Test drive: BMW i4 M50

Test drive: BMW i4 M50

Η BMW λέει πως η i4 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της που φτιάχτηκε για να κάνει τον οδηγό να χαμογελάει. Και το DRIVE τη δοκιμάζει στην Ελλάδα για να δει εάν και πόσο καλά τα κατάφερε.

Με δεδoμένο ότι είναι το μοντέλο που ευθυγραμμίζει τα ιδανικά της γερμανικής εταιρείας με την ηλεκτροκίνηση, η BMW i4 θα μπορούσε και να ήταν η πρώτη ηλεκτρική BMW της Ιστορίας. Όμως έτσι δεν θα είχε χτιστεί επάνω στη σχεδόν 10ετή τεχνογνωσία που καλλιεργείται αδιάλειπτα από τότε που παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό i3. Για να το θέσω πιο χειροπιαστά και σε συμφωνία με το θυμόσοφο λαό, κάθε πράγμα στον καιρό του. Και αυτό είναι πάντα για καλό.

Με προσοχή
Προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί, οι Βαυαροί έπρεπε στοχεύσουν με ακρίβεια και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς λάθη. Και το έκαναν, μελετώντας προσεκτικά κάθε βήμα και κάθε λεπτομέρεια από την αρχή. Η BMW i4 χρησιμοποιεί τη διαμορφώσιμη πλατφόρμα στην οποία πατάει και 4 Series Gran Coupe, η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής συμβατή και με την ηλεκτρική τεχνολογία. Και σημαίνει πως τα δύο μοντέλα μοιράζονται το μεταξόνιο και τις διαστάσεις.

Χρησιμοποιείται αλουμίνιο στο κέλυφος της μπαταρίας, στα στελέχη της ανάρτησης και σε διάφορα πάνελ που ντύνουν το πάτωμα για να δώσουν βέλτιστη ροή του αέρα, έτσι ώστε ο συντελεστής Cd να φτάνει έως το 0,24 και το βάρος να περιοριστεί όσο γίνεται.

BMW i4 M50

Συνολικά, ο κύκλος ζωής της i4 έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα. Από την κατασκευή των επιμέρους τμημάτων που γίνεται αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια, έως και τη συναρμολόγηση στο εργοστάσιο του Μονάχου που αναβαθμίστηκε με επένδυση €200 και λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με την BMW, μια i4 eDrive40e που θα διανύσει 200.000 km και θα φορτίζει με «τυπικό ρεύμα» Ευρώπης, επιβαρύνει συνολικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 47% λιγότερο από ένα αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στον δρόμο, η i4 συγκεντρώνει μάλλον λιγότερα βλέμματα από όσα της αξίζουν, αφού δεν δείχνει πόσο ιδιαίτερο μοντέλο είναι. Εάν δεν είσαι «της δουλειάς» δύσκολα θα καταλάβεις πως δεν πρόκειται για μια 4 Series Gran Coup. Η ρευστή σιλουέτα που έχει για σημείο μηδέν την τεράστια μάσκα και σαφή κουπέ γραμμή με οροφή που καμπυλώνει έντονα προς τα πίσω είναι πρακτικά ίδια στα δύο μοντέλα. Βέβαια εάν κάτι δεν λείπει είναι ο συνδυασμός του δυναμισμού με την κομψότητα, ειδικά στην κορυφαία έκδοση M50 που στην περίπτωσή μας έχει επιπλέον πακέτο M, οπότε τεράστιους 20άρηδες τροχούς και κάρμπον λεπτομέρειες.

Κάτω από την επιφάνεια
Οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων κρύβονται κάτω από το αμάξωμα Gran Coup και ξεκινούν από την μπαταρία που είναι προσαρτημένη στο πάτωμα με 22 μπουλόνια. Έχει πάχος μόλις 11 cm και αποτελείται από τέσσερα modules με 72 στοιχεία και άλλα τρία με 12 στοιχεία, ενώ καλύπτεται από εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 km και η δυναμική της ανακύκλωσης αγγίζει το 90%. Η BMW κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας εξόρυξης του λιθίου και του κοβαλτίου -η χρήση του τελευταίου έχει πέσει κάτω από το 10% στο στοιχείο της καθόδου, προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των συνθηκών εργασίας.

Η καθαρή χωρητικότητα είναι 80,7 kWh, οι οποίες φορτίζουν με έως 205 kW σε συνεχές ρεύμα. Κάτι που για την M50 σημαίνει 140 km επιπλέον αυτονομίας με ένα δεκάλεπτο πρίζωμα. Στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ο on-board φορτιστής φτάνει τα 11 kW το πολύ, οπότε μιλάμε για πλήρη φόρτιση σε 8,25 ώρες.

Μπορείς να διαχειρίζεσαι με εντυπωσιακή ακρίβεια την τεράστια ταχύτητα που αναπτύσσει η BMW i4, τοποθετώντας τους τροχούς εκεί ακριβώς που θέλεις με μικρές κινήσεις στο τιμόνι.

Όλη αυτή η ενέργεια, στην κορυφαία i4 M50 τροφοδοτεί δύο σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες -έναν για τους εμπρός κι έναν για τους πίσω τροχούς- που ανήκουν στην πέμπτη γενιά του συστήματος eDrive. Αυτό σημαίνει αφενός πως έχουν ενσωματωμένα τα ηλεκτρονικά ισχύος και τη μετάδοση, αφετέρου πως η διέγερση του ρότορα γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα (Electrically Excited Synchronous Motor), κάτι που εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Ο πρώτος είναι πως έτσι αφαιρείται από την εξίσωση η ανάγκη για συμβατικό μαγνήτη άρα και σπάνια μέταλλα. Ο δεύτερος πως τα χαρακτηριστικά απόδοσής του είναι ιδανικά για την i4 εξασφαλίζοντας τον ζητούμενο συνδυασμό δύναμης και κατανάλωσης.

Ο κινητήρας των πίσω τροχών είναι ισχυρότερος με 313 PS αντί για 258 εκείνου των εμπρός. Ωστόσο ο δεύτερος αποδίδει 430 αντί για 365 Nm του πρώτου. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, ειδικά στο προφίλ Sport Boost που ανοίγει για 10” την πόρτα σε 544 PS και 795 Nm, δηλαδή 68 PS και 65 Nm παραπάνω από όσο σε «ΚΣ». Κάπου εκεί είναι που σκέφτεσαι, «ναι, αλλά ζυγίζει και 2,3 τόνους» και οι προσδοκίες μετριάζονται κάπως. Κακώς, πολύ κακώς…

BMW i4 M50

Είναι από αυτές τις λίγες φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία -με την καλή έννοια. Ξεκινώντας με το launch control, η i4 M50 φανερώνει εξωπραγματική ικανότητα να ελέγχει την πρόσφυση σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Και τινάζεται προς τα εμπρός με τρόπο που κάνει το στομάχι να σφίγγεται και το μυαλό να θολώνει: 0-60 km/h σε 2,1”, 0-100 km/h σε 3,8”, 0-200 km/h σε 13”, 0-400 m σε 11,9” με έξοδο στα 191,8 km/h αλλά και 0-1.000 m σε 22,2” με έξοδο στα 222,7 km/h. Πρακτικά δηλαδή με την τελική -θεωρητικά στα 225 km/h- την οποία έχει πιάσει ήδη από τα 17”.

Όσο για τις ρεπρίζ, αρκεί 0,7” για τα 30-50 km/h, 1,6” για τα 80-110 km/h και 2,1” για τα 110-140 km/h. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κάνει 50-110 km/h σε 2,6”, όταν η M3 Competition των 510 βενζινοκίνητων ίππων χρειάζεται 0,3” παραπάνω και μόνο μετά τα 200 km/h ο straight six καταφέρνει να γυρίσει την παρτίδα… Κι επειδή ξέρω τι αναρωτιέστε, η ομοιότητα των μετρήσεων της i4 M50 με εκείνες του Tesla Model 3 Performance είναι εντυπωσιακή…

Πέρα από τις προσδοκίες
Όμως ο στόχος για την i4 ήταν αληθινά σπορ δυναμική που να σε συναρπάζει και πέρα από το σοκ της ωμής επιτάχυνσης. Για να το πετύχει, η BMW ανασχεδίασε στα σημεία την ανάρτηση και προσάρμοσε αερόσουστες στο πίσω σύστημα με τους πέντε συνδέσμους, ενώ τα εμπρός γόνατα έχουν συμβατικά ελατήρια. Τα αμορτισέρ τους μπορεί να είναι είτε παθητικά είτε ηλεκτρονικά ελεγχόμενα όπως στο αυτοκίνητο της δοκιμής. Για τη μέγιστη ακαμψία του εμπρός συστήματος δε, η M50 έχει και «δεσίματα» που ενώνουν τους πυργίσκους των αμορτισέρ με τον καθρέφτη του πλαισίου.

Η ρύθμιση αγγίζει το τέλειο σε κάθε οδηγικό προφίλ, ενώ σε συνδυασμό με την πλήρως ελεγχόμενη ηλεκτρική τετρακίνηση, η i4 ισορροπεί ζηλευτά μεταξύ του σπορ και του GT. Η κύλιση είναι απλώς κορυφαία, χωρίς τίποτα να την ταράζει. Με ουσιαστική συμβολή και από τα λάστιχα που δεν είναι run-flat αλλά συμβατικά, στη ρύθμιση Comfort οι λογικές λακκούβες σχεδόν εξαφανίζονται και ο ανοιχτός δρόμος αποδεικνύεται ένα απίστευτα ευχάριστο πεδίο. Σχεδόν τίποτα δεν ακούγεται, η ευθυβολία είναι ακλόνητη και ένα απλό χάδι στο γκάζι αρκεί για να αφήσεις πίσω σε χρόνο μηδέν ό,τι χρειαστεί.

Επιλέγοντας Sport καταλαβαίνεις αμέσως τη διαφορά: Το αμάξωμα ελέγχεται πολύ πιο αυστηρά και η κλίση περιορίζεται δραστικά χωρίς η απόσβεση να γίνεται κουραστική. Μπορείς να διαχειρίζεσαι με εντυπωσιακή ακρίβεια την τεράστια ταχύτητα που αναπτύσσει η i4, τοποθετώντας τους τροχούς εκεί ακριβώς που θέλεις με μικρές κινήσεις στο τιμόνι που έχει μεταβλητό λόγο και είναι πολύ άμεσο μα καθόλου νευρικό.

Εξυπακούεται πως μπορείς να παραμετροποιήσεις όλα τα συστήματα κατά το δοκούν, προκειμένου να τα φέρεις στα μέτρα σου και να ευχαριστιέσαι την οδήγηση όσο πιο πολύ γίνεται. Σύμφωνοι, η BMW i4 M50 δεν έχει τη διάδραση μιας M3 με τον δρόμο, ούτε και την ακρίβεια ενός Model 3 στο εμπρός μέρος για να τα λέμε όλα. Όμως η ικανότητά της να σε κάνει να χαμογελάς στις στροφές είναι αδιαπραγμάτευτη.

Μόλις αποφασίσεις να την πιέσεις, θα εκπλαγείς από το πόσο καλά κρύβει το βάρος της, έχοντας προοδευτικές αντιδράσεις, απίστευτη στιβαρότητα και τεράστιο περιθώριο πρόσφυσης τόσο στο εμπρός μέρος όσο και στο πίσω. Οι πανίσχυρες ηλεκτρονικές μονάδες καταλαβαίνουν αμέσως τι θέλεις να κάνεις και ανάλογα με τις συνθήκες αλλάζουν την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς, δίνοντας από ελαφρά υπερστροφική έως απόλυτα ουδέτερη διάθεση.

Η κατανομή της ροπής αλλάζει πριν καν χρειαστεί να επέμβει ο έλεγχος της πρόσφυσης ή της ευστάθειας. Ακόμα με αυτά τα συστήματα εκτός λειτουργίας, ο τέλειος έλεγχος της ισχύος και το πολύ χαμηλό κέντρο βάρους –αναφέρεται 3,4 cm χαμηλότερα από μιας Σειράς 3- σε γεμίζουν εμπιστοσύνη.

BMW i4 M50

Το ελαφρύ ανάποδο δεν είναι σπάνια πόζα εάν το προκαλέσεις με το βάρος και συνεχίσεις στρίβοντας με γκάζι. Ωστόσο ο έλεγχος είναι πανεύκολος και εάν συνεχίσεις με θάρρος βγαίνεις με ασύλληπτη φόρα από την κορυφή και φτάνεις εκεί που κοιτάζεις με τουλάχιστον διπλάσια ορμή από αυτή που περίμενες. Ωστόσο το παράδοξο είναι πως από μια σύντομη επαφή που είχαμε και με την eDrive40, η "μικρή" χωρίς ασφαλώς να είναι το ίδιο αποτελεσματική, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευχάριστη παρέα έχοντας την ικανότητα να παγιολισθαίνει σημαντικά περισσότερο.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που πιάνουν δουλειά οι εμπρός 4πίστονες δαγκάνες που σφίγγουν δυνατά τους τεράστιους δίσκους, ελέγχοντας με ευκολία αλλά και αντοχή την κατάσταση. Ακόμα πιο εντυπωσιακή από τη δύναμη ακινητοποίησης πάντως είναι η άψογη αίσθηση στο πεντάλ, κάτι σπάνιο στα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα λόγω ανάκτησης.

Είναι κι αυτή μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει προσοχή στην λεπτομέρεια και επιτρέπει να απολαύσεις τη σπορ εμπειρία χωρίς εκπτώσεις. Όπως άλλωστε και τα IconicSounds Electric, δηλαδή η προσομοίωση του ήχου κινητήρα εσωτερικής καύσης από τα ηχεία του αυτοκινήτου. Είναι κάτι που πολλοί μπορεί να βρουν χρήσιμο προκειμένου να έχουν καλύτερη αίσθηση της ταχύτητας, με δεδομένο πως οι ηλεκτροκινητήρες είναι τελείως αθόρυβοι.

Όσο για την καθημερινότητα, η κορυφαία BMW i4 αποδεικνύεται ένας καλόβολος συνοδοιπόρος με βελούδινη παροχή ισχύος και ανάκτηση ενέργειας έως 195 kW. Που είτε προσαρμόζεται αυτόματα στις συνθήκες είτε ορίζεται σε βαθμίδες από τον οδηγό. Και για τους λάτρεις της λογικής One pedal υπάρχει η επιλογή «B» που σε φρενάρει μέχρι την ακινητοποίηση, απογειώνοντας την ευκολία στην οδήγηση και εισφέροντας σημαντικά στην αυτονομία.

BMW i4 M50

Η μέση κατανάλωση που είδαμε σε όλη τη δοκιμή μας ήταν 25,6 kWh/100 km, κάτι που πρακτικά σημαίνει 370 με 400 km. Με τόσο γκάζι καλό θα ήταν να έχεις στο νου ότι η εγκράτεια είναι μεγάλο αγαθό προκειμένου να μη δεις την μπαταρία να αδειάζει συνοπτικά, όμως αυτό είναι αυτονόητο. Και στην αντίπερα όχθη, στο αστικό πεδίο και με οικονομική οδήγηση δεν αποκλείεται να πλησιάσεις ακόμα και τα 450 km, αφού η διαχείριση της ενέργειας είναι πολύ αποτελεσματική και τα κυκλώματα ψύξης-θέρμανσης σε μπαταρία, σύστημα κίνησης και καμπίνα ανταλλάζουν ενέργεια προκειμένου τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Σε πρώτη μετάδοση
Για ένα τόσο ιδιαίτερο μοντέλο η BMW δεν θα μπορούσε να μην κρατήσει μερικά highlights και για την καμπίνα, η οποία αναμενόμενα είναι κατά βάση όμοια με μιας 4 Series Gran Coup. Η μεγαλύτερη διαφορά αφορά στην νέα γενιά του iDrive, το οποίο έχει ένα ενιαίο κυρτό πάνελ που φιλοξενεί σειριακά την οθόνη 12,3” του πίνακα οργάνων αλλά και την κεντρική των 14,9”. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά, το λειτουργικό BMW Operating System 8 γρήγορο, ενώ η ευκολία στη χρήση παραμένει κορυφαία με βάση το βάθος των εντολών και του χειρισμού.

Περιττό να αναφέρουμε πως το Personal Assistant πλέον υποστηρίζει στην ουσία κανονικό διάλογο και πως το σύστημα θα παραμένει ολόφρεσκο χάρη σε αναβαθμίσεις του λογισμικού over-the-air. Αν υπάρχει αλλά, έχει να κάνει μόνο με την νέα λογική χειρισμού στο σύστημα θέρμανσης κλιματισμού, το οποίο δεν διαθέτει πια φυσικά χειριστήρια και ελέγχεται μέσω της κεντρικής οθόνης. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί διάφορα συστήματα με μια κίνηση για καλύτερο αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα τη θέρμανση σε καθίσματα και τιμόνι. ωστόσο ο χειρισμός του δεν είναι πλήρως διαισθητικός.

BMW i4 M50

Αυτό βέβαια δεν αλλοιώνει σε τίποτα το ότι αισθάνεσαι υπέροχα σε αυτή την καμπίνα, δίνοντας κατά βάση μια υπεραξία στα κλασικά ιδανικά της κορυφαίας απτής ποιότητας. Όπου κι εάν κοιτάξεις, ό,τι κι εάν αγγίξεις είναι κορυφαίας ποιότητας. Από τα πλαστικά και τις επενδύσεις μέχρι την εταζέρα, την αίσθηση του τελευταίου διακόπτη και τον τρόπο που σφραγίζουν οι χωρίς πλαίσιο πόρτες. Και προφανώς σε ό,τι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό και την εξατομίκευση, το βάθος είναι πρακτικά άπειρο.

Οπότε παρότι οι διαφορές από μια 4 Series Gran Coup είναι στην πραγματικότητα λίγες, τελικά η αίσθηση που αποκομίζεις στην i4 είναι πιο high tech, χωρίς θυσίες σε χώρο ή πρακτικότητα. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός με το συνοδηγό κάθονται τέλεια, ειδικά όταν υπάρχουν σπορ καθίσματα, ενώ πίσω ο χώρος είναι απλώς επαρκής για κανονικού αναστήματος επιβάτες. Για τις αποσκευές τώρα υπάρχουν 470 lt -όσο και στην 4 Series Gran Coup, ενώ η τεράστια πίσω πόρτα κάνει τη φόρτωση πανεύκολη. Και ως κερασάκι οι χώροι για μικροπράγματα είναι μπόλικοι και καλοσχεδιασμένοι, έτσι ώστε κανείς να μην έχει παράπονο από την καθημερινότητα.

Ηλεκτρικό απόλυτο μηχάνημα οδήγησης
Ας είμαστε ξεκάθαροι: Όσο σαφής ήταν ο στόχος της BMW για την i4, άλλο τόσο σαφές είναι ότι τον πέτυχε, τουλάχιστον όταν μιλάμε για τον κωδικό M50. Κατάφερε δηλαδή να κατασκευάσει ένα μοντέλο με σοβαρή οδηγική δυναμική που σε συγκινεί έξω από το στενό πλαίσιο της εκκωφαντικά γρήγορης επιτάχυνσης των 544 PS.

Ένα πολυτάλαντο ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο απολαμβάνεις τις στροφές χάρη στη δυναμική του ισορροπία, τον ανοιχτό δρόμο χάρη στη χορταστικά ποιοτική κύλιση, αλλά και την αστική μετακίνηση χάρη στην απόλυτη ευκολία που το συνοδεύει. Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε εκτός τόπου και χρόνου τις σχεδόν €70.000 από όπου ξεκινά ως M50, σκεφτείτε πρώτα πόσο κάνουν τα συμβατικά μοντέλα των 4,8 m και 500+ ίππων… Το ίδιο και ακόμα περισσότερο ισχύει βέβαια για την eDrive40 που μοιάζει η ιδανική της γκάμας, η οποία με την επιδότηση "Κινούμαι Ηλεκτρικά" έχει για βασική τιμή τις €48.850.


Τι λέει το DRIVE
Ένα υπέροχο αυτοκίνητο που έχει μελετηθεί στην λεπτομέρεια για να εξηλεκτρίσει την οδηγική απόλαυση που κάθε αληθινή BMW πρέπει να έχει. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γκάζι που σοκάρει.
Τιμή Από €69.750 (από €54.850 η eDrive40)
Τεχνολογία BEV, δύο σύγχρονοι κινητήρες με ηλεκτρική διέγερση του ρότορα (ESM), εμπρός κινητήρας 258 PS/8.000-17.000 rpm & 430 Nm/0-5.000 rpm, πίσω κινητήρας 313 PS/8.000-17.000 rpm & 365 Nm/0-5.000 rpm, μπαταρία 80,7 kWh καθαρή (83,9 μικτή), ηλεκτρική τετρακίνηση, κιβώτιο σταθερής σχέσης
Απόδοση 544 PS, 795 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 3,8”
0-160 km/h 8,2”
0-400 m 11,9” @ 191,8 km/h
0-1.000 m 22,2” @ 222,7 km/h
60-160 km/h 6,1”
50-80 km/h 1,1”
80-110 km/h 1,6”
110-140 km/h 2,1”
Φρένα 100-0 km/h 36 m
Τελική ταχύτητα 225 km/h (ηλ. περιορισμένη)
Μέση κατανάλωση 25,6 kWh/100 km
Αυτονομία 370-400 km
Εκπομπές CO20 g/km (WLTP)
Διαστάσεις 4.783 x 1.852 x 1.448 mm
Χώρος αποσκευών 470 lt
Βάρος 2.220 kg
Μετρήσεις DRIVE με το κιβώτιο στην αυτόματη λειτουργία και το προφίλ Sport Boost

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube