Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Ποια τα οφέλη που ελπίζει να αποκομίσει – Τι θα γίνει με τη Nissan.

Οι προσπάθειες της Renault να σφυρηλατήσει μια πιο στενή σχέση με τη Nissan σκόνταφτε στη συνεχή άρνηση των Ιαπώνων, ωστόσο φαίνεται πως η πρόταση της Fiat Chrysler ανοίγει νέους δρόμους για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για τους Ιταλούς.

Ύστερα από τη σύλληψη του Carlos Ghosn το τοπίο στη Συμμαχία Renault-Nissan γίνονταν όλο και πιο θολό. Ο Ghosn την εποχή της σύλληψής του δούλευε πάνω στα σχέδια για την τροποποίηση της οικονομικής δομής της Συμμαχίας, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εταιρίας χαρτοφυλακίου ή ακόμα και μιας πλήρους συγχώνευσης με τη Nissan να απορρίπτει το σενάριο αυτό.  

Οι δύο διάδοχοι του Ghosn στη Renault, ο πρόεδρος Jean-Dominique Senard και ο διευθύνων σύμβουλος Thierry Bolloré, ταξίδεψαν πολλές φορές από το Παρίσι στο Tokyo επιδιώκοντας να προσδιορίσουν ποια δομή της Συμμαχίας θα ήταν αποδεκτή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan, Hiroto Saikawa, δίχως όμως αποτέλεσμα.  

Εάν η Renault και η Nissan δεν μπορούν να συνεχίσουν να μοιράζονται τις πλατφόρμες, την αγορά και την τεχνολογία, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα αποδυναμωθούν έντονα. Θα ήταν όλο και πιο ευάλωτες απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η VW, η Toyota και η General Motors.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα αποτελεί πως η οικονομική απόδοση της Nissan αρχίζει να μην είναι η επιθυμητή από τη Renault. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία μπορούσε κάποτε να υπολογίσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και άλλες πληρωμές από το 43% της συμμετοχής της στη Συμμαχία. Ωστόσο, η Renault δήλωσε πρόσφατα ότι η Nissan θα έχει αρνητική συμβολή στο καθαρό εισόδημα του πρώτου 3μήνου κατά € 56 εκατ. Επιπλέον, η προγραμματισμένη μείωση κατά 30% των μερισμάτων της Nissan φέτος θα κοστίσει στη Renault περίπου €130 εκατ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια «φιλική» συγχώνευση με την FCA μπορεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να παραμείνει σε ένα δύσκολο γάμο με τη Nissan που χάνει χρήμα, ή ακόμη χειρότερα, από ένα επώδυνο διαζύγιο

Η πρόσβαση της FCA στην κερδοφόρα αγορά pick-up της Βόρειας Αμερικής και στην αγορά SUV, μέσω της Jeep και της Ram, φαίνεται να γεμίζει πολλές τρύπες της Renault, εξασφαλίζοντάς της τόσο μια γκάμα προϊόντων -που δεν είχε, όσο και μια  πιο δυναμική  πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube