Test drive: DS 3 Performance [video]

Test drive: DS 3 Performance [video]

Το DS 3 αφήνει τις ευγένειες, πατάει γκάζι και θυμάται τις εποχές της δόξας του στο WRC, με μια καυτή έκδοση δρόμου.

Όταν οι Γάλλοι παρουσιάζουν ένα καινούργιο καυτό χάτσμπακ, οι προσδοκίες δεν μπορούν παρά να είναι υψηλές. Ειδικά όταν αυτή η νέα προσπάθεια γίνεται από τη Citroën, η οποία είχε επιλέξει να απέχει για χρόνια από την κατηγορία.

Αυτό το αυτοκίνητο βέβαια δεν φέρει τα σήματα της Citroën, αφού από πέρυσι η DS Automobiles είναι ξεχωριστή φίρμα. Για το κοινό της φίρμας όμως, τα τρικ του τμήματος μάρκετινγκ του γαλλικού ομίλου δεν έχουν καμία σημασία. Το DS 3 έτρεχε μέχρι το 2016 στο WRC με τα χρώματα της Citroën. Ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο ο Loeb κατέκτησε τα δύο τελευταία του πρωταθλήματα, το 2011 και το 2012. Η ύπαρξη μιας σπορ έκδοσης δρόμου ήταν επιβεβλημένη. Το έναυσμα είχε δοθεί με το περιορισμένης παραγωγής DS3 Racing, ήδη από το 2010. Και σήμερα η συνταγή εκτελείται ξανά, χρησιμοποιώντας μερικά ακόμα καλύτερα συστατικά, για την έκδοση DS 3 Performance.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι όσο πιο διακριτικό μπορεί να γίνει ένα DS 3 Performance, αφού το φαρδύ, πλαστικό περίγραμμα των φτερών, στο πρότυπο των ΜΙΝΙ, εξαφανίζεται πάνω στο μαύρο του αμαξώματος. Η διχρωμία στην οροφή και τους καθρέφτες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για DS 3, οπότε θα πρέπει κάποιος να κοιτάξει πολύ πιο χαμηλά για να καταλάβει πως κάτι τρέχει. Οι ζάντες έχουν διάμετρο 18”, και ντύνονται με Michelin Pilot Super Sport διαστάσεων 205/40. Οι 4πίστονες δαγκάνες που βρίσκονται πίσω τους είναι βαμμένες σε διακριτικό μαύρο χρώμα και πιάνουν δίσκους 323 mm. Αν αυτές οι προδιαγραφές σου θυμίζουν κατευθείαν το εξαιρετικό Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport, καλά θυμάσαι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: MINI Cooper S JCW

Από το ίδιο αυτοκίνητο προέρχεται η πλειονότητα των μηχανικών μερών του DS 3 Performance. Ο 1.6 ΤΗΡ που βρίσκεται κάτω από το καπό, με άμεσο ψεκασμό, μεταβλητό χρονισμό σε εισαγωγή και εξαγωγή και twin-scroll τούρμπο, αποδίδει 208 PS και 30,6 kgm. Συνδυάζεται με το ίδιο, σφιχτά κλιμακωμένο 6άρι κιβώτιο το οποίο ενσωματώνει και σε αυτή την περίπτωση μπλοκέ διαφορικό Torsen. Στην ανάρτηση υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση, αφού οι μηχανικοί της DS επέλεξαν ένα δικό τους σετάπ, με άλλα ελατήρια, αμορτισέρ και αντιστρεπτικές. Το Performance στέκεται 15 mm πιο κοντά στον δρόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα DS 3, ενώ έχει φαρδύτερα μετατρόχια κατά 26 mm εμπρός και 14 mm πίσω.

Τα μπάκετ, που κι αυτά προέρχονται από το 208 GTi και αποτελούν τη σημαντικότερη αλλαγή στην καμπίνα, είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Κρατούν καλά το σώμα αλλά παραμένουν άνετα, χάρη στην επαρκή στήριξη της μέσης αλλά και λόγω των αρκετά μαλακών πλαϊνών. Παρότι είναι τοποθετημένα σε σχετικά χαμηλό ύψος, οπότε δεν νιώθεις ότι κάθεσαι επάνω στο αυτοκίνητο όπως σε ένα Ford Focus RS, δεν είναι ικανά να βελτιώσουν πολύ τη μέτρια θέση οδήγησης του DS 3. Θα έπρεπε το τιμόνι να έρχεται αρκετά πιο έξω, όμως τότε θα ήταν πλέον πολύ μακριά ο λεβιές ταχυτήτων. Ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερα κοντές διαδρομές, είναι όμως ακριβής και υπάκουος σε γρήγορες αλλαγές.



Από την πρώτη βόλτα θυμάσαι πόσο ολοκληρωμένο μοτέρ είναι ο 1.6 ΤΗΡ, τουλάχιστον σε αυτή την εκδοχή του. Τραβάει ακόμα και με μεγάλη σχέση και 1.000 rpm, χωρίς σκορτσαρίσματα. Από τη στιγμή που θα μπει στο παιχνίδι το τούρμπο, η παροχή της δύναμης είναι σταθερή, αδιάκοπη, χωρίς κάποιο ιδιαίτερα αισθητό ξέσπασμα μέχρι τον κόφτη. Με το Performance να μη διαθέτει τα σπορ προγράμματα των GTi της ψηφιακής εποχής, θα περίμενε κάποιος η απόκριση του γκαζιού να είναι αυτή που πρέπει εξαρχής. Στην πράξη, το γκάζι αργεί λίγο να ξυπνήσει στο αρχικό πάτημα, όμως εφόσον πατάς ήδη κάμποσο το πεντάλ, ο κινητήρας ακούει σε μικροαλλαγές της θέσης του.

Το DS 3 το νιώθεις σίγουρα αρκετά γρήγορο, με τις μετρήσεις να δείχνουν νούμερα στο επίπεδο του 208 ή καλύτερα, κατά περίπτωση. Το λίγο περισσότερο σπινάρισμα στην εκκίνηση δεν επιτρέπει κάτι καλύτερο από 6,8” για το 0-100 km/h (208: 6,7”). Όμως στα 1.000 m φτάνει σε ίδιο χρόνο (27,5”) έχοντας μαζέψει περισσότερα χιλιόμετρα: 190,3 έναντι 188,7 km/h. Είναι ενδεικτικό ότι το 60-160 km/h ολοκληρώνεται σε 13,1” στο DS και σε 13,7” στο Peugeot. Διαφορές ενός ή δύο δεκάτων υπέρ του DS υπάρχουν και στις ρεπρίζ, με 80-110 km/h με 3η σε 2,9” αντί για 3,1”, και τη μεγαλύτερη διαφορά να σημειώνεται στα 110-140 km/h με 5η, σε 5,1” αντί για 5,4”. Κάπως έτσι, το DS 3 Performance μπαίνει στο κλαμπ των γρηγορότερων μοντέλων της κλάσης του, υστερώντας μόνο σε υψηλή ταχύτητα από μοντέλα μεγαλύτερου κυβισμού, δηλαδή το MINI Cooper S και το Volkswagen Polo GTi.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport

Σε ήχο πάντως, ο 1.6 THP παραείναι ραφιναρισμένος. Σε φουλ επιτάχυνση, από το μοτέρ ακούγεται μόνο ένα διακριτικό σφύριγμα που παραπέμπει σε τουρμπίνα αεροπλάνου κατά την απογείωση. Για να δώσουν σπορ χροιά οι μηχανικοί της DS τοποθέτησαν μια εξάτμιση που εκπέμπει αρκετά μπάσο ήχο. Σου φτιάχνει το κέφι όταν βάζεις εμπρός το πρωί ή όταν οδηγείς απλώς για να περάσεις καλά, αλλά με σταθερή ταχύτητα το βουητό ενδέχεται να σε ενοχλήσει. Πριν από αυτό όμως, η ανάρτηση θα έχει φροντίσει να σου κάνει ξεκάθαρο τον ασυμβίβαστα σπορ χαρακτήρα αυτού του DS 3.

Μέσα στην πόλη σε κουράζει ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι εκείνη του 208 GTi by PS. Έχει βέβαια επαρκή διαδρομή, οπότε πολύ σπάνια θα τερματίσει. Αλλά σε συνδυασμό με τα χαμηλοπρόφιλα λάστιχα νιώθεις ότι το ανάγλυφο του δρόμου μεταφέρεται στο σώμα σου ακριβώς ως έχει. Και σε υψηλότερη ταχύτητα όμως, η ανάρτηση του DS 3 δεν ησυχάζει ποτέ, ανακαλύπτει ατέλειες του δρόμου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, και σε ταρακουνάει σε ενοχλητικό βαθμό στις διαδοχικές ανωμαλίες. Αν επιπλέον η άσφαλτος δεν διανύει και την πρώτη της νιότη, το επίπεδο πρόσφυσης είναι χαμηλότερο από αυτό που περιμένεις.



Στα γλιστερά, το εμπρός μέρος του DS 3 δεν πατάει αρκετά καλά για να σου επιτρέψει να παίξεις με την ισορροπία του πίσω. Αν υπερβάλλεις, είναι πολύ πιθανό να υποστρέψει, τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο, παρά το Torsen. Με το τιμόνι να μην παρέχει την απαραίτητη αίσθηση, είναι πιθανό είτε να οδηγείς πολύ πιο φυλαγμένα απ’ ό,τι θα ήθελες με ένα hot hatch είτε να αφήσεις το ESP ενεργοποιημένο. Αν κάνεις το δεύτερο, η έντονη λειτουργία του φανερώνει ότι το σύστημα είναι ρυθμισμένο να σε σώσει πολύ πριν κινδυνέψεις. Κι όχι να σε βοηθήσει να πας πιο γρήγορα με μικρές, διακριτικές επεμβάσεις πέρα από το όριο, όπως ίσως θα περίμενες σε ένα αυτοκίνητο με τέτοιο χαρακτήρα.

Το DS 3 σου φωνάζει με κάθε τρόπο ότι προτιμάει πιο ομαλό δρόμο, με καλύτερη άσφαλτο. Όταν τον βρεις, παρότι ποτέ δεν πετυχαίνει τη μαγική ισορροπία ενός Ford Fiesta ST στην είσοδο, πλέον το αυτοκίνητο βρίσκεται στο στοιχείο του. Κουβαλάει πολλά χιλιόμετρα μέσα στη στροφή και δείχνει πρόθυμο να αντέξει ακόμα περισσότερα, ακριβώς όπως το 208. Παίρνει ελάχιστη κλίση και αντιδρά αστραπιαία στις εντολές σου. Το διαφορικό, εδώ δουλεύει. Δεν φτάνει στο σημείο να τραβήξει το τιμόνι προς το εσωτερικό, σου επιτρέπει όμως να πατήσεις τέρμα γκάζι από πολύ νωρίς χωρίς να ανοίξει η τροχιά. Όλα δείχνουν ότι το DS 3 Performance θα είναι αποκάλυψη στην πίστα, όπως άλλωστε ήταν και το 208 GTi by PS.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: SEAT Leon Cupra 300

Σε αυτό συνηγορούν και τα φρένα. Η απόσταση ακινητοποίησης από τα 100 km/h (38,9 m) σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητές τους. Το πεντάλ πιάνει από το πρώτο χιλιοστό, είναι απόλυτα γραμμικό, και η δύναμη που παράγει σε γεμίζει σιγουριά. Πας κόντρα στο ένστικτό σου, φρενάρεις αργότερα από το «πολύ αργά», και το αυτοκίνητο απλώς μειώνει όση ταχύτητα ζητήσεις, χωρίς δράματα και χωρίς να βουτάει. Αν μπορείς να παραπονεθείς για κάτι, είναι για το μεσαίο πεντάλ που είναι αρκετά ψηλά και δεν βολεύει για «μύτη-τακούνι».

Είναι ξεκάθαρο ότι το βασικότερο «πρόβλημα» του DS 3 Performance δεν είναι άλλο από το αδερφάκι του, το Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport. Όταν ο ίδιος όμιλος προσφέρει άλλο ένα αυτοκίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά, που κάνει τα πάντα το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα και κοστίζει λιγότερο (€27.500), το Performance σαφώς και δεν είναι μια ανταγωνιστική εμπορικά πρόταση. Μοιραία παίρνει το ρόλο του halo model για τη φίρμα, που διαφημίζει το τμήμα Performance της DS και μας υπενθυμίζει τον ακραίο σπορ χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα Citroën. Ό,τι σήμα κι αν έχει στη μάσκα.


Τι λέει το DRIVE
Ένα ειδικό αυτοκίνητο με ακραίο σπορ χαρακτήρα, ο οποίος φανερώνεται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αν δεν κινείσαι συχνά εντός αυτών, δύσκολα θα το λατρέψεις.
Τιμή €32.987
Τεχνολογία 1.598 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, twin-scroll τούρμπο, 208 PS/6.000 rpm, 30,6 kgm/3.000 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,8”
0-160 km/h 16,7”
0-400 m 15,1” @ 152,4 km/h
0-1.000 m 27,5” @ 190,3 km/h
50-110 km/h (με αλλαγές) 5,3”
50-80 km/h (3η) 2,6”
80-110 km/h (3η) 2,9”
80-110 km/h (4η) 3,6”
110-140 km/h (4η) 4,2”
110-140 km/h (5η) 5,1”
110-140 km/h (6η) 6,6”
Φρένα 100-0 km/h 38,9 m
Τελική ταχύτητα 230 km/h
Μέση κατανάλωση 9,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2 125 g/km
Διαστάσεις 3.954 x 1.715 x 1.458 mm
Χώρος αποσκευών 285 lt
Βάρος 1.180 kg
Μετρήσεις DRIVE

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube