Επίσημο: Νέο SEAT Ateca

Επίσημο: Νέο SEAT Ateca

Η SEAT λανσάρισε το πρώτο SUV στην ιστορία της και προσδοκά να επωφεληθεί από τις υψηλές πωλήσεις αυτής της κατηγορίας των κόμπακτ crossover.

Το νέο Ateca έρχεται να διευρύνει την γκάμα της SEAT που πλέον θα καλύπτει το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς, από το 50% που βρίσκεται σήμερα.

Το νέο κόμπακτ SUV της εταιρείας θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα, μαζί με το μικρό οικογενειακό Leon και το σουπερμίνι Ibiza, όπως δήλωσε στην χτεσινή επίσημη αποκάλυψη του αυτοκινήτου ο CEO της SEAT, Luca de Meo.

«Το πρώτο SUV μας σηματοδοτεί την εκκίνηση μια νέας εποχής για τη SEAT», δήλωσε ο de Meo. «Επιπλέον, η άφιξη του SUV θα είναι ένα βασικό συστατικό για τη βελτίωση της φίρμας. Είναι το σημείο-πρόκληση», είπε ο de Meo που μετακινήθηκε στο κορυφαίο πόστο της SEAT από την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής των πωλήσεων και του μάρκετινγκ της Audi, τον περασμένο Νοέμβριο.

H SEAT έρχεται από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία έχανε χρήματα για χρόνια και χρειαζόταν διακαώς αύξηση στον όγκο των πωλήσεων, προκειμένου να γίνει κερδοφόρος. Η ισπανική φίρμα βλέπει και διά μέσου του προσώπου του νέου Αteca μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά ύστερα από το εμπορικό λανσάρισμα του αυτοκινήτου την άνοιξη. Βιομηχανικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις των SUV θα αυξηθούν κατά 15% στη Δυτική Ευρώπη μεσοπρόθεσμα, είπε ο de Meo.

O CEO της ισπανικής εταιρείας απέφυγε να μπει σε συζήτηση σχετικά με τις προβλέψεις πωλήσεων για το νέο Ateca, αλλά είπε ότι ελπίζει το νέο SUV να πετύχει μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 5% στην κατηγορία των κόμπακτ SUV, κάτι που μεταφράζεται σε 60.000 αυτοκίνητα ετησίως στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις στην κατηγορία αυτή αυξήθηκαν κατά 14% τη χρονιά που μας πέρασε σε σχέση με το 2014, πετυχαίνοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών με 1,8 εκατ. αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO Dynamics.

Το νέο Ateca αποτελεί ένα από τα τρία νέα μοντέλα της SEAT που θα λανσαριστούν στους επόμενους 18 μήνες. Τα άλλα δύο είναι το ολοκαίνουργιο Ibiza πάνω στην πλατφόρμα MQB A0 και ένα μικρότερο SUV από το Ateca. Και τα τρία μοντέλα θα ενισχύσουν τη SEAT βοηθώντας την να καταστεί «σταθερά κερδοφόρα», είπε ο de Meo.

To νέο SEAT Ateca μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική πλαισίου MQB με το VW Tiguan, το Νο2 σε πωλήσεις στην Ευρώπη κόμπακτ SUV, πίσω από το αδιαφιλονίκητα πιο δημοφιλές Nissan Qashqai.    

Η SEAT αύξησε τις παγκόσμιες πωλήσεις της κατά 2,4 εκατοστιαίες μονάδες, στα 400.037 αυτοκίνητα το 2015, νούμερο που αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα ύστερα από τις 431.000 αυτοκίνητα που είχε κάνει ρεκόρ πωλήσεων το 2007. Μεταξύ των πωλήσεων του 2015, τα 160.900 ήταν Leon και τα 153.600 Ibiza.
 

To νέο SEAT Ateca θα κατασκευάζεται από το αδελφό μέλος του γκρουπ VW, τη Škoda σε εργοστάσιο στην Τσεχία. Να σημειώσουμε ότι η τεσχική εταιρεία κατασκευάζει ακόμη για λογαριασμό της SEAT και το κόμπακτ σεντάν Toledo.

H ισπανική εταιρεία ανέφερε στην παρουσίαση ότι το μήκους 4,36 m Ateca συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευρύχωρων SUV της κλάσης του με πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 510 lt ή 485 lt στις τετρακίνητες εκδόσεις. Το δε ελαφρύ και άκαμπτο αμάξωμά του το κάνουν ακριβέστατο στην οδήγηση, όπως λέει ο κατασκευαστής.

Το νέο SEAT Ateca θα διατίθεται με βενζινοκινητήρα τούρμπο 1.000 και 1.4000 cc, με 115 και 150 άλογα αντίστοιχη μέγιστη ισχύ. Η γκάμα των ντίζελ θα περιλαμβάνει μοτέρ 1.6 TDI και 2.0 TDI, με ισχύ 115 και 150 ή 190 PS, σε δικίνητη ή τετρακίνητη έκδοση. Η δε χαμηλότερη εκπομπή CO2 που πετυχαίνει έκδοση του Ateca είναι τα 112 g/km.

Ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει το νέο κόμπακτ SUV της SEAT περιλαμβάνονται εμπρός φανάρια φουλ LED, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και σύστημα ασύρματης φόρτισης smartphone, που εξοπλίζει για πρώτη φορά μοντέλο της εταιρείας.

Το όνομα του αυτοκινήτου ακολουθεί την παράδοση της ονοματοδοσίας από περιοχές της Ισπανίας, με το Ateca να αναφέρεται σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της ιβηρικής χώρας.

[Πηγή SEAT, Jato Dynamics και Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube