Ποιες είναι οι πιο πετυχημένες κινέζικες μάρκες… εκτός Κίνας;

Ποιες είναι οι πιο πετυχημένες κινέζικες μάρκες… εκτός Κίνας;

Σήμερα, περίπου 170 διαφορετικά σήματα απαρτίζουν την Κινέζικη αγορά αυτοκινήτου. Εντούτοις όμως, πωλούνται περί 17,5 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους.

Chinese Brands

Με 17,5 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους, η αναλογία οχημάτων-πληθυσμού στην Κίνα είναι μικρή, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ (40,6 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους) αλλά και την Ευρώπη (24,5 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους). Ποιες όμως είναι οι πέντε κινέζικες μάρκες που σιγά σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα και στο εξωτερικό;

Ας ξεκινήσουμε με την MG που πολύ σύντομα θα δούμε τα μοντέλα της να προσγειώνονται και στην ελληνική αγορά. Η MG είναι μια μάρκα βρετανικής προέλευσης που βρίσκεται στην αυτοκινητοβιομηχανία για σχεδόν 100 χρόνια. Η SAIC όμως, από το 2006 που ανέλαβε τα ηνία μέχρι και σήμερα, είναι υπεύθυνη για την ταχεία ανάπτυξή της. Στην πραγματικότητα, οι πωλήσεις της MG εκτινάχθηκαν από 3.500 μονάδες το 2013 σε περίπου 450.000 μονάδες πέρυσι. Το 2022, ήταν η πιο δημοφιλής «εγχώρια» μάρκα εκτός Κίνας.

Οι δυνατότητές της βασίζονται στην ικανότητα παραγωγής ελκυστικών και άκρως ανταγωνιστικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η MG ήταν η τέταρτη μάρκα BEV (Battery Electric Vehicle) με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023, πολύ μπροστά από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μάρκες όπως η Renault, η Peugeot ή η Hyundai.

Chinese Brands 2

Εν συνεχεία, ακολουθεί η BYD, το ντεμπούτο της οποίας έγινε τον Ιανουάριο του 2022, με έξι μοντέλα παραγωγής. Η γκάμα της περιλαμβάνει μια σειρά από Plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εξαιτίας του χαρακτήρα της, διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο της στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η αγορά ενός premium, εξηλεκτρισμένου αυτοκινήτου δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει Geely/Zeekr, ίσως η μάρκα με τις περισσότερες δυτικές επιρροές. Χάρη στους ισχυρούς δεσμούς με άλλους δυτικούς κατασκευαστές που αποτελούν μέρος του Ομίλου Geely, αυτή η επωνυμία έχει πρόσβαση σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες και τεχνολογίες που συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε αρκετές μεγάλες χώρες, όπως η Ρωσία σημειώνει αξιοπρεπέστατες πωλήσεις, με την εταιρεία, δια στόματος των υπευθύνων να ετοιμάζει κι άλλα όμορφα πράγματα στο μέλλον.

Chinese Brands 3

Από εκεί και πέρα, με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται και η ΝΙΟ. Αν δεν υπήρχε η Tesla, αλλά και οι γερμανικές, premium αυτοκινητοβιομηχανίες, η NIO θα ήταν από τους πιο ισχυρούς παίχτες της παγκόσμιας αγοράς. Μάλιστα, τείνει να εξελιχθεί στο αντίπαλον δέος της Tesla στην Κίνα. Η μεγάλη δυναμική της εδράζεται στην τεχνολογία, (απόδοση μπαταρίας), στις δυνατότητες των λογισμικών, καθώς επίσης και την απόδοση των μπαταριών της.

Στο τέλος της λίστας αυτής βρίσκεται η Baojun/Wuling μέσω της Chevrolet. Η συνταγή της επιτυχίας της είναι απλή: Τα αυτοκίνητα ανανεώνονται χρησιμοποιώντας την παγκόσμια αναγνωρίσιμη επωνυμία του συνεργάτη της, της Chevrolet. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κατακτήσει εύκολα και πιο γρήγορα μερίδιο αγοράς σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες, αυτές οι μάρκες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση: την κακή φήμη των κινεζικών προϊόντων στη Δύση. Και αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και πολύ χρόνο για να διορθωθεί.

Πηγή: motor1.com

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube