Χειμωνιάτικα λάστιχα: Υπέρ και κατά [video]

Χειμωνιάτικα λάστιχα: Υπέρ και κατά [video]

Τα λάστιχα με χειμωνιάτικη γόμα αντιπροσωπεύουν ένα σοβαρό επιπλέον κόστος στο μπάτζετ του αυτοκινήτου σας. Το αξίζουν;

Με τιμή πώλησης κατά μέσο όρο 10% παραπάνω από τα κοινά, τα χειμωνιάτικα λάστιχα ελαφραίνουν το πορτοφόλι σας.

Ιδίως εάν τα θέλετε ζανταρισμένα, οπότε χρειάζεται να υπολογίσετε και από €200 έως €300 για έξτρα ατσάλινες ζάντες για λόγους πρακτικότητας. Αλλιώς θα ζαντάρετε-ξεζαντάρετε φθινόπωρο και άνοιξη, με ό,τι σημαίνει αυτό σε χρόνο, ευκολία και χρήμα. Βέβαια σε ένα προσθιοκίνητο μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο για τα εμπρός τροχούς. Χρειάζεται όμως να γνωρίζετε ότι το πίσω μέρος μπορεί να γίνει κομμάτι «παιχνιδιάρικο». Στο σημείο αυτό, τα λάστιχα με το βαθύ και λεπτό «τακούνι», και τις μικροσκοπικές χαραγές στο πέλμα παίρνουν κεφάλι.



Στο βρεγμένο Πιο καλά
Η χειμωνιάτικη γόμα έχει την ιδιότητα να παραμένει μαλακή ακόμα και κάτω από τους 7 ºC, όταν αυτή των άλλων ελαστικών σκληραίνει και γλιστρά ευκολότερα. Σε τέτοια θερμοκρασία και με βροχή, η πρόσφυση είναι πιο υψηλή και ακόμα καλύτερη σε πάχνη ή λιωμένο χιόνι. Πάνω από τους 7 ºC, οι επιδόσεις τους είναι εφάμιλλες με αυτές των κοινών.



Στο χιόνι Aκόμα καλύτερα
Η διαφορά στις επιδόσεις υπέρ των χειμωνιάτικων ανεβαίνει κατακόρυφα στους χιονισμένους δρόμους. Η ελκτική πρόσφυση και το κράτημα είναι καλύτερα, ενώ η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να γίνει μέχρι και η μισή, χάρη στη χειμωνιάτικη χάραξη με τις χαραγές στο προφίλ της. Τα χειμωνιάτικα λάστιχα συμπεριφέρονται στο χιόνι παρόμοια με τα στάνταρ λάστιχα στη βροχή!



Στον πάγο
Ασύγκριτα

Ακόμα και αν μαύρος πάγος υπερνικά την πρόσφυση του χειμωνιάτικου λάστιχου, αυτή παραμένει σφόδρα ανώτερη από του κοινού ελαστικού. Φυσικά δεν συγκρίνεται με την πρόσφυση που παρέχουν οι αλυσίδες ή τα λάστιχα με καρφιά.



Στο στεγνό Λίγο χειρότερα
Με καινούργια χειμωνιάτικα λάστιχα, η αίσθηση στην οδήγηση είναι λίγο φλου, λόγω της παχύτερης γόμας. Το λάστιχο γλιστρά νωρίτερα, αλλά προοδευτικά. Με άλλα λόγια αποδεικνύεται πιο προβλέψιμο. Η ίδια αίσθηση ισχύει και στο φρενάρισμα: Το τιμόνι χάνει σε ακρίβεια. Επιπλέον αποδεικνύονται πιο θορυβώδη στην κύλιση, με ελαφρά μεγαλύτερη απόσταση στο φρενάρισμα και επιβαρυντικά στην κατανάλωση.

Φθορά Πιο ευαίσθητα
Δεν υπάρχουν θαύματα. Η άσφαλτος «τρώει» σημαντικά τη μαλακή γόμα των χειμωνιάτικων ελαστικών. Το φαινόμενο ενισχύεται με θερμοκρασία πάνω από τους 20 ºC. Μόνη προφύλαξη; Μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου δεν τα χρησιμοποιείτε.|



Μας ρωτήσατε...
Πρέπει να κρατήσω τη διάσταση του κατασκευαστή όταν αλλάζω σε «χειμωνιάτικα» λάστιχα;
Ναι! Η αλλαγή διάστασης θα επιφέρει αλλαγή και στη διάμετρο του ελαστικού, συνεπώς η ένδειξη του κοντέρ θα είναι εσφαλμένη όπως και η μέτρηση του οδόμετρου. Η μόνη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να περάσετε στον αμέσως χαμηλότερο δείκτη ταχύτητας: π.χ. από H (210 km/h) σε Τ (190 km/h).



Πώς να αποθηκεύσω σωστά τα λάστιχα;
Είναι καθοριστικό να τα προφυλάξετε, χειμώνα ή καλοκαίρι, από το φως του ήλιου για να μη «στεγνώσει» το καουτσούκ. Αν είναι ξεζανταρισμένα, τοποθετήστε τα όρθια το ένα δίπλα στο άλλο, για να μην παραμορφώνεται ο μεταλλικός σκελετός. Εάν είναι με ζάντες, τοποθετήστε τα φουσκωμένα το ένα πάνω στο άλλο για να μην γίνεται επίπεδο το σημείο του πέλματος που «πατά» στο δάπεδο ή σε ειδικά racks που πωλούνται στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube