Test drive: MG5 Electric 61 kWh, ένα και μοναδικό

Test drive: MG5 Electric 61 kWh, ένα και μοναδικό

Το MG5 είναι ένα από τα δύο ηλεκτρικά στέισον της αγοράς, με τιμή-δέλεαρ. Με το άλλο, στο πρόσωπο των Porsche Taycan Cross και Sport Turismo να στοιχίζουν 3-4 φορές επάνω. Αξίζει όμως το MG5 τα λεφτά του;

Η MG Motor ποντάρει στην έλευση των EV για να εδραιωθεί στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόσφατη προσθήκη στην γκάμα της, ένα στέισον. Το MG5, «το πρώτο ηλεκτρικό στέισον στον κόσμο», όπως διατείνεται. Αναληθές, αλλά μικρή σημασία έχει. Το ζήτημα είναι, τι καντάρια πιάνει;

Παρόλα αυτά, κακό δεν κάνει να διορθώσουμε τη μητρική SAIC και να της πούμε ότι η MG Motor θα έπρεπε να είχε γράψει στο site ότι είναι το «πρώτο ηλεκτρικό στέισον στη μικρομεσαία/μεσαία». Διότι τεχνικά, η Porsche Taycan Cross Turismo είναι επίσης στέισον. Kαι λανσαρίστηκε το 2019, δηλαδή πριν από το MG5 που λανσαρίστηκε στην Ευρώπη το 2020.

Στην αγορά των ηλεκτρικών όπου οι τιμές χτυπάνε ακατανόητα κόκκινο, το στέισον MG5 θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και οικονομική εναλλακτική

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το MG5 βασίζεται στο ηλεκτρικό στέισον Roewe Ei5 που με τη σειρά του προέρχεται από μια θερμική μπερλίνα, την Roewe i5, που λανσαρίστηκε στη σινική αγορά το 2017.

Κάνοντας την αποτύπωση του χρονικού της φίρμας, η ηλεκτρική αναγέννηση της MG συνεχίζει την πορεία της. Ύστερα λοιπόν από τo επαναφορτιζόμενο υβριδικό EHS, το ZS ΕV και το Marvel R (που δεν εισάγεται προσώρας στη χώρα μας), όλα SUV, ήρθε η σειρά του ηλεκτρικού στέισον MG5 να εμφανιστεί στην γκάμα. Μια περίεργη επιλογή είναι η αλήθεια στον εξαιρετικά «crossover» κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπου τα μόνα μαζικής παραγωγής στέισον που υπάρχουν ακόμα δεν προχωρούν πέρα από την τεχνολογία plug-in hybrid. Ωστόσο, στην Κίνα το MG5 υπάρχει ήδη σε αυτή τη μορφή που το βλέπουμε από το 2017 ως ηλεκτρικό με το όνομα Roewe Ei5.

Το παρουσιαστικό του MG5 είναι σχεδόν απίθανο να σε κάνει να στρίψεις το κεφάλι. Ούτε άσχημο ούτε όμορφο ή κομψό, θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις από «βαρετό» έως «αρκετά συνηθισμένο». Υπό μία οπτική θα μπορούσες να το πεις και «ουσιώδες», καθώς σε πρώτη ανάγνωση δείχνει να διαθέτει όλα όσα χρειάζεσαι και τίποτα περιττό.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το παρουσιαστικό του MG5 με την ψηλή κορμοστασιά έχει εδώ κι εκεί νικέλινα ντεκόρ, περιγράμματα και τρέσες που διασκεδάζουν τη συνηθισμένη του εμφάνιση.

Με μπόλικο μήκος 4,6 μέτρων, το MG5 είναι ταυτόχρονα ψηλό. Από πέντε έως δέκα πόντους ψηλότερο από τον μέσο όρο των μικρομεσαίων SW, γεγονός που του δίνει μια αρκετά μποϊλίδικη εμφάνιση. Το νικελένιο περίγραμμα στις πλευρικές κρυστάλλινες επιφάνειες, από μια νικελένια τρέσα εμπρός και πίσω, και αντίστοιχες φωτεινές υπογραφές, δίνουν στο MG5 Electric μια δόση νεωτερικότητας. 

Δεν θα λέγαμε ότι το πορτάκι της φόρτισης στη μέση της μάσκας αισθητικά κουμπώνει με την προσωπίδα του αυτοκινήτου. Ούτε είναι η πιο πρακτική και η πιο… καθαρή επιλογή. Όσο για τους τροχούς, οι 16άρες ζάντες της μοναδικής έκδοσης Exclusive δεν γεμίζουν κατά πώς συνηθίζεται πλέον του θόλους. Προφανώς ένα αισθητικό έλλειμα, αλλά σαφώς μια ενίσχυση της άνεσης με μπόλικο προφίλ στο λάστιχο.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το εσωτερικό του MG5 είναι πιο φουτουριστικό από το εξωτερικό του. Με το φινίρισμα όμως, να είναι ετερογενές. Η γενική απτή ποιότητα είναι αποδεκτή, κυρίως από την παρουσία επενδύσεων piano black στην κεντρική κονσόλα και των πλαστικών του ταμπλό που δεν επιδέχονται κριτικής. Η πλειονότητα των υπόλοιπων πλαστικών όμως  είναι σκληρά και τα γαλάζια ντεκόρ θυμίζουν πλαστικά παιχνίδια. Ωστόσο, η συναρμογή της καμπίνας δείχνει στιβαρή.

Με το που μπαίνεις στο MG5 Electric, η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη και μοντέρνα με την πρώτη ματιά. Και σαφώς πιο σύγχρονη απ’ ό,τι έχεις αισθανθεί βλέποντας απ’ έξω το αυτοκίνητο. Αν υπεισέλθεις στις λεπτομέρειες όμως, θα βρεις αρκετά πράγματα που σε ενοχλούν. 

Όπως για παράδειγμα τα γαλάζια ντεκόρ στο ταμπλό, στους αεραγωγούς του κλιματισμού και στις εμπρός πόρτες που μοιάζουν αρχικά με νίκελ, αλλά τελικά είναι βαμμένο πλαστικό. Ή οι ραφές στα καθίσματα που δεν σφύζουν από ποιότητα. 

Η ταπετσαρία του αυτοκινήτου μας σε ανοιχτό γκρι φωτίζει ευχάριστα την καμπίνα. Σημειώνουμε πάντως, την παρουσία πολυάριθμων σκληρών πλαστικών υλικών, με την εσωτερική παρουσίαση να παραμένει ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή του MG5.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Η θέση οδήγησης σε πρώτη ανάγνωση είναι ευχάριστη, με τη φαρδιά πλευστή κεντρική κονσόλα να δίνει μεγάλη απόσταση από τον συνοδηγό. Αλλά επειδή είναι και ψηλή, περιορίζει το πλάτος στο ύψος του αγκώνα. Στη συνέχεια θα ανακαλύψεις ότι το κάθισμα είναι λίγο στενό. Και λόγω της μπαταρίας, το πάτωμα ψηλό, που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τα πόδια σου λυγισμένα. Αν είσαι μάλιστα πάνω από 1,85, τότε θα έχεις και το τιμόνι που δεν ρυθμίζεται σε βάθος ανάμεσα στα πόδια.

Το ψηλό πάτωμα αναμενόμενα αποτελεί κοινό παρονομαστή και για τους πίσω. Κι ενώ υπάρχει αρκετός χώρος για να βολευτούν τουλάχιστον δύο ενήλικοι, θα χρειαστεί αν έχουν τα πόδια λυγισμένα, καθώς το έδρανο είναι χαμηλό -και σκληρό. Τουλάχιστον, ο μεσαίος επιβάτης δεν έχει να αντιμετωπίσει κεντρικό τούνελ ή μια προέκταση της κεντρική κονσόλας, οπότε έχει χώρο να βολέψει τα πόδια του για σύντομες διαδρομές.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το υπερυψωμένο δάπεδο λόγω της μπαταρίας και το μικρό ύψος στο πίσω έδρανο έχει αντίκτυπο στο πώς κάθονται οι επιβάτες -με τα γόνατα σε αρκετά οξεία γωνία. Που αποζημιώνονται εν μέρει από τον γενναιόδωρο χώρο για τα πόδια. Ο τρίτος επιβάτης δεν ενοχλείται ούτε από τούνελ ούτε από εκτεινόμενη προς τα πίσω κονσόλα δαπέδου.

Περνώντας στο πορτμπαγκάζ, αυτό προσφέρει χωρητικότητα φόρτωσης που κυμαίνεται από 479 lt με το πίσω κάθισμα στη θέση του και φτάνει τα 1.367 lt όταν αναδιπλωθεί. Το παράδοξο για στέισον είναι ότι με την τελευταία διάταξη δεν σχηματίζεται επίπεδο πάτωμα, καθώς το έδρανο του πίσω καθίσματος είναι σταθερό! Έτσι η μοναδική δυνατότητα που έχεις είναι η αναδίπλωση της πλάτης με λόγο 2/3:1/3 που απλώς πάει και κάθεται πάνω στο έδρανο. Σχεδόν ακατανόητο! 

Βέβαια, το πάτωμα του πορτμπαγκάζ μπορεί να τοποθετηθεί σε αρκετά επίπεδα, χωρίς όμως από την άλλη το MG5 να έχει κάποιο φορτωτικό τρικάκι, όπως για παράδειγμα μια καταπακτή στη θέση του υποβραχιονίου για μεταφορά κάποιου μακριού αντικειμένου. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το κατώφλι φόρτωσης είναι σχετικά ψηλό και δεν υπάρχουν μανέτες για να αναδιπλώσεις το πίσω κάθισμα από το πορτμπαγκάζ.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Με σχεδόν 480 lt στην 5θέσια διάταξη και 1.370 lt ρίχνοντας το κάθισμα, το πορτμπαγκάζ είναι βασικό για στέισον 4,6 m. Είναι αδύνατο να έχεις εντελώς επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης στο πορτμπαγκάζ: Το έδρανο του πίσω καθίσματος δεν έχει σχεδιαστεί για να ανακλίνεται. Η διαιρούμενη πλάτη δεν διαθέτει μάνταλα ανάκλισης από τη μεριά του πορτμπαγκάζ.

Για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της μεταφορικής ικανότητα του MG5, μιας και μιλάμε για στέισον, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μπορεί και να ρυμουλκήσει. Έως 500 κιλά, με μέγιστο βάρος στο σημείο έδρασης του κοτσαδόρου τα 50 κιλά. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν σχάρα ποδηλάτου σε κοτσαδόρο. Όσο για τις ράγες οροφής σου επιτρέπουν να φορτώσεις έως 75 κιλά.

Καθήμενος στη θέση του οδηγού σε υποδέχονται δύο οθόνες. Η πρώτη, αυτή των οργάνων πίσω από το τιμόνι, με διαγώνιο 7 ίντσες, έχει εκατέρωθεν δύο ημικυκλικούς ψηφιακούς μετρητές: Για την ταχύτητα κίνησης στα αριστερά και το ποσοστό ισχύος που χρησιμοποιείς, στα δεξιά. Με πρωτότυπη απεικόνιση της ένδειξής τους με χρωματιστά πέταλα. Όσο για τις ενδείξεις της ψηφιακής οθόνης των οργάνων, παρέχουν τις βασικές πληροφορίες, αλλά δυστυχώς όχι τον χάρτη πλοήγησης.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η ψηφιακή 7άρα οθόνη για τις πληροφορίες είναι στάνταρ στα όργανα του MG5. Και τα ημικύκλια για το κοντέρ και το ποσοστό ισχύος ευφάνταστα με την ένδειξη με χρωματιστό πέταλο. Θα θέλαμε να μπορείς να μεταφέρεις την πλοήγηση από το infotainment, εμπρός σου.

Η κεντρική οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει διαγώνιο 10,25 ιντσών, σε οριζόντια διάταξη τάμπλετ. Σχετικά στενή, έχει βατό και κατανοητό ιντερφέις, με την πλοήγηση στα μενού και στα υπό-μενού να είναι διαισθητική. Και τελικά αποδεικνύεται εύκολη στη χρήση, χάρη και στα κουμπιά συντόμευσης ακριβώς από κάτω της. 

Το βασικό μειονέκτημα του συστήματος infotainment είναι η ταχύτητα απόκρισης -όχι με εκνευριστική βραδύτητα είναι η αλήθεια. Στα υπόλοιπα μειονεκτήματα να σημειώσουμε τον κλιματισμό που ρυθμίζεται μόνο διά μέσου της οθόνης και την ποιότητα της εικόνας από την κάμερα οπισθοπορείας που είναι κακή. Επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις σπλιτ την οθόνη, εμφανίζοντας δύο διαφορετικά μενού ταυτόχρονα. Και τέλος, το χειριστήριο του ρυθμιστή/περιοριστή της ταχύτητας που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, με δυσκολία ορατός.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Παρά την αρκετά στενή οθόνη infotainment, το GPS προσφέρει σωστή καθοδήγηση και η γενική εργονομία των μενού είναι διαισθητική. Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες παραφωνίες, όπως η αδυναμία εμφάνισης του μενού του smartphone και της πλοήγησης ταυτόχρονα. Και η ταχύτητα και η ευαισθησία στην αφή. Με το πρώτο μπορούμε να ζήσουμε. Το να χρειάζεται όμως να ζουλάς την οθόνη είναι ένα θέμα...

Σε αυτό το μοναδικό επίπεδο εξοπλισμού Exclusive της ελληνικής γκάμας του -στην μπροσούρα υπάρχει και Luxury στον configurator, όχι, το MG5 προσφέρει τέσσερις θύρες USB (τρεις USB-A και μία USB-C), Bluetooth, ραδιόφωνο DAB+, Apple CarPlay και Android Auto, αμφότερα ενσύρματα. Τέλος, μια εφαρμογή που ονομάζεται MG iSmart Lite μπορεί να φορτωθεί στο smartphone για να παραμείνει συνδεδεμένη με το MG5 για να παρακολουθεί ή να προγραμματίζει τη φόρτιση του αυτοκινήτου, να το εντοπίσει, να ενεργοποιεί τον κλιματισμό από απόσταση ή να κλειδώνει/ξεκλειδώνει από απόσταση.

Ας μην ξεχνάμε και τη λειτουργία V2L, με την οποία το στέισον MG σου επιτρέπει να επαναφορτίζεις το λάπτοπ ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Ακόμα ακόμα κι ένα άλλο EV, συνδέοντάς το απευθείας στη θύρα φόρτισης στο εμπρός μέρος. Και με παρεχόμενη ισχύ επιπέδου οικιακής πρίζας, στα 2,2 kW. Ωστόσο, χρειάζεσαι αντάπτορα τον οποίο δεν βρήκαμε στον κατάλογο των ηλεκτρικών αξεσουάρ της αντιπροσωπείας για το MG5 -ούτε στα αξεσουάρ των άλλων μοντέλων.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η διαδικασία επαναφόρτισης έχει τη μανιέρα της: Χρειάζεται να ορίσεις εσύ πόσο τοις εκατό φόρτιση θέλεις -αν επιθυμείς να βάλεις πάνω από την «Υγεία μπαταρίας» που είναι το 70%. Στη συνέχεια να ξεκλειδώσεις το σύστημα και να πατήσεις «έναρξη φόρτισης». Καλού κακού, έχε μαζί σου και το βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών!

Με το κεφάλαιο της αυτονομίας και της επαναφόρτισης να είναι αυτό που επακολουθεί, χρειάζεται να ξέρετε ένα πράγμα. Στο MG5 δεν υπάρχει κανένας προγραμματιστής ταξιδιού στο σύστημα πλοήγησης που να σου προτείνει πού να επαναφορτίσεις. Οπότε αν πηγαίνεις μακριά, θα πρέπει να προγραμματίσεις τη διαδρομή σου εκ των προτέρων με κάποια εξειδικευμένη εφαρμογή στο smartphone.

Το στέισον MG5 διατίθεται σε δύο εκδόσεις όσον αφορά την μπαταρία: Η πρώτη ονομάζεται «Στάνταρ Αυτονομία» και αναφέρεται σε μπαταρία χημείας LPF με ονομαστική χωρητικότητα 50,3 kWh (46 ωφέλιμη). Συνδυάζεται δε με ηλεκτρομοτέρ 177 ίππων και προσφέρει αυτονομία έως 320 km κατά WLTP. Η δεύτερη έκδοση «Μεγάλη Αυτονομία» φορά μεγαλύτερη μπαταρία NMC, 61 kWh (57,4 ωφέλιμη), και συνδυάζεται με ηλεκτρομοτέρ ισχύος 156 PS και ανακοινωμένη αυτονομία 400 κm.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι κυρίως στην αυτονομία, με ονομαστική διαφορά 80 km. Ωστόσο, ροπή (280 Nm), μέγιστη ταχύτητα (185 km/h) και 0-100 km/h (7,7”), είναι πανομοιότυπα. Το μοντέλο που δοκιμάσαμε είναι το MG5 Exclusive Μεγάλη Αυτονομία.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Με το που ξεκινάς να οδηγείς, το MG5 δείχνει ζωηρό και μανιτζέβελο. Η μέτρια ισχύς του δεν το εμποδίζει να κινείται σβέλτα, καθώς αισθάνεται και είναι σχετικά ελαφρύ -1.560 kg. Με επίσης ελαφρύ τιμόνι που σε βοηθά μέσα στην πόλη να οδηγείς με τα δάχτυλα, το άλλο του ατού είναι ότι οι διαστάσεις του αυτοκινήτου από τη θέση του οδηγού είναι απολύτως κατανοητές.

Βγαίνοντας από τον αστικό ιστό, σε δρόμους κατηγορίας B το αισθάνεσαι λιγότερο άνετο και στον δυναμικό τομέα με λιγότερη αυτοπεποίθηση. Πηγαίνοντας σβέλτα, η μαλακή και ψηλωμένη ανάρτηση αφήνει το αυτοκίνητο να γέρνει στις στροφές. Και η ψηλή θέση οδήγησης επιτείνει ως αίσθηση το φαινόμενο. Με τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε τέτοιους δρόμους, ανακαλύπτεις πως η απόσβεση δεν είναι η ευκταία, κάτι που έχει να κάνει με τον λόγο ελατηρίου/αμορτισέρ. Που μεταφράζεται σε αναπήδηση ύστερα από κάθε μικρή συμπίεση.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η άνετη αστική συμπεριφορά, εξηγεί εν πολλοίς τη δυναμική προσωπικότητα του MG5 σε διαδρομές με στροφές. Παρασιτικές αντιδράσεις στο τιμόνι και τάση για απώλεια πρόσφυσης όταν περνάς μπόλικη ροπή στους τροχούς και μέτριος έλεγχος του αμαξώματος από τις αναρτήσεις. Μην τρομάζετε! Κινούμενος κατά πώς οφείλει ένας οικογενειάρχης, η οδηγική εμπειρία είναι ευχάριστη.

Το ιδανικά ελαφρύ τιμόνι για την πόλη, στους δρόμους της περιφέρειας παρέχει αναμενόμενα υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας από αυτό που προσφέρουν τα SUV της MG Motor. Αλλά εξακολουθεί να υποφέρει από την έλλειψη ανατροφοδότησης με πληροφορία, με το αυτοκίνητο να έχει την και να απωλέσει την ελκτική πρόσφυσή του με αψεία χρήση στο γκάζι. Οπότε, υιοθετείς πιο cool οδήγηση και τα πράγματα έρχονται στη θέση τους.

Να κλείσουμε το δυναμικό κομμάτι αναφέροντας ότι η θέση οδήγησης δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «πραγματικά ιδανική». Με τα πόδια να σηκώνονται αρκετά ψηλά και την οσφυϊκή στήριξη στα εμπρός καθίσματα να είναι μικρή. Πάντως τα ίδια τα καθίσματα είναι άνετα.

Όσον αφορά το ανακτητικό φρενάρισμα, είναι δυνατή η επιλογή τριών διαφορετικών τρόπων λειτουργίας, που επιλέγεις μέσω του διακόπτη «KERS» στην κεντρική κονσόλα. Ωστόσο, το MG5 δεν διαθέτει λειτουργία e-pedal έτσι ώστε να ρυθμίζεις την ταχύτητα κίνησης με το γκάζι και να ακινητοποιείται χωρίς να πατήσεις φρένο.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Δίπλα στις οδηγικές ρυθμίσεις (Eco, Comfort, Sport) υπάρχει το KERS που ρυθμίζει την ανάκτηση σε τρεις βαθμίδες. Με την ανώτερη να μην αφορά κάποιο σύστημα e-pedal. Μας αρέσει που για το «P» πατάς το περιστροφικό χειριστήριο. Σαφώς πιο πρακτικό (και ασφαλές) από το να βρίσκεται στο τόξο επιλογής.

Τα καλά νέα όσον αφορά την ασφάλεια είναι ότι το MG5 μπορεί να βασιστεί στη σουίτα των οδηγικών βοηθημάτων του MG Pilot: Προσαρμοζόμενο cruise control, προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, βοηθός οδήγησης στο μποτιλιάρισμα, υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας... Αρκετά για να προσφέρει αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2. Αλλά και με κάποια από αυτά να μην είναι σωστά βαθμονομημένα. Όπως για παράδειγμα η απόκριση της υποβοήθησης οδήγησης σε μποτιλιάρισμα όταν ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα. Ή το υψίσυχνο πινγκ πονγκ του LKA με τα σύνορα της λωρίδας, κάτι που γρήγορα γίνεται δυσάρεστο.

Με το δικό μας MG5 που η MG Motor το ανακοινώνει με αυτονομία 400 km κατά WLTP, εμείς καταφέραμε να το πιάσουμε το νούμερο. Αλλά προσοχή, με κίνηση στην πόλη και περί την πόλη… Και σχετικά οικονομικά. Έτσι γράψαμε μέση κατανάλωση 14,4 kWh/100 km. Επίδοση που αντιστοιχεί στην ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας (57,4 kWh) σε αυτονομία 399 km. 

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Στην εθνική και με ταχύτητα πλεύσης 110-130 km/h, το MG5 καίει 20,2 kWh για κάθε 100 km. Που μεταφράζεται σε 280 km. Και διατηρώντας το 20% της μπαταρίας αλώβητο για λόγους ασφαλείας, τα χιλιόμετρα κατεβαίνουν περίπου στα 220.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του DRIVE που μετράμε τη μέση κατανάλωση με την παραδοχή 70% πόλη και περιφέρεια, 30% εθνική (περιλαμβάνονται και οι αστικοί αυτοκινητόδρομοι), αυτή είναι 16,7 kWh/100 km. Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω καταναλώσεις μετρήθηκαν με πολύ καλό καιρό και θερμοκρασίες 15-23 οC. Αλλά και πολύ καλή επίδοση έναντι των 17,5 kWh που δίνει η MG Motor μέση κατανάλωση κατά WLTP.

Όσο αφορά την επαναφόρτιση, το MG5 σε DC είναι κομμάτι αργό, με το BMS του συσσωρευτή να επιτρέπει μάξιμουμ ισχύ 87 kW. Που σημαίνει ότι για να ανέβεις από το 10%-80% χρειάζεσαι 40+ λεπτά. Με καλύτερη επίδοση σε εναλλασσόμενο ρεύμα, μιας και ο εσωτερικός φορτιστής παρέχει μέχρι 11 kW, σε ένα wallbox αντίστοιχης ισχύος θα χρειαστείς περίπου 6,3 ώρες για το 0-100%.

Κλείνοντας το κομμάτι της επαναφόρτισης, να σημειώσουμε ότι η θύρα φόρτισης που βρίσκεται εμπρός, ανάμεσα στα φώτα, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Τόσο τα έντομα όσο και η σκόνη και το χώμα από τον δρόμο, δεν κάνουν τη χρήση της θύρας και πολύ καθαρή υπόθεση. Χώρια που είναι εκτεθειμένη ακόμα και στα ακουμπήματα παρκαρίσματος, με σοβαρό ενδεχόμενο να σακατευτεί το πορτάκι. Και να μείνει ανοιχτό ή να μην ανοίγει.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Εν κατακλείδι; Το μεγάλο ατού του MG5 είναι η τιμή. Με €28.300 για τη Στάνταρ Αυτονομία και €32.800 για τη Μεγάλη αυτονομία, όπως το δικό μας. Αν δε συνυπολογίσεις τον στάνταρ εξοπλισμό της έκδοσης Exclusive, τότε το δέλεαρ είναι μεγάλο: Συναγερμός, σουίτα βοηθημάτων MG Pilot με εννέα συστήματα, φώτα LED εμπρός πίσω, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ράγες οροφής, αλουμινένιες ζάντες…

Ο ανταγωνισμός που δεν υπάρχει στα SW, μπορεί να προέλθει μόνο από τα μεγάλα Β-SUV ή C-SUV (μην ξεχνάμε το MG5 είναι 4,6 m). Που όποιας εθνικότητας κι αν είναι, μπορεί να τα κάνει καλύτερα από το MG5, αλλά σαφώς πιο ακριβά. Πιο κοντά στον χαρακτήρα και στο μέγεθος φιγουράρει το κλασικό Škoda Enyaq (4,65 m) που φέρνει σε στέισον να ξεκινά το 60άρι από €35.100. Ή μπορείς να κινηθείς προς ένα ηλεκτρικό Kia Niro (4,42 m) που στοιχίζει από €37.990 ή το Hyundai Kona (4,36 m) που ξεκινά από τις €38.990 το μοντέλο με τη μικρή, 48άρα μπαταρία. Εάν δε περάσουμε στα ηλεκτρικά C-SUV, τότε το τίμημα απογειώνεται πάνω από τα 40 χιλιάρικα.

Test drive: MG5 Electric, Photo © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Το στέισον MG5 πλασάρεται ψηλά στην αξιολόγησή μας για πολλούς λόγους. Αντιπροσωπεύει το προσιτό ηλεκτρικό στέισον, δεν έχει απέναντί του φυσικό αντίπαλο, διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό και ολοκληρωμένη σουίτα οδηγικών βοηθημάτων σε ασυναγώνιστη τιμή. Εξ ου και η πολύ καλή σχέση τιμής/αξίας. Και πέντε αστέρια στον Green NCAP και 7ετή εγγύηση ή 150.000 km

Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα στοιχεία που το υπονομεύουν. Όπως το ανώνυμο παρουσιαστικό, υλικά στην καμπίνα και λεπτομέρειες στο φινίρισμα, η μέτρια άνεση στον δρόμο, η βασική πολυχρηστικότητα για στέισον…

Κάνοντας τον ισολογισμό, εκείνο που παραμένει γεγονός είναι ότι στην αγορά των ηλεκτρικών όπου οι τιμές χτυπάνε ακατανόητα κόκκινο, το στέισον MG5 θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και οικονομική εναλλακτική. Για αυτούς τους λίγους που προσανατολίζονται ηλεκτρικά και ταυτόχρονα ανθίστανται στη λαίλαπα των SUV. Θα αναρωτηθείτε βέβαια, πόσοι και ποιοι είναι δα αυτοί στην Ελλάδα που ανθιστάμενοι στα SUV θα επέλεγαν στέισον, το πιο αντιδημοφιλές αμάξωμα στη χώρα μας; Οι ταξιτζήδες, μήπως;

MG5 Electric 61 kWh

Τι λέει το DRIVEΜην ξεγελιέστε, το MG5 είναι πιο μοντέρνο από ό,τι υποδηλώνει η εμφάνισή του: Πρακτικό, λειτουργικό, αθόρυβο και οικονομικό στη χρήση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα για να προσελκύσει τον αγοραστή που θέλει να κάνει το πρώτο του βήμα στην ηλεκτροκίνηση.
 
Τιμή  Από €32.800 με την επιδότηση
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤεχνολογίαΒEV, σύχρονο ηλεκτρικό μοτέρ μόνιμου μαγνήτη, μπαταρία ιόντων λιθίου χημείας NMC 61 kWh (57,4 ωφέλιμη), κίνηση εμπρός, κιβώτιο μιας σχέσης
Απόδοση 156 PS, 280 Nm
Διαστάσεις4.600 x 1.818 x 1.521/1.543* mm -*με ράγες οροφής
Χώρος αποσκευών479-1.367 lt
Χώρος frunk0 lt
Βάρος1.562 kg
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h7,7" 
Τελική ταχύτητα185 km/h
Μέση κατανάλωση*16,7 kWh/100 km
Aυτονομία*344 km
ΦΟΡΤΙΣΗ
DC 100 kW, 10%-80%42 λεπτά
AC 11 kW, 0%-100%6,25 ώρες
*Μετρήσεις DRIVE
Φωτογραφίες DRIVE Media Group/Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube