Επίσημο: Ford Puma ST [video]

Επίσημο: Ford Puma ST [video]

Η κορυφαία έκδοση του Ford Puma με το έμβλημα ST φέρνει άρωμα hot hatch στην κατηγορία των B-SUV.

Η Ford παρουσίασε επίσημα το νέο Puma ST, την κορυφαία έκδοση επιδόσεων του B-SUV της με επιθετική σχεδίαση και κινητήρα από το συγγενικό Fiesta ST. Αυτό είναι το πρώτο SUV με τις περιποιήσεις της Ford Performance στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει και το Explorer ST που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Ford Fiesta ST [video]

Σχεδιαστικά, το αεροδυναμικό πακέτο του Puma ST μοιάζει με το ST-Line όμως ξεχωρίζει χάρη στο νέο σπλίτερ, τις glossy-black λεπτομέρειες στη γρίλια, τις εισαγωγές αέρα, την οροφή, τους καθρέφτες, τα διακοσμητικα στα μαρσπιέ, τη μεγάλη αεροτομή και το νέο διαχύτη που φιλοξενεί διπλές απολήξεις της εξάτμισης. Την εικόνα συμπληρώνουν οι νέες ζάντες 19" και η νέα εξωτερική απόχρωση Mean Green που διατίθεται αποκλειστικά για το Puma ST (μαζί με τις αποχρώσεις Αgate Black, Desert Island Blue, Fantastic Red, Frozen White και Magnetic).

Ford Puma ST

Κάτω από το καπό του Puma ST βρίσκεται ο γνωστός αλουμινένιος τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος 1.5 EcoBoost με απόδοση 200 PS σις 6.000 rpm και 320 Nm μεταξύ 2.500-3.500 rpm. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων και με τη βοήθεια του προαιρετικού μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθισης Quaife και του συστήματος Torque Vectoring Control. H επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 6,7", πράγμα που σημαίνει πως το Puma ST είναι μόλις 0,2" πιο αργό από το Fiesta ST, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 220 km/h.

Ο οδηγός έχει πρόσβαση στις λειτουργίες Eco, Normal, Sport και Track καθώς και στο προαιρετικό σύστημα Launch Control για γρήγορες εκκινήσεις από στάση. Η ενεργή εξάτμιση αλλάζει τον ήχο ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία, όμως είναι 1 decibel πιο ήσυχη από το Fiesta ST για πιο άνετο ταξίδι. Για οικονομία στην οδήγηση ο κινητήρας έχει τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων μέσα σε 14 milliseconds με αποτέλεσμα μέση κατανάλωση 6 lt/100km και εκπομπές ρύπων 134 g/km (NEDC).

Ford Puma ST

Ο ημιάκαμπτος άξονας έχει κατά 40% μεγαλύτερη ακαμψία από το Fiesta ST (2,000 Nm/deg), η εμπρός αντιστρεπτική έχει πάχος 24 mm και η πίσω 28 mm έτσι ώστε να εξισοροπήσει το ψηλότερο κέντρο βάρους. Επιπλέον, το Puma ST διαθέτει τα ελατήρια force vectoring, πιο σφιχτά αμορτισέρ Hitachi twin-tube frequency-reactive dampers, 25% ταχύτερο τιμόνι (αναλογία 11:4:1) και 17% μεγαλύτερα φρένα από τις υπόλοιπες εκδόσεις του Puma. Οι τροχοί 19" φορούν ελαστικά επιδόσεων Michelin Pilot Sport 4S και κρύβουν πίσω τους δίσκους 325 mm εμπρός και 271 mm πίσω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV 155 PS [video]

Σύμφωνα με τον Stefan Muenzinger, υπεύθυνο της Ford Performance στην Ευρώπη:«Οι θιασώτες της οδήγησης δεν θα συμβιβαστούν με λιγότερο ενθουσιασμό απλά επειδή η ζωή τους απαιτεί ένα πιο πρακτικό αυτοκίνητο, οπότε η πρωτεραιότητά μας ήταν το Puma ST να είναι εξίσου συναρπαστικό και ικανό όπως κάθε μοντέλο ST, χωρίς να θυσιάζει την πρακτικότητα του Puma. Πιστεύουμε πως έχουμε το μικρό SUV με το καλύτερο κράτημα στην κατηγορία του. Πραγματικά αισθάνεσαι συνδεδεμένος με αυτό και έχει μια αληθινή αίσθηση ST. Είναι απόλαυση να το οδηγείς.»

Ford Puma ST

Στο εσωτερικό βρίσκουμε σπορ θερμαινόμενα καθίσματα της Recaro με επενδύσεις Miko Dinamica και flat-bottom δερμάτινο τιμόνι ενώ το έμβλημα ST το συναντάμε επίσης στον επιλογέα ταχυτήτων, τα πατήματα των μαρσπιέ και τα νέα πατάκια με ραφές σε Metal Grey. Υπάρχει επίσης ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3" που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης και η κεντρική οθόνη αφής 8" με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 3.

Ο χώρος αποσκευών είναι 456 λίτρα και κάτω από το πάτωμα υπάρχει το πρακτικό MegaBox 80 λίτρων. Ο εξοπλισμός περιαμβάνει θερμαινόμενο παρμπρίζ, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, θήκη ασύρματης φόρτισης smartphone, υποστήριξη φωνητικών εντολών, τεχνολογία απομακρυσμένου ελέγχου FordPass Connect και προαιρετικό ηχοσύστημα B&O. Όσο για τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης έχουμε τα Pre-Collision Assist με Active Braking, Active Park Assist, Cross Traffic Alert με Active Braking και Intelligent Speed Limiter.

[Πηγή: Ford]

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube