
Σκάνδαλο με κινεζικό EV: Ψευτιές, viral ξεφτίλα κι o Musk στη σκηνή
Η startup Avatr κατηγορείται ότι μαγείρεψε τα τεχνικά στοιχεία για να πλασάρει το νέο μοντέλο της ως τεχνολογικό θαύμα –αλλά influencer την ξεμπροστιάζει, ο Musk το αναμεταδίδει και η κρίση παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις!


Η Avatr, ανερχόμενη κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θυελλώδους αντιπαράθεσης που απειλεί να πλήξει τη φήμη της.
Αν και άγνωστη σε πολλούς εκτός Κίνας, η φίρμα έγινε πρωτοσέλιδο όταν ένας influencer με πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους κατηγόρησε δημόσια την εταιρεία για παραπλάνηση σχετικά με την αεροδυναμική απόδοση μοντέλου της, του Avatr 12.
Οι καταναλωτές σήμερα διψούν για διαφάνεια – όχι για παραμύθια μάρκετινγκ
Η καρδιά του σκανδάλου είναι ο συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης Cx, κρίσιμος δείκτης για την ενεργειακή αποδοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο χαμηλότερος ο Cx τόσο μικρότερη η κατανάλωση ενέργειας και τόσο μεγαλύτερη η αυτονομία -ειδικά στον ανοιχτό δρόμο. Η Avatr υποστήριζε ότι το μοντέλο της πετυχαίνει εντυπωσιακό Cx 0,208 -καλύτερο από πολλούς ανταγωνιστές, ακόμα και από την Tesla.
Όμως ο Κινέζος influencer Zurich Bei Le Ye αποφάσισε να ελέγξει την αξιοπιστία αυτών των ισχυρισμών. Πήρε το δικό του Avatr 12 και το υπέβαλε σε ανεξάρτητη δοκιμή σε αεροδυναμική σήραγγα, στο επίσημο κινεζικό ερευνητικό κέντρο, CATARC. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: Ο μετρημένος Cx ήταν 0,281 -κατά 30% χειρότερος από την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Η διαφορά αυτή προκάλεσε θύελλα στα social media και έβαλε φωτιά στην αξιοπιστία της μάρκας.
This video recently went viral in China. This blogger was skeptical of all those EVs achieving extremely low drag coefficients including a few “record-breaking” numbers. He wanted to see if his Huawei-branded Avitr really has a drag coefficient of 0.21 as advertised. He took his… pic.twitter.com/SpvTkrJKVC
— Ray (@ray4tesla) May 5, 2025
Η Avatr δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αντέδρασε μέσω Weibo, μιλώντας για «κυνήγι μαγισσών» και προσφέροντας δημόσια ανταμοιβή πέντε εκατομμυρίων γουάν (περίπου €610 χιλιάδες) σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι το βίντεο του influencer είναι αυθεντικό και ακριβές. Αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν η δημόσια πρόσκληση στον Elon Musk να παραστεί σε νέα δοκιμή σε σήραγγα -κάτι που ήρθε ως απάντηση στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Musk είχε κάνει retweet τη viral καταγγελία.

Αυτή η υπόθεση άναψε φωτιές όχι μόνο στην Avatr αλλά και σε όλο το κινεζικό οικοσύστημα ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η διαφάνεια των τεχνικών στοιχείων που παρουσιάζουν οι κατασκευαστές –ιδιαίτερα σε επιδόσεις που δύσκολα επαληθεύονται από το κοινό– τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Και η Avatr δεν είναι η μόνη στο στόχαστρο.
Η XPeng, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι το μοντέλο Mona M03 έχει το χαμηλότερο Cx στον κόσμο (μόλις 0,194), ξεπερνώντας Tesla, Mercedes-Benz, Lucid και Nio. Αν και δεν έχει διαψευστεί ακόμα, πολλοί αρχίζουν να κοιτούν με μεγαλύτερη καχυποψία τέτοιες δηλώσεις.

Η Nio έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για «στημένα» demo. Το 2024, η παρουσίαση του ET9 έγινε viral με ένα θεαματικό crash test με… Jenga!
Αν και η εικόνα της ενισχύθηκε προσωρινά, η αξιοπιστία της αμφισβητήθηκε σοβαρά όταν καταγγέλθηκε πως η δοκιμή είχε προετοιμαστεί έτσι ώστε να ευνοεί το μοντέλο της Nio.

Όπως και να έχει, η υπόθεση «Avatr» δείχνει καθαρά πως η υπερβολική χρήση εντυπωσιακών (και πιθανώς ψευδών) στοιχείων έχει αρχίσει να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Οι καταναλωτές σήμερα διψούν για διαφάνεια – όχι για παραμύθια μάρκετινγκ. Κι αν οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν προσαρμοστούν, ίσως να βρεθούν εμπρός σε παγκόσμια κρίση αξιοπιστίας.