Επίσημο: Νέο Kia Seltos [video]

Επίσημο: Νέο Kia Seltos [video]

Ένα ακόμα κόμπακτ SUV ήρθε να προστεθεί στην γκάμα της Kia, με νέα, πιο σκληροτράχηλη εικόνα από τα υφιστάμενα των Κορεατών.

Το νέο κόμπακτ SUV της Kia, το Seltos, πάει ένα βήμα παραπέρα τη δημοφιλή φιλοσοφία σχεδιασμού της κορεατικής φίρμας, με ποιο ογκώδες παρουσιαστικό και έντονα γωνιώδη φανάρια LED μπροστά και πίσω. Αναμένεται δε να ξεκινήσει την εμπορική καριέρα του στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού όπου θα διατεθεί σε προσιτή τιμή που εκτιμάται ότι θα ξεκινά λίγο πάνω από τις 15.000 ευρώ.

Το νέο Seltos έρχεται στην αγορά για να αντιπαρατεθεί με μοντέλα όπως Mazda CX-3, το Mitsubishi ASX και το Hyundai Kona, με ισχυρό διαπιστευτήριο της 7ετή εργοστασιακή εγγύησή του. Με άλλα λόγια έρχεται να μπει σφήνα στην γκάμα, ανάμεσα στα Stonic και Sportage. Η άφιξή του στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί ένα μέγιστο συνωστισμό στην γκάμα SUV/crossover της Kia, όπου θα πέσει πάνω στo επερχόμενο XCeed και στο Niro.

Η γκάμα των κινητήρων του νέου Seltos θα περιλαμβάνει συνολικά τρία μοτέρ: Ένα 4κύλινδρο, δίλιτρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα με 149 άλογα, τον 1.600άρη τούρμπο T-GDI με τους 177 PS που ήδη γνωρίζουμε από το Sportage και τον επίσης γνωστό μας 1.600άρη κινητήρα τουρμποντίζελ με τους 136 ίππους. Ανάλογα με την αγορά, το Seltos θα συνδυάζει τα μοτέρ του με τρεις επιλογές όσον αφορά τη μετάδοση: 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (7DCT), 6άρι χειροκίνητο σασμάν ή κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης. Στην ευρωπαϊκή βερσιόν του αυτοκινήτου, το πιθανότερο είναι να δούμε τα δύο μοτέρ της μικρότερης χωρητικότητας και όχι το ατμοσφαιρικό δίλιτρο.
Kia Seltos
Η Kia για να ενισχύσει περαιτέρω την εξατομίκευση της οδηγικής εμπειρίας, εξόπλισε το Seltos με σύστημα οδηγικών ρυθμίσεων που επιτρέπει στους οδηγούς να προσαρμόζουν το αυτοκίνητο στο προτιμώμενο στιλ τους ή στις συνθήκες του δρόμου: Normal, Eco και Sport. Η λειτουργία Eco προσαρμόζεται για να μεγιστοποιείται η αυτονομία του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας μέτρα εξοικονόμησης καυσίμου, ενώ η λειτουργία Sport ενισχύει την απόκριση του τιμονιού και του ηλεκτρομοτέρ. Η νορμάλ λειτουργία παρέχει μια ισορροπία μεταξύ των άλλων δύο ρυθμίσεων.

Kia Seltos
Το Seltos ανάλογα με την αγορά στην οποία θα απευθύνεται θα έχει διαφορετικό set-up ανάρτησης προκειμένου να ανταποκρίνεται στις συνήθειες ή/και στην ιδιαιτερότητα των δρόμων της χώρας. Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο θα είναι διαφορετικά ρυθμισμένο για την Κορέα απ’ ό,τι για την Αυστραλία όπου οι οδηγοί έχουν πιο σπορ στιλ οδήγησης. Και σαφώς για την Ευρώπη, το αυτοκίνητο θα εξευρωπαΐσει το set-up του επί του εδάφους της Γηραιάς Ηπείρου.
Kia Seltos

Άποψη για το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχουμε ήδη σχηματίσει, καθώς αυτό παρουσιάστηκε σε εικόνες στο πλαίσιο του teasing που έκανε η Kia για το νέο Seltos. Και όπως είχε αναφέρει τότε, είναι ένα εσωτερικό που ενσωματώνει «φουτουριστικά υλικά».

Το κύριο χαρακτηριστικό της καμπίνας του Kia Seltos είναι μια μεγάλη οθόνη αφής 10,2 ιντσών που υποστηρίζει Apple CarPlay και Android Auto. Επίσης, το Seltos θα διαθέτει έξτρα 8ιντση head-up display. Μια HUD που θα εμφανίσει τις οδηγίες πλοήγησης, την ταχύτητα του οχήματος και άλλες οδηγικές πληροφορίες.

Kia Seltos

Στάνταρ στο νέο κόμπακτ SUV της Kia θα είναι το στερεοφωνικό ηχοσύστημα BOSE με οκτώ ηχεία, όπως και το σύστημα UVO CONNECT –με τρία χρόνια δωρεάν συνδρομή. Το τελευταίο θα «μεταφέρει την οδήγηση του Seltos στην ψηφιακή εποχή, συνδέοντας τους οδηγούς με όλον τον κόσμο και παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες -μέσω της οθόνης αφής του αυτοκινήτου και των συμβατών smartphone», λέει η Kia.

Kia Seltos

Με άλλα λόγια, θα μπορείς να βάλεις μια κάρτα SIM στο αυτοκίνητο, όπως σε ένα νέο Audi για παράδειγμα, για να έχεις πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στα δεδομένα για τις συνθήκες της κυκλοφορίας, τις καιρικές προβλέψεις και κατά πάσα πιθανότητα για πολύ περισσότερες υπηρεσίες στο μέλλον. Το UVO CONNECT θα μπορεί επίσης να «παρακολουθήσει» το αυτοκίνητο, κάτι πολύ χρήσιμο αν κλαπεί, και να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αυτόματα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα.

Kia Seltos

Όσον αφορά την ασφάλεια, το Seltos εξοπλίζεται με έξι αερόσακους, καθώς και μια σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας: Το Vehicle Stability Management της Kia που περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και ESP. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο που γίνεται η αναφορά στα συστήματα αυτά ως «στάνταρ», αλλά οι νομοθεσίες των ασιατικών αγορών και κάποιες από αυτές του Ειρηνικού δεν τα περιλαμβάνουν στα υποχρεωτικά συστήματα που θα πρέπει να έχει ένα νέο αυτοκίνητο.

Στα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνoνται το ABS, Brake-force Assist System, το Hill-start Assist Control, καθώς και ραντάρ παρκαρίσματος εμπρός πίσω. Σαφώς για το ευρωπαϊκό μοντέλο τα παραπάνω θα υπάρχουν υποχρεωτικά μαζί με την επιβεβλημένη πια σουίτα οδηγικών βοηθημάτων, αλλά και δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης τουλάχιστον Επιπέδου 2.

Kia Seltos

Το νέο Kia Seltos θα κατασκευάζεται στην Κορέα (Gwangju) και στην Ινδία (Anantapur District, Andhra Pradesh), και θα λαναριστεί εμπορικά στις παγκόσμιες αγορές από το β’ 6μηνο του 2019. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε το νέο Seltos θα αφιχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές και πού θα κατασκευάζεται το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Kia Seltos

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube