
Δασμοί: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις προτάσεις της ΕΕ
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με παραγωγή στις ΗΠΑ να εισάγουν οχήματα στην ΕΕ με μειωμένους δασμούς - ποιοι ωφελούνται από την πρόταση;


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια νέα εμπορική ρύθμιση που θα μπορούσε να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος, το σχέδιο προβλέπει ένα μηχανισμό ανταλλαγής εξαγωγών-εισαγωγών, κατά τον οποίο τα αυτοκίνητα που εξάγονται από αμερικανικές μονάδες στην Ευρώπη θα τυγχάνουν μειωμένων ευρωπαϊκών δασμών, εξισορροπώντας τον αντίκτυπο των υψηλών αμερικανικών εισαγωγικών δασμών.
Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον δασμό 25% που επιβλήθηκε από την Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2024 στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα που εισάγονται από την Ευρώπη.
Η γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ γίνεται εισιτήριο για χαμηλούς δασμούς στην ΕΕ
Τα διακυβεύματα είναι υψηλά για την ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA, η Ευρώπη εξήγαγε περίπου 758.000 αυτοκίνητα αξίας 38,9 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ το 2024 -αριθμός τετραπλάσιος από τις αντίστοιχες αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη. Όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, τα αυτοκίνητα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις Βρυξέλλες, που επιδιώκουν άνοιγμα αγορών για έναν κλάδο που πλήττεται από υψηλό ενεργειακό κόστος και κινεζικό ανταγωνισμό.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι θα είναι οι γερμανικές BMW και Mercedes-Benz, καθώς και οι δύο διατηρούν μεγάλες μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ και εξάγουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους.
Η BMW, για παράδειγμα, παρήγαγε στο εργοστάσιό της στο Spartanburg (South Carolina) περίπου 225.000 αυτοκίνητα το 2024 για εξαγωγή, ενώ πούλησε περίπου 400.000 μονάδες στις ΗΠΑ. Με εισαγωγές μόλις 175.000 αυτοκινήτων από άλλες αγορές, το εμπορικό της ισοζύγιο είναι θετικό.
Αντίστοιχα, η Mercedes-Benz εξάγει σχεδόν τα 2/3 της παραγωγής από το εργοστάσιο της στο Tuscaloosa (Alabama), περίπου 170.000 μονάδες για το 2024. Πούλησε 324.528 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και εισήγαγε περίπου 235.000 μονάδες, ενισχύοντας το προφίλ της ως παραγωγικής δύναμης με διεθνή ρόλο.
Οι χαμένοι της υπόθεσης
Αντιθέτως, η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, δεν αναμένεται να επωφεληθεί. Το εργοστάσιό της στο Chattanooga (Tennessee) καλύπτει κυρίως την τοπική αγορά και δεν εξάγει σημαντικές ποσότητες, επομένως δεν θα μπορεί να «αντισταθμίσει» τις εισαγωγές της με εξαγωγές από ΗΠΑ προς ΕΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Porsche, η οποία δεν διαθέτει καμία παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ και εισάγει όλα τα αυτοκίνητά της από την Ευρώπη, συνεπώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον προτεινόμενο μηχανισμό.
Η VW, μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, φέρεται να έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον την υιοθέτηση επενδυτικών κινήτρων, ώστε να ενισχύσει τα πλάνα τοπικής παραγωγής. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Audi, της οποίας όλα τα μοντέλα πωλούνται στις ΗΠΑ μέσω εισαγωγής. Το ενδεχόμενο νέου εργοστασίου ή επέκτασης υφιστάμενων εγκαταστάσεων εξετάζεται ήδη.
Ουδέτερη η επίπτωση για Stellantis
Για τη Stellantis, την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των Jeep, Ram και Chrysler, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη επίδραση. Οι πωλήσεις της καλύπτονται κυρίως από τοπικές μονάδες παραγωγής, ενώ η εμπορική ροή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι περιορισμένη: μερικά φορτηγά από ΗΠΑ και ευρωπαϊκά μοντέλα από Alfa Romeo, Maserati και Fiat.
Αντίθετα, η Stellantis παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ενδεχόμενους δασμούς των ΗΠΑ προς Μεξικό και Καναδά, καθώς περίπου το 40% της παραγωγής της στη Βόρεια Αμερική γίνεται σε αυτές τις δύο χώρες. Κυρίως στο Μεξικό.
Εκτεθειμένη η Volvo Cars
Η Volvo αποτελεί μία από τις πιο εκτεθειμένες εταιρείες σε δασμούς των ΗΠΑ, καθώς εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκινήτων που πουλάει στην αμερικανική αγορά. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 16% των παγκόσμιων πωλήσεών της το 2024.
Για να περιορίσει τον αντίκτυπο, η Volvo ανακοίνωσε επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιο της στο Charleston (South Carolina), όπου ήδη κατασκευάζεται το ηλεκτρικό EX90. Η σουηδική φίρμα σχεδιάζει να προσθέσει ένα ακόμη μοντέλο - πιθανότατα ένα plug-in hybrid SUV μεσαίου μεγέθους, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις των Αμερικανών καταναλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Polestar, που ανήκει επίσης στον όμιλο Geely όπως και η Volvo Cars, ξεκίνησε πέρυσι την παραγωγή του Polestar 3 στο ίδιο εργοστάσιο, αποφεύγοντας έτσι τους υψηλούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα.
Η έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα κρίνει πολλά περισσότερα από τιμές και ισοζύγια. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στο σταυροδρόμι προστατευτισμού και εξωστρέφειας, με τη γεωπολιτική να διαμορφώνει πλέον και την εμπορική πορεία των brands.
Πηγή: Reuters