FCA: Αποσύρει την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault

FCA: Αποσύρει την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault

Η Fiat Chrysler απέσυρε την προσφορά συγχώνευσης ύψους 35 δισ. δολαρίων με τη Renault, που θα ήταν μια συμφωνία-ορόσημο για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.

Το ΔΣ της Renault δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ετυμηγορία σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης της FCA της 27ης Μαΐου, στη συνεδρίασή του που ολοκληρώθηκε χθες αργά, Τετάρτη 5/6, ανέφερε η εταιρεία. Το συμβούλιο «δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση λόγω του αιτήματος που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους να αναβάλουν την ψηφοφορία για μεταγενέστερη συνεδρίαση», ανέφερε η Renault σε δήλωσή της.

Η Fiat Chrysler εν τω μεταξύ απέσυρε την προσφορά προς τη Renault ύστερα την απόρριψη της συμφωνίας από τη Nissan, τον Ιάπωνα εταίρο της Renault, ανέφερε η Wall Street Journal αργά την Τετάρτη 5/6, επικαλούμενη πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Οι δύο εκπρόσωποι της Nissan στο διοικητικό συμβούλιο της Renault επιφυλάχτηκαν να υποστηρίξουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που ήταν διατεθειμένα να ψηφίσουν υπέρ της συγχώνευσης, ανέφερε η εφημερίδα. Η αντιπολίτευση από τους εκπροσώπους της Nissan εξέφρασε αμφιβολίες για τη δέσμευση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για διατήρηση της Συμμαχίας αν η συγχώνευση προχωρήσει, ανέφερε η WSJ.

«Η FCA παραμένει σταθερά πεπεισμένη για την επιτακτική, μετασχηματιστική λογική μιας πρότασης που έχει εκτιμηθεί δεόντως από τότε που υποβλήθηκε, η δομή και οι όροι της οποίας είναι προσεκτικά εξισορροπημένα για να αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε όλα τα μέρη», ανέφερε η ιταλο-αμερικανική εταιρεία σε δήλωσή της. «Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία προς το παρόν για να επιτευχθεί επιτυχώς ένας τέτοιος συνδυασμός».

Η γαλλική κυβέρνηση, ένας από τους κύριους μετόχους της Renault, δήλωσε εχθές Τετάρτη 5/6 ότι δεν θα εγκρίνει την πρόταση συγχώνευσης της FCA χωρίς την εγγύηση της Nissan ότι η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubisi θα επιβιώσει. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να καθυστερήσει η ψηφοφορία για τη συγχώνευση, προτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη Fiat Chrysler να αποσύρει την πρόταση συγχώνευσης, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Γαλλία σημείωνε πρόοδο προς μια συμφωνία που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματά της, τα περισσότερα από τα οποία είχαν γίνει δεκτά από την FCA, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι ήθελαν περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουν κι άλλα αιτήματά τους, περιλαμβανομένου ότι η Nissan θα συμμετείχε στη συμφωνία πριν η συγχώνευση προχωρήσει. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της ιαπωνικής πλευράς και να της αναλυθεί η συμφωνία, είπε πηγή στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση εξεπλάγη όταν η FIAT απέσυρε αιφνιδιαστικά την προσφορά της.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, 3/6, ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, δήλωσε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση, εάν πραγματοποιηθεί, θα άλλαζε σημαντικά τη δομή της Renault. «Αυτό θα απαιτούσε μια θεμελιώδη ανασκόπηση της υπάρχουσας σχέσης μεταξύ Nissan και Renault», είχε δηλώσει ο Saikawa. Η FCA είχε φτάσει νωρίτερα σε συμφωνία με το γαλλικό κράτος σχετικά με τους όρους της προτεινόμενης συγχώνευσης με τη Renault, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Οι γαλλικές ανησυχίες
Το γαλλικό κράτος, το οποίο κατέχει το 15% της Renault, επιδίωκε μεγαλύτερη επιρροή στη νέα εταιρεία, πιο αυστηρές εγγυήσεις διατήρησης των θέσεων εργασίας και βελτιωμένους όρους για τους μετόχους της Renault σε αντάλλαγμα για την ευνοϊκή συγχώνευση των 35 δισ. δολαρίων. Η Renault, η FCA και η γαλλική κυβέρνηση είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν νωρίτερα τις συνεχιζόμενες συζητήσεις στο ΔΣ.

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για τις επιπλοκές της συμφωνίας, περιλαμβανομένης της υπάρχουσας Συμμαχίας της Renault με τη Nissan, του ρόλου του γαλλικού κράτους ως του μεγαλύτερου μέτοχου της Renault και της ενδεχόμενης αντίστασης πολιτικών και εργαζομένων σε οποιεσδήποτε περικοπές.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες. Ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας CIAM με έδρα το Παρίσι, σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Renault, ανέφερε ότι η συγχώνευση με την FCA υποτιμά σημαντικά τη Renault. Και αντί το μέρισμα των 2,5 δισ. ευρώ να καταβληθεί στους μετόχους της Fiat Chrysler θα πρέπει να καταβληθεί στη γαλλική εταιρεία .

Κρίση ηγεσίας στην FCA;
Η κατάρρευση της πρότασης συγχώνευσης ισοδυναμεί με σημαντική υποχώρηση για τον πρόεδρο της FCA, John Elkann, ο οποίος είναι επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης Agnelli. Ύστερα από συζητήσεις με τον εθνικό ανταγωνιστή του Groupe Renault, το Groupe PSA, ο Elkann επέλεξε το πιο επικίνδυνο μονοπάτι, προτείνοντας μια προσφορά στη Renault, παρά τις αναμενόμενες επιπλοκές του ρόλου της γαλλικής κυβέρνησης και της στενής σχέσης της με τοn άλλο εταίρο της Συμμαχίας, τη Nissan.

Η αποτυχία των συζητήσεων τη νύχτα, όταν μια συμφωνία φάνηκε να διαφαίνεται, αφήνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Renault, Jean-Dominique Senard, που επεδίωξε αλλά δεν κατάφερε να καταλήξουν σε συμφωνία τα συμβαλλόμενα μέρη της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. O Senard χρειαζόταν να συνθέσει τα αιτήματα του γαλλικού κράτους, τις ανησυχίες των συνδικάτων για τις θέσεις εργασίας και τη Nissan που ένιωθε ήδη καμένη από το προηγούμενο καθεστώς του προέδρου Carlos Ghosn που επεδίωκε τη δομική αλλαγή της υφιστάμενης Συμμαχίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Renault ήταν έτοιμο να εγκρίνει τη συμφωνία συγχώνευσης, με τους εκπροσώπους της Nissan να απέχουν, είπαν στο Bloomberg οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησαν περισσότερο χρόνο, καθώς οι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν να συζητήσουν με τις ιαπωνικές αρχές πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, είπαν οι πηγές. 

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία σύντομα, ανέφερε η μία από τις πηγές στο Bloomberg. Αναφορά που αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του υπουργού.

Διαβάστε όλο το χρονικό της αποτυχημένης (προς το παρόν) συγχώνευσης FCA-Renault

Fiat Chrysler: Επιβεβαίωση διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με Renault

Η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στην περίπτωση συγχώνευσης FCA-Renault

Ένωση Renault και FΙΑΤ: Πλεονεκτήματα, ανακολουθίες, φόβοι…

Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Renault: Απόφαση για την ένωση με την FCA την άλλη εβδομάδα

Fiat Chrysler: Σημαντική ώθηση με πλατφόρμες Renault

Renault: Tυχόν συμφωνία με την FCA δεν απειλεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας

Περισσότερες εγγυήσεις δίνει η FCA στη Renault για να πετύχει τη συγχώνευση

FCA και Renault: Κυρίαρχοι στα SUV

FCA-Renault: 15 φίρμες για κάθε βαλάντιο και γούστο

Πρόκληση για τη συγχώνευση FCA-Renault οι γαλλικές απαιτήσεις

Συγχώνευση Renault-FCA: Δεν βγήκε λευκός καπνός από το ΔΣ της Renault

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube