To Tesla Model Y πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως για το 2023

To Tesla Model Y πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως για το 2023

Είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτρικό βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων.

Tesla Model Y

Το Tesla Model Y έγινε το πρώτο EV που στέφθηκε το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο στον κόσμο σε ετήσια βάση. Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά SUV πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2023.

Το αμερικανικό μοντέλο εκθρόνισε το Toyota RAV4, περσινό νικητή, περιορίζοντάς το στη δεύτερη θέση παρά την άνοδο των πωλήσεών του στα 1.070.000 αντίτυπα το 2023.

Το περιμέναμε, αλλά τώρα ήρθε κι η επίσημη ανακοίνωση: Το Tesla Model Y είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που κατακτά την κορυφή των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ιαπωνική εταιρεία είχε διπλή συμμετοχή στο βάθρο, αφού η Toyota Corolla κατέλαβε την τρίτη θέση με 1.010.000 ταξινομήσεις.

Tesla Model Y

Το Model Y πρωτοστάτησε στις πωλήσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον πλανήτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γιατί ξεπούλησε το Tesla Model Y;

Χάρη στις μειώσεις στην τιμή, το Tesla Model Y τιμολογήθηκε 18% και 23% χαμηλότερα από το μέσο κόστος ενός EV στη Γερμανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων JATO Dynamics.

Tesla Model Y

Συνολικά, περισσότερα από 456.000 Model Y πωλήθηκαν στην Κίνα το 2023, αύξηση 45% σε σχέση με το 2022. Περισσότερα από 255.000 στην Ευρώπη, αφήνοντας για 19.000 πωλήσεις στη δεύτερη θέση το πολύ φθηνότερο Dacia Sandero.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Περιπολικό Tesla Model Y για τo SPPD

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το EV ήταν πρώτο στις πωλήσεις κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κάθε τρία Tesla που πουλήθηκαν στον πλανήτη το 2023, τα δύο ήταν Model Y.

Tesla Model Y

Ο Felipe Munoz, αναλυτής της JATO Dynamics σχολίασε στο Autocar ότι «αυτό που κατάφερε να πετύχει η Tesla με το Model Y σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι απλά αξιοσημείωτο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δείτε το Tesla Model Y να κάνει drift [video]

Για να καλύψει τη ζήτηση, η εταιρεία του Elon Musk επέκτεινε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο – όπου κατασκευάζει αποκλειστικά Model Y – σε 375.000 μονάδες.

Tesla Model Y

Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, με σχεδόν ένα εκατομμύριο Model Y και Tesla Model 3 να βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής.

Εν αναμονή της ανανεωμένης έκδοσης Juniper, το πιο καλοπουλημένο μοντέλο διατίθεται στην πατρίδα μας με σημαντική έκπτωση που ξεπερνά τα €4.000. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», η τιμή του πέφτει στις €34.990.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube