Μεγάλη Βρετανία: «Υπεύθυνες οι εταιρείες για ατυχήματα με αυτόνομη οδήγηση»

Μεγάλη Βρετανία: «Υπεύθυνες οι εταιρείες για ατυχήματα με αυτόνομη οδήγηση»

Η Μεγάλη Βρετανία έλαβε μία σημαντική απόφαση, καθώς με νομοσχέδιο θέτει προ των ευθυνών τους τις αυτοκινητοβιομηχανίες για ατυχήματα που σχετίζονται με αυτόνομη οδήγηση.

Mercedes-Drive-Pilot

Η αυτόνομη οδήγηση βρίσκεται και πάλι σε πρώτο πλάνο μετά τις πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων, σχετικά με ατυχήματα ή δυστυχήματα που συνέβησαν.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει όλες τις αποφάσεις να είναι υπέρ των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την ευθύνη να βαραίνει τους οδηγούς. Η Μεγάλη Βρετανία όμως θέλει να αλλάξει τα δεδομένα. Νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του βασιλιά Καρόλου έρχεται να καταστήσει υπεύθυνους τους κατασκευαστές για τυχόν ατυχήματα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, «όταν το αυτοκίνητο οδηγεί μόνο του, η εταιρεία και όχι ο οδηγός θα είναι υπεύθυνη για τον τρόπο που οδηγεί». Τα νέα έγιναν δεκτά με θέρμη από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εκτιμούν τη σαφήνεια που υπάρχει πλέον γύρω από το ποιος έχει την ευθύνη για περιστατικά που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση.

Στο εξής τα συμβάντα που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βαραίνουν τις εταιρείες

Mercedes-Drive-Pilot

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η αυτόνομη οδήγηση Eπιπέδου 2 μειώνει στο μισό την εγρήγορση του οδηγού!

Το νομοσχέδιο θα θέσει πρωτόκολλα για τη διερεύνηση ατυχημάτων, αλλά μια από τις πρώτες του εργασίες θα είναι να ορίσει τι ακριβώς αποτελεί ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο. Τα τρέχοντα συστήματα επιπέδου 2 δεν θα κατηγοριοποιηθούν ως αυτόνομα επειδή εξακολουθούν να απαιτούν από τον οδηγό να παρακολουθεί το δρόμο και να είναι έτοιμος να αναλάβει.

Από το επίπεδο 3 και πάνω όμως, οι οδηγοί μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητο να επιβραδύνει ή να επιταχύνει, καθώς επίσης και να στρίψει το τιμόνι, όσο ο οδηγός βλέπει την αγαπημένη του σειρά στο Netflix, ή διαβάζει τα μέιλ του.

Autonomous Driving

Οι εξελίξεις γύρω από την αυτόνομη οδήγηση έχουν θορυβήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μπορεί η Tesla να έχει δικαιωθεί σε δύο δικαστήρια, η GM ωστόσο αναγκάστηκε να ανακαλέσει το στόλο των αυτόνομων Chevy Bolts από τους δρόμους της Καλιφόρνια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης των αυτοκινήτων της.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube