Κινεζικό δικαστήριο αθωώνει την Tesla για τους δύο νεκρούς

Κινεζικό δικαστήριο αθωώνει την Tesla για τους δύο νεκρούς

Ξανά αθώα η Tesla, αυτή τη φορά για το ανατριχιαστικό δυστύχημα με Tesla Model Y στην Κίνα, που σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε τρία.

Tesla Model Y

Μόλις μια ημέρα αφότου δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η Tesla δεν ευθύνεται για το θανατηφόρο δυστύχημα ενός Model 3, δικαστήριο στην Κίνα αποφάσισε επίσης υπέρ του EV κατασκευαστή για δυστύχημα του 2022 όπου η τρελή πορεία του ακυβέρνητου Tesla Model Y είχε τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς κι άλλους τρεις τραυματίες.

Κινέζος influencer είχε ισχυριστεί ότι η συντριβή προκλήθηκε από δυσλειτουργία στο Model Y. Η Tesla τον μήνυσε κι επακολούθησε σκληρή νομική διαμάχη.

Τα Tesla σκοτώνουν, αλλά δεν ευθύνονται αυτά. Δεύτερη αθώωση της Tesla μέσα σε ένα 24ωρο, αυτή τη φορά από δικαστήριο της Κίνας.

Ιατροδικαστικές έρευνες όμως απέκλεισαν ως αίτιο της συντριβής την πιθανότητα ελαττωματικής λειτουργίας του συστήματος διεύθυνσης ή πέδησης του Tesla.

Tesla Model Y

Ο επιζών ιδιοκτήτης του Model Y ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να ακινητοποιήσει το ηλεκτρικό SUV, το οποίο επιτάχυνε έως και τα 164 km/h. Το αυτοκίνητο ανέπτυξε πολύ υψηλή ταχύτητα για περίπου 2,6 km, χτυπώντας πλήθος οχημάτων κατά την ξέφρενη πορεία του και τέσσερις πεζούς. 

Σταμάτησε μόνο αφότου προσέκρουσε σε κτίριο στην άκρη του δρόμου, αναφέρει το Bloomberg.

Πλάνα από το σοκαριστικό δυστύχημα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους. Ο 55χρονος οδηγός επέζησε από τη σύγκρουση -άλλωστε το Tesla Model Y παρέχει υψηλότατη παθητική ασφάλεια- κι ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το αυτοκίνητό του είχε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. 

Ωστόσο, τα δεδομένα από το καταγραφικό του αμερικανικού μοντέλου αποκάλυψαν ότι το γκάζι ήταν πατημένο τέρμα τα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση κι ότι ο οδηγός δεν άγγιξε καθόλου το πεντάλ του φρένου.

Tesla Model Y

Ο influencer που μήνυσε η Tesla διατάχθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στον λογαριασμό του στην εφαρμογή Douyin και να καταβάλλει στην Tesla αποζημίωση 30.000 γιουάν (€3.860) για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η απόφαση του κινεζικού δικαστηρίου έρχεται μία μόλις μέρα αφότου δικαστήριο στις ΗΠΑ απεφάνθη ότι δεν ευθύνεται το σύστημα Autopilot του Model 3 για τον θάνατο του Micah Lee. Ο θανών είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και χτύπησε σε δέντρο. Ο οδηγός σκοτώθηκε και δύο επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube