Λάστιχα: Όσο φαρδύτερα τόσο καλύτερα; [video]

Λάστιχα: Όσο φαρδύτερα τόσο καλύτερα; [video]

Προαιώνιο το ερώτημα – και η απάντηση, μετά από πολλαπλές δοκιμές, είναι όχι.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν όσοι θέλουν να βελτιώσουν το αυτοκίνητό τους, είναι να βάλουν φαρδύτερα λάστιχα. Λογικό, αφού η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος σημαίνει περισσότερη πρόσφυση. Όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές με λάστιχα πλάτους 225, 255 και 285, το έγκυρο Tyre Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της διάστασης των ελαστικών εξαρτάται τελικά από το πώς προτιμάς τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου και βέβαια από το τι αυτοκίνητο έχεις. 

Οι μεταβλητές στη δοκιμή ήταν το αυτοκίνητο, οι συνθήκες στην πίστα και ο τύπος των ελαστικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτοκίνητο ήταν μια πισωκίνητη BMW 320d των 184 ίππων, οι συνθήκες ήταν στεγνή και βρεγμένη πίστα, και τα λάστιχα ήταν Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 διαμέτρου 19”.

Ως γνωστόν, τα λάστιχα διαφορετικών διαστάσεων έχουν και διαφορετικό ίχνος, σε διαστάσεις και σχήμα:

ίχνος ελαστικών

Ο υπεύθυνος δοκιμαστής, Jonathan Benson, φόρεσε τα λάστιχα στο αυτοκίνητο με 5 διαφορετικούς συνδυασμούς:

Εμπρός: 225/40  Πίσω: 255/35 (εργοστασιακός)
Εμπρός: 255/35  Πίσω: 285/30
Εμπρός: 255/35  Πίσω: 255/35
Εμπρός: 225/40  Πίσω: 225/40
Εμπρός: 225/40  Πίσω: 285/40

Όσον αφορά στη συμπεριφορά στο στεγνό, ο Benson βρήκε ότι ο συνδυασμός 225 μπροστά, 285 πίσω, έδωσε τον χειρότερο χρόνο γύρου. Το αυτοκίνητο ήταν εξαιρετικά υποστροφικό και δεν είχε έλεγχο του πίσω μέρους. Ο εργοστασιακός συνδυασμός ήταν σαφώς προτιμότερος, αλλά το φαρδύτερο, 255άρι εμπρός λάστιχο έδωσε τους καλύτερους χρόνους. 

Στεγνή πίστα

Στη βρεγμένη πίστα, αναμενόμενα, τα φαρδύτερα λάστιχα δεν απέδωσαν καλά. Και οι δύο συνδυασμοί με τα 285 πίσω έπασχαν από υδρολίσθηση. Ο καλύτερος συνδυασμός ήταν 255άρια γύρω-γύρω. 

Βρεγμένη πίστα

Στο φρενάρισμα, το συμπέρασμα ήταν ότι όσο φαρδύτερο το λάστιχο, τόσο καλύτερα φρενάρει. Προφανές. Πάντως, καθώς το φρενάρισμα εξαρτάται πρωτίστως από τα εμπρός λάστιχα, το να αλλάξεις τα πίσω δεν κάνει σημαντική διαφορά. Ο Benson βρήκε επίσης ότι στο φρενάρισμα στην είσοδο της στροφής –με στεγνό οδόστρωμα– το 255άρι λάστιχο ενέπνεε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το 225.

Φρενάρισμα

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η BMW 320d δεν έχει αρκετή δύναμη για να δικαιολογήσει λάστιχα 285. Με ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης ισχύος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν η δοκιμή είχε γίνει με μια Μ3 ή Μ4, τα 285άρια πιθανότατα θα έδιναν πολύ διαφορετική αίσθηση και θα πετύχαιναν άλλους χρόνους.

Τελικά, το πιο σημαντικό είναι το ζύγισμα του αυτοκινήτου και η αίσθηση που δίνει. Για παράδειγμα, ο εργοστασιακός συνδυασμός δίνει ελαφρά υποστροφική συμπεριφορά,  που είναι και το ζητούμενο για τον μέσο οδηγό. Τα 255άρια γύρω-γύρω δίνουν περισσότερη υπερστροφή, που είναι διασκεδαστική – αν μπορείς να την ελέγχεις.

Συνολικά αποτελέσματα

Συμπερασματικά, το να βάλεις τα φαρδύτερα λάστιχα που μπορείς δεν είναι το καλύτερο, αν λάβεις υπόψη όλους τους παράγοντες, όλες τις συνθήκες – και βέβαια το οδηγικό σου στιλ.

Δείτε το παρακάτω video με όλη τη σχετική ανάλυση:

[Πηγή Tyre Reviews]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube