Test drive: Ferrari 296 GTB [video]

Test drive: Ferrari 296 GTB [video]

Για την υβριδική εποχή, ο καθρέφτης των κεντρομήχανων Ferrari ονομάζεται 296 GTB και σκοπός της είναι να ορίσει εκ νέου την έννοια «fun-to-drive».

Δεν έχει σημασία αν πηγαίνεις στο Maranello για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Ούτε καν το μοντέλο που θα δοκιμάσεις. Όμως όταν ο πρωταγωνιστής είναι η 296 GTB και η Ferrari λέει πως στόχος της είναι η μέγιστη οδηγική απόλαυση, αισθάνεσαι την έξαψη να σε κυριεύει πριν καν περάσεις την πύλη του εργοστασίου. Πριν καν δεις την βαθυκόκκινη, μυστηριώδη παρουσία να σε περιμένει.

Από τους τρεις αριθμούς του ονόματός της, σημαντικότερος είναι ο τελευταίος. Το «6» σημαίνει ότι ακριβώς πίσω από την καμπίνα είναι τοποθετημένος ο πρώτος 6κύλινδρος που τοποθετείται ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής με το cavallino rampante. Όμως δεν πρόκειται για τον μοναδικό κινητήρα του αυτοκινήτου.

Ανάμεσα σε αυτόν και στο 8άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη βρίσκεται κι ένας ηλεκτρικός που τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου με 80 κυψέλες και χωρητικότητα 7,45 kWh. Χάρη σε αυτόν, η 296 GTB μπορεί να κινείται για έως 25 km και με έως 135 km/h χωρίς τον ήχο του θερμικού κινητήρα, όπως ένα οποιοδήποτε plug-in hybrid. Όμως δεν είναι ένα τέτοιο… Δεν θα μπορούσε να είναι με δεδομένο ότι ο συνδυασμός των δύο κινητήρων αγγίζει τους 830 PS με 740 Nm. Και το πηλίκο γράφει 1,77 kg/PS!

Νέα προσέγγιση
Με τις 120 μοίρες της περιεχόμενης γωνίας του V6 να εξασφαλίζουν μια ευρύχωρη φωλιά για τα τούρμπο της IHI, η σχεδίαση της 296 GTB επωφελείται καθολικά από αυτό το χαρακτηριστικό. Το συνολικό μέγεθος του κινητήρα είναι μικρότερο και το ύψος χαμηλότερο -άρα και το κέντρο βάρους. Γι’ αυτό και το Styling Centre των Ιταλών κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την αισθητική ταυτότητα των μοντέλων με κινητήρα «mid-rear».

Πλέον ο όγκος της καμπίνας ξεχωρίζει σαφώς από τον εμπρός και τον πίσω, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα μοντέλα μέχρι σήμερα, όπου ειδικά πίσω η γραμμή ήταν σαφώς πιο ρευστή. Εδώ οι μολυβιές είναι απλές, σχεδόν μονοκόμματες, μα καταφέρνουν να δίνουν κάθε άλλο παρά μονότονο αποτέλεσμα.

Ferrari 296 GTB

Το ρύγχος είναι όσο πιο χαμηλό επιτρέπει η νομοθεσία και στα εμπρός φώτα δεν υπάρχει πλέον το χαρακτηριστικό δάκρυ του παρελθόντος, μα ένας αγωγός που τροφοδοτεί με φρέσκο αέρα τους κεραμικούς δίσκους και τις 8πίστονες εμπρός δαγκάνες της Brembo.

Το παρμπρίζ με τα πλαϊνά παράθυρα αγκαλιάζουν το επάνω μέρος του αμαξώματος σα ζελατίνα κράνους, ενώ το πίσω τζάμι είναι κατακόρυφο, καλά κρυμμένο στους φαρδείς ώμους και τα φουσκωμένα φτερά που φιλοξενούν μέσα τους τα ιντερκούλερ και θυμίζουν εκείνα της αγωνιστικής 250 LM του 1963. Από την άλλη, το διάφανο κάλυμμα του κινητήρα είναι σχεδόν οριζόντιο και δέχεται το δροσιστικό χάδι του αέρα καθώς εκείνος φτάνει στο πίσω χείλος πριν να αποχωριστεί το αμάξωμα.

Η αεροδυναμική φιλοσοφία της 296 GTB είναι διαμετρικά αντίθετη από κάθε άλλης αντίστοιχης Ferrari μέχρι σήμερα. Εδώ ανάμεσα από τα πίσω φώτα υπάρχει μια ενεργή πτέρυγα, σκοπός της οποίας δεν είναι η μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης αλλά η αύξηση του downforce. Το τελευταίο φτάνει με το πακέτο «πίστας» Assetto Fiorano τα 360 kg στα 250 km/h, εκ των οποίων τα 120 αντιστοιχούν στους εμπρός τροχούς και τα υπόλοιπα στους πίσω.

Κάθε χιλιοστό της επιφάνειας είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να καθοδηγεί τον αέρα με τρόπο που να αυξάνει ή να μειώνει την ταχύτητά του, άρα και την πίεση που αυτός ασκεί. Από το εμπρός tea-tray έως το σπόιλερ στην οροφή, τον τεράστιο διαχύτη και την πτέρυγα, όλα είναι σχεδιασμένα με βάση την τεχνογνωσία από τα μονοθέσια και έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο.

Ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα, η 296 GTB είναι η πιο κόμπακτ Ferrari με mid-rear κινητήρα της τελευταίας δεκαετίας και το εάν θα σε εντυπωσιάσει δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι βεβαιότητα.

Στο εσωτερικό η γραμμή είναι περισσότερο γνώριμη, με τα πάνελ των θυρών να αποτελούν φυσική συνέχεια ενός ταμπλό με πλήρως ψηφιακή εμπειρία. Ωστόσο διατηρεί το πάθος της αναλογικής αίσθησης, παρότι επικοινωνείς με το αυτοκίνητο και δίνεις κάθε εντολή μέσω της αφής. Τα πάντα είναι επιφάνειες αφής, ενώ εμπρός σου έχεις μια πλήρως διαμορφώσιμη οθόνη που ακολουθεί τη λογική που εγκαινίασε η SF90.

Ferrari 296 GTB

Πληροφορείσαι για τα πάντα σε πραγματικό χρόνο, για να έχεις πλήρη γνώση και έλεγχο. Ωστόσο εάν το θέλεις, μπορείς να δίνεις βάση μόνο στο στροφόμετρο που μπορεί να πρωταγωνιστεί εκκωφαντικά, εμμένοντας παραδοσιακά. Η ποιότητα με την πολυτέλεια μπλέκονται τόσο που δεν μπορείς να διακρίνεις πού δίνει τη σκυτάλη η μια στην άλλη. Μπορείς μόνο να απολαύσεις με την αφή κάθε χιλιοστό της καμπίνας, όπου θα βρεις τεράστια προσοχή στην κατασκευή και στο φινίρισμα της κάθε επιφάνειας και της κάθε λεπτομέρειας.

Εκτός από το κλασικό κόκκινο manettino, στο τιμόνι υπάρχει το e-manettino. Μια επιφάνεια αφής από την οποία διαχειρίζεσαι τα τέσσερα προγράμματα λειτουργίας του υβριδικού συστήματος. Εκτός από το ηλεκτρικό, υπάρχει το Hybrid για το μέγιστο βαθμό απόδοσης και την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του καυσίμου.

Το Performance είναι εκείνο που προτείνεται για σπορ οδήγηση, ενώ το Qualifying εξασφαλίζει για την περισσότερη ώρα συνεχόμενης παροχής της μέγιστης ισχύος, θυσιάζοντας λίγη από την ανάκτηση ενέργειας για την μπαταρία. Πικάντικη λεπτομέρεια: Στα δύο τελευταία προγράμματα ο θερμικός κινητήρας είναι πάντα σε λειτουργία, προκειμένου να φορτίζει την μπαταρία όσο πιο πολύ γίνεται.

Η επιτάχυνση της Ferrari 296 GTB είναι σαρωτική, το στροφάρισμα βίαιο και δεν σταματάει πουθενά παρά μόνο στον κόφτη που σε χτυπάει σα γροθιά.

Piccolo V12
Από τους 830 PS της συνολικής ισχύος, οι 663 έρχονται από τον V6 που η Ferrari κατονομάζει ως 2,9 lt, μα η στρογγυλοποίηση αποτυπώνει ως 3λιτρο. Από τον κάτοχο του ρεκόρ ειδικής ισχύος για κινητήρες παραγωγής δηλαδή, για τον οποίο επιστρατεύτηκε όλη η τεχνογνωσία της εταιρείας από τον κόσμο της F1 ώστε κάθε τομέας να είναι εξελιγμένος στο όριο της εφαρμοσμένης τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα διαθέσιμη.

Το μπλοκ και οι κεφαλές είναι σχεδιασμένα από το μηδέν με τεχνογνωσία F1 και τα δύο τούρμπο είναι mono scroll. Στόχος εκτός από την κορυφαία ειδική ισχύ ήταν η αντίστοιχη απόκριση γι’ αυτό και οι αυλοί εισαγωγής είναι ισομήκεις και τα τούρμπο έχουν 11% χαμηλότερη αδράνεια από εκείνα του κινητήρα V8 της εταιρείας, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση κατά 24%. Ο στροφαλοφόρος έχει υποστεί κορυφαία θερμική κατεργασία και η γεωμετρία του μαζί με τη συμμετρική ανάφλεξη δίνουν τέλειο ζύγισμα στις περιστρεφόμενες μάζες.

Όταν εξελισσόταν, ο συγκεκριμένος κινητήρας είχε το παρατσούκλι «Piccolo V12» που σημαίνει «μικρός V12». Σύμφωνα με τη Ferrari αυτή η σύνδεση δεν έχει να κάνει με την απόδοση αλλά με τον ήχο. Στην πραγματικότητα, η ηχητική εμπειρία της 296 είναι προφανώς πολύ έντονη αλλά και πολύ πιο σύνθετη από μιας 812, χωρίς τις ανατριχιαστικές υψηλές συχνότητες του V12.

Εδώ άλλες φορές ακούς τα τούρμπο να περιστρέφονται με 180.00 rpm έτοιμα να σε καταπιούν και τις σκάστρες να ξεφυσάνε με οργή δίπλα από τα αυτιά σου, ενώ ψηλά το αχόρταγο ουρλιαχτό από το στροφάρισμα έως τις 8.500 rpm σε συνεπαίρνει.

Ferrari 296 GTB

Αισθάνεσαι όντως πως όλα είναι εξελιγμένα στο όριο και ταυτόχρονα έχεις τη σιγουριά ότι αντέχουν την κακομεταχείριση. Παρά τα 40άρια που έδειχνε το θερμόμετρο την ημέρα της φωτογράφισης, όλα δούλεψαν ρολόι. Ούτε ο κινητήρας ούτε το κιβώτιο ούτε το διαφορικό διαμαρτυρήθηκαν έστω μια στιγμή.

Η Ferrari κάνει ειδική αναφορά στα κυκλώματα ψύξης όλων των υποσυστημάτων και το γιατί φαίνεται: Δεν έχω δει τη θερμοκρασία λαδιού να χαμηλώνει πιο γρήγορα σε κανένα άλλο αυτοκίνητο. Μερικά δευτερόλεπτα ήρεμης οδήγησης αρκούν για σχεδόν 10 oC κάτω. Εντυπωσιακή διαπίστωση από μόνη της και ακόμα περισσότερο έχοντας στο μυαλό την πληροφορία ότι στο διαμέρισμα του κινητήρα μπορούν να αναπτυχθούν έως και 900 oC. Γι’ αυτό και η εξάτμιση και οι πολλαπλές εξαγωγής είναι κατασκευασμένες από Inconel, ένα πανάλαφρο υπέρ-κράμα με απίστευτη αντοχή στη θερμική καταπόνηση.

Κι εάν όλα αυτά είναι στοιχεία που μαζί με τον ήχο σε συνεπαίρνουν, το γκάζι σε σοκάρει. Τα 0-100 km/h σε 2,9”, τα 0-200 km/h σε 7,3”και τα 330+ km/h της τελικής δίνουν την αίσθηση στη θεωρία. Όμως μόνο η πράξη μπορεί να αποτυπώσει αυτό που συμβαίνει όταν πατάς τέρμα το γκάζι στη 296. Η απόκριση είναι όντως κορυφαία σε όλο το εύρος, χωρίς αισθητή υστέρηση στο φούσκωμα ή το ξεφούσκωμα. Από τις 1.500 rpm το τράβηγμα είναι απίστευτο.

Η επιτάχυνση είναι σαρωτική, το στροφάρισμα βίαιο και δεν σταματάει πουθενά παρά μόνο στον κόφτη που σε χτυπάει σα γροθιά. Αρκεί ένα τράβηγμα στο δεξί αυτί και συνεχίζει με την ίδια ένταση χωρίς να έχει μεγάλη σημασία εάν η ένδειξη του κιβωτίου δείχνει «3», «4» ή «5». Οπότε ακόμα και μια ευθεία λίγων μέτρων είναι αρκετή για 180άρες στο κοντέρ, μέχρι τα κεραμικά φρένα της Brembo με την κτηνώδη δύναμη να πιάσουν δουλειά. Μπορούν εύκολα να σου ανακατέψουν τα σωθικά, ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι η τέλεια αίσθηση στο πεντάλ. Δεν υπάρχει κανένα άλλο αυτοκίνητο που να κάνει ανάκτηση ενέργειας και να έχει καλύτερη ρύθμιση.

Προφανώς, με τόση δύναμη και τόση ροπή δεν θα μπορούσες να μιλάς για το πιο φιλικό αυτοκίνητο του κόσμου. Είναι ασύλληπτο το πόσο γρήγορα φτάνεις εκεί που κοιτάζεις, όμως εάν γνωρίζεις τι κάνεις και σεβαστείς το θηρίο, θα το ευχαριστηθείς χωρίς να βάλεις το κεφάλι στη λαιμητόμο. Ακόμα και σε δημόσιο δρόμο.

Η Ferrari ανακοινώνει κατανομή της μάζας 40,5% εμπρός και 59,5% πίσω. Στην πράξη νιώθεις το ζύγισμα υπέροχο όσο και το εμπρός σύστημα, το οποίο στα μαθήματα της Φυσικής δε φαίνεται να έδινε και πολλή βάση. Αλλιώς κάπως θα αντιδρούσε, δεν μπορεί… Εάν είσαι πολύ υπερβολικός στην είσοδο ίσως έρθεις αντιμέτωπος με μια πολύ ελαφριά υποστροφή που δεν παίρνει ποτέ διαστάσεις και πάντα καταφέρνεις να ζυγίσεις με το γκάζι. Αλλά σε κάθε περίπτωση χειρίζεσαι με τους καρπούς ένα διαβήτη που δε γίνεται να διαταραχθεί σχεδόν με τίποτα.

Ferrari 296 GTB

Όσο για το πίσω σύστημα, είναι υπόθεση του καλύτερου διαφορικού που υπάρχει στον πλανήτη, αλλά και του Side Slip Control 3 που με τον νέο αισθητήρα του προβλέπει έως και 35% ακριβέστερα την πρόσφυση που μπορούν να αναπτύξουν τα ειδικά εξελιγμένα για την περίσταση Michelin. Ναι, υπάρχουν φορές που η 296 GTB θα σε τρομάξει. Όμως, μόλις γνωριστείτε καλύτερα, θα βρεθεί κώδικας επικοινωνίας. Όσο απίστευτο κι εάν ακούγεται η δύναμη περνάει στον δρόμο αποτελεσματικά.

Τελικά όμως, το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η ανάρτηση. Ειδικά έχοντας ενεργοποιήσει την επιλογή «Bumpy Road» περνάς από κρατήρες στους σπασμένους από τον βαρύ χειμώνα δρόμους της περιφέρειας στη βόρεια Ιταλία και δεν καταλαβαίνεις απολύτως τίποτα. Και την ίδια στιγμή δεν αφήνει την 296 GTB να χαζέψει ποτέ και πουθενά, ανεξάρτητα από το εάν επιταχύνεις, φρενάρεις ή στρίβεις και με πόσα. Είναι απλώς απίστευτο, όπως εξωπραγματικό είναι και ότι αυτό το χαρακτηριστικό βελτιώνεται συνεχώς από μοντέλο σε μοντέλο, ενώ εσύ ορκίζεσαι πως δεν μπορεί να γίνει καλύτερο.

Διαβατήριο
Η Ferrari είδε την 296 GTB ως την τέλεια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει το fun-to-drive. Να ταυτίσει δηλαδή την απόλυτη υβριδική τεχνολογία του σήμερα με την οδηγική απόλαυση. Και τελικά να διαφυλάξει τη θέση των σούπερκαρ στο αύριο, δίνοντάς τους το διαβατήριο για να φτάσουν μέχρις εκεί. Εάν λοιπόν είστε από εκείνους που ανησυχούν αν στο μέλλον θα υπάρχει χώρος για αυτοκίνητα όπως αυτό, έχετε τη διαβεβαίωση των Ιταλών ότι μπορείτε να ονειρεύεστε χωρίς κανένα φόβο.


Τι λέει το DRIVE
Εάν αναρωτιέστε πού σταματούν οι δυνατότητες της υβριδικής τεχνολογίας, την απάντηση δίνει η Ferrari 296 GTB: Πουθενά! Ευτυχώς, γιατί μόνο έτσι τα σουπερκαρ θα υπάρχουν και στο μέλλον.
Τεχνολογία PHEV, κινητήρας βενζίνης 2.992 cc, V6, 24v, 2x2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, δύο mono-scroll τούρμπο, πλήρης ηλεκτρονικός έλεγχος των βαλβίδων, 663 PS/8.000 rpm, ηλεκτρικό μοτέρ 167 PS, 315 Nm, μπαταρία 7,45 kWh, κίνηση πίσω, αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων διπλού συμπλέκτη, E-Diff
Συνδυαστική απόδοση 830 PS/8.000 rpm, 740 Nm/6.250 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 2,9”
0-200 km/h 7,3”
200-0 km/h 107 m
Τελική ταχύτητα 330+ km/h
Εκπομπές CO2 149 g/km
Διαστάσεις 4.565 x 1.958 x 1.187 mm
Βάρος* 1.470 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή, *χωρίς υγρά.

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης


Δείτε τη video δοκιμή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube