node/35498

FCA και Renault: Κυρίαρχοι στα SUV

Η συγχώνευση της FCA και του Groupe Renault θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή SUV στον κόσμο.

Εάν το ΔΣ της Renault αποδεχτεί την πρόταση για συγχώνευση με την FCA, ο νέος όμιλος δεν θα γίνει μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις και σε έσοδα, αλλά θα οδηγήσει επίσης τη νέα εταιρεία στην ηγεσία βασικών κατηγοριών της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τα επίσημα δεδομένα του Groupe Renault, οι δύο εταιρείες πούλησαν μαζί 2,86 εκατ. SUV πέρυσι. Και συνολικά, οι δύο κατασκευαστές πούλησαν 8,5 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2018 -που σημαίνει ότι ένα στα τρία ήταν SUV.

Με 2,86 εκατομμύρια πωλήσεις SUV, η FCA-Renault θα καταλάμβανε την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της πιο αναπτυσσόμενης κατηγορίας στον κόσμο. Το συγχωνευμένο γκρουπ θα ξεπερνούσε έτσι την Toyota, η οποία ηγείτο στην κατάταξη πέρυσι με 2,6 εκατ. πωλήσεις SUV, ακολουθούμενη από το γκρουπ των Hyundai-Kia και το Volkswagen Group, αμφότερα με 2,5 εκατ. πωλήσεις.

Τα SUV οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη
Η κατηγορία των SUV υπήρξε η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς η έκρηξη ξεκίνησε στη Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότια Αμερική και η Κίνα, πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποίησαν τα SUV για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επέκτασής τους.

Jato Dynamics table 1

Χάρη στην τάση, η FCA κατάφερε να αντισταθμίσει τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων που παρουσίασαν τα αυτοκίνητά της στις παραδοσιακές κατηγορίες. Πέρυσι, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για μικρά αυτοκίνητα (κατηγορίες μίνι και σουπερμίνι) μειώθηκε κατά 7% και η παγκόσμια ζήτηση για κόμπακτ και μεσαία μειώθηκε κατά 27%, ο Ιταλό-Αμερικανός κατασκευαστής αύξησε τις πωλήσεις του στα SUV κατά 10%.

Η Jeep είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι στιγμής στην ιστορία του γκρουπ Fiat Chrysler. Από την πρώτη εξαγορά του Αμερικανού κατασκευαστή από τους Ιταλούς, οι πωλήσεις της φίρμας αυξήθηκαν σχεδόν πέντε φορές. Σήμερα κατασκευάζει τα μοντέλα της σε έξι διαφορετικές χώρες και ο όγκος τους υπολογίζεται στο 34% των παγκόσμιων πωλήσεων της FCA.

Jato Dynamics table 2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλήσεις SUV 2018: Η παγκόσμια έκρηξη καταλάγιασε

Η Renault έχει κάνει επίσης πολλά όσον αφορά «SUVοποίηση». Λόγω της συμμαχίας του με τη Nissan και της ισχυρής παρουσίας του στην Ευρώπη, το Groupe Renault έχει καταφέρει να πιάσει το μομέντουμ στην αγορά SUV. Το 2009, με μόνο δύο μοντέλα στην γκάμα (το Duster και το Koleos), πούλησε μόλις 45.800 αυτοκίνητα, ήγουν το 2% των συνολικών πωλήσεών του παγκοσμίως. Ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα, οι πωλήσεις του γαλλικού γκρουπ αυξήθηκαν στις 948.400 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας σήμερα το 24% του συνόλου των πωλήσεών του.

Ένας νέος ηγέτης στην κατηγορία των σουπερμίνι
Η δημοφιλής κατηγορία των σουπερμίνι θα έχει επίσης έναν νέο ηγέτη εάν η συγχώνευση προχωρήσει. Το Renault Clio θα πλαισιωθεί από τα δημοφιλή FIAT Argo και Cronos, δίνοντας στον νέο όμιλο πάνω από 1,86 εκατ. πωλήσεις στην κατηγορία. Αυτό θα τον έφερνε εμπρός από τον Όμιλο Volkswagen με 1,7 εκατ. πωλήσεις και την Toyota με 1,14 εκατ.

Jato Dynamics table 3

Η πιθανή συγχώνευση FCA-Renault θα κυριαρχούσε επίσης στις κατηγορίες των pick-up και των αυτοκινήτων πόλης, όπου θα γινόταν ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο.

Η Renault στέλνει μήνυμα και στη Nissan
Η Renault οφείλει να δώσει απάντηση στην FCA σχετικά με τη συγχώνευση την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο Γάλλος κατασκευαστής δράττεται της ευκαιρίας για να στείλει και ένα μήνυμα στον σημερινό εταίρο της, τη Nissan, σχετικά με το μέλλον της σχέσης τους.

Jato Dynamics table 4

Ύστερα από την υπόθεση «Ghosn», να θυμίσουμε, ότι η σχέση μεταξύ της Renault και του Ιάπωνα συνεργάτη της επιδεινώθηκε. Η Nissan απέτυχε στην προσπάθειά της να αλλάξει το στάτους κβο και να αποκτήσει περισσότερη δύναμη στο πλαίσιο της Συμμαχίας -το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η άρνηση της Nissan να εισέλθει σε πλήρη συγχώνευση με τη Renault.

Εάν η Nissan συνεχίσει να αρνείται τις προθέσεις της Renault, τότε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει κάθε λόγο για να βρει έναν νέο συνεργάτη.

 

Τα πάντα για την ενδεχόμενη συγχώνευση FCA-Renault

Fiat Chrysler: Επιβεβαίωση διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με Renault

Η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στην περίπτωση συγχώνευσης FCA-Renault

Ένωση Renault και FΙΑΤ: Πλεονεκτήματα, ανακολουθίες, φόβοι…

Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Renault: Απόφαση για την ένωση με την FCA την άλλη εβδομάδα

Fiat Chrysler: Σημαντική ώθηση με πλατφόρμες Renault

Renault: Tυχόν συμφωνία με την FCA δεν απειλεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας

Περισσότερες εγγυήσεις δίνει η FCA στη Renault για να πετύχει τη συγχώνευση

node/40197

O Jorge Diez αναλαμβάνει διευθυντής σχεδιασμού σε SEAT και Cupra

Μετακομίζει από την Audi στη SEAT, στην οποία και παλαιότερα είχε υπηρετήσει από τη θέση του επικεφαλής του εξωτερικού σχεδιασμού. 

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

O Jorge Diez αναλαμβάνει διευθυντής σχεδιασμού σε SEAT και Cupra

Ο Jorge Diez αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή σχεδιασμού τόσο για τη SEAT όσο και για την Cupra από την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Diez είχε διατελέσει επικεφαλής του εξωτερικού σχεδιασμού της SEAT μεταξύ 2011 και 2014.

Εργάστηκε τόσο για τη VW όσο και για την Audi στη Γερμανία, επιστρέφοντας στην τελευταία το 2014, προκειμένου να δουλέψει σε αυτήν αλλά και στις Lamborghini και Ducati ως διευθυντής του concept design. Κατά την πρώτη του περίοδο στο Audi, δημιούργησε μοντέλα όπως το TT δεύτερης γενιάς και το A7 Sportback της πρώτης γενιάς.

Όσο για την πρώτη του θητεία στη SEAT είχε «υπογράψει» μερικά από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως το Leon τρίτης γενιάς, το Ibiza τέταρτης γενιάς και το Ateca, το πρώτο SUV της SEAT.

«Ο Jorge Díez είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η υπογραφή του είναι σε πολλά από τα βασικά μας αυτοκίνητα τηςτελευταίας δεκαετίας, όπως το Leon, το Ateca και το Ibiza, και είναι υπέροχο το ότι επιστρέφει στη SEAT. Η διεθνής του εμπειρία, η έμπνευση από τη Βαρκελώνη και οι αξίες των SEAT και CUPRA θα αντικατοπτρίζονται στα μοντέλα που θα παρουσιάσουμε τα επόμενα χρόνια », δήλωσε ο πρόεδρος της SEAT και της Cupra, Wayne Griffiths.

0 Jorge Díez (θα αναφέρεται στον Executive Vice-President for Research and Development της SEAT, Dr. Werner Tietz), είναι πτυχιούχος τεχνικός μηχανικός στο Industrial Design από το Cardenal Herrera University of Valencia και κάτοχος Master degree in Car Design από το Polytechnic University of Valencia καθώς και Master degree από το London Royal College of Art.

TAGS
node/40191

Διάκριση για την BMW ALPINA B3

Η ΒΜW ALPINA B3 τιμήθηκε με τον τίτλο Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021, στην κατηγορία Performance.

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 | Επικοινωνία

Διάκριση για την BMW ALPINA B3

Η ειδική κριτική επιτροπή του German Car of the Year 2021, που αποτελείται από 18 δημοσιογράφους αυτοκινήτων, επέλεξε τα καλύτερα αυτοκίνητα από πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες, ανάμεσα σε μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει το 2020.

Από το αποτέλεσμα αυτής της μυστικής ψηφοφορίας επιλέχθηκαν πέντε νικητές ενώ η αυξανόμενη σημασία του βραβείου GCOTY έγινε επίσης σαφής με την παρουσία στελεχών από αυτοκινητοβιομηχανίες και εισαγωγείς. Η BMW ALPINA B3 ψηφίστηκε το καλύτερο στην κατηγορία Performance. Η πιο ισχυρή BMW ALPINA B3 όλων των εποχών επικράτησε έναντι 21 ανταγωνιστών (Mercedes-AMG E 63, Porsche 911 Turbo S, Audi RS6 Avant, Audi RS Q8, BMW M8, BMW X5 M, Ferrari Roma, Ferrari SF90 Stradale) και τιμήθηκε με το τίτλο «Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021».

«Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να πείσουμε τη γνωστή ειδική κριτική επιτροπή με τη νέα γενιά μοντέλων BMW ALPINA B3 και μας απονεμήθηκε το γερμανικό αυτοκίνητο της χρονιάς 2021 στην κατηγορία Performance. Αυτό το βραβείο επιβεβαιώνει τα σταθερά θετικά σχόλια από τους πελάτες μας, οι οποίοι εκτιμούν την BMW ALPINA B3 για την ανώτερη ομαλότητα λειτουργίας και τη συναρπαστική δυναμική οδήγησης», δήλωσε ο Andreas Bovensiepen, CEO της BMW ALPINA.

Alpina B3

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της BMW ALPINA, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον επίσημο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, BMW Spanos.