Περισσότερες εγγυήσεις δίνει η FCA στη Renault για να πετύχει τη συγχώνευση

Περισσότερες εγγυήσεις δίνει η FCA στη Renault για να πετύχει τη συγχώνευση

Τι συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι – Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ της Renault.

Η Fiat Chrysler Automobiles συζητά για να δώσει στη Renault μεγαλύτερες εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει την προτεινόμενη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η βελτιωμένη προσφορά θα μπορούσε να προβλέπει επίσης η έδρα της νέας εταιρείας να βρίσκεται στη Γαλλία και το γαλλικό κράτος να έχει μια ακόμη θέση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Οι παραχωρήσεις που συζητήθηκαν δεν είναι οριστικές και εξαρτώνται και από άλλες πτυχές της συμφωνίας. Εντούτοις, αυξάνουν τις πιθανότητες να εγκριθεί το σχέδιο συγχώνευσης από το συμβούλιο της Renault που συνεδριάζει την Τρίτη, στο οποίο το γαλλικό κράτος έχει δύο έδρες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο πρόεδρος της Fiat Chrysler John Elkann βρέθηκε στο Παρίσι για το σαββατοκύριακο για να συζητήσει τη συμφωνία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Le Maire, ο οποίος είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμεί σαφείς εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Elkan και Le Maire συναντήθηκαν δύο φορές, μια την Παρασκευή και μια το Σάββατο και στη συνέχεια ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας συναντήθηκε την Κυριακή το βράδυ με τον πρόεδρο της Renault, τον Jean-Dominique Senard. Υπάρχει συναίνεση για τη δομή ιδιοκτησίας της νέας εταιρείας σε ποσοστό50-50, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό, τονίζοντας πως ο Le Maire επιθυμεί ο Senard να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αναλυτές  εξέφρασαν ωστόσο αμφιβολίες σχετικά με το εάν η συμφωνία αποτελεί μια δίκαιη πρόταση για τους μετόχους της Renault. Το σχέδιο συγχώνευσης θα έβλεπε τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες  να αποκτούνται από μια εισηγμένη ολλανδική εταιρεία χαρτοφυλακίου, η ιδιοκτησία των οποίων θα κατανέμεται εξίσου μεταξύ των σημερινών μετόχων της FCA και της Renault, μετά από ειδικές πληρωμές μερισμάτων.

Η FCA είχε καταρχήν προτείνει η επιχειρησιακή έδρα να βρίσκεται στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ανοικτή στο να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, ανταποκρινόμενη σε μια βασική απαίτηση της γαλλικής κυβέρνησης. Η γαλλική κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να λάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο για να αντανακλά το 7,5 τοις εκατό της συμμετοχής της στη συγχωνευθείσα εταιρεία.

Η Nissan, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής 15% στο γαλλικό εταίρο της συμμαχίας θα πέσει στο 7,5% του νέου ομίλου, θα έχει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο βάσει του σχεδίου που παρουσιάστηκε στις 27 Μαΐου.

Στο πλαίσιο των νέων προτάσεων που συζητούνται, οι εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας της Renault θα επεκταθούν σε τέσσερα χρόνια από τα δύο που προτάθηκαν αρχικά.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δείχνουν να υποστηρίζουν το σχέδιο συγχώνευσης, αλλά αναλυτές τονίζουν πως οι πολιτικές διαφορές ανάμεσά τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο τέλος της μέρος αρνητικά ως προς την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube