Επίσημο: Νέο Peugeot 2008 [video]

Επίσημο: Νέο Peugeot 2008 [video]

Η Peugeot αποκάλυψε επίσημα το 2008, δίνοντας στο μικρό SUV της τον οικείο πια οικογενειακό αέρα στην κατηγορία, εξ ου και το αυτοκίνητο μοιάζει όπως ένα 3008 σε σμίκρυνση.

Με λανσάρισμα πριν από έξι χρόνια, το 2013, το Peugeot 2008 εξελίχτηκε στην εθνική αγορά του ως ένα από τα αγαπημένα αστικά crossover των Γάλλων. Σημαντική βέβαια επιτυχία κατέγραψε και στη χώρα μας, τόσο στη λιανική όσο και στη αγορά της χρονομίσθωσης. 

Ύστερα λοιπόν από αυτήν την 6ετία, ήταν καιρός το αυτοκίνητο να δώσει τη σκυτάλη σε μια ολοκαίνουργια, δεύτερη γενιά. Αλλά και με ένα στρατηγικό στόχο. Να αναλάβει την ευρωπαϊκή ηγεσία στα B-SUV που σήμερα κατέχεται από το Renault Captur, το οποίο οσονούπω επίσης περνά στη δεύτερη γενιά του. Έχουμε λοιπόν εμπρός μας μια προδιαγραφόμενη αδυσώπητη μάχη. Οπότε ας γνωρίσουμε επίσημα τον πρώτο μονομάχο, αυτόν από το Sochaux. 

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε, ανακαλύπτοντας για πρώτη φορά το νέο 2008 είναι ότι η Peugeot αποφάσισε μια στιλιστική ρήξη. Τέλος λοιπόν στο ψηλωμένο στέισον προς χάριν ενός πραγματικού SUV. Όπως καταλάβατε, το νέο 2008 αλλάζει εντελώς και υιοθετεί ένα στιλ πολύ πιο αθλητικό, πιο τυπικό SUV. Αυτό περνά μέσω του πιο οριζόντιου καπό, της ογκώδους, κατακόρυφης μάσκας και, φυσικά, με τροχούς μεγάλης διαμέτρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο 2008 μοιράζεται στιλιστικές λύσεις με άλλα μοντέλα της φίρμας, όπως τα ίδια φώτα ημέρας με τα 208 και 508 ή τα πίσω φώτα που μοιάζουν πολύ με αυτά του 3008.

Peugeot 2008

Ωστόσο, το νέο γαλλικό SUV έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, όπως αυτές οι ακμές του αμαξώματος που σχηματίζουν τρίγωνα που φιγουράρουν στις εμπρός πόρτες, πίσω αλλά και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ένα ιδιαίτερα γωνιώδες πίσω μέρος που φέρνει απόμακρα σε Toyota RAV 4. Τελικά όμως, το νέο 2008 μοιάζει αδιαμφισβήτητα με ένα 3008 υπό σμίκρυνση, με το γενικότερο σχέδιό του να χαρακτηρίζεται από την ψηλή βασική γραμμή.

Σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι σχεδιαστές του 2008 εμφορούντο από μεγάλη φαντασία, εκτός και αν βάλουμε στην εξίσωση τη μαύρη οροφή των ακριβών εκδόσεων και τις screenprinted πίσω κολόνες. Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε όμως ότι εντυπωσιακή απόχρωση της καροσερί, που ονομάζεται «Orange fusion», είναι και το χρώμα λανσαρίσματος του 2008, οπότε και δεν θα χρεώνεται.

Peugeot 2008

Από την πλευρά των διαστάσεων, το 2008 έχει πλέον μήκος 4,3 m ή, αν θέλετε, 14 cm περισσότερο από την προηγούμενη γενιά. Σχεδόν τα μισά από αυτά, οι έξι πόντοι, πέρασαν και στο μεταξόνιο που έφτασε τα 2,6 m. Η μόνη διάσταση που πήρε την κατιούσα είναι το ύψος που χαμήλωσε κατά δύο πόντους, καθίζοντας το αυτοκίνητο πιο μπάνικα στο δρόμο. 

Καμπίνα σχεδόν παρόμοια με του 208
Περνώντας στην καμπίνα συναντάμε λιγότερο πρωτότυπη εικόνα, καθώς βρίσκουμε το ταμπλό του νέου 208: Νέα γενιά του i-cockpit που αποτελείται πάντα από το μικρό τιμόνι, 100% ψηφιακά όργανα αλλά για την περίπτωση 3D, πρεμιέρα για την κατηγορία των σουπερμίνι και B-SUV, και οθόνη αφής για τα multimedia που φτάνει σε διάμετρο μέχρι τις 10”. Η παρουσίαση διατηρεί ακόμα ένα αέρα πρωτοτυπίας και η ποιότητα φαίνεται να είναι παρούσα –τουλάχιστον στις φωτογραφίες, όπως συμβαίνει με τις τελευταίες παραγωγές του Sochaux που θέλει να φιγουράρει για premium μαζικός κατασκευαστής αλά Volkswagen.

Peugeot 2008

Όπως και στο σουπερμίνι της, η Peugeot έχει επεξεργαστεί τις πρακτικές πτυχές, περιλαμβανομένης μιας πρωτότυπης θήκης για το κινητό τηλέφωνο στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που επέχει όμως και θέση επαγωγικής φόρτισής του. Πίσω, η φιλοξενία αναβαθμίστηκε ελαφρά, αλλά υπάρχει μια μικρή απογοήτευση όσον αφορά τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ που, με 434 lt, είναι μόλις δέκα λίτρα μεγαλύτερη από την απερχόμενη γενιά. Και μέτρια τιμή για την κατηγορία. Η ευθύνη για τη μικρή χωρητικότητα βαρύνει την προσεχή τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμά του, κάτι που υποδεικνύει ότι και το ηλεκτρικό 2008 θα έχει την ίδια χωρητικότητα.

Peugeot 2008

Ο εξοπλισμός του 2008 θα διαμορφωθεί σε σχέση με αυτόν του 208, ο οποίος δεν επιδέχεται αρνητικής κριτικής. Θα είναι επομένως εξοπλισμένο με τα ίδια βοηθήματα οδήγησης με αυτά του 508: Ημιαυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2, προσαρμοζόμενο cruise control, διατήρηση πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, βοήθημα 100% αυτόματου παρκαρίσματος, προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας και αναγνώριση σημάτων ΚΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ειδικά χαρακτηριστικά όπως η ηλιοροφή ή το ηχοσύστημα Focal, δύο συσκευές που δεν είναι διαθέσιμες στο 208.

Peugeot 2008

Για πρώτη φορά ηλεκτρικό
Κάτω από το καπό, όπως συμβαίνει και με το 208, η πρωτοτυπία του νέου 2008 προέρχεται από την εισαγωγή μιας 100% ηλεκτρικής εκδοχής στην γκάμα του. Μια πρεμιέρα σε SUV της Peugeot. Αυτό το e-2008 (που θα είναι το όνομά του) θα βρει στο δρόμο του το ηλεκτρικό Hyundai Kona, τη μόνη άλλη ηλεκτρική πρόταση στην κατηγορία. Θα κινείται από τον ίδιο σύστημα κίνησης με το e-208, δηλαδή ένα ηλεκτρομοτέρ 136 PS και 260 Nm, που τροφοδοτείται από μπαταρία 50kW/h, που με τη σειρά της του δίνει αυτονομία 310 km κατά WLTP.

Peugeot 2008

Η φόρτισή του θα διαρκεί 16 ώρες σε μια οικιακή πρίζα, μεταξύ 5h 15’ και 8h σε ένα wallbox ανάλογα με την ισχύ του, και 30 λεπτά θα είναι αρκετά για το 80% της μπαταρίας σε ένα ταχυφορτιστή με ισχύ 100 kW.

Peugeot 2008

Κατά τα λοιπά, έχουμε να κάνουμε με τα γνωστά θερμικά μοτέρ. Σχεδιασμένο στην ίδια πλατφόρμα με το 208, τη CMP, το 2008 θα φορέσει την πλειονότητα των κινητήρων του γαλλικού σουπερμίνι. Το ντίζελ θα βρίσκεται πάντα στον κατάλογο με τον κινητήρα BlueHdi σε δύο εκδόσεις ισχύος, 100 και 130 PS. Τρεις εκδόσεις ισχύος είναι επίσης παρούσες με τους Puretech 100, 130 και 155 PS που θα μπορούν να συνδυαστούν είτε με χειροκίνητο 6άρι είτε με αυτόματο EAT8.

Peugeot 2008

Δεδομένου ότι η Peugeot δεν θα δώσει το παρών στην ΙΑΑ 2109, τον Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του έτους για να ανακαλύψουμε το νέο 2008 στη λεπτομέρειά του. Οπότε και αναμένουμε τις πρώτες δοκιμές για τον Τύπο να ξεκινήσουν τον προσεχή Νοέμβριο. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία, αφενός το λανσάρισμα του νέου 2008 σε μέταλλο και αφετέρου το επίσημο λανσάρισμα του νέου Renault Captur. Το B-SUV του Ρόμβου θα κοιτάξει να διατηρήσει τον τίτλο του, αλλά η αντιπαράθεσή του με το νέο 2008 δεν θα είναι ανώδυνη, καθώς το B-SUV του Sochaux επικαλείται ισχυρά επιχειρήματα για να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube