Πως να βάλεις μπροστά ένα ατμοκίνητο μοντέλο του 1909 [video]

Πως να βάλεις μπροστά ένα ατμοκίνητο μοντέλο του 1909 [video]

Στις μέρες μας μπορεί να υπάρχουν λειτουργίες που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές, σκεφτείτε όμως πως 110 χρόνια πριν, στους δρόμους κυκλοφορούσαν ατμοκίνητα μοντέλα, τα οποία για να εκκινήσουν δεν αρκούσε απλά να γυρίσει κανείς το κλειδί στη μίζα.

Βλέποντας κάποια τέτοια video, δεν μπορεί κανείς παρά να εκτιμά την εξελικτική διαδικασία του είδους μας. Η διαρκής ανάπτυξη των διαφόρων επιστημών και οι τεχνολογικές λύσεις που προκύπτουν από την έρευνα δεν μας παρέχει μόνο ασφάλεια αλλά και ανέσεις οι οποίες δεν ήταν πάντα δεδομένες. Εν έτει 2021, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτοκίνητα όπου εισέρχεται ο οδηγός και αυτά διαβάζουν το κλειδί στην τσέπη του, αναγνωρίζουν πως κάθισε μέσω αισθητήρων βάρους στο κάθισμα και, ακολούθως, εκκινούν αυτόματα τον κινητήρα. Τι ίσχυε όμως έναν αιώνα πριν, σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ατμό για την κίνησή τους;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να τη δώσει ο Jay Leno, στο δημοφιλές κανάλι του. Για όσους τον παρακολουθούν, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με ατμοκίνητα οχήματα. Στο συγκεκριμένο όμως video εστιάζει στην όλη διαδικασία, η οποία έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Εγκυκλοπαιδικό τουλάχιστον, καθώς δύσκολα θα συναντήσει κάποιος και θα χρειαστεί να βάλει μπροστά ένα ανάλογο όχημα. 

Με τη βοήθεια ενός μηχανικού ατμοκίνητων αυτοκινήτων, ξεκινάνε ανεβάζοντας την πίεση του καυσίμου. Ακολούθως, προσθέτουν νερό σε μία γεννήτρια ατμού, που έφερε το συγκεκριμένο White Model M (άλλα ατμοκίνητα μοντέλα χρησιμοποιούσαν μπόιλερ). Εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως πρακτικά χρησιμοποιεί τρία καύσιμα, το καθένα για συγκεκριμένο σκοπό. 

Η όλη διαδικασία, αν και απολαυστική να τη βλέπει κανείς, κάθε άλλο παρά είναι εύκολη. Απαιτεί χειρισμούς στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που βρίσκονται τα ρεζερβουάρ, να χωθείς από κάτω με πυρσό, καθώς και να έχεις το νου σου στα μπρούτζινα όργανα, που δείχνουν την πίεση του ατμού και τη φωτιά που καίει για να ανεβάσει τη θερμοκρασία. Ενδεικτικά, ένα τέτοιο όχημα χρησιμοποιούσε περίπου δύο λίτρα νερό για να διανύσει ένα χιλιόμετρο απόσταση. 

Για να αποδώσουμε πάντως και τα Καίσαρος Καίσαρι, το 1909 μην φανταστείτε πως και στα αυτοκίνητα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης τα πράγματα ήταν όπως σήμερα. Τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικές μίζες. Έπρεπε αντίστοιχα να παίζεις με το τσοκ και να γυρίζεις τη μανιβέλα, με κίνδυνο ενίοτε να σπάσεις και κάποιο χέρι από την όλη διαδικασία… όπως προείπαμε, κάτι τέτοια video μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τα καλά που προσφέρει η τεχνολογία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube