Zeekr 001 FR, αντίπαλον δέος για το Tesla Model S Plaid

Zeekr 001 FR, αντίπαλον δέος για το Tesla Model S Plaid

Οι πρώτες εικόνες του Zeekr 001 FR αποκαλύφθηκαν. Το αντίπαλον δέος του Tesla Model S Plaid θα λανσαριστεί στην αγορά μέσα το 2023, σύμφωνα με τον κινέζο κατασκευαστή.

Zeekr 001 FR

Σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου, η κινεζική φίρμα έδειξε ένα παράγωγο του διάσημου Zeekr 001 FR με 1.000 km αυτονομία

To Zeekr 001 FR είναι ένα 100% ηλεκτρικό σπόρτσκαρ, του οποίου ο (ελάχιστα κρυφός) στόχος είναι να ανταγωνιστεί το Tesla Model S Plaid. Με την τιμή του να είναι πάνω από 130.000 ευρώ. 

Ο κατασκευαστής που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Geely σκοπεύει να ανοίξει παραγγελίες για το σπορ μοντέλο του «τις επόμενες εβδομάδες» και μάλιστα σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά το Zeekr 001 FR από το 2023, σύμφωνα με άτομο από το περιβάλλον της εταιρείας που του πήραν συνέντευξη συνάδελφοί μας από το Reuters.

Το Zeekr 001 και αργότερα το Zeekr 001 FR θα εμφανιστούν στους δρόμους της Ευρώπης. Οι πρώτες παραδόσεις ξεκινούν από εφέτος, αρχής γενομένης από τη Σουηδία και την Ολλανδία

Η αναφορά στο Tesla Model S Plaid είναι πολύ σαφής με τη μικρή φράση «Plaid is dull» (το Plaid είναι ανιαρό ή πληκτικό ή βαρετό, στα ελληνικά), που εμφανίζεται στην αρχή του tweet. 

Στη δημοσίευση της Zeekr, βλέπουμε ότι το 001 FR φωτογραφήθηκε σε πίστα. Και αυτό λέει πολλά για τις προθέσεις της εταιρείας σχετικά με το νέο μοντέλο. Οπτικά, υπάρχουν ήδη πολλές διαφορές με το κλασικό μοντέλο 001. Χωρίς αμφιβολία, είμαστε πράγματι εμπρός σε ένα σπορ αυτοκίνητο.

Η Zeekr μιλά για ένα «νέο είδος θηρίου». Στις φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν μπορούμε να δούμε ένα σπορ bodykit με πιο επιθετικό εμπρός προφυλακτήρα, μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και ζάντες, ακόμα και πίσω πτέρυγα συνδυασμένη με χείλος εκφυγής στην άκρη της οροφής. 

Zeekr 001 FR

Από την άλλη, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για τον κινητήρα που θα εξοπλίσει το Zeekr 001 FR. Προς το παρόν, οι Κινέζοι δεν έχουν αποκαλύψει καμία σχετική πληροφορία. Εάν η κινεζική μάρκα φτάσει μέχρι τέλους την αναφορά της για την Tesla, οι δυνατότητες του 001 FR θα πρέπει να είναι εξαιρετικές. Δεν είναι εύκολο να επικαλείσαι ότι το Tesla Model S Plaid είναι «βαρετό».

Επί του παρόντος, το Zeekr 001 στην πιο ισχυρή του έκδοση είναι εξοπλισμένο με δύο ηλεκτρομοτέρ και αποδίδει 536 ίππους (400 kW) και 516 Nm. Αρκετά για να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα. Είναι ήδη ένα ικανό σπορ EV. Η Zeekr όμως είναι σε θέση να προσφέρει ένα σπορ μοντέλο με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Ο Κινέζος κατασκευαστής έχει την ικανότητα να το κάνει και δείχνει χαρούμενος που ενοχλεί την Tesla σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στην κινεζική αγορά. Θα χρειαστεί όμως να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να επισκιάσει ένα από τα ταχύτερα ηλεκτρικά στον πλανήτη.

Η εταιρεία πάντως συνεχίζει να ανεβαίνει στην Κίνα. Η Zeekr πέρασε το ορόσημο των 100.000 ηλεκτρικών πριν από μερικές εβδομάδες, ύστερα από μόλις 18 μήνες παραγωγής. Ο Κινέζος αντίπαλος της Nio χρειάστηκε τρία χρόνια για να φτάσει τα 100.000 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα από τα μοντέλα που πωλούνται από τη Zeekr είναι επί του παρόντος 001. Το 100% ηλεκτρικό μίνι βαν 009 ξεκίνησε την καριέρα του μόλις τον Ιανουάριο, όπως και το Zeekr X. Μέχρι το 2025, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, An Conghui, αναμένει οι πωλήσεις να φτάσουν 650.000 μονάδες ετησίως.

Για να το πετύχει αυτό, η μάρκα επεκτείνει την ανάπτυξή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόσφατα έφυγαν από τα εργοστάσια και τα πρώτα μοντέλα που προορίζονται για την Γηραιά Ήπειρο. Τα πρώτα μοντέλα για την Ευρώπη θα αποσταλούν από το λιμάνι Taicang, μια μεγάλη πόλη στην επαρχία Jiangsu, μέσα σε λίγες μέρες. Σύντομα λοιπόν, θα έχουμε τα Zeekr 001 και Zeekr X στους δρόμους της Ευρώπης. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγορές της Γαλλία, της Γερμανία, της Δανίας και της Νορβηγίας. 

Επομένως, η Geely θα δραστηριοποιηθεί με πολλές μάρκες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο κινεζικός κολοσσός κατέχει να θυμίσουμε ότι είναι ο κυρίως μέτοχος τη Volvo, στην Polestar, στη Lynk & Co και τώρα στη Zeekr. Με τα Polestar 2, Lynk&Co 01 (επαναφορτιζόμενα υβριδικά) και τα Zeekr X και Volvo EX30 θα διαγκωνίζονται στην ίδια κατηγορία. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, όμως. Καλύτερα για τους καταναλωτές…
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube