WikiLeaks: η CIA σχεδίαζε δολοφονίες μέσω των αυτόνομων οχημάτων!

WikiLeaks: η CIA σχεδίαζε δολοφονίες μέσω των αυτόνομων οχημάτων!

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της CIA που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας του WikiLeaks, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών εξέταζε από το 2014 τρόπους ελέγχου των νέων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Δεν ξέρουμε πόσοι από εσάς το αντιλήφθηκαν αλλά πολύ πρόσφατα η WikiLeaks ξεκίνησε τη δημισίευση μιας σειράς διαρροών από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, τη CIA για να συννενοούμαστε, με την κωδική ονομασία «Vault 7».

Η WikiLeaks ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της CIA που έγινε ποτέ και το πρώτο «πακέτο» περιλαμβάνει 8.761 έγγραφα και φακέλους, τα οποία υπεκλάπησαν από ένα θεωρητικά απομονωμένο και υψηλής ασφάλειας δίκτυο το οποίο βρίσκεται μέσα στο κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου, στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας, στο Langley.

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες σε αυτά έγγραφα, αλλά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι η εξής: «Από τον Οκτώβριο του 2014 η CIA αναζητεί τρόπους επέμβασης και ελέγχου στα χειριστήρια που χρησιμοποιούνται από τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα και φορτηγά. Ο σκοπός αυτού του ελέγχου δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει στην CIA να προχωρήσει σε δολοφονίες που θα ήταν σχεδόν αδύνατον να εξιχνιαστούν».

Όχι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα. Ξέρουμε ήδη ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να χακαριστούν. Αλλά η WikiLeaks συνδέει τα έγγραφα με σημειώσεις συσκέψεων που έγιναν το 2014 στο «Τμήμα Ενσωμάτωσης Συσκευών» της CIA και στις οποίες περιλαμβάνονται αναλύσεις για «συστήματα οχημάτων» και συστήματα «ελέγχου λογισμικού QNX».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Κινέζοι χάκερ πήραν τον έλεγχο ενός Tesla Model X με τηλεχειρισμό! [video]


Δυστυχώς οι αναφορές στα έγγραφα δεν υπεισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως η CIA σχεδίαζε να χακάρει οχήματα. Ωστόσο επαναφέρει την ανησυχία για το πόσο εύκολο θα ήταν σε έναν χάκερ να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγείτε και ενδεχομένως να το τρακάρει. Ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση θα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, όσο θα επεκτείνεται η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης και της επικοινωνίας v2v (από όχημα σε όχημα). Ο μέσος αγοραστής προφανώς δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να προστατευτεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το βάρος πέφτει στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στις ρυθμιστικές αρχές, καθώς αργά αλλά σταθερά μπαίνουμε στην εποχή των αυτόνομων οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θωρακίζονται απέναντι στους χάκερς


[Πηγή autoguide]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube