Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ [video]

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ [video]

Σε συνεργασία με τη Valeo, η Renault εξελίσσει την τρίτη γενιά ηλεκτροκινητήρα, τον E7A, για το 2027. Αυτές είναι οι βελτιώσεις του νέου ηλεκτρομοτέρ για τα μελλοντικά μοντέλα «μηδενικών ρύπων» της Billancourt.

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ

Στον κόσμο των 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η προσοχή τείνει να εστιάζεται στις μπαταρίες.

Ένα σύστημα τόσο κρίσιμο όσο και ακριβό, στο οποίο αναμένεται ακόμη μεγάλη πρόοδος μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Δεν πρέπει παρόλα αυτά να υποτιμούμε τη σημασία των ηλεκτροκινητήρων. Τα ηλεκτρομοτέρ μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη βελτίωση της απόδοσης και της αυτονομίας.

Σε σύγκριση με το ηλεκτρομοτέρ των Renault Mégane και Scénic E-Tech, ο μελλοντικός κινητήρας E7A θα είναι 30% πιο μαζεμένος, με ισοδύναμη ισχύ

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ

Οι πρόσφατες εξελίξεις του Audi Q4 e-Tron, του Volkswagen ID.4 και Škoda Enyaq βρίσκονται εκεί για να το αποδείξουν. Για τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της λοιπόν, η Renault εργάζεται πάνω σε μια εντελώς νέα γενιά κινητήρα, με την κωδική ονομασία E7A. Η είσοδός του στην παραγωγή έχει προγραμματιστεί για το 2027, με την εξέλιξή του να έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021, σε συνεργασία με τη Valeo. Και στα χαρτιά, οι υποσχέσεις του είναι πολλές

Αυξημένη ισχύς και η ταχύτερη φόρτιση φυσικά και παραμένουν στο μενού. Σε σύγκριση με τον κινητήρα 6 ΑΜ στα ηλεκτρικά Mégane E-Tech και Scénic, αυτή η μονάδα θα ήταν 30% πιο κόμπακτ με ισοδύναμη ισχύ. Χάρη στην αρχιτεκτονική «όλα σε ένα» που συνδυάζει τον κινητήρα, τον μειωτήρα και τα ηλλεκτρονικά ισχύος. ηλεκτρονικά σε μια μονάδα σετ. Αναμένεται επίσης να αυξήσει την ισχύ του έως και τα 200 kW ή 272 PS, αντί για 220 PS που αποδίδει το σημερινό μοτέρ, χωρίς να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Επομένως, η απόδοση θα βελτιωθεί, με την υπόσχεση καλύτερης σχέσης απόδοσης-κατανάλωσης.

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ
Το ηλεκτρομοτέρ που χρησιμοποιεί σήμερα η Renault, το 6 ΑΜ μπήκε, στην παραγωγή μόλις πριν από έναν χρόνο, το 2022.

Η άλλη σημαντική πρόοδος θα είναι η μετάβαση σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας 800 volt αντί για 400 volt, κάτι που θα μειώσει τον χρόνο φόρτισης. Επί του παρόντος, τα μοντέλα Porsche Taycan, Audi e-tron GT και Kia-Hyundai που είναι κατασκευασμένα στην πλατφόρμα eGMP είναι τα μόνα στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν τόσο υψηλή τάση. Αλλά μέχρι το 2027, περισσότερα μοντέλα και κατασκευαστές θα προχωρήσουν σε αυτή τη μετάβαση.

Ο Όμιλος Stellantis έχει ήδη προγραμματίσει να το χρησιμοποιήσει αρκετά γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νέα βάση STLA Medium. Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνιστικός όμιλος της Renault αποκλείει αυτήν τη στιγμή μια τέτοια επιλογή για την Ευρώπη λόγω της έλλειψης τερματικών 800V. Κέρδος που θεωρείται πολύ χαμηλό σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για την προσφορά ενός συμβατού φορτιστή 400V/800V.

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ

Για τον ρότορα, το κεντρικό και περιστρεφόμενο τμήμα του νέου κινητήρα, η Renault εξακολουθεί να είναι η αρμόδια για την εξέλιξή τους. Χάρη στο Zoé, ο Ρόμβος έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρογνωσία στην τεχνολογία της μπομπίνας-ρότορα, η οποία είναι από τις λίγες που χρησιμοποιείται στην αγορά. 

Σε σύγκριση με τους μόνιμους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ανταγωνιστές, αυτή η λύση έχει το κύριο πλεονέκτημα ότι αποφεύγει τη χρήση «σπανίων γαιών», δηλαδή των μετάλλων που εγείρουν πολλά οικολογικά και γεωπολιτικά ερωτήματα.

Μελλοντικά Renault, νέο ηλεκτρομοτέρ
Η Valeo ήταν υπεύθυνη για τον στάτορα, το σταθερό μέρος του κινητήρα και για την παροχή νέας τεχνολογίας για τη συναρμολόγηση των χάλκινων συρμάτων.

Από την πλευρά της, η Valeo είναι υπεύθυνη για τον στάτορα, το εξωτερικό και σταθερό μέρος, του οποίου ο Γάλλος κατασκευαστής εξοπλισμού είναι ένας από τους ειδικούς. Φέρνει επίσης μια νέα τεχνολογία, που ονομάζεται «Hairpin», δηλαδή «Φουρκέτα» για τη συναρμολόγηση χάλκινων συρμάτων. 

Με το που θα ολοκληρωθεί η εξέλιξη του μοτέρ, θα ξεκινήσει η κατασκευή του σε μονάδα της Renault. Πιο συγκεκριμένα στο ιστορικό εργοστάσιο Cléon, στη Νορμανδία, που ιδρύθηκε το 1958 και πρόσφατα γιόρτασε την κατασκευή 100 εκατομμυρίων κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube