node/31578

Λάστιχα: Όσο φαρδύτερα τόσο καλύτερα; [video]

Προαιώνιο το ερώτημα – και η απάντηση, μετά από πολλαπλές δοκιμές, είναι όχι.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν όσοι θέλουν να βελτιώσουν το αυτοκίνητό τους, είναι να βάλουν φαρδύτερα λάστιχα. Λογικό, αφού η μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος σημαίνει περισσότερη πρόσφυση. Όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό.

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές με λάστιχα πλάτους 225, 255 και 285, το έγκυρο Tyre Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της διάστασης των ελαστικών εξαρτάται τελικά από το πώς προτιμάς τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου και βέβαια από το τι αυτοκίνητο έχεις. 

Οι μεταβλητές στη δοκιμή ήταν το αυτοκίνητο, οι συνθήκες στην πίστα και ο τύπος των ελαστικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτοκίνητο ήταν μια πισωκίνητη BMW 320d των 184 ίππων, οι συνθήκες ήταν στεγνή και βρεγμένη πίστα, και τα λάστιχα ήταν Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 διαμέτρου 19”.

Ως γνωστόν, τα λάστιχα διαφορετικών διαστάσεων έχουν και διαφορετικό ίχνος, σε διαστάσεις και σχήμα:

ίχνος ελαστικών

Ο υπεύθυνος δοκιμαστής, Jonathan Benson, φόρεσε τα λάστιχα στο αυτοκίνητο με 5 διαφορετικούς συνδυασμούς:

Εμπρός: 225/40  Πίσω: 255/35 (εργοστασιακός)
Εμπρός: 255/35  Πίσω: 285/30
Εμπρός: 255/35  Πίσω: 255/35
Εμπρός: 225/40  Πίσω: 225/40
Εμπρός: 225/40  Πίσω: 285/40

Όσον αφορά στη συμπεριφορά στο στεγνό, ο Benson βρήκε ότι ο συνδυασμός 225 μπροστά, 285 πίσω, έδωσε τον χειρότερο χρόνο γύρου. Το αυτοκίνητο ήταν εξαιρετικά υποστροφικό και δεν είχε έλεγχο του πίσω μέρους. Ο εργοστασιακός συνδυασμός ήταν σαφώς προτιμότερος, αλλά το φαρδύτερο, 255άρι εμπρός λάστιχο έδωσε τους καλύτερους χρόνους. 

Στεγνή πίστα

Στη βρεγμένη πίστα, αναμενόμενα, τα φαρδύτερα λάστιχα δεν απέδωσαν καλά. Και οι δύο συνδυασμοί με τα 285 πίσω έπασχαν από υδρολίσθηση. Ο καλύτερος συνδυασμός ήταν 255άρια γύρω-γύρω. 

Βρεγμένη πίστα

Στο φρενάρισμα, το συμπέρασμα ήταν ότι όσο φαρδύτερο το λάστιχο, τόσο καλύτερα φρενάρει. Προφανές. Πάντως, καθώς το φρενάρισμα εξαρτάται πρωτίστως από τα εμπρός λάστιχα, το να αλλάξεις τα πίσω δεν κάνει σημαντική διαφορά. Ο Benson βρήκε επίσης ότι στο φρενάρισμα στην είσοδο της στροφής –με στεγνό οδόστρωμα– το 255άρι λάστιχο ενέπνεε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το 225.

Φρενάρισμα

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η BMW 320d δεν έχει αρκετή δύναμη για να δικαιολογήσει λάστιχα 285. Με ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης ισχύος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν η δοκιμή είχε γίνει με μια Μ3 ή Μ4, τα 285άρια πιθανότατα θα έδιναν πολύ διαφορετική αίσθηση και θα πετύχαιναν άλλους χρόνους.

Τελικά, το πιο σημαντικό είναι το ζύγισμα του αυτοκινήτου και η αίσθηση που δίνει. Για παράδειγμα, ο εργοστασιακός συνδυασμός δίνει ελαφρά υποστροφική συμπεριφορά,  που είναι και το ζητούμενο για τον μέσο οδηγό. Τα 255άρια γύρω-γύρω δίνουν περισσότερη υπερστροφή, που είναι διασκεδαστική – αν μπορείς να την ελέγχεις.

Συνολικά αποτελέσματα

Συμπερασματικά, το να βάλεις τα φαρδύτερα λάστιχα που μπορείς δεν είναι το καλύτερο, αν λάβεις υπόψη όλους τους παράγοντες, όλες τις συνθήκες – και βέβαια το οδηγικό σου στιλ.

Δείτε το παρακάτω video με όλη τη σχετική ανάλυση:

[Πηγή Tyre Reviews]

node/39750

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Δείτε ποια είναι τα κορυφαία λάστιχα στη δημοφιλή διάσταση 205/55R16, μεταξύ των 12 πιο σύγχρονων επιλογών της αγοράς, για να επιλέξετε το καλύτερο.

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί οδηγοί αναζητούμε τα λάστιχα με τα οποία θα εφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας για το χειμώνα που έρχεται –και για τους επόμενους. Και είναι αρκετά πιθανό η διάσταση που ψάχνουμε να είναι η 205/55R16, μία από τις δημοφιλέστερες στη χώρα μας –αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα χρειάζεται μια αναλυτική δοκιμή των τελευταίων, πιο εξελιγμένων μοντέλων, για να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Πάνω στην ώρα λοιπόν, οι άνθρωποι του Tyre Reviews (που μας έχουν προσφέρει ενδιαφέρουσες δοκιμές για τη συμπεριφορά των ελαστικών στους 0-15ο C και για τα καλύτερα λάστιχα στις 18") συγκέντρωσαν 12 μοντέλα ελαστικών και τα υπέβαλαν σε αντικειμενικές δοκιμασίες, σε στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο, ενώ τα έκριναν και υποκειμενικά, σε επίπεδο αίσθησης και άνεσης. Οι επιδόσεις στο βρεγμένο συνέβαλαν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας με μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως αναφέρεται και η επίδοση του κάθε ελαστικού σε κάθε τομέα ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να δώσει βάρος σε εκείνον που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην πίστα δοκιμών της Goodyear στη νότια Γαλλία, ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα Volkswagen Golf προηγούμενης γενιάς. Τα μοντέλα που συμμετείχαν ήταν τα εξής:

BF Goodrich Advantage
Bridgestone Turanza T005
Continental PremiumContact 6
Falken ZIEX ZE310 EcoRun
Goodride RP28
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Hankook Ventus Prime 3 K125
Maxxis Premitra HP5
Michelin Primacy 4
Nokian WetProof
Pirelli Cinturato P7 C2
Uniroyal RainSport 5

Όλα έχουν δείκτη ταχύτητας V, εκτός από τα Michelin και BF Goodrich που έχουν Η, ενώ τα μοναδικά extra load λάστιχα της δοκιμής είναι τα Falken και Pirelli.

Σε στεγνή άσφαλτο λοιπόν, τα Continental ήταν εκείνα που ξεχώρισαν στο φρενάρισμα, ακολουθούμενα από την τριάδα των Pirelli, Falken και Nokian. Ο ταχύτερος χρόνος στην πίστα δοκιμών επιτεύχθηκε από τα Goodyear, οριακά εμπρός από τα Continental και Maxxis. Αυτά τα δύο όμως ήταν εκείνα που οι δοκιμαστές ξεχώρισαν σε επίπεδο αίσθησης, μαζί με τα Pirelli. Τα low budget λάστιχα της παρέας, τα Goodride, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις, με διαφορά, παρότι σε αίσθηση κατάφεραν να ξεπεράσουν τα Uniroyal και τα BF Goodrich.

Στο βρεγμένο, το φρενάρισμα ήταν υπόθεση των Falken, Continental και Uniroyal που σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από τα επόμενα –πάνω από 2 m στην απόσταση ακινητοποίησης. Στο γύρο πίστας τα Maxxis έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν σε χρόνο, ενώ σε αίσθηση βρέθηκαν στη 2η θέση, πίσω από τα Pirelli και εμπρός από τα Goodyear. Άλλωστε τα Maxxis τα κατάφεραν καλά και στη δοκιμή υδρολίσθησης, μένοντας πίσω μόνο από τα Uniroyal, τα οποία βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, με διαφορά 6 km/h από τον 2ο. Και εδώ, στις βρεγμένες δοκιμασίες, τα Goodride βρέθηκαν στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Στον τομέα της άνεσης, η κατάταξη σχεδόν αντιστράφηκε, με τα BF Goodrich να έρχονται στην 1η θέση, εμπρός από τα Michelin και Goodyear, ενώ επικράτησαν και στο θόρυβο κύλισης, με τα Goodyear και Pirelli να ακολουθούν. Από την άλλη, τη λιγότερη αντίσταση κύλισης εμφάνισαν τα Bridgestone, οπότε θα έχουν το πιο θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, εμπρός από τα Goodyear και Michelin.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη περιγραφή των επιμέρους αποτελεσμάτων. Ποια ήταν όμως τα λάστιχα που ξεχώρισαν συνολικά και προτείνονται από το Tyre Reviews ως κορυφαία; Δείτε παρακάτω το σχετικό video, ή επισκεφτείτε το Tyre Reviews για τα αναλυτικά αποτελέσματα.

node/39666

Τροχαία δυστυχήματα: Μειώθηκαν στο 50% οι νεκροί στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2010-2019.

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Τροχαία δυστυχήματα: Μειώθηκαν στο 50% οι νεκροί στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία

Τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων σε οδικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της τάξεως του 44% κατέγραψε η Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2010-2019, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην οδική ασφάλεια.

Τα θύματα των οδικών ατυχημάτων μειώθηκαν σημαντικά και κατά το πρώτο τετράμηνο φέτος, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση θανάτων στους δρόμους κατά 18% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ για τον μήνα Απρίλιο η μείωση ήταν 58% σε σχέση με πέρυσι, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων για το Πάσχα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από διαδικτυακή συζήτηση για την οδική ασφάλεια που οργάνωσαν η INTERAMERICAN και η Anytime με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας (ΕΜΠ) για τη βιώσιμη Μετακίνηση.

Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή μείωση, κατά το 2019 ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε σχέση με το 2018, ενώ στην Ε.Ε. σημειώθηκε μείωση περίπου 3%, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (65 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού), σε σημαντική απόσταση από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (51 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας εξελίσσεται ως ο πλέον καθοριστικός για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Γιαννής, συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, ως επικεφαλής της ομάδας του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που συνεργάζεται με την INTERAMERICAN, τα έξυπνα συστήματα μεταφορών διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

- Σε τεχνολογίες ασφάλειας εντός του οχήματος, όπως π.χ. είναι τα συστήματα ανίχνευσης αλκοόλ, συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας, συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντων, συστήματα παρακολούθησης της χρήσης ζώνης ασφαλείας κ.ά.

- Σε συστήματα ασφάλειας βάσει της υποδομής: διαχείρισης ταχυτήτων, δυναμικής διαχείρισης κυκλοφορίας και προειδοποιήσεων τοπικού κινδύνου, αυτοματοποιημένης επιβολής κανόνων κυκλοφορίας κ.ά.

- Σε συνεργατικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο την υποδομή όσο και το όχημα με κατάλληλους συνδέσμους επικοινωνίας μεταξύ τους: π.χ. έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας (ISA), e-call, συστήματα πλευρικού ελέγχου κ.ά.

Επιπλέον, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων, αισθητήρων και συνδεδεμένων αντικειμένων προσφέρουν όλο και περισσότερα δεδομένα μεταφορών που είναι χρήσιμα για τη διεξαγωγή προηγμένων αναλύσεων οδικής ασφάλειας. Με ανάλογες αναλύσεις, υποστηρίζονται ο προσδιορισμός βασικών παραγόντων κινδύνου, η αντιμετώπιση της επικίνδυνης συμπεριφοράς και των σφαλμάτων των χρηστών της οδού, καθώς και κρίσιμες παράμετροι σχετικές με την κυκλοφορία, τις υποδομές και τα οχήματα.

Εκ μέρους της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας, υπογράμμισε ότι οι πρακτικές ασφάλισης είναι αναπόσπαστες από αυτές της οδικής ασφάλειας. Όπως επισημαίνει, «η ψηφιοποίηση και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι αξιοποιήσιμη τόσο για να βελτιώνεται η συνείδηση και κουλτούρα ασφαλούς οδήγησης όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και επιλογών για την οδική ασφάλεια, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα δε στον ασφαλιστικό κλάδο».

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]