Stellantis: Σε ποια μοντέλα επαναφέρει τα μοτέρ ντίζελ;

Stellantis: Σε ποια μοντέλα επαναφέρει τα μοτέρ ντίζελ;

Ο Όμιλος Stellantis επαναξιολογεί την BEV στρατηγική του κι επαναφέρει κινητήρες πετρελαίου σε μια σειρά από μοντέλα.

Stellantis

Σε μια κίνηση που κάποιοι θα χαρακτηρίσουν σα «νίκη της κοινής λογικής» έναντι του βίαιου εξηλεκτρισμού, ο όμιλος Stellantis ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης.

Μετά από μια περίοδο όπου το ντίζελ έμοιαζε να οδηγείται στην «αγχόνη», ο πολυεθνικός κολοσσός αποφάσισε να επαναφέρει τους κινητήρες πετρελαίου σε εμβληματικά μοντέλα όπως το Peugeot 308, το DS 4 και το Opel Astra.

Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε τυχαία. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2026, ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα ότι θα εγγράψει έκτακτες χρεώσεις και απομειώσεις ύψους 22,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Antonio Filosa, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ότι η προηγούμενη διοίκηση -υπό τον Carlos Tavares- «υπερεκτίμησε την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης»

Stellantis

Στο επίκεντρο της επιστροφής βρίσκεται ο 1.5 BlueHDi των 130 ίππων. Συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων (EAT8) και θα τοποθετηθεί ξανά κάτω από το καπό του Peugeot 308, προσφέροντας αυτονομία που σε πραγματικές συνθήκες αγγίζει ή και ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αλλαγή στρατηγικής Stellantis: Οι κινητήρες Firefly πρώτη επιλογή του ομίλου;

Παράλληλα, το DS 4 επαναφέρει την ίδια έκδοση, ποντάροντας στο premium κοινό που επιζητά χαμηλά λειτουργικά έξοδα χωρίς τους περιορισμούς της φόρτισης.

Εξίσου σημαντική είναι η επαναφορά του πετρελαίου στα επιβατικά βαν, όπως το Citroën Berlingo, το Opel Zafira και το Peugeot Rifter. Η προηγούμενη στρατηγική που τα ήθελε αποκλειστικά ηλεκτρικά αποδείχθηκε εμπορικό λάθος.

Καθώς οι οικογενειάρχες κι οι επαγγελματίες γύρισαν αναμενόμενα την πλάτη σε οχήματα με περιορισμένη εμβέλεια στον αυτοκινητόδρομο.

Stellantis

Η κίνηση του Stellantis δείχνει ότι το 2026 θα είναι η χρονιά των πολλαπλών επιλογών (multi-energy strategy). Ήδη από τα τέλη του 2023, τα ηλεκτρικά είχαν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα, ενώ τα ντίζελ υπερκεράστηκαν κι από τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά έναν χρόνο αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Leapmotor: «Δανείζει» το REEV της στον Όμιλο Stellantis;

Σε επίπεδο πωλήσεων για όλο το 2025, σχεδόν ένα εκατομμύριο πετρελαιοκίνητα ταξινομήθηκαν στην ΕΕ, την ΕΖΕΣ και το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, πτώση 24% σε σχέση με το 2024. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube