούσα, με πολύ μοντέρνο σχεδιασμό. Αυτό το μοντέλο εκφράζει και τη νέα στιλιστική ταυτότητα των Blitz. Εδώ να σημειώσουμε την παρουσία δύο σπέσιαλ εκδόσεων στον κατάλογο, μια πολυτελούς και μίας σπορ, των Ultimate και GS Line. Η τιμή των εκδόσεων αυτών στην Ελλάδα, ξεκινά αντίστοιχα από τις €21.500 και €23.500 αντίστοιχα, για το 1.2 Turbo με τα 130 άλογα και το 6άρι χειροκίνητο σασμάν. Δείτε την τιμή όλων των εκδόσεων του Mokka, εδώ...

Στη μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού που διατίθενται με τη βασική έκδοση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, Active Lane Assist, cruise control και φώτα adaptive IntelliLux LED matrix. Στην υπηρεσία του οδηγού υπάρχουν επίσης το Pure Panel με 12άρα οθόνη 12” όπου προβάλλονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και σύστημα infotainment Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 10”.

Opel Mokka II

Κάτω από το καπό υπάρχει μια γκάμα μοτέρ προερχόμενη από τη μητρική PSA: 1,2 lt τούρμπο με 100 και 130 άλογα, και ντίζελ 1,5 lt με 110 άλογα. Χάρις όμως στην πλατφόρμα CMP του Groupe PSA, το Mokka υπάρχει και σε 100% ηλεκτρικό, με ηλεκτροκινητήρα των 100 kW (136 PS) και μια μπαταρία 50 kWh που του δίνει αυτονομία 324 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP2.

Η τιμή του νέου Mokka ξεκινά από τις 18.000 ευρώ για το 1.200άρι με τα 100 άλογα και το 6άρι χειροκίνητο σασμάν.

Μάρτιος – Opel Crossland
Προκειμένου να βρεθεί σε φάση με τη νέα γκάμα του Γερμανού κατασκευαστή και ειδικότερα με το νέο Opel Mokka, το Opel Crossland υπέστη μια καλή ανανέωση χάνοντας και το επίθεμα «X» από το όνομά του. Το facelift αφορά κυρίως το εμπρός μέρος με μάσκα ντυμένη με μια πλάκα από πλεξιγκλάς όπως αυτή του Mokka. Πρόκειται για τη νέα τεχνοτροπία των Blitz με την ονομασία «Vizor» που δίνει στο Opel Crossland εντελώς νέα εμφάνιση, ειδικά καθώς ο προφυλακτήρας και το εμπρός μέρος έχουν επίσης τροποποιηθεί σημαντικά.

Opel Crossland

Ωστόσο, οι αναλογίες του μοντέλου δεν αλλάζουν, με το μήκος στα 4,21 m, έξι πόντους μακρύτερο από το νέο Mokka. Η Opel εκμεταλλεύτηκε αυτό το facelift για να αναρρυθμίσει τις αναρτήσεις του Crossland, έτσι ώστε να κάνει τη συμπεριφορά του πιο δυναμική. Το νέο Crossland υιοθετεί επίσης στις πιο high-end εκδόσεις έναν έξυπνο έλεγχο πρόσφυσης (Inteligrip) και κατευθυνόμενα εμπρός φανάρια για φωτισμό στις στροφές. 

Η γκάμα των κινητήρων ανανεώθηκε και περιλαμβάνει τρεις μονάδες βενζίνης (83, 110 και 130 άλογα) και δύο ντίζελ με 110 και 120 άλογα. Η τιμή του νέου Crossland ξεκινά από τις 16.700 ευρώ για τη βενζίνη και τις 19.000 ευρώ για το ντίζελ. Δείτε την τιμή όλων των εκδόσεων του ανανεωμένου Crossland, εδώ...

Απρίλιος - SEAT Arona
Το SEAT Arona θα υποστεί λίφτινγκ την άνοιξη του 2021. Το μικρό ισπανικό SUV θα είναι εμπνευσμένο από το παρουσιαστικό των μεγάλων αδελφών του, Ateca και Tarraco, υιοθετώντας μια μάσκα σε σχήμα διαμαντιού και μια τροποποιημένη φωτεινή «υπογραφή» με ανασχεδιασμένα φώτα ημέρας και φώτα ομίχλης που θα μετακινηθούν προς το κέντρο του προφυλακτήρα.

 SEAT Arona

Στην καμπίνα λογικά θα υπάρχουν μόνο μικρές αλλαγές (ταπετσαρία, ενημέρωση του συστήματος πολυμέσων), ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των οδηγικών βοηθημάτων. Κάτω από το καπό αναμένεται επίσης να ανανεωθεί και η γκάμα των μοτέρ. Η τιμή αναμένουμε να αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με το υφιστάμενο μοντέλο.

Μάιος - Toyota Yaris Cross
Η παραλλαγή SUV του Toyota Yaris (δείτε τη video-δοκιμή) ονομάζεται Yaris Cross. Όπως το γιαπωνέζικο σουπερμίνι, και αυτό το μοντέλο θα συναρμολογείται (για την Ευρώπη) στο εργοστάσιο που διαθέτει ο Ιάπωνας κατασκευαστής στη Γαλλία κοντά στη Valenciennes. 

Χρησιμοποιώντας την ίδια πλατφόρμα GA-B με το στάνταρ Yaris, το SUV, χάρη στoυς μεγαλύτερους προβόλους, φτάνει σε μήκος τα 4,18 m, 24 πόντους μακρύτερο. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στα μεγέθη, είναι το Toyota Yaris Cross να επωφελείται από ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ (390 lt).

Όσον αφορά την προσφορά εξοπλισμού, το μικρό SUV της Toyota θα επωφεληθεί από μεγάλο αριθμό οδηγικών βοηθημάτων: Pre-collision Safety System, ενεργό σύστημα ελέγχου ταχύτητας, προσαρμοζόμενα φώτα, αναγνώριση πινακίδων ΚΟΚ κ.λπ. 

Toyota Yaris Cross

Κάτω από το καπό, θα υπάρχει ένας υβριδικός κινητήρας 116 ίππων (στην Ιαπωνία αυτό το μοντέλο υπάρχει επίσης με βενζινοκινητήρα 120 PS), συνδυασμένο με ένα ή δύο ηλεκτρομοτέρ. Με έναν μόνο ηλεκτρικό κινητήρα, το Toyota Yaris Cross θα προσθιοκίνητο, ενώ με δύο θα έχει κίνηση σε όλους τους τροχούς (το δεύτερο ηλεκτρομοτέρ θα κινεί τους πίσω τροχούς) και θα είναι εξοπλισμένο με Multi-terrain Select. Ένα ηλεκτρονικό σύστημα που σου επιτρέπει να επιλέγεις ανάμεσα σε τρεις οδηγικές ρυθμίσεις: Normal, Mud & Sand για ολισθηρό έδαφος και Rock & Dirt για οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος.

H τιμή του δικίνητου Yaris Cross εκτιμούμε ότι θα ξεκινά από τις 19.500 ευρώ.

Ιούνιος - Citroën C3 Aircross
Το Citroën C3 Aircross είναι προγραμματισμένο να ανανεωθεί στο μέσον του χρόνου, σε μια κίνηση που θα του επιτρέψει να περάσει όσο το δυνατόν εμπορικά πιο ανέφελα το δεύτερο μέρος της καριέρας του.

Citroën C3 Aircross

Αυτό το facelift θα αφορά το σχεδιασμό του μοντέλου με εμπρός μέρος εμπνευσμένο από αυτό του Citroën C3, ενώ θα υιοθετήσει Airbumps που θα ντύσουν τα πλευρά του. Θα είναι επίσης εξοπλισμένο με νέες ζάντες και αναμφίβολα αναθεωρημένο εξοπλισμό. Στους κινητήρες δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, εκτός από το ότι θα προσαρμοστούν στο πρότυπο Euro 6d. Τέλος, η τιμή αναμένεται να έχει ελαφριά άνοδο σε σχέση με το τωρινό μοντέλο.

Ιούλιος - Hyundai Bayon
Με το Hyundai Bayon, ο Κορεάτης κατασκευαστής εισάγει στην αγορά ένα νέο αστικό SUV πόλης που θα έρθει να τοποθετηθεί κάτω από το Kona. Κτισμένο πάνω στην τεχνική βάση του νέου Hyundai i20 (διαβάστε τη δοκιμή), που λανσαρίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Bayon θα είναι εξοπλισμένο με τους ίδιους βενζινοκινητήρες: 1.2 με 84 άλογα και 1.0 T-GDi Hybrid 48V με 100 άλογα.

Hyundai Bayon

Χωρίς επαναφορτιζόμενη υβριδική ή ηλεκτρική έκδοση στο πρόγραμμα αυτού του νέου SUV, η Hyundai φαίνεται να προορίζει τα μεγαλύτερα μοντέλα της, όπως το Kona, για αυτού του τύπου τα συστήματα κίνησης. Εκτιμούμε ότι τιμή του θα ξεκινά από τις 18.000 ευρώ.

Οκτώβριος - Volkswagen Nivus
Μίγμα T-Cross (για την τεχνική βάση) και T-Roc (για το μέγεθος), το Volkswagen Nivus είναι η δυναμική, κουπέ παραλλαγή του πρώτου. Όπως και το T-Cross, το Nivus θα κατασκευάζεται για την ευρωπαϊκή του έκδοση στο ισπανικό εργοστάσιο στην Παμπλόνα. Να θυμίσουμε ότι το μοντέλο κυκλοφορεί ήδη στη Βραζιλία, όπου και σχεδιάστηκε.

 Volkswagen Nivus

Το VW Nivus δεν υπάρχει περίπτωση να φορά κινητήρες ντίζελ ή βενζινοκινητήρες υψηλής απόδοσης, και η γκάμα του σε μοτέρ θα είναι πανομοιότυπη με αυτή του T-Cross. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει τετρακίνητη έκδοση. Λόγω του αμαξώματος που μοιάζει με κουπέ, το μήκους 4,27 μέτρων Nivus πιθανότατα θα έχει μικρότερο πορτμπαγκάζ από το T-Cross, το οποίο όμως διαθέτει επίσης συρόμενο πίσω κάθισμα. Κάτι που δεν θα ισχύσει για το Nivus, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον αέρα στο κεφάλι των πίσω.

H τιμή του Nivus εκτιμούμε ότι θα έρθει να κάτσει κάτω από αυτήν του T-Corss, με εκκίνηση τις 17.500 ευρώ για το βασικό 1.0 TSI των 95 PS.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube