Τα επαγγελματικά βαν στο μικροσκόπιο του Euro NCAP [videos]

Τα επαγγελματικά βαν στο μικροσκόπιο του Euro NCAP [videos]

Ο Euro NCAP προχώρησε στην ταξινόμηση των ελαφρών επαγγελματικών της ευρωπαϊκής αγοράς με τις επιδόσεις τους στην ασφάλεια. Με το FIAT Ducato να κυριαρχεί σε αυτή την κατάταξη.

Euro NCAP 2022, FIAT Ducato

Το Euro NCAP εξέτασε την ασφάλεια των ελαφρών επαγγελματικών βαν για να καθορίσει την κατάταξή τους σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στην ασφάλεια. Συνολικά, η κατάταξη του 2022 παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση. Ωστόσο, μόνο ένα μοντέλο καταφέρνει να πετύχει τον μέγιστο βαθμό «Platinum». Και αυτό είναι το FIAT Ducato που έχει επωφεληθεί από σημαντικές ενημερώσεις όσον αφορά τον εξοπλισμό ασφαλείας. Αλλά σε απόλυτους αριθμούς, οι βαθμολογίες παραμένουν πολύ μέτριες.

Ο Euro NCAP ταξινομεί τις επιδόσεις ασφαλείας των βαν σύμφωνα με τέσσερις «ζώνες»: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Υπάρχει και μια πέμπτη θέση που το όνομά της είναι αυτονόητο: «Μη συνιστώμενο». Οι βαθμοί που αφορούν κάθε βαν προκύπτουν από τη συνολική βαθμολογία που παίρνει αυτό στα διάφορα τεστ: «Platinum» από 80% και πάνω, «Gold» από 60 έως 79%, «Silver» από 40 έως 59%, «Bronze» από 20 έως 39% και «μη συνιστώμενο» βαθμολογίες για χαμηλότερες στο 20%.

Euro NCAP, Ford Transit

Η κατάταξη του 2022 που δημοσιεύτηκε από τον Euro NCAP δείχνει μόνο ένα μοντέλο στη θέση Platinum: Το FIAT Ducato που συγκέντρωσε βαθμολογία 88%, με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του να βρίσκεται 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω. Και αυτός είναι το Ford Transit που συγκεντρώνει το 68%, το βάθρο συμπληρώνεται από το Volkswagen Transporter με 65%. Μόνο δύο ακόμη μοντέλα αξιολογούνται με τον βαθμό Gold: Το Ford Transit Custom (63%) και το Mercedes-Benz Vito (61%).

Ο γενικός γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen, δήλωσε: «Βλέπουμε πολλά υποσχόμενα σημάδια ότι τα επαγγελματικά βαν αναβαθμίζονται με πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, κλείνοντας το χάσμα μεταξύ του τμήματος επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων.

Euro NCAP, Commercial Van 2022

Συνολικά δοκιμάστηκαν 19 διαφορετικά μοντέλα που καλύπτουν το 98% της προσφοράς αυτής της κατηγορίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Βρίσκουμε λοιπόν αρκετές φορές την επιβατική έκδοση και την επαγγελματική έκδοση του ίδιου μοντέλου, μερικές φορές με σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα που προκύπτουν. 

Το μόνο μοντέλο που πέρασε στη ζώνη αξιολόγησης «Not Recommended» με 18% είναι το Nissan Interstar που κλείνει και την ουρά της κατάταξης.











x

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube