Το νέο Renault Scénic έγινε ηλεκτρικό SUV [video]

Το νέο Renault Scénic έγινε ηλεκτρικό SUV [video]

Το νέο Renault Scénic E-Tech έχει πλέον ελάχιστη σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Το γαλλικό MPV έγινε 5θέσιο SUV και κάτω από το καπό του, υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας σε δύο εκδοχές ισχύος.

Όπως και οι προηγούμενες τέσσερις γενιές, το Renault Scénic βασίζεται στο Mégane, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι η ηλεκτρική έκδοση, κατασκευασμένη με βάση την πλατφόρμα CMF-EV. 

Ωστόσο, το κόνσεπτ του μοντέλου άλλαξε άρδην. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε το Renault Scénic ως ένα κόμπακτ MPV, το πρώτο μάλιστα στην Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, ήταν πρωτοπόρο μοντέλο που μιμήθηκαν σχεδόν όλες οι μαζικές φίρμες. 

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς θα φτάσει το νέο Renault Scénic στη χώρα μας, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα είναι πριν από την άνοιξη του 2024

Renault Scénic E-Tech

Την τελευταία δεκαετία, η αγορά έχει αλλάξει και οι οικογένειες εκτιμούν όλο και περισσότερο την περιπετειώδη εμφάνιση ενός SUV ή crossover και λιγότερο τη λειτουργικότητα ενός MPV. Όπως το Espace λοιπόν, έτσι και το Renault Scénic μετατρέπεται τώρα σε SUV.

Το εσωτερικό, και συγκεκριμένα το πορτμπαγκάζ, έγινε μικρότερο, με όγκο φορτίου 545 lt. Συγκεκριμένα, το ωφέλιμο ύψος έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σχετίζεται με την παρουσία της μπαταρίας κάτω από το πάτωμά του. 

Renault Scénic E-Tech

Επιπλέον, η οροφή κατέβηκε αρκετά και το πίσω κάθισμα δεν είναι πλέον συρόμενο. Το μεταξόνιο, ωστόσο, είναι γενναιόδωρο. Με συνολικό μήκος 4,47 m, το νέο Renault Scénic, που υπάρχει μόνο σε 5θέσια έκδοση, μεγάλωσε σε μήκος σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

Το ταμπλό είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του ηλεκτρικού Mégane, με δύο μεγάλες οθόνες (12,3 και 12 ιντσών) και λογισμικό Android. Στη βάση του παρέχεται επιπλέον αποθηκευτικός χώρος, για παράδειγμα για το smartphone. 

Renault Scénic E-Tech

Το ίδιο ισχύει και για το κεντρικό υποβραχιόνιο, ενώ στο πίσω μέρος, ένα πτυσσόμενο υποβραχιόνιο με ενσωματωμένη βάση για τηλέφωνα επιτρέπει την όρθια τοποθέτηση τους για παρακολούθηση βίντεο. 

Η Renault προσφέρει προαιρετικά μια πανοραμική οροφή. Για εξοικονόμηση χώρου στο επίπεδο του κεφαλιού δε, δεν είναι εξοπλισμένο με στόρι αλλά με ηλεκτροχρωματική σκίαση.

Renault Scénic E-Tech

Όσον αφορά τις εκδόσεις του νέου Renault Scénic θα υπάρχουν δύο παραλλαγές: Η μία με μπαταρία 60 kWh, όπως στο Mégane E-Tech, η άλλη με χωρητικότητα 87 kWh. Και οι δύο είναι εξοπλισμένες με συσσωρευτές LG Chem, κατασκευασμένους στην Πολωνία. Η μεγάλη μπαταρία υπόσχεται θεωρητική αυτονομία 600 km, ενώ η μικρή χρειάζεται επαναφόρτιση ύστερα από 400 km.

Οι επιδόσεις είναι επίσης διαφορετικές: Η βασική έκδοση είναι εξοπλισμένη με κινητήρα 125 kW (170 PS). H πιο μεγάλη φορά ηλεκτρομοτέρ ισχύος 160 kW (218 PS) που μεταφράζεται σε διαφορά περίπου ενός δευτερολέπτου για το σπριντ από 0 έως 100 km/h. Και τα δύο Renault Scénic έχουν τη δυνατότητα ταχυφόρτισης, αλλά και πάλι με διαφορετική δυνατότητα. Η βασική έκδοση δέχεται ισχύ φόρτισης 130 kW με την κορυφαία έκδοση να φτάνει τα 150 kW.

Renault Scénic E-Tech

Ύστερα από το Rafale, το Renault Scénic είναι το δεύτερο μοντέλο της Billancourt που υιοθετεί τη νέα οικογενειακή αισθητική ταυτότητα, όπως αυτή καθορίστηκε από τον επικεφαλής σχεδιαστή, Gilles Vidal, ο οποίος ήρθε από την Peugeot το 2020. Αυτό το νέο στιλ συνδυάζει τα κυρτά σχήματα της προηγούμενης εποχής με πιο καθαρά και τρισδιάστατα αντίστοιχα, που βρίσκουμε επίσης και στο επίπεδο καπό.

Σημειώστε επίσης τα διακριτικά σημάδια στο ρύγχος -που θυμίζει κάπως αυτό ενός Peugeot 3008- και τις αναδυόμενες λαβές. Ένας λογότυπος που βρίσκεται ακριβώς εμπρός από τους πίσω τροχούς υπογραμμίζει τη μεγάλη ποσότητα ανακυκλωμένου πλαστικού που χρησιμοποιείται για το νέο Renault Scénic. Αξιοσημείωτες είναι και οι ζάντες των 20 ιντσών της έκδοσης Esprit Alpine. Όπως και στο Peugeot 408, διαθέτουν ασύμμετρες ακτίνες με διακοσμητικά πλαστικά καλύμματα.

Renault Scénic E-Tech

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς θα φτάσουν στη χώρα μας τα πρώτα κομμάτια του Renault Scénic. Σε κάθε περίπτωση όμως θα προέρχονται από το εργοστάσιο στο Douai, στη βόρεια Γαλλία, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα είναι πριν από την άνοιξη του 2024. Η τιμή επίσης δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί εύλογα κάποιος να υποθέσει ότι θα είναι ανάμεσα στις 45 με 50 χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube