Ναυαγεί η συνεργασία Honda-GM

Ναυαγεί η συνεργασία Honda-GM

Ένα χρόνο κράτησε η συνεργασία της Honda με την General Motors για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε προσιτές τιμές.

Honda-GM

Τελικά, οι προσπάθειες της Honda και της General Motors για από κοινού συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ευδοκίμησαν.

H Honda ανέπτυξε τα νέα Prologue και Acura ZDX χάρη στη συνεργασία της με την GM. Από πολλούς, τα δύο αυτά μοντέλα θεωρήθηκαν οι προάγγελοι για τη δημιουργία αρκετών προσιτών κόμπακτ ηλεκτρικών crossover, τα οποία θα μοιράζονταν την ίδια πλατφόρμα (Ultium) και τις ίδιες τεχνολογίες. Μάλιστα, είχαν ανακοινωθεί και τα χρονοδιαγράμματα που ήθελαν τα πρώτα αυτοκίνητα να μπαίνουν στην παραγωγή το 2027.

Εντούτοις όμως, το σχέδιο δεν θα προχωρήσει, με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να ανακοινώνει πως «η κάθε εταιρεία θα εστιάσει στην ανάπτυξη των δικών της προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων»

Honda και GM θα πορευτούν στο εξής ξεχωριστά για την εξέλιξη προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Honda Prologue

Σύμφωνα με την Honda, η απόφαση πάρθηκε μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δείχνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού. Την είδηση αυτή έσπευσε να επιβεβαιώσει και η GM, μέσω του εκπροσώπου της εταιρείας, Sanaz Marbley: «Πέρυσι, αρχίσαμε ένα πρόγραμμα για προσιτό EV για την παγκόσμια αγορά, που θέλαμε να μπει σε παραγωγή το 2027. Μετά από ενδελεχείς μελέτες και αναλύσεις, αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσουμε το εν λόγω πρόγραμμα. Οι δύο εταιρείες παραμένουν κατά μόνας αφοσιωμένες στο να προσφέρουν προσιτά EV στην αγορά».

Ορισμένα δημοσιεύματα όμως αποκαλύπτουν πως κύρια αιτία της διακοπής της συνεργασίας αυτής αποτελεί ο περιορισμός των κερδών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, η GM φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει το στόχο της παραγωγής 400.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τα μέσα του 2024.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αναβολή του λανσαρίσματος του Chevrolet Equinox EV για «μερικούς μήνες», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της μάρκας, Mary Barra.

Chevrolet Bolt

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Κίνα τρομάζει αυτοκινητικά την Ευρώπη

Το τρίτο τρίμηνο, η GM πούλησε μόλις 20.092 αμιγώς ηλεκτρικά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύνολο 670.000 οχημάτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυξήθηκαν μεν κατά 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όχι όμως στο βαθμό που επιθυμούσε η εταιρεία. Σχεδόν 16.000 από αυτά τα 20.092 ηλεκτρικά που πωλήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο ήταν τα ηλεκτρικά Chevrolet Bolt και Bolt EUV, τα οποία όμως σύντομα θα σταματήσουν να παράγονται.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν σημαίνει πως GM και Honda διακόπτουν ολοκληρωτικά τη συνεργασία τους. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει το Honda Prologue, ένα EV μεγάλης αυτονομίας για την αγορά της Βόρειας Αμερικής που θα βγει στην παραγωγή το 2024.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube