smart #1 σε επίσημη πρώτη [video]

smart #1 σε επίσημη πρώτη [video]

Η smart έγινε αποκλειστικά ηλεκτρική εδώ και καιρό, αλλά με το smart #1 ακολουθεί και μια σχεδόν εντελώς νέα προσέγγιση. Το μοντέλο παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, αλλά θα κατασκευάζεται στην Κίνα.

Το smart #1 μοιάζει πολύ με το περυσινό ομώνυμο πρωτότυπο. Οι σχεδιαστές του επέλεξαν ένα μοντέρνο 5θυρο καβούκι, με αρκετά νηφάλια εμπρός όψη και πρωτότυπη πίσω. Πάντως και όπως μπορείτε να δείτε, η αεροδυναμική έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τον σχεδιασμό του νέου SUV της smart.

Για παράδειγμα, τα πάνελ του αμαξώματος είναι τελείως «επίπεδα» και οι λαβές είναι εσοχές στις πόρτες χωρίς πλαίσιο. Βγαίνουν δε αυτόματα όταν πλησιάζεις το αυτοκίνητο με το κλειδί στην τσέπη.

Με μήκος 4,27 m, το smart #1 είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα μοντέλα της εταιρείας που έχουμε δει μέχρι σήμερα και το μήκος του νέου SUV το κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με μοντέλα όπως το Volkswagen Taigo. Οπότε, παραμένοντας με σημείο αναφοράς τη VW, αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης μεγαλύτερο από τα T-Cross και T-Roc. Μάλιστα, προς χάρη της εμφάνισης, να σημειώσουμε ότι μπορεί να εφοδιαστεί με ζάντες με μέγιστη διάμετρο τις 19 ίντσες.

smart #1

Αν και με την πρώτη ματιά το κόνσεπτ του smart #1  φαίνεται μάλλον απλό, το εσωτερικό με το μικρό ταμπλό του δείχνει αρκετά κομψό. Η κεντρική κονσόλα φαίνεται να επιπλέει και πάνω της βρίσκεται μια τεράστια οθόνη 12,8 ιντσών. Η χρήση της υποστηρίζει μπόλικες λειτουργίες, περιλαμβανομένου ενός πιθανώς πολύ ικανού ηχητικού συστήματος με 13 ηχεία.

Για το πρώτο της SUV, το smart #1, η εταιρεία παρέμεινε στο στοιχείο της: Την πόλη. Αλλά με ένα μοντέλο αξιοσέβαστου μεγέθους και με εξαιρετική ηλεκτρική απόδοση: 272 PS και 440 km αυτονομία.

Ο φωνητικός έλεγχος είναι επίσης δυνατός και φυσικά υπάρχουν πολλές διασυνδεδεμένες λειτουργίες, αλλά προφανώς αυτό είναι το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις για ένα αυτοκίνητο που έχει ένα hashtag στο όνομά του. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ο ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων και η μεγάλη γυάλινη οροφή. Μένει να δούμε τι θα περιληφθεί -ή ίσως το πιο σημαντικό, τι όχι- ως βασικός εξοπλισμός.

smart #1

Στην καμπίνα δεν πρέπει να λείπει χώρος για τους επιβάτες και για του λόγου το ασφαλές φροντίζει το μεταξόνιο των 2,75 m που είναι μεγαλύτερο ακόμη και από του forfour. Το πίσω κάθισμα μπορεί να μετακινηθεί εμπρός πίσω κατά 13 cm, γεγονός που διαμορφώνει ανάλογα τον χώρο αποσκευών, από 323 έως 411 lt.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται μέσω τεσσάρων συμβατικών θυρών. Και λέμε «συμβατικών», καθώς να θυμίσουμε ότι οι πίσω πόρτες του πρωτότυπου που κρέμονταν στις πίσω κολόνες δεν έχουν διατηρηθεί.

Το smart #1 κινείται μέσω των πίσω τροχών από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 272 άλογα και 343 Nm. Ο χρόνος που χρειάζεται το αυτοκίνητο για το σπριντ των 0-100 km/h δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, αλλά η smart δημοσιοποίησε τη λιγότερο ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι η τελική ταχύτητα είναι 180 km/h. Το smart #1 εξοπλίζεται με μπαταρία χωρητικότητας 66 kWh η οποία, υπό ιδανικές συνθήκες (WLTP), θα πρέπει να διασφαλίζει αυτονομία μεταξύ 420 και 440 km με μια φόρτιση. Η πιστοποίηση του αυτοκινήτου πάντως δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, επομένως ορισμένα στοιχεία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

smart #1

Η τιμολόγηση επίσης δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά το smart #1 πιθανότατα δεν θα είναι ένα φθηνό αυτοκίνητο. Με το Smart Pilot, ο κατασκευαστής υπόσχεται επίσης πλούσιο εξοπλισμό ασφαλείας και κάποιο επίπεδο αυτόνομη οδήγησης, και δυνατότητα για τεχνολογία Matrix στα εμπρός φώτα. 

Το smart #1 θα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο που ανήκει στον Κινέζο εταίρο Zhejiang Geely Holding Group. Να θυμίσουμε ότι οι Κινέζοι κατέχουν το 50% του κεφαλαίου της νέας smart, με το άλλο μισό να παραμένει στα χέρια της Mercedes-Benz AG.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube