31 χειμωνιάτικα λάστιχα σε δοκιμή [videos]

31 χειμωνιάτικα λάστιχα σε δοκιμή [videos]

To Touring Club Suisse, όπως κάθε χρόνο, δοκίμασε 31 μοντέλα χειμωνιάτικων ελαστικών. Σε 15 από αυτά τα αποτελέσματα ήταν μη ικανοποιητικά, ενώ πέντε είναι προς αποφυγή!

Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, το τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί επέκταση του καλοκαιριού. Αλλά καθώς μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα χειμωνιάτικα λάστιχα, ειδικά όσοι μένουν σε βορεινές περιφέρειες. Υποχρεωτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, ανάλογα με τη χώρα, υπενθυμίζεται ότι είναι χρήσιμα μόλις οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 7 °C, χάρη στην ειδική γόμμα που διατηρεί την ευκαμψία της όταν πέφτει το θερμόμετρο.

Πιστό στις συνήθειές του, το Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη λέσχη χρηστών των οδικών υπηρεσιών στην Ελβετία, δημοσιεύει πριν από την έναρξη της σεζόν μια μεγάλη δοκιμή στα χειμωνιάτικα λάστιχα. Για εφέτος, δοκιμάστηκαν 31 μοντέλα, τα οποία αξιολογήθηκαν με 18 κριτήρια. Η οδική συμπεριφορά κάθε ελαστικού εξετάστηκε σε στεγνές, υγρές, χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες. Τα λάστιχα δοκιμάστηκαν επίσης για θόρυβο, κατανάλωση και φθορά. Και τα αποτελέσματα του 2029-2020 δεν ήταν ενθαρρυντικά. Από τα 31 μοντέλα τα 15 αξιολογήθηκαν ως «συνιστώμενα με επιφυλάξεις» και «μη συνιστώμενα».

Η καταστροφική σχεδόν αποτίμηση αφορούσε τη διάσταση 205/65 R16C 107/105T, περισσότερο κατάλληλα για MPV και ελαφρά επαγγελματικά, αλλά και κάποια SUV/crossover. Οπότε αν είσαι κάτοχος τέτοιου τύπου αυτοκινήτου και σε χειμωνιάτικους δρόμους της βόρειας Ελλάδας, προσοχή στην επιλογή!

tcs

Από τα 15 μοντέλα που δοκιμάστηκαν, μόνο τα τρία απέσπασαν βαθμολογία τριών αστέρων («συνιστώμενο»): Continental VanContactWinter, Pirelli Carrier Winter, Michelin Agilis Alpin. Οκτώ βαθμολογήθηκαν με δύο αστέρια («συνιστώμενο με επιφυλάξεις»). Και προσοχή: Με κακή βαθμολογία στο χιόνι, τέσσερα λάστιχα δεν συνιστώνται! Πρόκειται για τα M+S Sava Trenta, BFGoodrich Activan Winter, Goodride SW612 και Maxxis Vansmart Snow WL2.

Στη διάσταση 185/65 R15 88T, κατάλληλη και προοριζόμενη για σουπερμίνι, τα πράγματα ήταν καλύτερα, με τρία μοντέλα να αξιολογούνται με τέσσερα αστέρια («εξαιρετικά συνιστώμενο»): Dunlop Winter Response 2, Kleber Krisalp HP3 και Pirelli Cinturato Winter. Άλλα δέκα μοντέλα αξιολογήθηκαν με τρία αστέρια, ενώ το Sava Eskomo S3+ πήρε δύο αστέρα. Και δύο μοντέλα είναι προς αποφυγή: Toyo Snowprox S943 και Davanti Wintoura. Αν και τα κατάφεραν στο «μαύρο πάγο», ήταν απογοητευτικά στο χώμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 
Δοκιμή χειμωνιάτικων ελαστικών 2018
Δοκιμή χειμωνιάτικων ελαστικών 2017
Χειμωνιάτικα λάστιχα: Υπέρ και κατά [video]
Ανεπίδεκτο αλυσίδων; Να οι λύσεις…

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube