Ηλεκτρικό για τέταρτη σερί φορά το Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Ηλεκτρικό για τέταρτη σερί φορά το Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς έχει καταλήξει σε 10 φιναλίστ -οι πέντε ηλεκτρικοί- που θα κονταροχτυπηθούν για το πολυπόθητο στέμμα.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2024 πιθανότατα θα είναι ξανά ηλεκτρικό, όπως είναι άλλωστε τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρόνια. Από το 2019, που κέρδισε η Jaguar I-Pace, η μοναδική θερμική παρένθεση ήταν το Kia Telluride το 2020.

Την επόμενη χρονιά, Αυτοκίνητο της Χρονιάς ανακηρύχθηκε με τη σειρά το Volkswagen ID.4, το Hyundai Ioniq 5 και το Hyundai Ioniq 6, που κέρδισε το βραβείο του 2023.

Οι μισοί από τους φιναλίστ του διαγωνισμού Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα. Άραγε η νίκη θα καταλήξει και πάλι σε αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο;

Τώρα, η κριτική επιτροπή των 100+ δημοσιογράφων αυτοκινήτων από 29 χώρες κατέληξε στους τελικούς 10 φιναλίστ. Περιλαμβάνουν τα BYD Seal, Ford Bronco, Hyundai Kona / Kona Electric, Kia EV9, Mazda CX-90, Subaru Crosstrek, Hyundai Santa Fe, Toyota Prius, Volkswagen ID.7 και το Volvo EX30

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Εκτός από την ανάδειξη ενός γενικού νικητή, το WCF (World Car Of The Year) έχει επίσης πέντε υποκατηγορίες για τα καλύτερα: Ηλεκτρικό, πολυτελές, επιδόσεων, πόλης και το καλύτερο σχέδιο της χρονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι γυναίκες ψήφισαν το γυναικείο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024

Οι φιναλίστ στην κατηγορία του καλύτερου EV είναι η BMW i5, το Kia EV9, η Mercedes-Benz EQE SUV, το Volkswagen ID.7 και το Volvo EX30. Ερωτηματικά εγείρει η απουσία του Tesla Model 3 Highland, τόσο από την τελική 10άδα, όσο κι από την 5άδα των ηλεκτρικών.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Στα μοντέλα πολυτελείας, οι φιναλίστ είναι η BMW Σειρά 5 και i5, το Lexus LM, η Mercedes-Benz CLE, η Mercedes-Benz E-Class κι η Mercedes-Benz EQE. Δύσκολα η νίκη δεν θα καταλήξει σε γερμανικά χέρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Toyota Prius Αυτοκίνητο της Χρονιάς στην Ιαπωνία

Τα μοντέλα επιδόσεων περιλαμβάνουν τη BMW M2, τη Ferrari Purosangue, το Hyundai Ioniq 5 N, την Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid και την BMW XM.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Τα Abarth 500e, BYD Dolphin, Lexus LBX, Volvo EX30 και Suzuki Fronx αποτελούν τα πέντε μοντέλα που θα διεκδικήσουν τη νίκη στην αστική κατηγορία.

Αν κι η τέχνη έχει έντονο το υποκειμενικό στοιχείο, η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς δημιούργησε μια ομάδα έξι αξιοσέβαστων σχεδιαστών. 

Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Επέλεξαν το Ford Bronco, τη Ferrari Purosangue, το Toyota Prius, το Volvo EX30 και το Zeekr X. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης στις 27 Μαρτίου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube