Οδηγούμε το ηλεκτρικό Audi R8 e-tron

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Audi R8 e-tron

To Audi R8 e-tron ανέστη εκ νεκρών και βρίσκεται στο δρόμο για την παραγωγή. Το οδηγούμε κατ’ αποκλειστικότητα στη μορφή πρωτοτύπου.

Πολλά άλλαξαν από τότε που οδηγήσαμε για τελευταία φορά το Audi R8 e-tron, το αμιγώς ηλεκτρικό σπορ μοντέλο του Γερμανού κατασκευαστή.

Αφού είχε φτάσει κοντά σε μια περιορισμένη παραγωγή, προς τα τέλη του 2013, τα σχέδια άλλαξαν την τελευταία στιγμή λόγω ανησυχιών για την όχι εντυπωσιακή ηλεκτρική αυτονομία της πρώτης γενιάς του διθέσιου σούπερκαρ. Τώρα το αυτοκίνητο έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας μηχανολογική εξέλιξη υπό την εποπτεία του επικεφαλής Έρευνας & Εξέλιξης της Audi, Ulrich Hackenberg

Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται νέοι ηλεκτροκινητήρες και μια σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία, που λέγεται ότι υπερδιπλασιάζει την απόσταση που μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητο ανάμεσα σε δύο φορτίσεις.

Όπως όλα τα υπάρχοντα πρωτότυπα εξέλιξης του R8 e-tron στο στόλο της Audi σήμερα, έτσι κι αυτό που οδηγούμε εδώ είναι βασισμένο στο R8 πρώτης γενιάς.

Υπάρχουν μικρές εξωτερικές αλλαγές, όπως οι ενεργοί αεραγωγοί που ανοίγουν σε προκαθορισμένη ταχύτητα, το επίπεδο πάτωμα και ο αλλαγμένος πίσω πρόβολος που δίνει καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά από εκείνη των βενζινοκίνητων εκδόσεων της σπορ ναυαρχίδας του Ingolstadt.

Κάτω από το γνώριμο αμάξωμα όμως, βρίσκεται μια νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης, την οποία είδαμε στο R8 e-tron δεύτερης γενιάς, που εκτέθηκε στη Γενεύη πριν λίγες μέρες. Στην τεχνολογία αυτή περιλαμβάνεται και μια πατενταρισμένη διαδικασία συγκόλλησης για τα 52 ξεχωριστά μέρη της μπαταρίας.

Ο Hackenberg λέει ότι αυτή η τεχνολογία πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Volkswagen XL1 και υποστηρίζει ότι βελτιώνει πολύ τις θερμικές ιδιότητες των 7.488 στοιχείων ιόντων λιθίου (που είναι τοποθετημένα πίσω από την καμπίνα των επιβατών) για μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας.  

Έχοντας την ίδια μηχανική διάταξη με το αρχικό πρωτότυπο που οδηγήσαμε το 2013, η νέα έκδοση παραγωγής κινείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ που επενεργούν αποκλειστικά στους πίσω τροχούς.

Όμως, παρότι έχει διατηρηθεί η αρχική αρχιτεκτονική, όλα τα εξαρτήματα του κινητήριου συστήματος έχουν αναβαθμιστεί ώστε να δώσουν στο ηλεκτρικό σούπερκαρ της 2ης γενιάς καλύτερες επιδόσεις και σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία.

Πώς είναι στην οδήγηση;
Οι νέοι ηλεκτροκινητήρες, που παράγονται στο εργοστάσιο της Volkswagen, στο Kassel της Γερμανίας, αποδίδουν συνολικά 462 PS (340 kW), δηλαδή κάπου 80 PS (60 kW) παραπάνω από πριν. Η ροπή έχει επίσης αυξηθεί κατά 10,3 kgm, φτάνοντας τα 93,8 kgm – τα οποία απελευθερώνονται αμέσως μόλις το πόδι σου χαϊδέψει το γκάζι.

Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, το τετρακίνητο Tesla Model S P85D έχει 699 PS και 71,5 kgm. Όμως, ενώ το βάρος του e-tron δίνεται στα 1.840 kg, το Tesla είναι αρκετά βαρύτερο, φτάνοντας τα 2.100 kg.

Η κίνηση από τα ηλεκτρικά μοτέρ του e-tron μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου μιας σχέσης. Αυτό έχει τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει και λειτουργία coasting, όπου το νέο Audi ρολάρει με ελάχιστη μηχανική αντίσταση όταν αφήνεις το γκάζι για μεγάλα χρονικά διαστήματα – μια λειτουργία που ο Hackenberg πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχε περιληφθεί εξαρχής στο αυτοκίνητο. 

Ενώ το προηγούμενο R8 e-tron έπαιρνε ηλεκτρική ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 48,6 kWh, το νέο μοντέλο έχει μια πολύ μεγαλύτερη μπαταρία 91,0 kWh. Επίσης, τα ηλεκτρικά στοιχεία της λειτουργούν στα 3,6 αμπέρ αντί στα 3,2 των προηγούμενων, δίνοντας στο νέο e-tron τη δυνατότητα ταχύτερης εκφόρτισης για μεγαλύτερη επιτάχυνση. 

Όπως το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό του e-tron είναι βασισμένο στο R8 της πρώτης γενιάς, αν και με κάποιες ελαφριές αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν τα όργανα, που έχουν τροποποιηθεί για να δίνουν πληροφορίες σχετικές με το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα.

Τα στάνταρ ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα έχουν επίσης αντικατασταθεί από χειροκίνητα σπορ μπάκετ, ως ένα από τα μέτρα εξοικονόμησης βάρους. Για τον ίδιο λόγο, έχει χρησιμοποιηθεί και ανθρακόνημα στην κατά τα άλλα αλουμινένια δομή του αμαξώματος. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος και απόσταση, οπότε δεν έχεις πρόβλημα να βρεις μια άνετη θέση οδήγησης.

Πατάς το κουμπί εκκίνησης, τραβάς τον κοντό λεβιέ πίσω στη θέση “D”, ελευθερώνεις το ηλεκτρονικό χειρόφρενο και το αυτοκίνητο γλιστρά αθόρυβα προς τα εμπρός. Το γκάζι είναι αρκετά σκληρό, αλλά γραμμικό σε απόκριση και εύκολο στη δοσολογία στις πρώτες μοίρες της διαδρομής του, οπότε το R8 e-tron είναι εύκολο στην οδήγηση μέσα στην κυκλοφορία της πόλης. Η αρχική επιτάχυνση από στάση είναι εντυπωσιακά γρήγορη, χάρη στα ηλεκτρικά μοτέρ.

Υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί στην κεντρική κονσόλα, που ενεργοποιεί τη γεννήτρια ήχου η οποία μιμείται το μουρμούρισμα του ατμοσφαιρικού 5.2 V10 βενζίνης στο νορμάλ R8. Όμως ο Hackenberg δεν είναι φαν τέτοιων τρικ, προτιμώντας να παίρνει την αίσθηση της ταχύτητας από το σφύριγμα των ηλεκτρομοτέρ και το μούγκρισμα των ελαστικών, οπότε το σύστημα ήταν απενεργοποιημένο στη διαδρομή μας μέσα στην Ελβετία.

Λόγω της ψηλής μπαταρίας πίσω από τα καθίσματα, το πίσω παράθυρο είναι κλεισμένο και υπάρχει μια οθόνη AMOLED 6,8 ιντσών στη θέση του εσωτερικού καθρέφτη. Είναι παρόμοια με αυτή στο αγωνιστικό R18 e-tron quattro του Le Mans και παρέχει βίντεο εικόνα σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα στο πίσω μέρος. Είναι λίγο παράξενο αρχικά, αλλά σύντομα συνηθίζεις το ρηχό βάθος πεδίου. Το αν θα υπάρχει και στο μοντέλο παραγωγής είναι ακόμη υπό συζήτηση, λέει ο Hackenberg.

Ακολουθώντας τα όρια ταχύτητας, το R8 e-tron δείχνει να έχει μεγάλα αποθέματα. Σε τυπικές ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, αρκεί ένα χάιδεμα στο γκάζι για να έχεις επιδόσεις. Πατώντας βαθιά το πεντάλ, το hi-tech σούπερκαρ επιταχύνει με τρομερή δύναμη καθώς η τεράστια ροπή μεταδίδεται σε κάθε πίσω τροχό. 

Το R8 e-tron μπορεί να ζυγίζει 1.840 kg, όμως η άμεση απόκριση και η δύναμη της επιτάχυνσης σου δίνει την εντύπωση ότι ζυγίζει πολύ λιγότερο. Η σταθερότητα στην ευθεία είναι επίσης υποδειγματική, κάνοντας το αυτοκίνητο ιδανικό για μεγάλα ταξίδια.

Η Audi ανακοινώνει για το νέο της ηλεκτρικό σούπερκαρ ένα χρόνο μόλις 3,9” στο 0-100 km/h. Αυτός είναι μεν 0,7” πιο αργός από εκείνον του νέου R8 V10 Plus των 160 PS, αλλά –πράγμα πιο σημαντικό – είναι 0,3” καλύτερος από την αντίστοιχη επίδοση του πρώτου πρωτοτύπου R8 e-tron. Η τελική ταχύτητα είναι προς το παρόν περιορισμένη στα 200 km/h, αλλά πιθανώς θα αυξηθεί στο αυτοκίνητο παραγωγής. Αυτό πάντως που τραβάει την προσοχή σου είναι οι ρεπρίζ εν κινήσει, ειδικά στο διάστημα 80-130 km/h, αν πατήσεις τέρμα το γκάζι.

Το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι σου παρέχει αρκετή πληροφόρηση και η ελκτική πρόσφυση είναι εξαιρετική χάρη στο σύστημα torque vectoring που κατανέμει τη ροπή στους δύο πίσω τροχούς. Το ζύγισμα του αυτοκινήτου είναι επίσης ευχάριστα ουδέτερο.

Το R8 e-tron στρίβει ζωηρά, με άμεσο turn-in, εντυπωσιακή πλευρική πρόσφυση και εξαιρετικό έλεγχο του αμαξώματος. Δεδομένου του μεγάλου βάρους, η ανάρτηση είναι αναμενόμενα σφιχτή. Όμως οι διαδρομές των τροχών είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μη γίνεται κουραστική.

Ο οδηγός μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα ανάκτησης, όπου η κινητική ενέργεια αποθηκεύεται με το φρενάρισμα στην μπαταρία, και σε ένα πρόγραμμα coasting, που αποσυνδέει τα ηλεκτρομοτέρ από το κιβώτιο, για ελεύθερο ρολάρισμα όταν αφήνεις το γκάζι. Μια σειρά από ενδείξεις στον πίνακα οργάνων σου επιτρέπουν να παρακολουθείς συνεχώς την κατανάλωση ενέργειας και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Σε μια διαδρομή 230 km μέσα σε πόλη, σε επαρχιακούς δρόμους και σε αυτοκινητόδρομο, ξοδέψαμε μόνο τα τρία τέταρτα της διαθέσιμης ενέργειας, σημειώνοντας μέση κατανάλωση 19,9 kWh/100km. Στο τέλος του ταξιδιού, ο μετρητής αυτονομίας έδειχνε 113 km, πιστοποιώντας ότι τα 400-450 συνολικά km που ανακοινώνει η Audi είναι μια εφικτή τιμή. 

Να το αγοράσω;
Δεν μπορείτε ακόμη. Όμως, παρότι χαρακτηριζόταν ως πρωτότυπο, το R8 e-tron που οδηγήσαμε σε μια ποικιλία δρόμων από τη Λοζάνη στη Γενέυη, για το Σαλόνι Αυτοκινήτου πριν λίγες μέρες, ήταν εξαιρετικά καλά εξελιγμένο και είχε εντυπωσιακό επίπεδο ποιότητας.

Αν αυτό αποτελούσε μια ένδειξη για το μέλλον, το μοντέλο παραγωγής που προγραμματίζεται να βγει στην αγορά στο τέλος του χρόνου, θα είναι ένα από τα καλύτερα φτιαγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουμε δει ως τώρα.

Τι λέει το AUTOCAR
Η δεύτερη γενιά του ηλεκτρικού σούπερκαρ. Πολύ πιο εξελιγμένο, ταχύτερο, εξαιρετικό στο δρόμο και με πολύ αυξημένη αυτονομία.
Τιμή (Δεν ανακοινώθηκε)
Τεχνολογία Δύο συγχρονικοί ηλεκτροκινητήρες, μπαταρία ιόντων λιθίου 91,0 kWh, μέγ. ισχύς 462 PS, μέγ. ροπή 93,8 kgm, κιβώτιο 1 σχέσης, κίνηση στους πίσω τροχούς με torque vectoring
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100
km/h 3,9”
Τελική ταχύτητα 200* km/h
Κατανάλωση 19,9** kWh/100km
Αυτονομία 400-450 km
Εκπομπές CO2 0 g/km
Διαστάσεις (δ.α.)
Βάρος 1.840 kg
Στοιχεία κατασκευαστή. *Ηλεκτρονικά περιορισμένη. **Μέτρηση στο δρόμο

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube