Οδηγούμε τη νέα Maserati Levante

Οδηγούμε τη νέα Maserati Levante

Η πρώτη δοκιμή του νέου SUV της Maserati, που το περιμέναμε εδώ και 12 χρόνια! Αξίζει το θρυλικό σήμα με την τρίαινα;

Αυτό είναι το πολυαναμενόμενο SUV της Maserati, ένα μοντέλο που η εταιρεία είχε δείξει την πρόθεση να το κατασκευάσει από το 2003, όταν είχε παρουσιάσει το εκθεσιακό πρωτότυπο Kubang, ένα όμορφο crossover με κινητήρα V8 και σχεδίαση από τον Giorgetto Giugiaro.

Το Kubang δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή, αλλά το 2011 η Maserati αποκάλυψε ένα άλλο Kubang, αυτή τη φορά βασισμένο σε μηχανικά μέρη της Jeep, και υποσχέθηκε να το βάλει σε παραγωγή το 2014. Τελικά, χρειάστηκαν πέντε αντί για τρία χρόνια για την εξέλιξη αυτού του μοντέλου και –σοφά– η Maserati το βάσισε σε δικά της μηχανικά μέρη. Επιπλέον, δεν το κατασκευάζει στις ΗΠΑ, αλλά στην Ιταλία, σε ένα ανακαινισμένο κομμάτι του τεράστιου εργοστασίου του Mirafiori, στο Τορίνο.

Πώς είναι φτιαγμένη;
Η Levante έρχεται σε μια εποχή όπου πέφτουν βροχή τα SUV από κατασκευαστές που δεν θα περίμενες: Bentley Bentayga, Jaguar F-Pace, MG GS… Το SUV της Maserati στοχεύει την Porsche Cayenne (αυτή που ξεκίνησε τη μόδα), τόσο σε πωλήσεις όσο και σε δυναμική συμπεριφορά. Έτσι, η Levante είναι μεγάλη, αλλά δεν το δείχνει, και ακριβή, αλλά όχι όσο θα περίμενες από μια γαλαζοαίματη φίρμα. Σε τιμή, η έκδοση V6 ντίζελ των 275 PS πέφτει ανάμεσα στην Cayenne V6 Diesel των 262 PS και την Cayenne V8 S Diesel των 385 PS. Είναι φθηνότερη από όλες τις εκδόσεις του Range Rover Sport, από τις περισσότερες Mercedes-Benz GLE και κάμποσα Volvo XC90, αν και όχι από το Audi Q7.   

Αν και ο εξοπλισμός της Levante δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί λεπτομερώς, τα βασικά της στοιχεία εντυπωσιάζουν καθώς περιλαμβάνουν αερανάρτηση που κρατάει το αμάξωμα οριζόντιο και ρυθμίζεται σε ύψος, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, σύστημα κατεύθυνσης της ροπής (torque vectoring), ελεγχόμενο πίσω διαφορικό και υβριδική δομή αμαξώματος από διάφορα υλικά. Παρά το αναγκαίο άνοιγμα για την πίσω πόρτα, το αμάξωμα της Levante είναι 20% πιο άκαμπτο από της Ghibli, αφού πρέπει να αντέχει και σε χρήση εκτός ασφάλτου.

Το εμπρός υποπλαίσιο και οι θόλοι της ανάρτησης είναι από αλουμίνιο, όπως επίσης το καπό, οι 4 πόρτες και το μεγαλύτερο μέρος της 5ης, ενώ η ενισχυτική τραβέρσα του πλαισίου είναι από μαγνήσιο. Παρ’ όλα αυτά η ντίζελ έκδοση ζυγίζει 2.205 kg, περισσότερο από το ατσάλινο Volvo XC90 D5 (2.009 kg) και από το αλουμινένιο Range Rover Sport TDV6 (2.115 kg), αλλά λιγότερο από το αλουμινένιο Audi Q7 3.0 TDI (2.245 kg).

Πώς είναι στην οδήγηση;
Η Levante παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του κέντρου βάρους της, η οποία αλλάζει όχι μόνο από την κίνηση του αυτοκινήτου, αλλά και από την παρουσία επιβατών, αποσκευών, ακόμη και σχάρας οροφής. Ο υπεύθυνος του προγράμματος εξέλιξης της Levante, Federico Landini, λέει ότι δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα στρίψιμο του τιμονιού δεξιά-αριστερά για να διαπιστώσει το αυτοκίνητο τι φορτίο μεταφέρει και πώς αυτό επηρεάζει το κέντρο βάρους του, και να ρυθμίσει ανάλογα την αερανάρτηση και τα ηλεκτρονικά του αμορτισέρ.

Αυτός είναι ένας λόγος που ο Landini υποστηρίζει με σιγουριά ότι η Levante υποστρέφει λιγότερο από όλους τους ανταγωνιστές της – και δείχνει και διαγράμματα που το αποδεικνύουν. Στις στροφές βοηθάει επίσης η κατανομή βάρους 51/49% εμπρός-πίσω, καθώς και το σύστημα μετάδοσης που, σε κανονικές συνθήκες, δίνει το 90% της ροπής του V6 στους πίσω τροχούς. Η κατανομή μπορεί να αλλάζει σε μόλις 150 millisecond, και τις συνεχείς αυτές μεταβολές τις βλέπεις σε γραφική απεικόνιση στον όμορφο πίνακα οργάνων.

Στην πίστα, η ανάπτυξη όλων αυτών των συστημάτων δυναμικού ελέγχου είναι αρκετά εντυπωσιακή αν οδηγείς τη Levane ντίζελ, αλλά στο τιμόνι της V6 biturbo των 430 PS είναι πραγματικά θεαματική. Θα επανέλθουμε όμως πιο κάτω.

Ο στόχος της Maserati ήταν να κάνει όλες τις Levante εύκολες στη γρήγορη οδήγηση, να μην έχουν βίτσια και να μη σε τρομάζουν. Πράγματι, στην πολύ απαιτητική, μεγάλη πίστα της FCA, στο Balocco, όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω – τουλάχιστον στο στεγνό. Η πρόσφυση της Levante, ο έλεγχος του αμαξώματός της, η προθυμία της στο turn-in και στην αλλαγή κατεύθυνσης μέσα στη στροφή, όλα σε κάνουν να ξεχνάς ότι οδηγείς ένα ψηλό SUV. Η αίσθηση που σου δίνει είναι αυτή ενός γιγάντιου, πολύ εξελιγμένου, πισωκίνητου καυτού χάτσμπακ.

Μπορείς βέβαια να προκαλέσεις υποστροφή. Σε μια κλειστή, γλιστερή στροφή του Balocco άρχιζε να ανοίγει την τροχιά της και, αν είχες το ESP απενεργοποιημένο την άνοιγε ακόμη περισσότερο. Όμως αφήνοντας το γκάζι την επανέφερες στην τροχιά προς την κορυφή της στροφής. Στις περισσότερες στροφές η Maserati σε αναζωογονεί με την ταχύτητα και την ακρίβειά της, και ο ρυθμός σου ανεβαίνει όταν ανακαλύψεις ότι μπορείς να ρυθμίσεις την τροχιά της με το γκάζι και να φρενάρεις την τελευταία στιγμή χάρη στα εντυπωσιακά δυνατά φρένα. Οι αποστάσεις ακινητοποίησης που ανακοινώνει η εταιρεία για τη Levante είναι από τις μικρότερες της κατηγορίας.

Το αυτόματο κιβώτιο είναι γρήγορο και ομαλό στις αλλαγές των 8 σχέσεών του, που συνοδεύονται από ευχάριστες στο αυτί ξερογκαζιές συγχρονισμού των στροφών στα κατεβάσματα. Η ντίζελ Levante δεν είναι λυσσασμένα γρήγορη, αλλά είναι αρκετά ζωηρή ώστε να δικαιολογεί το σήμα με την τρίαινα.    

Ο πιο δυνατός από τους V6 βενζίνης είναι –και ακούγεται– πιο συναρπαστικός. Γεμίζει τα αυτιά σου με αρμονικές συγχορδίες και σπρώχνει Levante πολύ πιο δυνατά και χωρίς να αποκαλύπτει αδυναμίες στη δυναμική της συμπεριφορά. Η απόκριση στο turn-in είναι λίγο πιο αργή, αλλά νιώθεις λιγότερη υποστροφή και πιο έντονο τον «ηλεκτρισμό» που περιμένεις από μια Maserati. Η λογική λέει ότι η βενζινοκίνητη Levante θα έχει μικρή ζήτηση στην αγορά, όμως δεν παύει να είναι η πιο πειστική έκδοση του μοντέλου, παρότι είναι πιο σκληρή από την ντίζελ στους επαρχιακούς δρόμους. Η ανάρτηση της ντίζελ είναι σφιχτή μεν, αλλά αποδεκτά ενδοτική.   

Εκτός δρόμου; Ακούγεται απίθανο για μια Maserati, αλλά η Levante έχει τα εφόδια για να αναζητήσεις την περιπέτεια χωρίς κίνδυνο να ντροπιαστείς. Έχει ρυθμιζόμενο ύψος από το έδαφος, σύστημα hill-descent control για τις κατηφόρες, τόνους ροπής και τη δυνατότητα να την κατανέμει κατάλληλα. Οι μεγαλύτερες από της Ghibli διαδρομές της ανάρτησης, το εντυπωσιακά άκαμπτο πλαίσιο και τα δύο προγράμματα οδήγησης εκτός δρόμου συμπληρώνουν την εργαλειοθήκη της.  

Αυτό όμως που θα χαρούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Levante θα είναι η καμπίνα της. Είναι αναμενόμενα πολυτελής, αν και όχι τόσο όσο κάποιων παλιών Maserati. Εντυπωσιακά στοιχεία είναι τα χωρίς πλαίσιο παράθυρα (αν και το τζάμι έρχεται πολύ κοντά στο πρόσωπό σου όταν μπαίνεις), το διακριτικά κομψό, καλυμμένο με δέρμα ταμπλό, το σύστημα infotainment που είναι πιο πειστικό από εκείνο των άλλων Maserati, και βέβαια η ψηλή θέση οδήγησης που δεν θυμίζει κανένα άλλο μοντέλο με σήμα την τρίαινα. Οι οδηγοί Mercedes θα νιώσουν οικεία με τον ένα και μοναδικό μοχλοδιακόπτη για φλας, καθαριστήρες και προβολείς, ενώ ο χώρος πίσω από το τιμόνι κυριαρχείται από τα δύο μεγάλα αλουμινένια paddles αλλαγής ταχυτήτων.

Η πρακτικότητα δεν απασχολούσε πολύ τη Maserati μέχρι τώρα, όμως αποτελεί λόγο ύπαρξης για ένα SUV. Η Levante τα πάει καλά κι εδώ, με άφθονο χώρο μπροστά, ένα μακρύ αν και όχι ιδιαίτερα βαθύ πορτμπαγκάζ, και καθίσματα που διπλώνουν εύκολα. Η άνεση στο πίσω κάθισμα είναι καλή, παρά τον περιορισμένο χώρο για τα πέλματα στο δάπεδο, ενώ οι θέσεις για μικροπράγματα είναι στο μέσο όρο. 

Να την αγοράσω;
Αν ζητάτε ένα μεγάλο, αριστοκρατικό, επαρκώς πρακτικό και γρήγορο SUV με εξαιρετική οδική συμπεριφορά, η Levante θα πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα σας. Είναι επιπλέον ευχάριστα διαφορετική, αναπάντεχα προσιτή σε τιμή δεδομένης της καταγωγής της, και απολύτως ικανή εκτός δρόμου.

Μπορεί να μην έχει την τελευταία λέξη στα ηλεκτρονικά συστήματα (αυτόματο παρκάρισμα ή γιγαντιαία οθόνη πολυμέσων), μπορεί να μην κερδίζει μονομαχίες σε εκπομπές CO2 και μπορεί η βενζινοκίνητη έκδοση να είναι «πιο Maserati», όμως αυτή η Levante ντίζελ είναι ένα όμορφο SUV που θα το απολαύσει ο οδηγός όσο και οι επιβάτες του.

Τι λέει το AUTOCAR
Ένα όμορφο, πολυτελές, γρήγορο και πρακτικό SUV, με εξαιρετική οδική συμπεριφορά, αρκετά ικανό και εκτός ασφάλτου και απρόσμενα προσιτό σε τιμή.
Τιμή από €70.000 (η ντίζελ, στην Ευρώπη)
Τεχνολογία 2.993 cc, V6 24v, 2x2 EEK, άμεσος ψεκασμός common-rail, τούρμπο VGT, 275 PS/4.000 rpm, 61,1 kgm/2.000-2.600 rpm, αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση, μπλοκέ πίσω διαφορικό
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,9”
Τελική ταχύτητα 230 km/h
Κατανάλωση 7,2 lt/100km
Εκπομπές CO2 189 g/km
Διαστάσεις 5.003 x 1.968 x 1.679 mm
Μεταξόνιο 3.004 mm
Βάρος 2.205 kg
Στοιχεία κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube