Volkswagen SP2 1972-1976: Cupê popular do Brazil [video]

Volkswagen SP2 1972-1976: Cupê popular do Brazil [video]

Στην αυγή της δεκαετίας του ’70, η Volkswagen πλημμύρισε την αγορά της Βραζιλίας με Σκαραβαίους, Variant και Brasilia. Ωστόσο, για τον σπορ οδηγό που δεν είχε τον τρόπο του, τα μοντέλα αυτά δεν έλεγαν τίποτα. Οπότε και επιλήφθηκε το SP2.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η γκάμα της Volkswagen Do Brasil προσέφερε στους φαν των κουπέ το όμορφο Karmann Ghia. Ένα ωραίο αυτοκίνητο, αλλά και μη ανταγωνιστικό στην πληθωρική από τέτοια βραζιλιάνικη αγορά. Παρά την ορθή εμπορική πολιτική για την αγορά της Νότιας Αμερικής, το Karmann Ghia υπολειπόταν του τοπικά σχεδιασμένου Puma και του τοπικά κατασκευασμένου Willys Interlagos, ενός Alpine A108 δηλαδή, που φτιαχνόταν κατόπιν αδείας στη χώρα της σάμπας.

Η θυγατρική της VW στη Βραζιλία απολάμβανε σημαντικής ανεξαρτησίας από το Wolfsburg κι έτσι ιθύνοντες της εταιρείας αποφάσισαν να ξεκινήσουν το πρότζεκτ ενός φιλόδοξου κουπέ το 1969. Ο Senor Schiemann και ο δρ. Rudolf Leiding, γενικός διευθυντής της Volkswagen Do Brasil (και αργότερα όλης της VW), ξεκίνησαν το «Project X», αναθέτοντας τον σχεδιασμό στον Marcio Piancastelli. Ο σχεδιασμός του SP (SP για το São Paulo) ξεκίνησε τον Νοέμβριο το 1970. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο κοινό το 1971 και η ενθουσιώδης αντίδρασή του οδήγησε στην απόφαση για την άμεση έναρξη της παραγωγής. Τα πρώτα αυτοκίνητα βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1972, με το μοντέλο SP1 στα 1.600 cc και το SP2 στα 1.700 cc.

Volkswagen Do Brasil

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο πάνω στο σασί του Typ 3 (Volkswagen 1500 και 1.600), το SP είχε τον ίδιο σχεδιασμό στο εμπρός μέρος με τον δωρητή του: Μάσκα-στόμα καρχαρία και ελαφρώς δυσανάλογα φανάρια που όμως έδιναν επιθετική όψη στο SP2, που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο. 

Το προφίλ, από την άλλη είχε πιο κλασικές αναλογίες: Μακρύ καπό και μαζεμένη ουρά, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο την επιτομή του σχεδιασμού ενός μπροστομήχανου κουπέ, μιας και ακόμη τα κεντρομήχανα του είδους ήταν ελάχιστα. Πίσω, η λεπτοκαμωμένη στρογγυλάδα του ανέβαινε ψηλά και απέπνεε μια νευρώδη γοητεία τύπου Jaguar Ε-type, απόλυτα όμως σύμφωνη με την υπόλοιπη καροσερί.

Volkswagen SP2 1972-1976

Στην καμπίνα έβρισκες την τυπική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’70: Πλαστικό ταμπλό χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και... μαύρο. Το γυμνό ταμπλό ήταν αυτό που λέμε «οδηγοκεντρικό», με μια συστοιχία από τέσσερα καντράν στην κεντρική κονσόλα να είναι στραμμένα προς το μέρος του οδηγού: Βενζινόμετρο, αμπερόμετρο, θερμόμετρο και ρολόι. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι, με τα διάτρητα μεταλλικά μπράτσα, ταίριαζε απόλυτα στο σύνολο και συνέβαλλε στην αυθεντική εσωτερική ατμόσφαιρα του SP2. 

Σε αντίθεση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά αντίστοιχά του, το SP2 δεν δίσταζε να κάνει χρήση φωτεινών χρωμάτων στο υπόλοιπο εσωτερικό -παρόλο που το αυτοκίνητο του Μουσείου της VW που βλέπετε στις φωτογραφίες έχει μαύρες επενδύσεις και ταπετσαρίες. Έτσι παρά την εσωτερική γύμνια της, η καμπίνα ήταν πραγματικά γοητευτική. Μια καμπίνα που σε έκανε να νιώθεις σπορ πριν καν γυρίσεις το κλειδί στη μίζα.

Volkswagen SP2 1972-1976

Τα καθίσματα, σχετικά άνετα, δεν επέτρεπαν πολλές ρυθμίσεις, σύνηθες πράγμα εκείνη την εποχή. Αλλά ο χαμηλός ουρανός επέβαλε ούτως ή άλλως να έχεις την πλάτη του καθίσματος πολύ ξαπλωτή κατά συνέπεια και τα χέρια τεντωμένα αλά Jim Clark. Ευτυχώς, τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος, ένας ψηλός τελικά θα κατάφερνε να βρει μια σωστή θέση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τον Σκαραβαίο 1300 του 1968

Όσο κι αν υποσχόταν πράγματα το μακρύ καπό, εδώ είχε να κάνεις με ένα πισωμήχανο. Όπως ο παλιός, καλός Σκαραβαίος πάνω στο επιμηκυμένο σασί του οποίου στηριζόταν το Typ 3, κατά συνέπεια και το SP2. Όσο για το μοτέρ, ήταν απλώς ένα φλατ 4κύλινδρο αερόψυκτο με 1.700 κυβικά, με τον κλασικό ήχο «Volkswagen» με την έντονη σπορ χροιά. Και κατά πώς έχουμε συνηθίζει στους Σκαραβαίους, αλλά και στα άλλα αερόψυκτα VW, o ήχος δεν έδινε ισχυρά το παρών μόνο στους απ’ έξω αλλά και στους επιβάτες της καμπίνας. Οι αμύητοι στο φαινόμενο μάλιστα, αναρωτιόντουσαν αν πράγματι έχει σιλανσιέ η εξάτμιση.

Volkswagen SP2 1972-1976

Ο κινητήρας ήταν υπερκυβισμένος ο αερόψυκτος 1.600άρης της VW, ανεβασμένος στα 1.700 κυβικά και έβγαζε μόλις 75 άλογα. Το SP2 λοιπόν χρειαζόταν πάνω από 17” για να πιάσει από στάση τα 100 km/h και στην ευθεία τα 160 km/h. Όπως ακριβώς υποψιάζεστε, το SP2 απ’ έξω πήγαινε πολύ πιο αργά από αυτό που είχε την αίσθηση ο οδηγός από μέσα. Όχι άδικα λοιπόν, οι Βραζιλιάνοι παρέφρασαν το SP του São Paulo, σε «Sem Potência» που στα πορτογαλικά πάει να πει «χωρίς ισχύ».

Κατά τα λοιπά, στον δρόμο το SP2 συμπεριφερόταν απροβλημάτιστα όσο δεν πίεζες, αλλιώς γινόταν γρήγορα εμφανές ότι η επιθετική οδήγηση δεν ήταν το αγαπημένο τερέν του βραζιλιάνικου κουπέ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ VW Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974: Σκαραβαίος με βραδινό ένδυμα [video]

Έτσι, παρόλο που ο στόχος του ήταν να ενοχλήσει στην αγορά τα Puma και Willys, η δημοφιλής κατά τα άλλα βάση του Typ 3 περιόριζε το SP2 σε ένα ρόλο δήθεν και όχι καθαρόαιμου σπορ αυτοκινήτου. Αυτό βέβαια δεν εμπόδιζε το κουπέ της βραζιλιάνικης VW να συμπεριφέρεται έντιμα σε έναν απαιτητικό δρόμο. Και να παρέχει στοιχειώδες μερίδιο αισθήσεων στον οδηγό, κουφαίνοντάς τον με την εξάτμιση και εξαντλώντας τον με το βαρύ (και φλου) τιμόνι –μικρή στεφάνη και χωρίς υποβοήθηση.

Volkswagen SP2 1972-1976

Για όποιον θα ενδιαφερόταν, να πούμε ότι ως μοντέλο τοπικά κατασκευασμένο και με κύρια εμπορική καριέρα στη Βραζιλία, το SP2 αποτελεί ένα σπάνιο κομμάτι για την Ευρώπη. Από τα 10.205 αυτοκίνητα που συνολικά πέρασαν από τη γραμμή παραγωγής, μόνο 670 εξήχθησαν, με λιγότερα από 500 να έρχονται στη Γηραιά Ήπειρο. Εξ ου λοιπόν και η πολύ υψηλή τιμή τους που ξεπερνά τις 50 χιλιάδες για ένα κομμάτι σε πολύ καλή κατάσταση. Αλλιώς, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ταξιδέψει στη Νότιο Αμερική, ψάχνοντας για κάποιο κομμάτι που θα αξίζει τον κόπο. Με τα έξοδα προφανώς να είναι μεγάλα –εισιτήριο, διαμονή, μεταφορά, δασμοί… 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Audi 100 C1 1968-1976: Αποστολή «premium»

Ωστόσο, κι αν ακόμη επιλέξει κάποιος αυτόν τον τρόπο, είναι προτιμότερο να ξεκινήσει την έρευνα από τον τόπο του πριν κάνει το ταξίδι, αντί να ελπίζει ότι θα βρει ένα SP2 της προκοπής στη διάρκεια μιας σύντομης διαμονής. Πάντως σε έρευνα που κάναμε, τα λίγα SP2 που εντοπίσαμε, είτε στην ηπειρωτική Ευρώπη είτε στη Βρετανία, ξεκινούν από τις 25 χιλιάδες και φτάνουν στις 56. 

Volkswagen SP2 1972-1976

Όσον αφορά τη συντήρηση ενός SP2, αυτή είναι απροβλημάτιστη, τουλάχιστον για τους μηχανικά μέρη που είναι γνωστά για την αντοχή τους και εύκολο να βρεθούν. Εκείνο που χρειάζεται περισσότερη προσοχή, καθώς είναι μονοκόμματο, είναι το καβούκι, με κάθε χτύπημα να απαιτεί σημαντική δουλειά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα SP2 εκπληρώνει στο έπακρο την υπόσχεσή του για ένα σαγηνευτικό αυτοκίνητο. Γοητεία που πηγάζει από την υποδηλωτική σιλουέτα του (έστω κι αν φωνάζει κάτι που τελικά δεν είναι) και τον σπορ, αλά VW ήχο. Από την άλλη σου επιτρέπει να συνδυάζεις την κατοχή ενός κλασικού με την καθημερινή μετακίνηση λόγω της αξιοπιστίας των μηχανικών μερών και του εύχρηστου χαρακτήρα του. Ωστόσο, όποιος ψάχνει για ένα κλασικό κουπέ αποτελεσματικό στον δρόμο και με τις ανάλογες επιδόσεις, θα πρέπει να στραφεί αλλού…

To SP2 σε αριθμούς
ΑΜΑΞΩΜΑ
Τύπος Ημί-αυτοφερόμενο ατσάλινο πλαίσιο με πλατφόρμα
Καροσερί Δίπορτη, κουπέ
Διαστάσεις 4.212 mm x 1.610 mm x 1.158 mm
Μετατρόχιο εμπρός-πίσω 1.342 mm - 1.380 mm
Μεταξόνιο 2.400 mm
Βάρος 890 kg
Ωφέλιμο βάρος 245 kg
Πορτμπαγκάζ 140 lt
Ρεζερβουάρ 40 lt 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Ατμοσφαιρικός
Θέση Πίσω, κατά το διάμηκες
Υλικό Κορμός και καπάκι από κράμα αλουμινίου/μαγνησίου
Κύλινδροι Τέσσερις σε επίπεδη διάταξη 
Χωρητικότητα 1.678 cc
Διάμετρος x διαδρομή 88 mm x 69 mm
Εκκεντροφόροι Ένας κεντρικός 
Bαλβίδες Δύο επικεφαλής ανά κύλινδρο
Συμπίεση 7,5:1
Ανάφλεξη Συμβατική, με πλατίνες και ντριστριμπιτέρ
Σύστημα λίπανσης Υπό πίεση, ψυγείο λαδιού, χωρητικότητα 2,5 lt
Σύστημα ψύξης Αερόψυκτο
Ηλεκτρικό σύστημα 12βολτο, δυναμό 35Α, μπαταρία 42Ah
Τροφοδοσία Ένα διπλό Solex 34 PDSIT, μηχανική αντλία βενζίνης
Μέγιστη ισχύς 75 PS/5.000 rpm
Μέγιστη ροπή 127 Νm/3.400 rpm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Στους πίσω τροχούς
Συμπλέκτης Ξηρός μονόδισκος
Κιβώτιο 4τάχυτο+όπισθεν
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Ανεξάρτητη, ράβδοι στρέψης
Πίσω Ανεξάρτητη, αιωρούμενοι βραχίονες
Ζάντες Ατσάλινες ή μαγνησίου 5,5Jx14”
Λάστιχα 185 SR14
ΦΡΕΝΑ
Τύπος Υδραυλικά, δισκόφρενα εμπρός, ταμπούρα πίσω, διπλό κύκλωμα και στους τέσσερις τροχούς
Χειρόφρενο Μηχανικό, στα πίσω ταμπούρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Τύπος Ατέρμονας κοχλίας και τροχός, υδραυλικό αμορτισέρ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελική ταχύτητα 161 km/h
0-100 km/h 17,4”
Μέση κατανάλωση 8,0 lt/100 km
ΤΙΜΗ
Τιμή σήμερα €45.000-€55.000 (πολύ καλή έως άψογη κατάσταση)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube