Τέτοια εμπορική επιτυχία τα κινεζικά, ούτε στην Κίνα! Πού;

Τέτοια εμπορική επιτυχία τα κινεζικά, ούτε στην Κίνα! Πού;

Ξέρεις σε ποια χώρα τα κινεζικά αυτοκίνητα πάνε σφαίρα; Όχι, δεν είναι η Κίνα! Είναι η χώρα όπου η BYD έκανε ετήσια αύξηση πωλήσεων 3.645%! Και δεν είναι καν στην Ασία!

Κινεζικές μάρκες, Μαρόκο

Ενώ η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου παλεύει με ύφεση και χαμηλές πωλήσεις, κάτι εντυπωσιακό συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα -και δεν είναι αυτό που νομίζεις. Στο Μαρόκο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων όχι απλώς αντέχουν, αλλά… εκτοξεύονται, και μαζί τους εκτοξεύονται και οι κινεζικές μάρκες!

Το Μαρόκο είναι μια από τους μεγαλύτερες -και σαφώς η πιο δυναμική- αγορά αυτοκινήτου στην Αφρική. Κι ενώ η Γαλλία που έχει στενούς δεσμούς με τη χώρα αυτή κατέγραψε πτώση σχεδόν 8% στο 6μηνο του 2025 και στη χώρα μας ίσα που γέλασε με +0,2%, το Μαρόκο σημείωσε άνοδο 36%, με πάνω από 112.000 νέα οχήματα να ταξινομούνται. Και για να πάρετε την τάξη μεγέθους, το αντίστοιχο διάστημα στην Ελλάδα ταξινομήθηκαν 78.165 αυτοκίνητα.

Το Μαρόκο είναι το τέλειο «προπονητήριο» για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, πριν από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός (για να θυμηθούμε και τον Μάο) στην ευρωπαϊκή αγορά

Κινεζικές μάρκες, Μαρόκο
Η Dacia παραμένει μακράν πρώτη στη μαροκινή αγορά, με τοπική κατασκευή, εξαγωγές και μερίδιο 25%!

Η έκρηξη αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους: Πιο ευέλικτη χρηματοδότηση, νέα μοντέλα, αλλά και σε μια βαθιά σύνδεση με τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Dacia παραμένει ο βασιλιάς της αγοράς, με μερίδιο που φτάνει το 25%, χάρη και στο εργοστάσιο της Renault στην Ταγγέρη -εκεί κατασκευάζεται και το Sandero.

Η Renault σημειώνει άνοδο 63%, ενώ η Peugeot κάνει την έκπληξη με +80%. Παράλληλα, η Hyundai κρατά την τρίτη θέση με πάνω από 1.600 πωλήσεις τον Ιούνιο (+41%).

Όσο εντυπωσιακές κι αν είναι όμως οι επιδόσεις των παραδοσιακών παικτών, τίποτα δεν συγκρίνεται με την έκρηξη των Κινέζων κατασκευαστών. Η BYD είδε τις πωλήσεις της να απογειώνονται κατά +3.645% σε ένα χρόνο (!), ενώ Changan και Geely κατέγραψαν άνοδο +85% και +115% αντίστοιχα.

Κινεζικές μάρκες, Μαρόκο
Οι κινεζικές φίρμες έχουν ακόμα να διανύσουν μακρύ δρόμο, αλλά τόσο σε οργάνωση όσο -πλέον- και σε προϊόντα έχουν κανει τους Ευρωπαίους να τα χρειαστούν.

Ασφαλώς, οι απόλυτοι αριθμοί είναι ακόμη χαμηλοί -η BYD πήγε από 11 σε 412 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο- αλλά η τάση είναι ξεκάθαρη: Οι κινεζικές φίρμες διψούν για κομμάτι από την πίτα. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, έξι κινεζικές μάρκες έχουν εγκατασταθεί στον Μαρόκο, και το 2024 κατείχαν ήδη το 1,7% της αγοράς, τριπλάσιο μερίδιο από το 2023.

Και γιατί πετυχαίνουν; Διότι τα κινεζικά αυτοκίνητα του 2024 δεν έχουν καμία σχέση με τα φτηνιάρικα μοντέλα του παρελθόντος. Πλέον είναι σύγχρονα, με σοβαρή ποιότητα κατασκευής, ελκυστικό σχεδιασμό και συνοδεύονται από αξιόπιστους τοπικούς αντιπροσώπους και αναπτυσσόμενο δίκτυο after-sales.

Το κερασάκι στην τούρτα; Δεν υπόκεινται σε δασμούς, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Και αυτό τους επιτρέπει να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί στην τιμή. Το λοιπόν μέλλον είναι κινεζικό; Ίσως όχι ακόμα -αλλά με τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης, δεν θα αργήσει να έρθει. Το Μαρόκο είναι το τέλειο «προπονητήριο» για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, πριν από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός (για να θυμηθούμε και τον Μάο) στην ευρωπαϊκή αγορά. Και αν συνεχίσουν έτσι, το «Made in China» ίσως γίνει ο εφιάλτης των Ευρωπαίων.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube