Αλυσίδες σε κανονικά λάστιχα: Πόσο ασφαλές είναι;

Αλυσίδες σε κανονικά λάστιχα: Πόσο ασφαλές είναι;

Αναμφίλεκτα, τα χειμερινά λάστιχα είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αποφύγετε τις αλυσίδες στα θερινά λάστιχα, τα οποία φορά η συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Χειμωνιάτικα λάστιχα και αλυσίδες, winter tyres and snowchains

Μπορούμε να κάνουμε χωρίς χειμερινά λάστιχα; Είναι αρκετές οι αλυσίδες; 

Εκτός από το κρύο και το χιόνι, ο χειμώνας φέρνει υγρασία και πάγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χειμερινά έχουν χάραξη με πολύ λεπτές αυλακώσεις και υψηλότερη αναλογία φυσικού καουτσούκ/πυριτίου. Αυτό βελτιώνει την πρόσφυση τους σε ψυχρούς και υγρούς δρόμους.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του μίγματος της γόμμας και του οδοστρώματος ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία. Πλησιάζοντας σε μηδενικούς βαθμούς, το καουτσούκ στα καλοκαιρινά σκληραίνει και χάνουν σε πρόσφυση, ενώ τα χειμωνιάτικα παραμένουν μαλακά και εύκαμπτα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην Ελλάδα, τα χειμερινά λάστιχα δεν είναι υποχρεωτικά, όπως συμβαίνει σε άλλες, βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο ΚΟΚ προβλέπει ότι ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Ένας οδηγός που βρίσκεται σε δυσκολία εξαιτίας ακατάλληλων ελαστικών, κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες. 

Οι αλυσίδες χιονιού υπόκεινται επίσης σε κανονισμούς. Επιτρέπεται η τοποθέτησή τους μόνο εάν υπάρχει χιόνι ή παγετός στο δρόμο (ΚΟΚ, αρ. 19) και η ταχύτητα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες. Στο άρθρο 19, ελλιπώς κατά την άποψή μας, δεν ορίζεται ότι οι αλυσίδες χρειάζεται απαραίτητα να συνδυάζονται με χειμωνιάτικα λάστιχα, ενώ η ανώτατη ταχύτητα αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού.

Χειμωνιάτικα λάστιχα και αλυσίδες, winter tyres and snowchains

Είναι λοιπόν επικίνδυνο να βάζεις αλυσίδες στα καλοκαιρινά λάστιχα;
Η τοποθέτηση αλυσίδων για το χιόνι στον κινητήριο άξονα, σε συνδυασμό με καλοκαιρινά λάστιχα στους τροχούς χωρίς κίνηση, θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητα ιδιαίτερα ασταθές. 

Ειδικά στις κατηφόρες, η έλλειψη πλευρικής πρόσφυσης των πίσω τροχών στα προσθιοκίνητα μπορεί να προκαλέσει τε-α-κέ. Με την πίσω κίνηση (αλυσίδες τοποθετημένες στους πίσω τροχούς), οι κατευθυντήριοι τροχοί γλιστρούν στις στροφές, καθιστώντας το ουσιαστικά ακυβέρνητο. 

Επιπλέον, τα βοηθήματα οδήγησης παραπλανώνται συχνά με την υψηλή πρόσφυση που παρέχεται από τις αλυσίδες που είναι τοποθετημένες σε έναν μόνο άξονα. Απαιτείται λοιπόν ρύθμιση των ABS και ESP, η οποία μπορεί να τιμωρήσει την ικανότητα ελκτικής πρόσφυσης του αυτοκινήτου και να αυξήσει τις αποστάσεις φρεναρίσματος.

Αντίθετα, με το φαινόμενο του «γραπώματος», τα χειμερινά λάστιχα παρέχουν καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι. Είναι ο ασφαλέστερος συνδυασμός. Επομένως, συνιστούμε να μην τοποθετείτε αλυσίδες χιονιού στα θερινά λάστιχα. Τα χειμωνιάτικα μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό βοήθημα όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ανεπίδεκτο αλυσίδων; Να οι λύσεις…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χειμερινά λάστιχα: Tι πρέπει να γνωρίζετε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χρήσιμες συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση από τη Ford [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 31 χειμωνιάτικα λάστιχα σε δοκιμή [videos]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 καίριες ερωτήσεις για τα λάστιχα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αξίζει να πληρώσεις για άζωτο στα λάστιχα;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λάστιχα: Όσο φαρδύτερα τόσο καλύτερα; [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρευνα: Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα δεν έχει ρεζέρβα [+video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ειδικά εξελιγμένα λάστιχα: Όλη η αλήθεια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση: Άγνωστες λέξεις;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αναγομωμένα λάστιχα: Μύθοι και πραγματικότητα

Χειμωνιάτικα λάστιχα και αλυσίδες, winter tyres and snowchains

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube