
To 1980 η FIAT παρουσίασε το Panda, φέρνοντας στην αγορά ένα νέο, μικρό, τετραγωνισμένο και προσιτό αυτοκίνητο που εξελίχθηκε σε σύμβολο. 45 χρόνια αργότερα, οι Τορινέζοι παρουσιάζουν το FIAT Grande Panda. Φιλοδοξώντας όχι μόνο να τιμήσουν το DNA του μοντέλου. Αλλά να το πάνε ένα βήμα παρακάτω.
Εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι αν αναλογιστούμε πως το Panda μετρά πάνω από οκτώ εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Στο Centro Stile όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Ειδικά όταν μιλάμε για αυτοκίνητα πόλης.
Οι σχεδιαστές της FIAT έχουν προχωρήσει σε μια πολύ εύστοχη υλοποίηση στα πλαίσια του «ρετροφουτουρισμού». Τουτέστιν πίσω από τη νέα σιλουέτα του αυτοκινήτου μπορείς να αναγνωρίσεις αβίαστα το αρχέτυπο Panda του '80. Που όμως μας επανασυστήνεται μέσα από μια σύγχρονη αισθητική και λεπτομέρειες που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις.
Με έντονη προσωπικότητα, ιταλική φινέτσα και λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο αρχέτυπο του '80, το FIAT Grande Panda Hybrid είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα του B-Segment
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Citroën C3 1.2T 100, πλήρης ανατροπή
Στο εμπρός μέρος, η κάθετη μάσκα φιλοξενεί τις φωτιστικές μονάδες pixel LED που μαζί με τον λογότυπο «FIAT» αποτελούν ένα από τα highlight του ιταλικού μοντέλου. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του FIAT Grande Panda όμως είναι το ψιλόλιγνο προφίλ που συντίθεται με μπόλικες ανάγλυφες επιφάνειες. Όπως ο λογότυπος «Panda» στο κάτω μέρος των θυρών που προσυπογράφει το ιταλικό του ταμπεραμέντο.
Οι ξεχωριστές λεπτομέρειες όμως δεν σταματούν εδώ. Καθώς στην πίσω κολόνα υπάρχει ένα διακριτικό, κρυφό γραφικό με το σήμα της μάρκας. Ανάλογη είναι και η εικόνα του πίσω μέρους, όπου αναγράφεται αφενός λαξευμένο το «FIAT» αφετέρου το «Panda» με ανάγλυφα τρισδιάστατα γράμματα. Τα φώτα LED είναι ψηλά τοποθετημένα και μαζί με τη μικρή, διακριτική αεροτομή στο τελείωμα της οροφής ολοκληρώνουν την μοναδική εικόνα του Grande Panda.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Peugeot 208 1.2 Hybrid 100, ηλεκτροφόρα ένεση
Πρόκειται δίχως άλλο για ένα άμεσα αναγνωρίσιμο αυτοκίνητο. Οι έντονες ακμές, τα τονισμένα φτερά και τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος προσδίδουν στο Grande Panda αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα. Δύο στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει όχι μόνο από τα ομογάλακτα μοντέλα του Ομίλου Stellantis, αλλά και από την πλειονότητα των προτάσεων στην κατηγορία.
Κι όλα αυτά, χωρίς να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των τεσσάρων μέτρων! Για την ακρίβεια, το μήκος του φτάνει τα 3,99 m, το πλάτος τα 1,76 και το μήκος τα 1,57 m. Την ώρα που η απόσταση από το έδαφος, στα 18,3 cm ανταγωνίζεται τα περισσότερα B-SUV της αγοράς.
H ενδιαφέρουσα και συνάμα μοντέρνα σχεδίαση συνεχίζεται στην καμπίνα. Ευφάνταστες και γουστόζικες λεπτομέρειες -ανάλογα με την έκδοση- υπάρχουν παντού, με το κίτρινο να χρωματίζει τις ραφές του ταμπλό και τους αεραγωγούς.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Opel Corsa 1.2 Hybrid 100 PS
Άλλο όμως είναι το χρώμα που κυριαρχεί στις περισσότερες επιφάνειες. Ο λόγος για το «Blu Tasmania» μια διακριτική απόχρωση του μπλε που ντύνει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, την ταπετσαρία των καθισμάτων, το τιμόνι αλλά και τις πόρτες, δημιουργώντας μια χρωματική αρμονία που ξεφεύγει από τα στάνταρ της κατηγορίας. Οι Ιταλοί ήταν και παραμένουν μετρ σε αυτού τους είδους τις λεπτομέρειες.
Κι εδώ έφτασε η στιγμή για ένα fun fact: Σε κάθε Grande Panda έχουν χρησιμοποιηθεί 140 χάρτινες ανακυκλωμένες συσκευασίες υγρών, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το 80% που αποτελείται από χαρτόνι αλλά και το 20% που αποτελείται από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό και αλουμίνιο. Το συγκεκριμένο υλικό κατά κανόνα πετιέται, ωστόσο στην περίπτωση του ιταλικού μοντέλου είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τα μπλε πλαστικά της καμπίνας.
Από εκεί και πέρα, το ταμπλό έχει οβάλ σχήμα, με τους ανθρώπους της FIAΤ να τονίζουν πως η έμπνευση προέρχεται από την αντίστοιχου σχήματος πίστα στην οροφή του εμβληματικού εργοστασίου της στο Lingotto.
Το ψηφιακό υπόβαθρο του Grande Panda συμβαδίζει με τις επιταγές του σήμερα. Έχουμε λοιπόν ένα πάνελ που φιλοξενεί τις δύο έγχρωμες οθόνες. Ο πίνακας οργάνων έχει διαγώνιο στις 10”. Μπορεί τα γραφικά να μην είναι σπουδαία, σε επίπεδο πληροφορίας όμως παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό .
Η έτερη οθόνη, στις 10,25”, ενσωματώνει το αρκετά εύχρηστο infotainment που υποστηρίζει ελληνικό μενού και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εργοστασιακό GPS. Και σε αυτή τη περίπτωση τα γραφικά δεν είναι κορυφαία, είναι όμως καθαρά και ευανάγνωστα. Με την απόκριση στις εντολές να είναι άμεση.
Αυτό που επίσης ξεχωρίσαμε στην έκδοση la Prima που οδηγήσαμε είναι η επένδυση που αποτελείται κατά 33% από ίνες μπαμπού (έξυπνος συλλογισμός αν αναλογιστούμε το όνομα του μοντέλου) και καλύπτει ως επί το πλείστον το ντουλαπάκι που βρίσκεται ακριβώς εμπρός από τον συνοδηγό.
Παρόλο που χρησιμοποιούνται σκληρά πλαστικά, όπως άλλωστε στο σύνολο των αυτοκινήτων που γυροφέρνουν τις €20.000, η συνολική αίσθηση στην καμπίνα είναι ποιοτική. Κάτι που οφείλεται στη στιβαρή συναρμογή και στη φροντισμένη εφαρμογή των υλικών.
To ιταλικό μπρίο που διέπει την καμπίνα του FIAT Grande Panda δεν έχει έρθει -ευτυχώς- σε βάρος της εργονομίας και της πρακτικότητας. Με βασικότερο όλων τον κλιματισμό. Που ρυθμίζεται από ξεχωριστό πάνελ με φυσικούς διακόπτες.
Υπάρχουν επίσης τέσσερις θύρες USB-C, με τον συνοδηγό πέρα από το συμβατικό ντουλαπάκι να έχει ένα ακόμα στο πάνω μέρος καθώς επίσης κι ένα ραφάκι όπου μπορεί να τοποθετήσει διάφορα μικροαντικείμενα (κλειδιά, κινητό).
Προσθέστε επίσης τις θήκες στις πόρτες, τις δύο ποτηροθήκες (όχι και η πιο βολική διάταξη) αλλά και το υποβραχιόνιο στην έκδοση la Prima. Συνολικά, η FIAT ανακοινώνει ότι η χωρητικότητα αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό φτάνει τα 13 λίτρα.
Οφείλουμε όμως να σχολιάσουμε το εξής. Η δίεδρη γωνία της πτύχωσης στο πάνω μέρος του ταμπλό αντανακλάται στο μέσον του παρμπρίζ, σχεδόν σε όλο το μήκος του, αποσπώντας σου την προσοχή. Όχι όμως σε ενοχλητικό βαθμό ή που να σου μειώνει την ορατότητα.
O χώρος για τους επιβάτες είναι τηρουμένων των αναλογιών καλός (το μεταξόνιο φθάνει τα 2,54 m) και ανταγωνιστικός απέναντι στα περισσότερα μοντέλα της κλάσης. Τέσσερις ενήλικοι κανονικού αναστήματος θα κάνουν εύκολα ακόμα και μεγάλα ταξίδια με επαρκή χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι.
Το δυνατότερο σημείο του ιταλικού μοντέλου B-crossover είναι αναμφίβολα το πορτμπαγκάζ. Μιας και τα 412 lt το τοποθετούν στο άνω άκρο της κατηγορίας. Όχι κι άσχημα για αυτοκίνητο με μήκος κάτω από τα 4 m! Αυτά στη θεωρία. Διότι αν ξεψαχνίσεις το τεχνικό φύλλο, θα διαβάσεις ότι η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ δίνεται 350 lt από το πάτωμα μέχρι την εταζέρα -υγρή μέτρηση.
Κάτω από το πάτωμα, υπάρχουν ακόμη 62 lt με τη μέτρηση να είναι κατά VDA, δηλαδή με μονόλιτρα τούβλα διαστάσεων 20 x 10 x 5 cm -που είναι και πιο ρεαλιστική. Χωρίς όμως να υπολογίζει τον όγκο που «τρώει» το κιτ επισκευής. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει έως τα 1.366 λίτρα. Τιμή πάλι με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού: 1.304 «υγρά» λίτρα και 62 «τούβλα».
Μηχανολογικά, ο Όμιλος Stellantis το έχει προικίσει με τις κορυφαίες τεχνολογίες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Για του λόγου το ασφαλές, είναι το πρώτο μοντέλο της FIAT που βασίζεται στην πλατφόρμα Smart Car. Μια ευέλικτη αρχιτεκτονική που είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικά συστήματα κίνησης. Από συμβατικά βενζινοκίνητα και υβριδικά έως ηλεκτρικά.
Την κίνηση του αυτοκινήτου αναλαμβάνει ο 1.200άρης PureTech με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας και λειτουργία στον θερμοδυναμικό κύκλο Miller. O θερμικός κινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 29 PS που τροφοδοτείται από μπαταρία 48V με ενεργειακή χωρητικότητα 0,876 kWh -και βάρος μόλις 12 kg. Στον ηλεκτροκινητήρα ενσωματώνεται επίσης το (στάνταρ) αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων e-DCT -τριπλού για την ακρίβεια, καθώς ένας ακόμα συμπλέκτης χρησιμεύει για την αποσύνδεση του θερμικού μοτέρ.
Έτσι, η συνδυαστική απόδοση του μοτέρ που ανακοινώνεται φτάνει τους 110 PS. Μέχρι πρότινος, το συγκεκριμένο σύνολο του Ομίλου λογιζόταν στους 100 PS. Δεν υπάρχει αλλαγή στην ιπποδύναμη αλλά στον τρόπο του υπολογισμού της. Από εκεί λοιπόν που ο Όμιλος Stellantis ανακοίνωνε την ισχύ μόνο του θερμικού μοτέρ πλέον ανακοινώνει μια συνδυαστική ισχύ του ήπια υβριδικού συστήματος.
Κλείνοντας λοιπόν αυτή τη μικρή παρένθεση αξίζει να αναφέρουμε πως οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 115-116 g/km, με το αυτοκίνητο να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί 100% ηλεκτρικά για περίπου ένα χιλιόμετρο με ταχύτητα έως 30 km/h. Η δοκιμασμένη συνταγή του Ομίλου Stellantis χαρίζει στο Grande Panda αξιοπρεπείς επιδόσεις. To 0-100 km/h ολοκληρώνεται ακριβώς σε 10” και η τελική ταχύτητα σταματά στα 160 km/h.
Ο οδηγός μπορεί να φέρει εύκολα στα μέτρα του θέση οδήγησης και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες χαρίζουν καλή περιμετρική ορατότητα. Παρά τις φαρδιές πίσω κολόνες. Στον δρόμο, το Grande Panda είναι ένα ισορροπημένο αυτοκίνητο που θα αντεπεξέλθει πρόθυμα στα θέλω και τις απαιτήσεις του οδηγού του.
Το μοτέρ είναι πρόθυμο ακόμα και στις χαμηλές στροφές (βοηθάει σε αυτό και η έξτρα ώθηση από τον ηλεκτροκινητήρα), δίνοντας στο Grande Panda Hybrid καλοδεχούμενη σβελτάδα για τα 1.272 kg που ζυγίζει. Δεν λείπουν όμως τα γνωστά σκορταρίσματα του 3κύλινδρου PureTech σε χαμηλές ταχύτητες πόλης.
Κάτι που καταλαβαίνεις όταν περνάς από την ηλεκτρική στη θερμική λειτουργία. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας είναι επίσης έντονο, με το αυτοκίνητο να κόβει αρκετά όταν παίρνεις το πόδι σου από το γκάζι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα mild-hybrid του Ομίλου Stellantis.
Εντός πόλης, είναι δεδομένο πως θα σε κερδίσει ο ευχάριστος και ευέλικτος χαρακτήρας του. Η ανάρτηση έχει πιο σφιχτή ρύθμιση σε σχέση με τα υπόλοιπα ενδοομιλικά μοντέλα και σε ταχύτητες πόλης ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω θα αντιδράσει κομμάτι ξερά στις έντονες ανωμαλίες. Η απόσβεση όμως γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική στις υψηλότερες ταχύτητες. Συνολικά, η άνεση που απολαμβάνουν οι επιβάτες είναι αρκετά καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας.
Το πιο σφιχτό set-up του πλαισίου θα εκτιμηθεί κυρίως σε περιαστικές διαδρομές. Προφανώς και το Grande Panda δεν μεταμορφώνεται σε σπορτίβ αυτοκίνητο. Είναι όμως πιο δυναμικό σε σχέση με λοιπά συγγενικά μοντέλα (βλέπε Citroën C3) και διαχειρίζεται σωστά το βάρος και τις κινήσεις του αμαξώματος. Το τιμόνι είναι μεν ελαφρύ ωστόσο είναι ακριβές και μεταφέρει στον οδηγό την πληροφορία που θέλει για να μην νιώθει αποκομμένος από τη δράση.
Απόρροια του πιο σφιχτού set-up -και παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος- είναι οι μειωμένες κλίσεις στις στροφές, σε σύγκριση με το συγγενικό γαλλικό μοντέλο. Έτσι, στρίβεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με το ιταλικό μοντέλο να παραμένει ασφαλές και προβλέψιμο ακόμη και όταν πλησιάζεις το όριο. Σε καλή άσφαλτο, η πρόσφυση είναι πραγματικά υψηλή.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μας έλειψε όταν αποφασίσαμε να χαράξουμε έναν πιο σβέλτο ρυθμό είναι τα paddles πίσω από το τιμόνι. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα του Ομίλου Stellantis που είναι επίσης εξοπλισμένα με αυτόν τον κινητήρα, το Grande Panda δεν διαθέτει τέτοια χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων. Οι έξι σχέσεις του σασμάν eDCT6 έχουν μεν καλή κλιμάκωση και αλλάζουν ομαλά, αλλά το κατέβασμα ταχυτήτων σε περίπτωση που ζητήσεις πολλή ροπή απαιτεί χρόνο και προσμονή, όπως κατά την προσπέραση. Σε αυτό το σενάριο, οι μανέτες αλλαγής ταχυτήτων θα ήταν χρήσιμες.
Κακά τα ψέματα, όμως. Οι πελάτες που θα στραφούν στο Grande Panda δεν θα το επιλέξουν για τα δυναμικά χαρακτηριστικά. Αλλά για τον πράο και πολιτισμένο χαρακτήρα. Στον ανοιχτό δρόμο είναι ευθύβολο και σταθερό και μόνο αν το κοντέρ ξεπεράσει τα 120 km/h θα φτάσουν στα αυτιά των επιβατών αεροδυναμικοί θόρυβοι.
Στο κομμάτι της κατανάλωσης, το FIAT Grande Panda Hybrid έκαψε στα χέρια μας 6,8 lt/100 km. Κατανάλωση που δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας, πάντως παραμένει λογική τιμή για το είδος του αυτοκινήτου κι αν αναλογιστούμε πως ο κλιματισμός δεν σταμάτησε λεπτό να δουλεύει.
Στην ελληνική αγορά, το Grande Panda Hybrid είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού: Pop, Icon και la Prima. Με την αρχική τιμή να ορίζεται στις €20.800 για την Pop, στις €21.800 για την Icon και στις €23.800 για την πλουσιότερη la Prima που δοκιμάσαμε.
Ο βασικός εξοπλισμός είναι καλός από την βασική έκδοση (λείπουν μόνο οι ψηφιακές οθόνες) και περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο συστημάτων που αναλαμβάνουν την άνεση, την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού. Μεταξύ άλλων υπάρχουν πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, cruise control και έξυπνος περιοριστής ταχύτητας, μαζί με ενεργό σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος και διατήρησης στην λωρίδας κίνησης.
Με την κορυφαία έκδοση της δοκιμής μας να προσθέτει 17άρες ζάντες σε φινίρισμα diamond cut, κεντρική οθόνη αφής 10,25” με κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης, αυτόματο κλιματισμό, ασύρματο κλείδωμα/ξεκλείδωμα, αυτόματους καθαριστήρες και ηλεκτροχρωματικό καθρέφτη, μπάρες οροφής, κ.ά..
Απέναντι στα ομογάλακτα μοντέλα με το ίδιο μοτέρ και το αυτόματο κιβώτιο, το Grande Panda Hybrid τοποθετείται με ισχυρό value.
To Οpel Corsa ξεκινά από €23.100, το Peugeot 208 από €23.000 και το Citroën C3 από €22.500. Με τα αντίστοιχά τους B-SUV να ανεβαίνουν αρκετά παραπάνω. Αναφέρουμε επί τούτου και τις δύο κατηγορίες, μια και η FIAT αποφάσισε να καταστήσει το Grande Panda, ανένταχτο.
Σύμφωνοι, η βασική έκδοση Pop έχει κάποιες ελλείψεις (μετατρέπεις την οθόνη του κινητού σου σε infotainment). Η μεσαία Icon όμως που έχει όλα όσα περιμένεις από ένα αυτοκίνητο πόλης του σήμερα, με €21.800 παραμένει φθηνότερη από τις βασικές εκδόσεις των ανταγωνιστών. Συνδυάζοντας φινέτσα, στιλ, ταμπεραμέντο και προσωπικότητα που δεν βρίσκεις εύκολα στην κατηγορία. Να σημειώσουμε τέλος πως το FIAT Grande Panda καλύπτεται από 5ετή εγγύηση.
FIAT Grande Panda Hybrid | |||
---|---|---|---|
Τι λέει το DRIVE | Ευέλικτο στην πόλη, με καλές επιδόσεις και ισχυρή προσωπικότητα το FIAT Grande Panda είναι ένα ολοκληρωμένο και καλοστημένο αυτοκίνητο πόλης. Που με την αρχική του τιμή είναι το πιο προσιτό MHEV του Ομίλου Stellantis. | ||
Τιμή | Από €20.800 | ||
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | |||
Τεχνολογία | MHEV, 1.199 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, ιντερκούλερ, ήπια υβριδικό σύστημα 48V, ηλεκτρικό μοτέρ 29 PS/55 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 0,87 kWh, κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων | ||
Απόδοση | 110 PS/5.500 rpm, 205 Nm/1.750rpm | ||
Διαστάσεις | 3.999 x 1.763 x 1.586 mm | ||
Χώρος αποσκευών | 412*-1.366 lt (62 lt κάτω από το πάτωμα, χωρίς το κιτ επισκευής) | ||
Βάρος | 1.272 kg | ||
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ | |||
0-100 km/h | 11,2" | ||
Τελική ταχύτητα | 160 km/h | ||
Μέση κατανάλωση* | 6,8 lt/100 km | ||
Εκπομπές CO2 | 115-116 g/km | ||
*Μέτρηση DRIVE | |||
Φωτογραφίες DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης |