Επίσημο: Νέο Toyota Yaris Cross [video]

Επίσημο: Νέο Toyota Yaris Cross [video]

Η Toyota αποκάλυψε το νέο B-SUV μοντέλο της, το οποίο φέρει την ονομασία Yaris Cross και βασίζεται στη νέα γενιά του δημοφιλούς σουπερμίνι.

Η Toyota παρουσίασε μέσω διαδικτύου το ολοκαίνουριο B-SUV της με το όνομα Yaris Cross το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες του ευρωπαικού αγοραστικού κοινού και θα συμπληρώσει τη γκάμα της κάτω από τα μεγαλύτερα RAV4 και C-ΗR.

Το μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B του νέου Yaris όμως διαθέτει υψηλότερη θέση οδήγηση και πιο ευρύχωρη καμπίνα χάρη στο ανασχεδιασμένο αμάξωμα το οποίο όπως βλέπουμε δεν μοιράζεται κανένα τμήμα του με το συγγενικό σουπερμίνι. Το μεταξόνιο είναι 2.560 mm (ίδιο με του Yaris ), όμως όλες οι άλλες διαστάσεις είναι μεγαλύτερες με μήκος 4.180 mm (+240 mm), πλάτος 1.765 mm (+20 mm) και ύψος 1.560 mm (+90 mm).

Toyota Yaris Cross

Αισθητικά, το Yaris Cross ξεχωρίζει από την αυξημένη απόσταση από το έδαφος (+30 mm σε σχέση με το Yaris), τους μεγάλους τροχούς (με διάμετρο έως 18"), την ψηλή μάσκα με αμυγδαλωτά φώτα LED και χαμηλά τοποθετημένους προβολείς ομίχλης, τις έντονες πτυχώσεις στο προφίλ που αγκαλιάζουν τη γραμμή των παραθύρων, τα πλαστικά προστατευτικά στους τετραγωνισμένους θόλους των τροχών, τους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ, τη μαύρη οροφή που κάνει αντίθεση με την απόχρωση Brass Gold του μοντέλου της παρουσίασης και τα πίσω φώτα LED που αποτελούν συνέχεια του έντονα κεκλιμένου πίσω παρμπρίζ και ακολουθούν τη γραμμή του C-Pillar.

Στο σχεδιασμό του Yaris Cross, η Toyota έδωσε έμφαση στο στυλ - με κύριο θέμα τις λέξεις "Robust" (επιβλητικό) και "Minimalistic" (μίνιμαλ), αλλά και στην πρακτικότητα. Όπως αποκαλύπτει ο Lance Scott, υπεύθυνος του σχεδιαστικού κέντρου της Toyota στη Νίκαια της Γαλλίας, οι σχεδιαστές πήραν συνεντεύξεις από πραγματικούς πελάτες στην Ευρώπη έτσι ώστε να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο ζωής τους, τις καθημερινές τους δραστηριότητες και το τι τους αρέσει, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα όχημα που θα τους ικανοποιεί και θα καλύπτει τις δικές τους ανάγκες.

Toyota Yaris Cross

Στο εσωτερικό βρίσκουμε μια μεγάλη οθόνη αφής στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας ακριβώς πάνω από τους αεραγωγούς. Λίγο χαμηλότερα είναι τοποθετημένα τα χειριστήρια για τον κλιματισμό και μια πρακτική θήκη για μικροαντικείμενα με ambient φωτισμό. Το τριάκτινο τιμόνι έχει ενσωματωμένα χειριστήρια για όλες τις λειτουργίες του οχήματος ενώ πίσω του βρίσκουμε τον πίνακα οργάνων με μπλε και λευκό φωτισμό.

Οι χώροι για τους εμπρός και τους πίσω επιβάτες φαίνεται να είναι βελτιωμένοι σε σύγκριση με το Yaris, κυρίως στο κομμάτι του διαθέσιμου ύψους, ενώ μεγαλύτερος είναι και ο χώρος αποσκευών. Η πίσω πόρτα ανοίγει αυτόματα ενώ το διπλό πάτωμα, τα λουριά συγκράτησης των αντικειμένων, η δυνατότητα χωρίσματος και τα αναδιπλούμενα καθίσματα που είναι διαιρούμενα 40:20:40 προσθέτουν πόντους πρακτικότητας στο μικρό SUV.

Toyota Yaris Cross

Το υβριδικό σύστημα τέταρτης γενιάς της Toyota αποτελείται από έναν τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson με θερμική αποδοτικότητα 40%, δύο ή τρεις ηλεκτροκινητήρες (ανάλογα με την έκδοση) και μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 116 PS ενώ η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς μέσω του ηλεκτρικού συστήματος AWD-i intelligent all-wheel drive. Στην προσθιοκίνητη εκδοχή του οι εκπομπές CO2 περιορίζονται κάτω από 90 g/km ενώ στην τετρακίνητη κάτω από 100 g/km (κύκλος μετρήσεων NEDC).

Από πλευράς συστημάτων υποβοήθησης και ασφαλείας έχουμε το πλήρες πακέτο Toyota Safety Sense που προειδοποιεί τον οδηγό και επεμβαίνει με αυτόματο φρενάρισμα ή διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι σε περίπτωση ανάγκης.

Το Yaris Cross θα παράγεται στη Γαλλία (μαζί με το Yaris) από το 2021, με ετήσιο ρυθμό 150.000 μονάδων και στόχο το μερίδιο 8% στην κατηγορία των B-SUV. Σύμφωνα με την Toyota, η οικογένεια Yaris θα αφορά το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στην αγορά της Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δοκιμάζουμε το νέο Toyota Yaris Hybrid

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube