Επίσημο: Νέο Ford Puma [video]

Επίσημο: Νέο Ford Puma [video]

Ford αποκάλυψε το νέο της SUV που σαφώς δεν είναι αντικαταστάτης του EcoSport, αλλά έρχεται να τοποθετηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Kuga, με όπλο την μαζική σαγηνευτική.

Όταν η Ford μας είχε προσκαλέσει προ δύο τριών μηνών και μας είχε δείξει φιγούρες του νέου της SUV, του Puma, πιστεύαμε ότι κρυφίως προοριζόταν για αντικαταστάτης του παλιού γνώριμου και ελάχιστα αναγνωρισμένου EcoSport. Όμως, η πρώτη φράση των εκπροσώπων της Μπλε Οβάλ ήταν μια κατηγορηματική διάψευση: «Το Puma δεν είναι ο αντικαταστάτης του EcoSport». 

Και το πιστεύουμε, παίρνοντάς το σοβαρά υπόψη. Αλλά και συνειδητοποιώντας ότι η εμπορική αγωνία του EcoSport, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, θα συνεχιστεί. Βλέπετε, δεν είναι και μικρό πράγμα ένα νέο μικρό SUV έρχεται να προστεθεί στην γκάμα του Αμερικανού κατασκευαστή, κατηγορία που ήδη καλύπτει εν μέρει το EcoSport. Μια γκάμα SUV καθ’ όλα πλούσια, με το Kuga, το Edge (το οποίο όμως θα τερματίσει άδοξα και σύντομα την καριέρα του εις όφελος του μεγαλύτερου -και 7θέσιου- Explorer) και το Ranger, το pick-up του Μπλε οβάλ που θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στα «Sport Utility Vehicles».

Πριν μιλήσουμε για το ίδιο το αυτοκίνητο, ας ξεκινήσουμε από την πρόκληση του ονόματος. Puma... Για τον παλιότερους, αυτό το όνομα κάθε άλλο παρά SUV θυμίζει. Στην πραγματικότητα «Puma» αποκαλείτο ένα μικρό σπορ κουπέ του 1997-2002, βασισμένο στην τότε πλατφόρμα του Fiesta.

Ford Puma

Το νεότερο SUV της Ford καταχωρίζεται λοιπόν στην ασφυκτικά γεμάτη κατηγορία των αστικών SUV/crossover. Οπότε θα έρθει αντιμέτωπο με το best-seller της, το Renault Captur, του οποίου η νέα γενιά επίκειται να ανατείλει, το Citroën C3 Aircross και το νέο Peugeot 2008 από τη γαλλική πλευρά, αλλά και μοντέλα όπως το Volkswagen T-Roc, το FIAT 500X, το Opel Crossland Χ, τα Kia Stonic και Hyundai Kona

Το νέο Puma βασίζεται ομοίως με το παλιό σε μια εκδοχή της πλατφόρμας του σημερινού Fiesta, αλλά αυτό μαζί με το όνομα είναι και οι μόνες ομοιότητες μεταξύ των δύο συνονόματων. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι διαφορετικά. Ωστόσο, το αυτοκίνητο είναι 11 πόντους πιο μακρύ από το σουπερμίνι του Μπλε Οβάλ, φθάνοντας τα 4,19 m. Ως εκ τούτου, είναι και εννιά πόντους πιο μακρύ από το Ecosport, αλλά πολύ πιο κοντό. Το νέο Puma με ύψος 1,54 m γίνεται ελάχιστα ψηλότερο από τα 1,50 m του Fiesta.

Ford Puma

Δυναμική και αθλητική αισθητική
Το νέο Puma θέλει να δηλώνει «στιβαρό» και οι γραμμές του έρχονται να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αισθητικά πρόκειται για ένα λεπτό μείγμα Fiesta, αλλά με ολίγη από Focus. Θα λέγαμε, με ένα Fiesta που μπήκε στον όγκο για να μοιάζει με Focus. 

Η μάσκα είναι η τυπική από τα τελευταία μοντέλα της φίρμας και οι προφυλακτήρες με μεγάλα ανοίγματα στο κάτω μέρος. Στη έκδοση ST-Line δε, που βλέπετε στις φωτογραφίες, τα φώτα ομίχλης είναι «συσκευασμένα» μέσα σε επιφάνειες μαύρης λάκας, και τονίζονται από «canards», όπως τα ακροπτερύγια ενός αεροσκάφους. Ένα gimmick που έχουμε ξαναδεί στο Focus, αλλά και σε Jaguar. Τα φώτα είναι τραβηγμένα προς τα πάνω και υιοθετούν μια φωτεινή διάταξη με δύο μέρη, εμπνευσμένη από το σούπερκαρ του Μπλε Οβάλ, το GT.

Ford Puma

Το προφίλ από την πλευρά του υιοθετεί γραμμή οροφής αλά κουπέ, έντονα οπισθοκλινή στο πίσω μέρος της, καταλήγοντας σε μια πολύ μαζεμένη ουρά με φαρδείς γοφούς. Αναντίλεκτα πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό σχέδιο, με ένα αυτοκίνητο που φερμάρει και είναι έτοιμο να επιτεθεί.

Ford Puma

Στο πίσω μέρος υπάρχουν φώτα LED, το όνομα του μοντέλου απλώνεται με μεγάλα γράμματα στη μέση της πόρτας της πόρτας του πορτμπαγκάζ, ενώ ο τεράστιος προφυλακτήρας που ενσωματώνει ένα ψευδό-διαχύτη περιλαμβάνονται επίσης στην έκδοση ST-Line. Στο πάνω μέρος της πέμπτης πόρτας, ένα ευμέγεθες χείλος εκφυγής έρχεται σαν καπέλο στο πολύ κεκλιμένο κρύσταλλο. Και αυτό συστατικό των Puma ST-Line.

Ford Puma

To αυτοκίνητο γενικά δεν δείχνει να έχει πέσει με τα μούτρα στην πελατεία των μικρών SUV και πώς η πλειονότητά της φαντάζεται ένα τέτοιο. Πάντως, η προσωπική μας άποψη είναι ότι αυτό μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει στη Ford, μιας και το νέο Puma ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσ’ το γάλα από τον ανταγωνισμό, πλεονέκτημα έναντι των οσονούπω επελαυνόντων Captur και 2008.

Κι αν απ’ έξω το νέο Puma εντυπωσιάζει, στην καμπίνα έχουμε να κάνουμε με λιγότερη πρωτοτυπία. Ο λόγος είναι ότι το αυτοκίνητο υιοθετεί το ταμπλό του Fiesta, με μόνες διαφορές τα χαμηλά μέρη του σαλονιού που ψήλωσαν, καθώς αυτό είναι πιο ψηλό από του σουπερμίνι. Αλλά το σχέδιο παραμένει πανομοιότυπο. Ωστόσο, τα διακοσμητικά ένθετα του ταμπλό είναι ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση, με look ανθρακονήματος ή ξύλου ανάλογα με την έκδοση. Και οι επενδύσεις στις πόρτες ανασχεδιάστηκαν για την περίπτωση του Puma, ενώ στις πιο ακριβές εκδόσεις υπάρχει η δυνατότητα για 100% ψηφιακά όργανα. Η οθόνη τους μάλιστα, με το που ανάβεις το μοτέρ, εμφανίζει ένα όμορφο… Puma.

Ford Puma

Η ποιότητα των υλικών, αν είναι όπως και στο Fiesta -που δεν βλέπουμε το λόγο να είναι διαφορετική, θα είναι πολύ σωστή για την κατηγορία: Ποιοτικά υλικά στο πάνω μέρος του ταμπλό και αφρώδεις επενδύσεις ψηλά στις πόρτες με ύφασμα στη μέση, ενώ η συναρμολόγηση δεν επιδέχεται αρνητικής κριτικής.

Καλά μελετημένο πορμπαγκάζ και μπόλικα τρικ
Στο πίσω μέρος και χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο κατά εννιά πόντους σε σχέση με το Fiesta, o χώρος για τα πόδια των πίσω βελτιώθηκε. Και παρά την κλίση της οροφής, ο χώρος για το κεφάλι είναι επαρκής, ισχυρίζεται η Ford. Να κάτι που θα χρειαστεί να το επιβεβαιώσουμε και να το συγκρίνουμε με τα κορυφαία στον τομέα C3 Aircross και T-Roc. Αλλά εκεί που φαίνεται ότι οι μηχανικοί έχουν βάλει τα δυνατά τους είναι στο πορτμπαγκάζ. Έτσι, η πίσω πόρτα, που μπορεί να λειτουργεί ηλεκτρικά (έξτρα), αποκαλύπτει έναν καλά τετραγωνισμένο όγκο. Η εταζέρα δε, λειτουργεί συνδυαστικά με την πόρτα και δεν παρεμποδίζει τη φόρτωση ύστερα το άνοιγμά της. Είναι μάλιστα αρκούντως μαλακή, για να προσαρμόζεται στις αποσκευές που ξεπερνούν κατά τι στο στάνταρ ύψος της.

Ford Puma

Το πάτωμα του πορτμπαγκάζ μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο επίπεδα και να σχηματίζει (σχεδόν) επίπεδο δάπεδο όταν το κάθισμα είναι διπλωμένο. Όταν δε το ανασηκώσεις και το αγκιστρώσεις στην πλάτη του πίσω καθίσματος («τρικ» που δεν σε υποχρεώνει να το τοπoθετήσεις αλλού ή να το αφήσεις στο σπίτι) αποκαλύπτει ένα πρόσθετο χώρο αποθήκευσης 80 λίτρων.

Ford Puma

Μπορείς μάλιστα να το πλύνεις ρίχνοντας νερό, καθώς έχει πώμα αποστράγγισης. Αλλά σου επιτρέπει και την πλήρη εκμετάλλευση του ύψος του πορτμπαγκάζ που φτάνει τα 1,15 m. Δηλαδή μπορείς να βάλεις όρθιες δύο τσάντες του γκολφ, επίδειξη που δεν παρέλειψαν να κάνουν οι άνθρωποι της φίρμας. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θεωρούν τους δυνητικούς αγοραστές κατά πλειονότητα παίκτες του γκολφ ή θέλησαν να δώσουν λαθραία μια premium διάσταση στο Puma.

Ford Puma

Καταλήγοντας με το πορτμπαγκάζ, να πούμε ότι ο συνολικός όγκος του είναι 456 λίτρα, μια καλή τιμή για την κατηγορία και αναγνωρίζοντας ότι το Puma δεν έχει συρόμενο πίσω κάθισμα. Μια επιλογή που ήταν συνειδητή κατ’ ισχυρισμό της Ford, η οποία δήλωσε ότι δεν θέλησε να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ του χώρου για τους επιβάτες και εκείνου των αποσκευών. Βέβαια είναι κάτι που ακούμε ως πρόφαση εν αμαρτίαις, μιας και τέτοια δυνατότητα μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να εκληφθεί.

Ελαφρύ υβριδικό με 48βολτο
Κάτω από το καπό του νέου Puma, για το λανσάρισμα, θα υπάρχουν μόνο κινητήρες βενζίνης. Ο γνωστός μας 3κύλινδρος 1.0 EcoBoost φυσικά είναι ο MVP της γκάμας και θα διατίθεται σε έκδοση ισχύος 125 PS, αλλά και 125άρης με ελαφρύ 48βολτο υβριδικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η συμβολή μιας μίζας-εναλλάκτη 11,5 kW θα δίνει έως και 50 Nm επιπλέον ροπή για πιο δυναμικές ρεπρίζ και κέρδος στην κατανάλωση. Το ίδιο μοτέρ EcoBoost θα υπάρχει και σε έκδοση 155 PS, αποκλειστικά υβριδικό. Ένας κινητήρας σχεδόν σπορ, θα λέγαμε. Η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 στον κύκλο WLTP είναι αντίστοιχα 5,4 lt/100 και 123 g για τον 125άρη EcoBoost, και 5,4 l/100 km g και 124 g για τον υβριδικό 155άρη. Αργότερα, το 2020, θα ενσωματωθεί στην γκάμα και ο 1.0 EcoBoost των 95 ίππων.

Όσον αφορά το ντίζελ, γκάμα θα αποκτήσει πετρελαιοκίνητο Puma το 2020, επίσης με τον 1.5 EcoBlue των 120 PS.

Ford Puma

Όσον αφορά τη μετάδοση τώρα, το χειροκίνητο 6άρι σασμάν θα είναι διαθέσιμο στάνταρ σε όλα τα μοντέλα. Μόνο το βενζινοκίνητο Puma των 125 PS θα μπορεί από τον Μάιο του 2020 να συνδυαστεί με αυτόματο κιβώτιο. Για την ακρίβεια ένα μηχανικό αυτόματο σασμάν επτά σχέσεων διπλού συμπλέκτη που λειτουργεί ως κλασικό αυτόματο. 

Γιορτή hi-tech
Ολοκληρώνοντας με τον εξοπλισμό, το νέο Puma εξοπλίζεται με ό,τι φορά το στάνταρ Fiesta, αλλά προσθέτει και κάποια ιδιαίτερα στοιχεία. Έτσι, εκτός από τα 100% ψηφιακά όργανα που προαναφέραμε, μπορείς να έχεις επίσης μασάζ στα εμπρός καθίσματα, μια πρεμιέρα στην κατηγορία των αστικών SUV. Τα καθίσματα μπορούν επίσης να αφαιρεθούν, για συντήρηση και εύκολο πλύσιμο με πιεστικό.

Επίσης, το Puma θα είναι εξοπλισμένο με ημί-αυτόνομη οδήγηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τέλος, θα είναι εξοπλισμένο, χάρη στην κάρτα SIM και το μόντεμ που υπάρχει στο αυτοκίνητο, με ένα σύστημα συνδεσιμότητας που ονομάζεται Car2X -Car to everything. Πρόκειται για τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα αυτοκίνητα με την ίδια τεχνολογία. Αυτό επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, την κατάσταση της κυκλοφορίας, τα εμπόδια στο δρόμο ή την ύπαρξη ατυχήματος για παράδειγμα. Και αυτό είναι εντελώς νέο, ωστόσο, παραμένει επίσης μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού.

Ford Puma

Χάρη στο ίδιο μόντεμ, μπορείς να ελέγχεις το αυτοκίνητο εξ αποστάσεως μέσω του smartphone. Με άλλα λόγια, το Ford Carpass Connect σου επιτρέπει να κλειδώσεις, να ξεκλειδώσεις, να θερμάνεις ή να ψύξεις την καμπίνα από απόσταση και ακόμη και να βάλεις εμπρός το μοτέρ, εάν το αυτοκίνητο συνδυάζεται με το αυτόματο σασμάν. Κατά τα λοιπά, όλες οι λειτουργίες άνεσης δίνουν το παρών, περιλαμβανομένης της επαγωγικής φόρτισης του smartphone. 

Όσον αφορά τα οδηγικά βοηθήματα, επίσης το Puma διακρίνεται για την πληρότητά του. Το πακέτο «Co-Pilot360», χάρη σε 12 αισθητήρες υπερήχων, τρία ραντάρ και δύο κάμερες, επιτρέπει την ενεργοποίηση αυτών των βοηθημάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται:
- Έξυπνη προσαρμογή της ταχύτητας με λειτουργία Stop & Go και τεχνολογία διατήρησης των λωρίδας
- Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, συνοδευόμενο από σύστημα επιτήρησης των νεκρών σημείων: Ένα σύστημα που τώρα επεμβαίνει σε μεγαλύτερο αριθμό καταστάσεων κινδύνου, όταν εντοπίζει πιθανή σύγκρουση με άλλα οχήματα, πεζούς ή ακόμη και ποδηλάτες, είτε κινείται προς τα εμπρός είτε κάνει όπισθεν.
- Ενεργό βοήθημα παρκαρίσματος
- Κάμερα οπισθοπορείας με γωνία θέασης 180°.
- Έξυπνα φώτα με αυτόματη εναλλαγή μεσαίας και μεγάλης σκάλας
- Διατήρηση του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας, με το σύστημα πλέον να αναγνωρίζει τις άκρες του δρόμου, ακόμα και όταν δεν είναι σημειωμένες με λευκή διαγράμμιση.
- Αυτόματο φρενάρισμα Post-collisions που φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο ύστερα από μια σύγκρουση με στόχο την αποφυγή μιας δεύτερης.
- Βοήθημα Αποφυγής Έκτακτης Ανάγκης που βοηθά τον οδηγό να αποφύγει ένα εμπόδιο στο δρόμο, αν αποφασίσει να το παρακάμψει.

Ford Puma

Ύστερα από όλη αυτή την ανάγνωση του επίσημου δελτίου Τύπου της Ford για το νέο Puma, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με ένα αστικό SUV, πολύ υψηλής τεχνολογίας, ανάλογο του Volkswagen T-Roc. Ωστόσο, ας περιμένουμε την εμπορική έλευση των 2008 και Captur, στα οποία σαφώς το Puma θα έβαλε φωτιά στα μπατζάκια τους για να ξαναψαχτούν. 

Προφανώς είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την τιμή του νέου Puma, είτε στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είτε στην Ελλάδα. Οι παραγγελίες θα ανοίξουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στο τέλος της χρονιάς. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube