Test drive: DS 4 Cross 1.5 BlueHDi EAT8 [video]

Test drive: DS 4 Cross 1.5 BlueHDi EAT8 [video]

Με το νέο μικρό οικογενειακό που παραδοσιακά ονομάζεται DS 4, η γαλλική φίρμα αποδεικνύει στην πράξη πως ο επιμένων... νικά.

Λένε πως αρκούν µερικά µόνο δευτερόλεπτα για να ερωτευτείς. Τόσο λίγος είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να πληµµυρίσει από τις χηµικές ουσίες που τον κάνουν να αισθάνεται υπέροχα. Τι σχέση µπορεί να έχουν τώρα όλα αυτά µε ένα αυτοκίνητο και δη με το DS 4 Cross;

Στη σύγχρονη αυτοκινητοβιοµηχανία ένα από τα πιο σηµαντικά στοιχεία -για να µην πω το σηµαντικότερο, είναι η σχεδίαση. Το συναίσθηµα δηλαδή που προκαλεί ένα µοντέλο αµέσως µόλις το αντικρίζεις. Ο έρωτας που λέγαµε νωρίτερα µε την πρώτη µατιά. Το σίγουρο είναι πως η DS Automobiles κατάφερε µε το νέο DS 4 Cross να τα «σπάσει» σε σχεδιαστικό επίπεδο.

DS 4 Cross

Το ντιζάιν του έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του οµορφότερου αυτοκινήτου για το 2022, βάσει του 37ου Festival Automobile International. Είναι ένα ουσιαστικά ιδιαίτερο κόµπακτ οικογενειακό µοντέλο που ισορροπεί αρµονικά ανάµεσα σε τρεις κατηγορίες. Των χάτσµπακ, των crossover και των κουπέ. Ειδικά στην έκδοση Cross που δοκιµάζουµε, η οποία είναι εκείνη µε την υπόσταση crossover, λεπτοµέρειες όπως τα πλαϊνά προστατευτικά, οι αλουµινένιες ποδιές, οι ράγες οροφής αλλά και οι µεγάλης διαµέτρου τροχοί (ζάντες 19” ή 20”, διαµέτρου 720 mm), συνειρµικά παραπέµπουν σε µία περιπετειώδη κατασκευή.

Υπάρχουν όµως πολλές ακόµα στοχευµένες πινελιές που αποδεικνύουν ότι οι Γάλλοι δεν άφησαν απολύτως τίποτα στην τύχη. Οι κρυφές εξωτερικές χειρολαβές στις πόρτες, η τρισδιάστατη µάσκα, οι προβολείς LED µε τα σχεδόν 100 στοιχεία και την εξαιρετική απόδοση που κάνουν στην κυριολεξία τη νύχτα µέρα έως και 300 m εµπρός από το αυτοκίνητο, αλλά και τα πανέµορφα τρισδιάστατα πίσω φώτα, ολοκληρώνουν την αισθητική άποψη αυτού του πολύ ιδιαίτερου µοντέλου.

Η γαλλική συνταγή
Το DS 4 Cross δεν είναι όµως µόνο εµφάνιση. Βασίζεται και στην πλέον αξιόπιστη και εξελιγµένη πλατφόρµα του Oµίλου Stellantis. Η νέα εκδοχή της Efficient Modular Platform (EMP2) σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει ποικίλα συστήµατα κίνησης χωρίς να υπάρχουν καθόλου συµβιβασµοί στη χρηστικότητα, στην ευρυχωρία ή στην οδική συµπεριφορά.

Η γκάµα φιλοξενεί κινητήρες βενζίνης µε 130 ή 180 ίππους, έναν ντίζελ 130 ίππων, ενώ στην κορυφή τοποθετείται η εκδοχή plug-in hybrid µε τους 225 ίππους. Με τεχνογνωσία βγαλµένη από τα αγωνιστικά κιτάπια της DS Performance που τα τελευταία χρόνια σαρώνει τους τίτλους στο πρωτάθληµα της Formula E -τέσσερις τίτλους το 2019 και 2020. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, σηµειώστε πως το κιβώτιο είναι ένα αυτόµατο οκτώ σχέσεων, φτιαγµένο από την ιαπωνική εταιρεία Aisin.

Ακόµη όµως πιο εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του DS 4 Cross. High-tech, µε πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, προσεγµένο φινίρισµα και πολλές καινοτοµίες που από κοινού δηµιουργούν µια ατµόσφαιρα που δικαιολογεί τον όρο «premium». Έχει γίνει πολλή και σωστή δουλειά στην καµπίνα κι αυτό φαίνεται όπου κι αν κοιτάξεις.

DS 4 Cross

Υπάρχει διχρωµία στους διακόπτες των παραθύρων που βελτιώνει την αναγνώρισή τους. Ανάλογα µε το επίπεδο εξοπλισµού υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υλικών, όπως δέρµα ή Alcantara, ενώ µικρές πινελιές όπως τα φιλέτα από ανθρακόνηµα ή ξύλο τονίζουν την premium αίσθηση.

Το ταµπλό είναι λιτό σε εµφάνιση και σχεδιασµένο ουσιαστικά σε δύο ζώνες: Μία για την άνεση και µία διαδραστική για τις διεπαφές που είναι µπόλικες. Υπάρχουν τρεις ψηφιακές οθόνες, σχετικά διακριτικές ως προς το µέγεθος, µε ψηφιακό πίνακα οργάνων 7”, σύστηµα πολυµέσων 10” και Smart Touch 5”, εκ των οποίων όλες έχουν καλή ευκρίνεια. Το head-up display από την πλευρά του ενηµερώνει τον οδηγό για τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται για να µην αποσπάται καθόλου η προσοχή του από τον δρόµο.

Η µικρή οθόνη των 5” που βρίσκεται στη βάση της κονσόλας, εξυπακούεται ότι είναι αφής και χρησιµοποιείται ως κέντρο χειρισµού των επιµέρους λειτουργιών. Κάτι ως mouse pad δηλαδή. Όµορφη λεπτοµέρεια αναµφισβήτητα που σε µερικούς θα αρέσει πολύ, αλλά µεταξύ µας και να µην υπήρχε δεν θα έλειπε σε κανέναν. Αυτό που δεν λείπει παρότι δεν φαίνεται είναι οι αεραγωγοί που είναι σχεδιασµένοι για να ξεγελούν το µάτι. Έξυπνο τρικ, σίγουρα.

Όπως έξυπνο και κυρίως υγιεινό είναι το σύστηµα καθαρισµού της «ατµόσφαιρας» στην καµπίνα. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα αλλά και µία εφαρµογή που ενηµερώνει τους επιβάτες για την ποιότητα του αέρα, έτσι ώστε εκτός των άλλων να ξέρεις και πότε να ενεργοποιήσεις την ανακύκλωση.

Γενικά ο θάλαµος για τους επιβάτες είναι πολύ προσεγµένος. Το µόνο που θα µπορούσες να ζητήσεις είναι λίγο παραπάνω χώρο για τα γόνατα των πίσω. Στην περίπτωση που ο οδηγός έχει ανάστηµα 1,80 m, πίσω του θα µπορέσει να καθίσει ένας επιβάτης ίδιου αναστήµατος αλλά ένας πιο ψηλός θα ζοριστεί. Επίσης, το µικρό πίσω παρµπρίζ µε την έντονη κλίση περιορίζει αισθητά την ορατότητα, από την άλλη όµως ο χώρος φόρτωσης των 430 lt είναι από τους κορυφαίους στην κλάση των κόµπακτ οικογενειακών µοντέλων.

Η DS Automobiles βαδίζει µε ασφάλεια σε premium µονοπάτια και όπως μας απέδειξε με το DS 4 Cross, το µόνο που χρειάζεται πλέον είναι χρόνος.

Με σφραγίδα γνησιότητας
Όσο κι αν προσπαθείς να αποφύγεις τα κλισέ µε το DS 4 Cross, δεν θα τα καταφέρεις. Για παράδειγµα, δεν µπορείς να µην κάνεις ειδική µνεία στον τρόπο που απορροφά τις λακκούβες… Και στην ποιότητα κύλισης η οποία υπογραµµίζει την καταγωγή του, φέροντας κατά κάποιο τρόπο τη σφραγίδα γνησιότητας της γαλλικής σχολής.

Παρότι η ανάρτηση δε έχει κάποια ιδιαίτερα σοφιστικέ δοµή µε γόνατα MacPherson εµπρός και ηµιάκαµπτο άξονα πίσω, έχει δουλευτεί και ρυθµιστεί σωστά για να φέρνει εις πέρας την αποστολή της. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα επιλογής του συστήµατος DS ACTIVE SCAN SUSPENSION: Μια κάµερα τοποθετείται στην κορυφή του παρµπρίζ και «σκανάρει» την επιφάνεια του οδοστρώµατος, µεταφέροντας σε πραγµατικό χρόνο δεδοµένα στην κεντρική µονάδα ελέγχου. Η οποία µε τη χρήση τεσσάρων αισθητήρων θέσης και τριών επιτάχυνσης, ελέγχει ανεξάρτητα κάθε τροχό και αναλόγως ρυθµίζει την απόσβεση του αµορτισέρ.

Το δικό µας DS 4 Cross, παρότι δεν εφοδιάζονταν µε αυτήν, έδειξε να ισορροπεί αρµονικά ανάµεσα στο σφιχτό και στο άνετο. Εµφανίζει κάποια κλίση υπό πίεση η οποία όµως δεν σε απασχολεί καν στην ουσία. Έχεις ένα στιβαρό πλαίσιο, ένα καλό σε αµεσότητα και πληροφόρηση τιµόνι και φυσικά όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήµατα που διακριτικά µα αποτελεσµατικά θα επέµβουν εάν χρειαστεί.

Το ντίζελ µοτέρ µε τους 130 ίππους δηλώνει ουσιαστικά το «παρών» κάτω από το καπό, για τις τελευταίες ίσως του παραστάσεις, υπενθυµίζοντάς µας όµως τις πολλές αρετές του συγκεκριµένου καυσίµου σε ένα εξελιγµένο µοτέρ. Με πλούσια ροπή από το ραλαντί σχεδόν, µε χαµηλή κατανάλωση και µε το χαρακτηριστικό γουργουρητό όσο πιέζεται να µην παίρνει ενοχλητικές διαστάσεις, στέκεται στο ύψος των αναγκών και της φιλοσοφίας της συγκεκριµένης έκδοσης του DS 4 Cross. Επιλέγοντας µάλιστα και το κατάλληλο πρόγραµµα ρυθµίζεις και την απόκριση του γκαζιού για να προσαρµόσεις ανάλογα µε τις συνθήκες και το στιλ οδήγησης που επιθυµείς.

DS 4 Cross

Στην πόλη χρησιµοποιείς το πρόγραµµα Eco για µέγιστη άνεση και οικονοµία. Βλέπεις νούµερα στην κατανάλωση της τάξεως των 4,5-5 lt και απλώς ανακουφίζεσαι. Ειδικά σήµερα που η τιµή των καυσίµων έχει ξεφύγει. Και χωρίς όµως να σκέφτεσαι καθόλου πόση πίεση βάζεις στο πεντάλ, δύσκολα θα ξεπεράσεις τα 7,5 lt/100 km. Ως µέση τιµή πάντως, υπολογίστε τα 6,9 lt/100 km.

Επιλέγοντας το πρόγραµµα Sport αποκτάς έξτρα ζωντάνια σε κινητήρα, κιβώτιο και τιµόνι. Και επιπλέον θόρυβο βέβαια, αφού το κιβώτιο αφήνει τις στροφές του κινητήρα να ανέβουν περισσότερο. Η DS Automobiles πέραν όµως των κλασικών συστηµάτων υποβοήθησης της οδήγησης έχει εµπλουτίσει το νέο µοντέλο της και µε ένα εξελιγµένο traction control το οποίο εξασφαλίζει τη µέγιστη δυνατή πρόσφυση στους κινητήριους -εµπρός- τροχούς σε χιόνι, λάσπη ή άµµο. Είναι µια παράµετρος που ταιριάζει σαφώς στον χαρακτήρα του DS 4 Cross ειδικά.

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως, ταιριάζει σαφώς επιπλέον δύναµη. Η έκδοση µε τους 180 ή ακόµα καλύτερα µε τους 225 ίππους το δίχως άλλο θα αναδεικνύει ακόµη περισσότερο τις δυνατότητες του µοντέλου, προσφέροντας και κάτι ακόµα: Τη σπορ χροιά που ενδεχοµένων κάποιοι να αναζητούν.

Ύστερα από τα DS 7 Crossback, DS 3 Crossback και DS 9, το DS 4 Cross είναι το τέταρτο µοντέλο στη σηµερινή γκάµα της DS Automobiles. Κι αυτό που αναστατώνει περισσότερο µε τις προδιαγραφές αλλά και τις δυνατότητές του το γνωστό γερµανικό µπλοκ στα κόµπακτ οικογενειακά.

Στην ερώτηση πόσο premium είναι σε σχέση µε τους «µεγάλους» της κλάσης, θα πούµε καθαρά ότι δεν έχει να ζηλέψει το παραµικρό: Η DS Automobiles βαδίζει µε ασφάλεια σε premium µονοπάτια, οπότε το µόνο που χρειάζεται πλέον είναι χρόνος. Αλλά λιγότερος στην εποχή που ζούµε απ’ ό,τι χρειάστηκαν η Audi ή η Lexus για παράδειγµα, µέχρι να χτίσουν το premium προφίλ τους.

Άλλωστε όσο η προϊοντική γκάµα της DS Automobiles θα αναπτύσσεται µε µοντέλα όπως το νέο DS 4 Cross, αυτός ο χρόνος θα κυλάει όλο και πιο γρήγορα.


Δείτε τη video δοκιμή


Τι λέει το DRIVE
Το νέο DS 4 έχει την πιο εκλεπτυσμένη αισθητική στην κλάση αλλά και ένα σφαιρικά πλούσιο υπόβαθρο που το καθιστά ικανό να κοιτάζει κατάματα το παραδοσιακό premium μπλοκ του ανταγωνισμού.
Τιμή Από €30.100 (1.5 BlueHDi 130 EAT8)
Τεχνολογία Κινητήρας πετρελαίου 1.499 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, ψεκασμός common rail, τούρμπο VGT, 130 PS/3.750 rpm, 300 Nm/1.750 rpm, κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 10,9”
Τελική ταχύτητα 203 km/h
Μέση κατανάλωση* 6,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2 127 g/km (WLTP)
Διαστάσεις 4.400 x 1.830 x 1.470 mm
Χώρος αποσκευών 430 lt
Βάρος 1.489 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή, *μέτρηση DRIVE

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube