Κίνα, απαγόρευση εξαγωγών σε σπάνιες γαίες στη Δύση

Κίνα, απαγόρευση εξαγωγών σε σπάνιες γαίες στη Δύση

Με την Κίνα να ελέγχει το 90% του παγκόσμιου αποθέματος σε σπάνιες γαίες, ΗΠΑ και Ευρώπη ψάχνουν να βρουν ενναλακτικούς προμηθευτές.

σπάνιες γαίες

Η Ευρώπη και η ΗΠΑ έχουν αναπροσανατολιστεί στη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των πράσινων τεχνολογιών, αλλά πλέον δεν θα έχουν τα υλικά για να το πετύχουν, καθώς επιβλήθηκε νέο μπλόκο της κινεζικής κυβέρνησης στην εξαγωγή τεχνολογιών σχετικών με τις σπάνιες γαίες.

Η Κίνα κατέχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως όχι μόνο στην εξόρυξη αλλά και στην εκμετάλλευση και επεξεργασία των σπάνιων γαιών. Μέταλλα που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον και του αυτοκινήτου στον δρόμο προς τον εξηλεκτρισμό του, αλλά και κάθε «πράσινη τεχνολογία» που αναπτύσσεται.

Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν νέες αγορές, ωστόσο χώρες που έχουν κοιτάσματα σε σπάνιες γαίες δεν δείχνουν πρόθυμες για συνεργασία με τη Δύση

σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες αξιοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ, όπως και μαγνητών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρομοτέρ και στις γεννήτριες των EV, στις μπαταρίες τους, αλλά και σε άλλες εφαρμογές όπως οθόνες, αισθητήρες, καταλυτικούς μετατροπείς, παρμπρίζ, μέχρι και πρόσθετο στο ντίζελ… 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα σπάνια μέταλλα, «όπλο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Η Κίνα μονοπωλεί επί της ουσίας τις αγορές σπάνιων γαιών, καθώς της αναλογεί το 90% της παγκόσμιας επεξεργασμένης παραγωγής.

σπάνιες γαίες

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες της Κίνας. Όχι φυσικά με τις ευλογίες της τελευταίας. Η νέα απαγόρευση από τη χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο έρχεται, όχι τυχαία, ακριβώς τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν αλλού για τα μέταλλα που χρειάζονται οι βιομηχανίες τους.

Η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών που σχετίζονται με τις σπάνιες γαίες και συγκεκριμένα με τεχνολογίες που αφορούν την εξόρυξη και τον διαχωρισμό τους είναι ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης στην εμπορική (και όχι μόνο) αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των χωρών.

σπάνιες γαίες

Για παράδειγμα τους προηγούμενους μήνες οι ΗΠΑ είχαν προσθέσει στις σχετικές απαγορεύσεις προς την Κίνα την εξαγωγή μικροτσίπ τελευταίας γενιάς. Αλλά και μηχανημάτων κατασκευής τους -περιορισμός στις εξαγωγές-, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την τεχνολογική πρόοδο της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Κίνα, που βρίσκεται πίσω στην τεχνολογία των μικροτσίπ σε σχέση με τις ΗΠΑ, απάντησε τότε με την απαγόρευση χρήσης μικροτσίπ που κατασκευάζονται στις εγχώριες εταιρείες από Αμερικανό κατασκευαστή, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Απώτερος στόχος των Δυτικών είναι ο περιορισμός της Κίνας στον έλεγχο που επιβάλλει στις σπάνιες γαίες, με τους Κινέζους να αντιστέκονται σθεναρά έχοντας παράλληλα το μονοπώλιο. Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν νέες αγορές, ωστόσο χώρες που έχουν κοιτάσματα δεν παρουσιάζονται πολύ πρόθυμες για συνεργασία με τη Δύση.

σπάνιες γαίες

Η ενδεχόμενη μόλυνση που μπορεί να προκύψει αλλά και η έλλειψη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που παρουσιάζουν οι δυτικές εταιρείες στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών λειτουργούν προς το παρόν ως τροχοπέδη.

Τον παραπάνω δρόμο ακολούθησαν και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως είναι η Ολλανδία, η οποία σταμάτησε να εξάγει στην Κίνα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που χρειάζονται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Για τη νέα απαγόρευση στις εξαγωγές τεχνολογιών που αφορούν την παραγωγή συγκεκριμένων τύπων μαγνήτη και κραμάτων σπάνιων γαιών, η Κίνα επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube