Επίσημο, νέα Mercedes-AMG One [videos]

Επίσημο, νέα Mercedes-AMG One [videos]

Χρειάστηκε κάμποσος χρόνος, αλλά η Mercedes-AMG One είναι επιτέλους έτοιμη για παραγωγή. Και όπως είχε υποσχεθεί το υβριδικό hypercar, χρησιμοποιεί τεχνολογία απευθείας από τη Formula 1.

Γιατί η Mercedes-AMG One καθυστέρησε τόσο πολύ; Είναι πολύ απλό για να το καταλάβεις. Όταν ένας κατασκευαστής αποφασίζει να λανσάρει ένα σπορ αυτοκίνητο με τη φιλοδοξία να το κάνει σχεδόν το πιο ισχυρό μηχάνημα με τέσσερις τροχούς στην Ιστορία, πρέπει να είναι τέλειο. 

Η πολύπλοκη τεχνολογία και η αεροδυναμική, οι οποίες έπρεπε να βελτιστοποιηθούν μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, πρέπει να ήταν μια δουλειά-κόλαση. Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα, μας λέει η Mercedes-AMG, ήταν να επιτύχουμε «αποδεκτό» επίπεδο εκπομπών. Αυτό απαιτούσε μια σειρά από καταλυτικούς μετατροπείς και φίλτρα που από μόνο του αποτελούσε έναν τεχνολογικό λαβύρινθο. Η πολυπλοκότητα μάλιστα ήταν σε τέτοιο σημείο, που ο ο CEO της Mercedes-Βenz, Ola Källenius, δήλωσε χαριτολογώντας ότι «είμαι σίγουρος ότι ήμασταν μεθυσμένοι όταν εγκρίναμε τη δημιουργία της AMG One».

Mercedes-AMG One

Η Mercedes-AMG One χρησιμοποιεί έναν πραγματικό κινητήρα από F1!

Όταν ένα αυτοκίνητο κάνει χρήση ενός αγωνιστικού κινητήρα και δη μιας σύγχρονης F1, η οδήγηση μέχρι το… σουπερμάρκετ απαιτεί διαφορετικές ρυθμίσεις από εκείνες που απαιτούνται για να γυρίσει το αυτοκίνητο στη Monza. Ο Jochen Hermann, τεχνικός διευθυντής της AMG, συνοψίζει εύστοχα την κατάσταση: «Στη Formula 1, μια ομάδα μηχανικών με φορητούς υπολογιστές διασφαλίζουν ότι το αγωνιστικό αυτοκίνητο παίρνει εμπρός και μπορεί να ξεκινήσει, με τη Mercedes-AMG One δεν θα χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το πάτημα ενός μπουτόν».

Η δουλειά των μηχανικών τελικά απέδωσε και η Mercedes-AMG One ανακοινώνεται με στάνταρ κατανάλωση μόλις 8,7 l/100 km. Αυτό αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 198 g/km και κατανάλωση 32 kWh/100 km. Και όλα αυτά με μια τεχνολογία που δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται στη Formula 1.

Όπως στα μονοθέσια της F1 που εξελίσσει η ομάδα της Mercedes από το 2014, ο κινητήρας είναι ένας V6 1,6 λίτρων που υποστηρίζεται από τέσσερα ηλεκτρομοτέρ. Το ένα είναι ενσωματωμένο στον υπερσυμπιεστή, το δεύτερο τοποθετείται στον βενζινοκινητήρα και τα άλλα δύο κινούν τους εμπρός τροχούς.

 Τεχνικό φύλλο συστήματος κίνησης 
 Διάμετρος x διαδρομή   80,0 x 53,03 
 Χωρητικότητα  1.599 cc 
 Μέγιστη συνδυασμένη ισχύς  1.063 PS 
 Μέγιστος ρυθμός περιστροφής  11.000 rpm 
 Μέγιστη ισχύς V6  574 PS @ 9.000 rpm 
 Ειδική ισχύς V6  359 PS/lt 
 MGU-K (ηλεκτρομοτέρ στροφάλου)  163 PS 
 MGU-FL/MGU-FR (ηλεκτρομοτέρ εμπρός άξονα)  2 x 163 PS 
 MGU-H (ηλεκτρομοτέρ τούρμπο)  112 PS 
 Μέγιστη πίεση τούρμπο  3,5 bar 

Προκειμένου να «ενθαρρυνθεί» ο V6 της Mercedes-AMG One να γυρίσει σε υψηλό ρυθμό περιστροφής, τα μηχανικά ελατήρια των βαλβίδων έχουν αντικατασταθεί από πνευματικά.

Ο κινητήρας, που είναι τοποθετημένος ακριβώς εμπρός από τον πίσω άξονα, μπορεί να φτάσει στις 11.000 rpm. Μπορεί να σας ακούγεται λίγο μικρότερος απ’ ό,τι στην F1, συνυπολογίστε όμως την ανάγκη για σαφώς μεγαλύτερη διάρκειας ζωής και την ανάγκη να καίει βενζίνη super plus. Ένας πρώτος ηλεκτροκινητήρας δε, κινεί απευθείας το τούρμπο έως ότου η τουρμπίνα του συμπιεστή φτάσει τις 100.000 rpm... μετά αναλαμβάνουν τα καυσαέρια της εξάτμισης.

Αυτή είναι η αρχή της MGU-H ή Motor Generator Unit Heat της F1 και οι γνώστες θα έχουν ήδη καταλάβει ότι παρέχει πολλή ροπή ακόμα και σε χαμηλές στροφές. Ακόμα κι αν ο οδηγός αφήσει στιγμιαία το γκάζι, η απαραίτητη πίεση παραμένει διαθέσιμη. Ταυτόχρονα, το τούρμπο χρησιμεύει και ως γεννήτρια.

Μέρος της «περιττής» ενέργειας από τα καυσαέρια αποθηκεύεται στην μπαταρία ιόντων λιθίου. Συσσωρευτής που χρησιμοποιείται για την κίνηση των εμπρός τροχών ή για τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα που είναι συνδεδεμένος με τον βενζινοκινητήρα V6.

Το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης της Mercedes-AMG One εξελίχτηκε σε συνεργασία με ειδικούς της F1, δίνοντάς του συνολική ισχύ 1.063 ίππων.

Ο V6 αποδίδει 574 PS, ενώ η υπόλοιπη ισχύς παρέχεται από τους ηλεκτροκινητήρες. Αυτοί που βρίσκονται εμπρός αποδίδουν 326 PS και προσαρμόζουν συνεχώς την ισχύ τους ανά τροχό στις ανάγκες της στιγμής. Με το ίδιο αποτέλεσμα που έχει ένα «κλασικό» torque vectoring.

Μερικά από τα νούμερα των επιδόσεων της Mercedes-AMG One φέρνουν ίλιγγο: Το σπριντ από στάση μέχρι τα 100 km/h διαρκεί 2,9”, μέχρι τα 200 km/h χρειάζεται 7” ξερό και μέχρι τα 300 km/h ολοκληρώνεται 15,6”. Λιγότερο εντυπωσιακή η τελική ταχύτητα που φτάνει τα 352 km/h -περιορισμένη.

Σε αντίθεση με ένα μονοθέσιο της F1, η τετρακίνητη Mercedes-AMG One, εξοπλισμένη με αυτόματο κιβώτιο επτά ταχυτήτων, μπορεί επίσης να λειτουργεί 100% ηλεκτρικά. Η μπαταρία των 8,4 kWh που είναι τοποθετημένη ακριβώς πίσω από τον εμπρός άξονα το καθιστά αυτό δυνατό για απόσταση 18 km. Αλλά δεν είναι προφανώς αυτή η πραγματική αποστολή του αυτοκινήτου. 

Εκτός από τη λειτουργία EV, ο οδηγός έχει άλλα τέσσερα προγράμματα οδήγησης, από Race Safe και Strat 2 περνώντας από τα Race και Race Plus. Τα δύο τελευταία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε πίστα, το μονοθέσιο χαμηλώνει κατά 3,7 cm και η ενεργή αεροδυναμική μπαίνει στο παιχνίδι. Και με τη λειτουργία Strat 2 οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες με αυτές ενός μονοθεσίου F1 κατά τη διάρκεια των προκριματικών.

Mercedes-AMG One

Η Mercedes-AMG One διαθέτει ABS και ESP. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς για ένα street legal αυτοκίνητο, καθώς αυτά τα συστήματα είναι υποχρεωτικά.

Με όρους φιλοσοφίας και καθαρόαιμου αγωνιστικού αυτοκινήτου, το μονοκόκ είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και το αμάξωμα στηρίζεται σε αλουμινένιο πλαίσιο -εμπρός και πίσω. 

Οι σχεδιαστές και οι αεροδυναμιστές προφανώς και δεν είχαν καμία πρόθεση να κερδίσουν κάποιο Concours d’Elegance από Ferrari, Lamborghini ή McLaren. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις η αεροδυναμική και η ψύξη ήταν τα κατά προτεραιότητα ζητούμενα. Η Mercedes-AMG One έχει μήκος 4,756 m και είναι ιδιαίτερα χαμηλή, μόλις 1,261 m. Διαθέτει δε τρεις διαφορετικές αεροδυναμικές διαμορφώσεις, καθώς και μια εξίσου πολύπλοκη και αποτελεσματική ενεργή ανάρτηση με ωστήρια: Αυτοκινητόδρομος, Πίστα και Race DRS.

Mercedes-AMG One

Καθεμιά από τις παραπάνω διαμορφώσεις έχει διαφορετικές λειτουργίες για τα σπόιλερ, τους διαχύτες και τις άλλες αεροδυναμικές επιφάνειες. Με το σύστημα Race DRS, για παράδειγμα, υπάρχει 20% λιγότερη κάθετη δύναμη και η τελική ταχύτητα είναι μεγαλύτερη. Θα μπορούσαμε να γράφαμε ατελείωτα σεντόνια για τη Mercedes-AMG One. Ας αναφέρουμε όμως στα γρήγορα τα κάρμπον κεραμικά φρένα, τους τροχούς με ένα κεντρικό μπουλόνι και τα ειδικά εξελιγμένα λάστιχα της Michelin με διαστάσεις 285/35 ZR19 εμπρός και 335/30 ZR20 πίσω.

Το εσωτερικό της Mercedes-AMG One φαίνεται να έχει φτιαχτεί για να είναι διθέσιο. Ξεχάστε ξανά τις αισθητικές ιδιότητες και προσεγγίσεις, όλα περιστρέφονται γύρω από την αποτελεσματικότητα. Εμπρός από τον οδηγό υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και μια δεύτερη οθόνη βρίσκεται πάνω από την κεντρική κονσόλα. Τα μπάκετ είναι σταθερά, ενώ το τιμόνι και τα πεντάλ, σχεδόν ορθογώνια και εμπνευσμένα από την F1, είναι ρυθμιζόμενα. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμός και το απαραίτητο infotainment.

Mercedes-AMG One

«Τιμή;», είπατε; Δεν θα έχουμε την ακριβή τιμή (ακόμα), αλλά η Mercedes-AMG One είναι γνωστό ότι θα κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς και δεν θα τη δείτε ποτέ στον εκθεσιακό χώρο ενός τοπικού αντιπροσώπου της Mercedes-Benz. Αναμφισβήτητα το αυτοκίνητα δεν απευθύνεται σε κάποιον που θα αγόραζε κάποιο άλλο μοντέλο της Στουτγάρδης, ούτε και σε αυτούς που θα έκλιναν προς ένα άλλο μοντέλο από το Affalterbach. Εκεί, στη Mercedes-AMG παραδέχονται ότι οι πελάτες συμμετείχαν στενά στην εξέλιξη του αυτοκινήτου και ως εκ τούτου ήταν καλά ενημερωμένοι για όλα τα τεχνικά εμπόδια και την «αργή» εξέλιξη που προέκυψε.

Mercedes-AMG One

Αλλά η Mercedes-AMG One είναι έτοιμη πλέον και θα κάνει ένα είδος δημόσιας πρεμιέρας στο Goodwood Festival of Speed στα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube