Airspeeder: Ηλεκτρικό, αγωνιστικό και... ιπτάμενο «αυτοκίνητο» [video]

Airspeeder: Ηλεκτρικό, αγωνιστικό και... ιπτάμενο «αυτοκίνητο» [video]

Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο στον κόσμο που... ίπταται και θα λάβει μέρος πιλοτικά σε διεθνείς διαγωνισμούς μέσα στο 2021!

Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία Alauda. Η αυστραλιανή φίρμα υπεύθυνη για τη δημιουργία του Airspeeder, θα ρίξει στην αγορά -πιλοτικά σε πρώτη φάση- το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο στον κόσμο! Μόνο που το συγκεκριμένο μοντέλο δεn θα πατά τους τροχούς του στην άσφαλτο αλλά θα ίπταται.

Πίσω από το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ βρίσκεται μια ομάδα πολύπειρων ατόμων από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, της αεροναυπηγικής και φυσικά της αυτοκινητοβιομηχανίας, με θητεία σε κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπως στη McLaren, τη Badcock Aviation, τη Jagurar – Land Rover, τη Rolls Royce, τη Bradham κ.ά. Στόχος των ανθρώπων της εταιρείας, είναι η ανάπτυξη μιας νέας μορφής εναέριας κινητικότητας που όπως δηλώνουν οι ίδιοι, θα φέρει πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζεται κάποιος την επανάσταση στις μετακινήσεις μας!

airspeed

Σε πρώτη βέβαια φάση, το Airspeeder Mk3, θα λάβει μέρος πιλοτικά σε διεθνείς αγώνες μέσω τηλεκατεύθυνσης και το 2022, θα είναι σε θέση και για επανδρωμένες πτήσεις. Πάνω από δέκα όμοια αγωνιστικά μοντέλα θα παραχθούν και θα παραδοθούν στις ομάδες τους μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το 1937 πέταξε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο [video]

Το σκάφος, το οποίο θα πιλοτάρει ένας εξειδικευμένος χειριστής από το έδαφος, διαθέτει μια σειρά υψηλών τεχνολογιών και μηχανικών στοιχείων που όμοια τους δεν έχουν υπάρξει ξανά σε «eVTOL» οχήματα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συστήματα αποφυγής σύγκρουσης LiDAR και Radar που δημιουργούν ένα «πεδίο ασφάλειας» γύρω από το σκάφος ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων.

Το Mk3 διαθέτει πλαίσιο από ανθρακονήματα και ειδική άτρακτο που έχει επιλεγεί για υψηλή αντοχή - ακαμψία αλλά και χαμηλό βάρος, ούτως ώστε να εξασφαλίσει στο όχημα, πέρα από ασφάλεια, ευελιξία, και κορυφαία απόδοση.  

airspeed 1

Ο κινητήρας του Airspeeder MK3 έχει αυξημένη ισχύ κατά 95% και μειωμένο βάρος κατά 50% σε σχέση με το προκάτοχο (Mk2) πειραματικό μοντέλο. Ένας ηλεκτροκινητήρας 96 kW είναι υπεύθυνος για την «κίνηση» του μοντέλου, με το βάρος του ιπτάμενου οχήματος να μη ξεπερνά τα 100 kg (χωρίς πιλότο) και την τελική ταχύτητα να υπερβαίνει τα 120 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο της «αγοράς» κοστίζει €399.000 [video]

Οι υπεύθυνοι εξέλιξης της Alauda αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στις μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις, ο πιλότος του Airspeeder θα νιώθει ακριβώς όπως ένας πιλότος της Formula 1. Με τη μόνη βέβαια διαφορά, ότι ο πιλότος του Airspeeder θα μπορεί εάν χρειαστεί να κινηθεί και κάθετα προς το έδαφος, ενώ βρίσκεται... στον αέρα.

airspeed 2

Τα ιπτάμενα οχήματα δεν είναι κάτι νέο στον ευρύτερο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πολλές εταιρείες, όπως η Toyota, η Porsche, η Hyundai αλλά και η Kia, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα είτε «αυτόνομα» είτε σε συνεργασία με αεροναυπηγικές εταιρείες (βλ. Boeing, Airbus). Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι «ειδικοί», η ανάπτυξη αυτού του είδους οχημάτων, είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και μια αγορά που θα ξεπερνά σε τζίρο το 1,5 τρισ. δολάρια έως το 2050!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube