
Ένας Γάλλος καλείται να σώσει τη Maserati
Ο Jean-Philippe Imparato αναλαμβάνει το τιμόνι της ιταλικής φίρμας σε μια κρίσιμη καμπή. Και πολλά, ίσως η ίδια η επιβίωση της Τρίαινας θα εξαρτηθούν από την απόδοσή του.


Η άλλοτε κραταιά Maserati δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της. Παρά την προσπάθεια ανανέωσης με νέα, σύγχρονα μοντέλα και τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, οι πωλήσεις παραμένουν απογοητευτικές.
Και τώρα, εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης ταυτότητας, το «βαρύ» όνομα της ιταλικής πολυτέλειας περνά στα χέρια ενός… Γάλλου. Ο Jean-Philippe Imparato, ιστορικό στέλεχος του πρώην Groupe PSA και άμεσος συνεργάτης του Carlos Tavares, αναλαμβάνει πλέον όχι μόνο την ηγεσία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Ομίλου Stellantis, αλλά και τη γενική διεύθυνση της Maserati. Ο διορισμός του έρχεται ύστερα από τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Antonio Filosa, ο νέος CEO του ομίλου.
O Imparato βάζει φρένο στη μονοδιάστατη ηλεκτρική μετάβαση της Maserati κι ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τη συναισθηματική αξία των θερμικών μοντέλων;
Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως παραμένει. Μπορεί πράγματι να σωθεί η Maserati; Το 2024, η Τρίαινα πούλησε μόλις 11.300 νέα αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο όνομα ούτε στις προσδοκίες του Ομίλου Stellantis. Κι αυτό, παρότι η γκάμα της έχει ανανεωθεί πλήρως: Η Grecale (2022), η νέα GranTurismo (2023), η ανοιχτή GranCabrio (2024) και το σούπερκαρ MC20 (2020) συγκροτούν μια θεωρητικά ελκυστική προσφορά.
Όμως το πρόβλημα δείχνει βαθύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Stellantis συνεργάζεται με τη εταιρεία συμβούλων McKinsey για να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του για τη Maserati, ενώ -παρά τις επίσημες διαψεύσεις- η προοπτική πώλησης της φίρμας έχει πράγματι συζητηθεί στο παρασκήνιο.
Τι είναι όμως απαραίτητο0 για την επιβίωση της Τρίαινας; Μια νέα στρατηγική; Ο Imparato δεν είναι άπειρος σε δύσκολες αποστολές. Στην Alfa Romeo κατάφερε να φέρει μια σχετική σταθερότητα, αν και χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Τώρα όμως καλείται να δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση σε μια μάρκα που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν και σε μια ηλεκτρική -αλλά άνευρη μέχρι στιγμής- μελλοντική ταυτότητα.
Η Maserati είχε επενδύσει πολλά στις ηλεκτρικές εκδόσεις Folgore της Grecale και της GranTurismo/GranCabrio, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το κοινό της δεν έχει πειστεί. Το ενδεχόμενο επαναφοράς της έμφασης σε θερμικά σύνολα -και δη στον εκπληκτικό V6 Nettuno- είναι πλέον στο τραπέζι. Μήπως η λύση για τη Maserati δεν βρίσκεται στο μέλλον, αλλά στο ένδοξο παρελθόν της; Στην ηχηρή πολυτέλεια και στη συγκίνηση, και όχι στο άψυχο ουρλιαχτό των πολλών κιλοβάτ;
Προς το παρόν, όλοι περιμένουν να δουν τις πρώτες κινήσεις του Imparato.
Maserati: Η καθοδική πορεία, πωλήσεις ανά έτος παγκοσμίως
2017 → 51.500
2018 → 35.300
2019 → 19.200
2020 → 16.900
2021 → 24.300
2022 → 25.900
2023 → 26.200
2024 → 11.300
Από τα παραπάνω νούμερα συνάγεται ότι η φίρμα είχε πτώση 78% από το μεγάλο πικ του 2017...
Από τις πρώτες δηλώσεις του Imparato, προσπαθούμε κι εμείς να αποκρυπτογραφήσουμε το τι μέλλει γενέσθαι. Δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς προσπάθησε να καθησυχάσει τις φήμες περί πώλησης ή «υποβάθμισης» της Maserati εντός του ομίλου. «Δεν τα παρατάω», ξεκαθάρισε ο Γάλλος επικεφαλής, υπογραμμίζοντας ότι η Maserati παραμένει στον πυρήνα του πολυτελούς σκέλους του ομίλου. Μάλιστα, έκανε λόγο για ενίσχυση της συνεργασίας με την Alfa Romeo, προβλέποντας ακόμα μεγαλύτερες συνέργειες -σ.σ. σωθήκαμε!
Με έμφαση, ο Imparato δήλωσε ότι: «Πρέπει να διατηρήσουμε τη Modena. Πρέπει να διατηρήσουμε τη Maserati», αναφερόμενος στο ιστορικό εργοστάσιο Viale Ciro Menotti, σύμβολο της ταυτότητας της φίρμας. Αλλά εκείνο που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα είναι η δήλωσή του για την ηλεκτροκίνηση: «Το ηλεκτρικό ΔΕΝ μπορεί να είναι η 100% λύση για τη Maserati». Μια καθαρή στροφή, αν αναλογιστεί κάποιος πως η σειρά Folgore -ηλεκτρικές Grecale, GranTurismo και MC20– προοριζόταν μέχρι πρόσφατα για να συμβολίζουν το μέλλον της μάρκας.
Ο ίδιος μίλησε για επανατοποθέτηση του brand πιο κοντά στο «αγωνιστικό και χειροποίητο DNA» του, με σαφή αναφορά στην παραγωγή μοτέρ και σπόρτσκαρ: «Για να φτάσουμε τη Maserati στο επίπεδο που της αξίζει, πρέπει να φτιάχνουμε αυτοκίνητα – και κινητήρες»,
τόνισε, χωρίς πάντως να αποκλείει μια πολυενεργειακή στρατηγική, όπου τα θερμικά, υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα θα συνυπάρχουν.
Εμείς από τη μεριά μας, καταλαβαίνουμε ότι ο Imparato βάζει φρένο στη μονοδιάστατη ηλεκτρική μετάβαση της Maserati κι ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τη συναισθηματική αξία των θερμικών μοντέλων. Με το Nettuno V6 ακόμα «ζεστό» και την MC20 να έχει αποσπάσει θετικά σχόλια, ίσως ήρθε η ώρα η Maserati να επανεφεύρει τον εαυτό της – όχι μέσω μπαταριών, αλλά μέσω πάθους. Οψόμεθα...